szytka vs opona
Napisano 03 kwiecień 2010 - 12:23
Ale skłaniałbym się do tego,że do miasta poręczniejsza oponka (czeste blokowanie kół,szkło,śmieci), a na trase szytka zdecydowanie.
Napisano 03 kwiecień 2010 - 15:56
No zobaczymy jak sie przyjmą szytki do MTB, bo w top klase już troche na tym jeździ.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 03 kwiecień 2010 - 19:55
Jak na zlosc, mialem wczesniej zaffiro. Dziurawilo sie to mniej wiecej raz na tydzien (przod
i tyl!!). Miesiac z tym wytrzymalem. Szytki nie latalem jeszcze ani razu, mimo ze jezdzila po roznych, malo 'szosowych' miejscach. Zreszta woze ze soba zapasowa + uszczelniacz + tasma. Szytka zajmuje miejsca nie duzo wiecej co detka, tasma i uszczelniacz to symboliczna waga/zajete miejsce. Zmiana na trasie? Zgadzam sie
z carbonem, z ta roznica ze wczesniej nowa szytke naciagam na jakas obrecz i to sobie dluzej 'dojrzewa' (niz te kilka godzin), przy uzyciu tasmy, sama zmiana nie bedzie trwac dluzej niz zmiana detki, moze krocej. Poza tym jezdze rekreacyjnie wiec 200g na plecach w jedna czy druga, czy bede zmienial szytke 3-4 minuty dluzej zupelnie mnie nie obchodzi.
Aktualnie chce zlozyc komplet kol do czegos ala przelaj/singiel, oba na tufo dry plus, zobaczymy jak to wyjdzie...
p.s. nie mam zamiaru nikogo przekonywac, uwazam jedynie ze funkcjonuje sporo stereotypow dot. uzywania szytek, mowa o tych co nie uzywali i sie bardzo boja 8-)
pozdrawiam
#49 Gosc_Stas_*
Napisano 06 kwiecień 2010 - 19:06
Wg testów najlepsze szytki mają większe opory toczenia niż dobre opony. Moja opinia w tym temacie? Te testy są wielkie G**** warte, ponieważ nie uwzględniają najważniejszych parametrów.
... też tak myślę i do końca nigdy nie mam przekonania do ... wszelkich maści testów ... czasem robionych na zamówienie :-)
Stas
Napisano 06 kwiecień 2010 - 19:15
Jakie parametry pominięto? Czy wskutek tego wyniki testów są błędne?Wg testów najlepsze szytki mają większe opory toczenia niż dobre opony. Moja opinia w tym temacie? Te testy są wielkie G**** warte, ponieważ nie uwzględniają najważniejszych parametrów.
Napisano 06 kwiecień 2010 - 19:50
Napisano 08 kwiecień 2010 - 18:33
Z resztą jak pierwszy raz w życiu zetknąłem się z szytkami, to założyłem z przodu Conti sprinter 22c, a z tyłu założyłem koło na opnkę ze schwalbe ultremo. Miałem wrażenie, jakby przód roweru jechał a tył stał w miejscu.
#55 Gosc_Stas_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 12:57
Stas
Napisano 09 kwiecień 2010 - 17:05
No i oczywiście 23 mm, bo Ty chyba nie jesteś ultralekki.
Napisano 09 kwiecień 2010 - 18:06
Twoje wrażenie wskazuje raczej na pęknięcie ramy...Podpisuję się pod tym co pisze Karbon, w całej rozciągłości. Różnica między szytkami a oponkami jest ogromna. Ja osobiście jeżdżę na szytkach 20c, które pompuję do 14bar i nikt mi nie wmówi, że na jakiejkolwiek oponie jeździłoby mi się lepiej.
Z resztą jak pierwszy raz w życiu zetknąłem się z szytkami, to założyłem z przodu Conti sprinter 22c, a z tyłu założyłem koło na opnkę ze schwalbe ultremo. Miałem wrażenie, jakby przód roweru jechał a tył stał w miejscu.
Napisano 09 kwiecień 2010 - 20:03
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo