Witam o to mój nowy Canyon ultimate CF SL 7.0 w rozmiarze S. Jest to moja pierwsza szosa.
Specyfikacja:
https://www.canyon.c...-cf-sl-7-0.html
Z rzeczy dodanych:
- Garmin edge 810 bundle
- koszyki btwin carbon F0
W najbliższych planach:
- po nauce jazdy z barankiem spd-sl najprawdopodobniej PD-5800 więc proszę bez hejtu za te platformy niskiej klasy
- jeśli znajdę to sztyca VCLS
- stożki, ale dopiero w przyszłym roku:)
Waga:
sam rower: 7,6 kg (może troszkę mniej, nie zdjąłem koszyków)
all in jak na zdjęciu : 8,1 kg.
Dzisiaj odbyłem pierwszą jazdę, i co mogę powiedzieć po 26km to to że rower powoduję wielkiego banana na ryju, frajda z jazdy jest niesamowita. Jak na razie muszę się jeszcze przyzwyczaić po przesiadce z MTB (gdy mijał mnie TIR mocno mnie zachwiało).
To co mnie zaskoczyło to to że rower jest bardzo komfortowy, w porównaniu z kolegi Scottem speedsterem 20, na którym miałem okazję jeździć czuję się jak bym przesiadł się na fulla.
Jako że to też mój pierwszy rower o który naprawdę chce zadbać, a jestem zielony mam dwa pytania:
Dzisiaj było na drogach mocno piaszczyście (jest takie słowo?), Po przyjeździe do domu wyczyściłem łańcuch szczotką, lecz między ogniwami zostały drobinki piasku. Od razu umyć i nasmarować łańcuch pozbywając się drobinek piasku, ale przy okazji oryginalnego smaru łańcucha, czy poradzić sobie jakoś inaczej?
Tylny hamulec działa bardzo dobrze, natomiast przedni hamuje bardzo dobrze lecz po lekkim wciśnięciu zaczyna lekko stukać. Co może być przyczyną? Klocki są równo względem obręczy)
Na koniec chciałem się oficjalnie przywitać w społeczności kolarzy.
Aha i odnośnie firmy Canyon, na Facebooku, i nawet tu na forum czyta się że mają problemy z realizacją zamówień i z kontaktem z klientem. Z mojej strony (zamawiałem rower w styczniu) powiem że kontakt miałem świetny, a rower przyszedł tydzień przed czasem, wiec pod tym względem szczerze polecam.