Nasze NIEszosowe rowerki
Napisano 04 grudzień 2021 - 15:13
Napisano 04 grudzień 2021 - 15:38
Nie podoba mi się, całkiem nie mój gust, ale co kto lubi. Ma dawać radość z jazdy.
Dziwnie ustawiona kierownica i klamki.
Napisano 04 grudzień 2021 - 17:45
Z miniaturek pasowałaby mi jakaś customowa stalówka ale to drogie i ciężkie a ma być przecież najszybszy na dzielni. Ten w porównaniu do Inflite to i tak dla mnie uczta dla oczu
Klamki chyba powinny być troche wyżej, ale to się okaże w praniu.
Napisano 05 grudzień 2021 - 14:07
Zamówiłem Winspace G2, ale nie u producenta tylko w Czechach. U producenta nie było czarnego w moim rozmiarze, a gdyby był to czas oczekiwania przesyłką XDB mółby -wg informacji Winspace- trwać do 40 dni, a z Czech gdzie mieli na stanie powinien być w ciągu kilku,
Mocno się zastanawiałem nad Marinem Headlands, ale jakoś nie mogę się przełamać co do napędu 1 x.
G2 ma sztycę 31,6 - zależało mi na 27,2, ale przecież są redukcje https://www.centrumr...-creek-pd10271/
Z gotowych rowerów chyba najbardziej by pasował Canyon Grizl CF SL 8, ale oczywiście jest problem z dostępnością.
Z Orbeą Terrą, nad którą również myślałem jest jeszcze gorzej niż z Canyonem: sklep zaśpiewał rok 2023.
Napisano 07 styczeń 2022 - 13:47
Gdyby ktoś chciał się pobawić i zmusić przerzutkę szosową / przełajową do pracy z kasetą 12s to może sobie dać spokój. Przetestowałem gruntownie, walczyłem, nie działa
Z wózkiem Garbaruka przerzutka Rival 1 spokojnie z zapasem ogarnia zakres, ale kaseta 12s jest odrobinę szersza od 11s (ok 3mm) i nie sposób wyregulować tak, żeby skrajne biegi wchodziły jak trzeba - na największej koronce linka delikatnie się luzuje i odrobinę wraca. Hak prosty, wózek nowy i prosty, wszystko ideolo w teorii. Nawet zostawiłem rower w serwisie żeby się poznęcali, ale nie zrobili lepiej niż było.
Kupiłem najtańszego, styranego życiem i lekko krzywego Eagla (GX) z olx i po 20 sekundowej regulacji działa wspaniale. Tak więc Ratio działa, ale tylko z przerzutką MTB.
- Prozor lubi to
Napisano 07 styczeń 2022 - 14:05
Trudno, żeby przerzutka z Exact Actuation działała z manetką z X-Actuation
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 07 styczeń 2022 - 14:08
Manetka jest po przeróbce - ten zestaw z Ratio do tego służy. W teorii powinno działać, nawet wytwórca tego ustrojstwa tak twierdzi.
Ale nie działa, trzeba użyć przerzutki MTB i wymienić w niej ten element odpowiadający za ciąg linki i bangla. Jest 1x12 mechaniczne, w dobie dostępności części jaką mamy jest to jakiś sukces
Napisano 07 styczeń 2022 - 14:13
BTW próbowałeś zwiększyć limit?
Serwisanci nie znają się na SRAM-ie i nie biorą pod uwagi specyfiki jego manetek. W przypadku szosy miałem to samo - przy normalnym ustawieniu limitów nie zawsze wskakiwał mi najlżejszy bieg. Problem zniknął dopiero, kiedy limit po stronie dużej koronki poszerzyłem jeszcze o jakieś 2-3 mm poza płaszczyznę koronki.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 07 styczeń 2022 - 17:57
A ja mam ramę, ale jest problem z częściami (GRX 810 2 x 11) hehe. Co prawda widzę jeden komplet na allegro, ale cena jest nieco za wysoka.
Szkoda, bo teraz jest mały ruch w serwisach więc byłby dobry czas na zlecenie złożenia.
Napisano 07 styczeń 2022 - 18:20
@ mikroos ja umiem zrobić coś tak prostego jak regulacja przerzutki i wiem jak używać tych śrubek Wydaje mi się, że problem wynikał z tego, że na najlżejszym przełożeniu linka była już na odcinku prostym tego plastiku przy przerzutce, już poza łukiem, na samym skraju. W Eaglu tak nie jest.
No GRX ciężko kupić, Srama AXS również, przekichane jest ze wszystkim. Dlatego kupiłem używki Rival1 + Ratio. No i jeszcze musiałem wymienić przerzutkę na Eagla. W normalnych czasach biznes z gatunku średnich, chociaż to już tak długo trwa że chyba dostępność części w sklepach jest na dzisiaj stanem nienormalnym
Napisano 08 styczeń 2022 - 23:37
To czemu uparłeś się na 12? 11 nie wystarczyłaby?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 styczeń 2022 - 08:16
1x11 już miałem w wersji Sunrace 11-46. Za mało! Kaseta 10-50 (z mniejszą tarczą z przodu niż była) jest ideolo, będzie wspinane Przy 12s to ma praktycznie identyczne stopniowanie - zamiast 46 jest 50 i dochodzi koronka 10z.
A poza tym to miało być proste i w sumie było - tylko trzeba było od razu kupić przerzutkę MTB.
Napisano 08 kwiecień 2022 - 09:05
W końcu i tak uznałem że jest tylko prawie dobrze i wysłałem ramę do Cyklonu do podłubania tylnych widełek.
Efekt średni, rama przytyła 130g + miało być szerzej niż ostatecznie jest, ale opona z uczciwym 56mm (2,2") i małym biciem się mieści i jest jeszcze troszeczkę zapasu.
I wsadziłem hardkorowy mostek 60mm z małym dropem.
Jeździ się na tym tak jak miało, dzik! Kolejnym etapem może być tylko customowa stalówka, ale to chyba tylko dla wyglądu i próżności. Teraz już tylko jeździec jest słabym punktem
Napisano 08 kwiecień 2022 - 11:33
Czy można zapytać na czym polegało "podłubanie"? Wycinaniu i ponownym wklejaniu?
Napisano 08 kwiecień 2022 - 11:44
Z tego co zrozumiałem... no generalnie musieli te widełki zrobić w sumie od nowa. Po stronie napędowej bazując na jakiejś kompozytowej piance - stąd wyższa masa. Po drugiej stronie po wycięciu części można było zamodelować bardziej płaski kawałek.
Albo zupełnie odwrotnie
W każdym razie przepychanie przewodów teraz to już prawdziwy hardkor. Ale jak już człowiek to złoży do kupy i przestanie bluzgać idzie jak przecinak.
- Dari lubi to
Napisano 25 kwiecień 2022 - 18:04
Statyw spakowany może jeszcze to czymś lepiej zabezpiecze, ale nie powinno byc klopotu.
Na dniach dojedzie bagażnik i będę musiał ogarnąć jakas fajna torbe. Niestety raczej nie znajdę takiej, żeby zmieścił się aparat z teleobiektywem (min. 40cm wewn.), może i lepiej, nie wiem jak ten sprzęt zniósłby wyboje. No nic, trzeba będzie te 3kg wozić na grzbiecie. A do torby termos, żarcie, drugi obiektyw, może coś jeszcze wpadnie.
- Marcin321 i artho lubią to
Napisano 25 kwiecień 2022 - 19:00
Jaki plan?
Co to za torba w ramie?
Napisano 25 kwiecień 2022 - 22:34
lecę na Biebrzę na majówkę torba jest od statywu, dostałem taką gustowną
i myślę jak tu spakować foto.. na grupie radzą mi kupić plecak fotograficzny i po prostu w czasie jazdy przypiąć go porządnie do bagażnika, i chyba w to pójdę. Trochę ostatnio ćwiczyłem z czym się je długie tele, i chcę więcej
- Marcin321 i bonobo lubią to
Napisano 25 kwiecień 2022 - 22:45
Czyżby Sigma 100-400?
W przypadku roweru turystycznego, gdzie nie zależy Ci na prędkości poszedłbym w bagażnik i torby, może coś z nowoczesnych rozwiązań jak składane TrunkBag od Topeaka? Mam tą mniejszą EXP i sprawdza się dobrze:
https://www.topeak.c...TX-TRUNKBAG-EXP
tylko nie wiem czy pod wymiary obiektywu nie będzie trzeba czegoś jeszcze większego.
Napisano 25 kwiecień 2022 - 22:54
Sigma 150-600 C
ta torba za mała, muszę mieć wewn. min 38cm, a najlepiej ok. 40, bo i tak pewnie bym pakował foto dodatkowo w folię bąbelkową
zastanawiałem się nad Prox Dakota 362, ale nie wiem, czy nie lepiej wziąć ten plecak i na czas jazdy troczyć go do bagażnika
plan jest żeby zajechać na miejscówkę, zostawić rower, wziąć szpej i ruszyć na foty, wrócić, zmienić miejsce i to samo, i tak obskoczyć kilka punktów dziennie