Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze NIEszosowe rowerki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
757 odpowiedzi w tym temacie

#661 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 21 październik 2021 - 18:15

W ramę Flyxii wchodzą opony 50-622. Na obręczy 24mm mają realnie 52mm. Na tej samej ramie zbudowany jest Bombtrack Hook EXT C. Tylko oni wsadzili opony 56-584.
https://bombtrack.com/2021-hook-ext-c/
3b36480c2a33f2c6da11b4ee1655bc7e.jpg
  • cauchy i hi_im_krzysiu lubią to

#662 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 21 październik 2021 - 19:14

Spoko,

w najmniejszych rozmiarach najmniej krowiasty będzie ten co kupiłem. I tylko dlatego ten. Przegląd zrobiłem bardzo wnikliwy a miniaturki rządzą się swoimi prawami :)

Alternatywą była customowa stal ale pomijając cenę byłoby ciężko. I nie odniosłem wrażenia, że da się zrobić wszystko wg moich wytycznych - raczej "będzie pan zadowolony, wpłać pan zaliczke a zaczniemy projektować". Czyli w trakcie się dopiero okaże, że się nie da. To ja już wolę chiński kompromis trzy razy taniej.

Grizl itp rowery (Topstone, Aspero) średnio mnie interesowały bo po co mi coś, czego nie można kupić. A jak już się hipotetycznie uda to chciałbym od razu wywalać sporo części, za które przecież trzeba najpierw sporo zapłacić. To już prościej poskładać chinola, żeby był dokładnie taki jak chcę. Liczę, że opony 2,2" wejdą (przymierzyłem koło ze starego MTB 26" i nie powinno być przeszkód), chciałbym mieć napęd 1x12 z zakresem jak w MTB + możliwie lekki rower.

I nie za 50k pln z dostawą za rok :)

#663 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 21 październik 2021 - 19:16

Dziś wjechały Grizl Al, całkiem rozsądne pieniądze. 

#664 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 21 październik 2021 - 19:20

chciałbym mieć napęd 1x12 z zakresem jak w MTB + możliwie lekki rower.

Czyżby Sensah Empire Pro 1x12 i przerzutka ze sprzęgłem Sram? No chyba, że na bogato sram etap.

#665 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 21 październik 2021 - 19:28

Widziałem tego alu Grizla. Jak bym nie miał wcześniej Inflite to bym kupił, ale 11kg... no i z Canyona mi ten pająk Quarq został.

Sensah Empire też jest tylko 11 rzędowy z szosową / przełajową manetką :) Etap 1x12 - nie powinno być aż tak drogo, tyle że się nie da kupić chwilowo. A jak nie to przerobię Rivala 1 na 12s i połączę z przerzutką GX Eagle przy użyciu zestawu z netu. 

Teoretycznie nie jest to gorsze niż Etap, ale... kto używał double tap w terenie ten wie że to jest debilne, nieprecyzyjne i ultra powolne. Sensah ma akurat równie idiotyczną zasadę działania więc testował nie będę :)

Serio, ja sobie przemyślałem co ma być. Najwyżej nie uda się tego kupić albo pan Chińczyk zrobił coś krzywo i będę bluzgał później. Chociaż moja szosa to też czajna po całości i nie narzekam ani trochę.

#666 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 21 październik 2021 - 19:39

A jak nie to przerobię Rivala 1 na 12s i połączę z przerzutką GX Eagle przy użyciu zestawu z netu.

Co to za bajer, bo nie znam?
Sensah jest od roku 2x12. Śledzę temat bo dojrzewam powoli do szosy 1x12.

#667 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 21 październik 2021 - 19:49

Hydro chyba 1x12 nie ma? Tylko 2x12 na linki? Zresztą, nie wszystko kupię z Chin. Karbonowe rurki mają ok, koła też. Ale osprzęt wolałbym sprawdzony :)

Z szosy bez przedniej przerzutki pasowałby mi 1x13 Ekar. Niby grupa gravelowa, ale akurat by odtworzyć zakres kompakta z kasetą 11-32 mając niezłe stopniowanie - bo w 1x wykorzystuje się całą kasetę i się biegi nie powielają. Ale to jest na mało spotykany bębenek, nie wiem czy działa z innymi kasetami 13s (czajna) i generalnie w nowym rowerze mógłbym zaryzykować - ale już mam Di2 2x11 i działa doskonale więc nie ma po co :)

A zestaw do konwersji wygląda jakoś tak:

https://ratiotechnol...ed-upgrade-kit/

Chociaż wolałbym 1x12 prosto z pudła bez double tapa. Plan C to zostanie z 1x11s i przeczekanie do lepszych czasów.

#668 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 21 październik 2021 - 20:25

Ekar 1x13 jest w najnowszej szosie Strada 3T. Kaseta od 9 i korba 40T. To dla mnie ideał do szosy ale poza zasięgiem finansowym.
Z tym adapterem Sram za dużo kombinowania, ja mam mechaniczny Apex 1 z hamulcami hybrydowymi i jakoś dają radę. Choć 12 koronek by się przydało w górach z kasetą 11-50. No ale to raz w roku tylko.
Chińczycy wiadomo, że nie mają hydrauliki, choć elektroniczne przerzutki 12s już pokazywali.
Dla syna do MTB teraz idzie Sensah XRX 1x12 no i gdyby ta przerzutka zadziałała z mechaniczną klamkomanetką Sensah 12 to nawet bym rozważył wymianę w gravelu i wsadził kasetę 11-50 aby mieć relaksik w górach na urlopie.

#669 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 25 październik 2021 - 11:44

Panowie, szukam frameset gravel rozm. 56 na 183cm wzrostu. Najlepiej w EU i aluminium raczej.
Chce przerzucic graty 1x11 hamulce hydraulicznne ze starej ramy
Przygladam sie Loca bikes, jakies opinie?
Cos jeszcze mozecie polecic?
Dzieki z gory za pomoc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#670 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 25 październik 2021 - 14:37

Wszystkie chińskie ramy BXT i Flyxii masz wysyłane z magazynu EU kurierem pod drzwi. Pogadaj że sprzedawcami, wyjaśnią co i jak, czyli jaki typ przesyłki wybrać. Za 500$ masz duży wybór ram.

#671 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 01 grudzień 2021 - 18:58

Skończyłem właśnie składać Ulepa. Jeszcze nie zdążyłem się nigdzie przejechać. Walczę z uszczelnieniem przedniego koła. Tarcza z przodu trze i takie tam pierdoły, ale rower już w całości.

Z tyłu opona 2,2" wlazła... ledwo ledwo a i tak musiałem ją trochę poklepać bo ma spore bicie. Z przodu miejsca jest mnóstwo. 1x12 w postaci przerobionej manetki Rival1 + przerzutki Rival1 z wózkiem Garbaruk i chińskimi kółeczkami w połączeniu z kasetą GX 10-50 jakoś się dało na sucho wyregulować i powinno działać.

Brakuje tylko uchwytu licznika. Tak jak stoi waży wg wyliczeń z masy poszczególnych części 8,18kg a według wagi wędkarskiej 8,14kg. Nawet spoko, ale dopóki się gdzieś nie przejadę (a o okazję teraz trudno) to w sumie nie wiem czy będzie latać tak jak miało :)

KuUBYgO.jpg

• impa, Senninho i artho lubią to

#672 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 01 grudzień 2021 - 19:30

Jaki to frameset finalnie?

#673 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 01 grudzień 2021 - 19:51

Velobuild GF 001 / SP Cycle SP-R119 / Tideace cośtam / pewnie coś jeszcze.

Moja od SP Cycle.

• artho lubi to

#674 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 01 grudzień 2021 - 20:46

Sam chętnie bym kupił chińską ramę gravelową, ale z mocno "zrelaksowana geometrią" (duży stack - coś w stylu Santa Cruz Stigmata czy Origine Graxx) i koniecznie z miejscem na opony 45 mm oraz sztycą 27,2 mm, ale nie mogę znależć - Chińczyki chyba takich nie robią.

#675 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 01 grudzień 2021 - 21:35

Raczej u Chińczyków nie szukaj - jak ma być relaks i kiera wysoko to kierowałbym się raczej do UK, jakieś Planet Iksy (ceny w sumie jak na Ali), małe dziwne brandy o nazwach, których i tak nie zapamiętam. Ja jestem fanem chińszczyzny bo zawsze znajdę jakąś miniaturkę dla siebie.

EDIT: I się za szybko ucieszyłem :)

Jak bym nie układał - ta opona Kendy z tyłu na sucho po skręceniu osi jakoś się mieści, ale wystarczy kawałek się przejechać i przyciera. Fakt, opona ma nadal bicie, ale najwyraźniej o ile każdy producent podaje maksymalną szerokość opony z zapasem - to pan Chińczyk takiego zapasu nie zakłada :D

#676 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 02 grudzień 2021 - 09:47

Chyba najbliżej jest Winspace G2, ale ma sztycę 31,6.

Od ręki jest dostępny np. Marin Headlands 2, ale:

- nie podoba mi się kolor

- ma opuszczaną sztycę, która jest ni niepotrzebna

- ma napęd 1 x 11. Wolałbym 2 x 11, ale z drugiej strony mógłbym spróbować czegoś nowego, Ma jednak korbę z tarczą 42 -  wolałbym 40.

Myślałem, żeby w tej sytuacji kupić Headlands 1, który jest w dużo lepszym kolorze, sprzedać części i dać zbudować po swojemu, ale niestety akurat w moim rozmiarze (56) jest niedostępny.

#677 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 04 grudzień 2021 - 12:37

Skoro opona 2,2" za bardzo nie chciała wleźć (i trzeba przyznać że ta Kenda to prawdziwie uczciwy balonik) to kupiłem na szybko coś bez sensu. Jakieś 2.0" Bontragery XR0, 399 i 397g. Nie pod tubeless ale co z tego. Jedna na rant wpadła kompresorem na stacji, z drugą to już podjechałem do wulkanizatora żeby dmuchnął dynamiczniej :)

Tak czy siak teraz jest z kolei duży zapas, nie ma bicia i jest bez sensu. Za to rower jak stoi waży 7,85kg. Całkiem śmiesznie. 

BLdFZt6.jpg

#678 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudzień 2021 - 12:51

Rzeczywiscie troche frankensztajn ale jak cie moge

#679 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 04 grudzień 2021 - 12:56

To chyba nie są takie złe opony, zresztą komplet pół tysiąca kosztuje ale nie wiem czy do Twoich zastosowań :P. Ile taka kompletna konfiguracja wyszła cenowo? :)

#680 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 04 grudzień 2021 - 13:30

Może i pół tysiąca, dlatego kupiłem za 200 :D Jak uznamy, że nie kupiłem tych Kend to będzie dokładnie 10659zł. Ale zgłosiłem jeszcze mały spór na ali bo mi się czas na potwierdzenie zamówienia kończył a miałem mały problem więc może jeszcze przypadkiem wyjść mniej^^

Da się dużo taniej, uparłem sie na 1x12 więc np. sam kawałek metalu z Ratio kosztował razem z przewalutowainiem i Vatem ponad 500zł.

• artho lubi to