Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki rower do 3500zl?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1261 odpowiedzi w tym temacie

#241 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 14 maj 2008 - 21:55

Ja brałbym Treka 1000 - siodło jest lepsze, dodatkowo tylna przerzutka (chociaż różnica niewielka) no i raczej model '07 możesz taniej wyrwać. Na korzyść modelu '08 (1.2) przemawia kierownica i mostek OS, ale tutaj kończą się zalety. Szkoda że Trek nie zdecydował się "wsadzić" do swojego najniższego modelu pełnej, 9 rzędowej grupy Sory.

#242 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 15 maj 2008 - 09:54

Tylko tyle że ja niebd kupuował tylko sprawca wypadku więc mój portwel na tym nic nie ucierpi, bo mój poprzedni trek 1000-do kasacji :-/ . Wydaje mi sie że w 1.2 jest lepsza rama bo troche opadająca, a sprzęt zawsze można zmienić :-P .

#243 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 15 maj 2008 - 15:26

gazela93: czy rama jest slopingowa to jest kwestia bardzo indywidualna, ja osobiście slopingów nie lubię.

#244 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 18 maj 2008 - 14:26

Witam :) Mam dylemat :) może ktoś uzna że nie będzie stratą czasu coś mi podpowiedzieć :)
mam zamiar kupic pierwszą szosówkę (cel jest jasno sprecyzowany na poczatku lipca zabieram się na rajd Sosnowiec-Turyn i potrzebuje czegoś na czym bezproblemowo łyknę ten dystans. Forma nie jest problemem w zeszłe wakacje zaliczyłem jakies 1500 km po Polsce w 2 tygodnie na średnim góralu [6 letni giant upland :P] z założonymi trekkingowymi oponami. Chodzi więc o to żeby rower nie wytrzymał mniej ode mnie.)
Możliwości mam dwie:
kupić zupełną nówkę meride road 880 (osprzęt mieszany z Sorą ale w większości SH 2200) za 2000zł z pedałami szosowymi shimana, ze sklepu z serwisem, na gwarancji
kupić 2 letnią (z podobno bardzo małym przebiegiem) meridę 901 (na pełnej Sorze) za ok 1500zł

i tu pytanie do kogoś kto się na tym zna, czy różnica w wytrzymałosci między 2200 a Sorą jest jakaś duża? Czy jest w tych rowerach coś co z dużym rpawdopodobienstwem bede musiał wymienić w ciagu pierwszych 3000km (tzn zanim skoncze rajd)? Co polecacie? (zasadniczo różnica ceny nieistotna bo te 500zł miałbym refundowane :P z babciabanku :D)

Zdaje sobie sprawę z tego, że takich pytań było tu już masę ale licze na cierpliwosć i wyrozumiałość dla "nowego" :)

#245 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maj 2008 - 15:36

jeśli masz zamiar na nim zrobić 3k km i nie będziesz go oszczędzał to polecałbym coś z używanych, manetki sory zbierają niepochlebne opinie

#246 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 18 maj 2008 - 15:56

co rozumiesz pod "nie oszczedzal"? :D
w zeszlym roku maksymalne tempo odcinka bylo 30km/h na 100km grupa raczej rekreacyjnie jezdzaca, na tyle ze pod gorke sobie uciekalem do najblizszego sklepu na lizaka (zazwyczaj po wyjsciu z lizakiem grupa juz byla). Wielkiego zylowania nie bedzie raczej :)
Jazda z busem wiec rower bedzie obciazony "tylko" moimi 85 kilogramami :)
No chyba ze chodzi Ci o "nie oszczedzal" w sensie ubogiego serwisowania na wyjezdzie tu mozesz miec racje :P przetarcie lancucha zgrubsza szmata i drobna oliwka to chyba wszystko co jestem sprzetowi w stanie zaoferowac :)

Czyli jaka ogolna refleksja? brac ta 901ke? czy szukac czegos jeszcze starszego ale na wyzszym osprzecie?

PS
nie powiedziane ze po powrocie rzucam rower w kat :P jak nie umre na tyle zeby mnie ktos musial wciagac pod gore to chyba sie az tak na rower nie pogniewam :D

Moze ktoś jeszcze coś poradzi? :)

Edit :)
skoro manetki sory takie krytykowane to może i lepiej że w tej meridzie 880 sa manetki 2200? :) niby niższa grupa ale moze bardziej udany model? (nadzieja matką głupich? :P)

#247 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 18 maj 2008 - 17:31

to radzicie już "na drogę" mieć drugi łancuch i kasetę (w takim razie to i pewnie klucz do kasety i bacik żaby ją móc zdjąć prawda?) :)
ramy meridy podobno są dobre jak na swoją cenę (to zdążyłem ustalić a jakie koła heh na tym to się w ogóle nie znam )
w nowej obręcze są - ALEX DA-22 CNC
w starej - ALEX ROAD DA16
to jakaś różnica? któreś wyraźnie lepsze? a może równy szajs?

#248 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Napisano 18 maj 2008 - 18:13

Ja kupiłem w tym roku nowy sprzęt na kompletnej Sorze i nie narzekam. Zrobiłem już 1200 km i żadnych problemów.

#249 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 18 maj 2008 - 20:14

hmm ale czy ktoś może z czystym sercem poradzić co lepsze?
bo jeśli nie ma diametralnej różnicy to co nówka to zawsze nówka (jestem wyznawcą takiej zasady jak chodzi o samochody)

#250 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 19 maj 2008 - 16:56

hmm ale czy ktoś może z czystym sercem poradzić co lepsze?
bo jeśli nie ma diametralnej różnicy to co nówka to zawsze nówka (jestem wyznawcą takiej zasady jak chodzi o samochody)

Różnice między 2200 a Sorą są defakto żadne.
Brałbym nówkę.

kr1zje: klamy Sory zbierają niepochlebne opinie, ale nie z powodu awaryjności, ale z powodu tego ze jak chcesz zmienić przełożenie w dolnym chwycie to musisz trochę unieść dłoń :-> Mi to nie przeszkadza.

#251 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 20 maj 2008 - 15:39

Wielkie dzieki :D jednak wzialem uzywke :P 500 zl roznicy + paskudny oczo*ebny kolor ramy ktora mi gdzies z magazynu celnego az sprowadzili w sklepie przewazyly (rozumiem ze wyglad jest rzecza trzeciozedna :P ale na zarowce jezdzic... heh zolty kolor przystoi tylko liderom :D)
a zaoszczedzona kasa (+ cos co moze sie uda zarobic do wyjazdu) pojdzie w jakieś porzadniejsze koła (no i w wyseriwsowanie mojego zakupu)

W każdym razie jako swiezy posiadacz Meridy 901 witam całą brać szosową i czekam aż się skończy potop za oknem :)

#252 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 21 maj 2008 - 09:43

kovsi Witam! Tak sobie patrze na Twój profil i widzę, że jesteśmy rówieśnikami, mieszkamy w tym samym miejscu i mamy ten sam rower:-) Więc może kiedyś jakis wspólny trening??:-)

#253 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 21 maj 2008 - 20:49

a chętnie drogi Arturze chętnie :D tylko:
1) musze zrobić przegląd roweru (sam się na tym kompletnie nie znam :P)
2) pocwiczyc jeszcze wpinanie sie i wypinanie z bloków bo dzisiaj próbując na podwórku o mało nie zrobiłem z siebie szaszłyka na bramie :D

w każdym razie skoro amsz ten sam rower toz adam sakramentalne pytanie: co pierwsze "poszło" w Twoim? :)

#254 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 22 maj 2008 - 08:27

Mogę Cię uspokoić, że jak dotoąd wszystko jest na swoim miejscu i rower jest bezawaryjny:)

#255 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 23 maj 2008 - 20:14

Witam,
poszukuję roweru szosowego do treningów. Cena do 500zł.
Jako, że jeżdżę w MTB to nie mam rozeznania proszę Was o pomoc.
Czy taki rower za 480 zł byłby dobry?
http://www.allegro.p...special_55.html
Może jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam

Filip.

#256 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 23 maj 2008 - 22:39

Ile masz wzrostu?

#257 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 24 maj 2008 - 13:17

170 cm, nogi 85 cm. :)

#258 Mateusz95

Mateusz95
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądLigota

Napisano 24 maj 2008 - 14:53

Zastanawiam się nad kupnem szosówki. Napiszcie jaką szosówkę mógłbym kupić na początek za jakieś 2 tysiące. Mam też pytanie czy jeśli bym składał szosówkę to wyjdzie mo to taniej niż kupno całego rowerka?

#259 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 24 maj 2008 - 15:00

Przy takiej cenie lepiej kupić gotowca.

#260 Mateusz95

Mateusz95
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądLigota

Napisano 24 maj 2008 - 15:03

A moglibyście poradzić kilka modeli na początek przygody z kolarstwem??? Z góry dziękuje