Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki rower do 3500zl?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1261 odpowiedzi w tym temacie

#261 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 24 maj 2008 - 15:18

Zadaj sobie pytanie.
Czy na pewno pociągą Cię kolarstwo szosowe?
A może MTB?

#262 Mateusz95

Mateusz95
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądLigota

Napisano 24 maj 2008 - 15:31

Też się nad tym zastanawiałem dużo razy i szczerze mówiąc nie jestem zdecydowany ale wydaje mi się że kolarstwo szosowe jest fajniejsze. A wracając do tematu roweru. Mój kolega jeżdzi na rowerze Giant SCR 4.0 . Czy taki rower też mógłbym sobie kupić na początek?

#263 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 24 maj 2008 - 15:38

Mateusz95: 2 sprawy...
1) jest podwieszony temat - http://forumszosowe....t=916&start=255 i tam należy takie sprawy poruszać, coby na forum burdelu nie robić.
2) jeśli masz dopiero 12 lat to nie widzę sensu kupna roweru za 2000 zł, chyba że rzeczywiście masz bardzo bogatą rodzinę. W szosie rower musi być jak "ulał". Rama za krótka o 1 cm, za długi mostek, źle dobrane pedały - poczujesz WSZYSTKO. W tym wieku rośniesz, albo będziesz jeszcze sporo rosnął i za rok czy dwa rama, którą kupisz teraz będzie dla Ciebie za mała. O ile w MTB nie ma to aż takiego znaczenia, bo tam ciągle zmieniasz pozycje, pracujesz całym ciałem, to w szosie tak jak mówię - wszystko musi być cacy. Dlatego polecałbym Ci albo kupno używanej szosówki do 1000 zł, albo - składanie jej samemu, na jakieś taniej ramce, którą za rok czy dwa będziesz mógł bez wielkiej straty wymienić. Jak znajdę chwilę czasu to spróbuję coś sklecić z części dostępnych w Internecie. Cena to max 2000 czy ok. 2000 zł? Co ona ma obejmować? Bo szosa to rower + buty + kask + ubranka + bidony + okulary + licznik

#264 Mateusz95

Mateusz95
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądLigota

Napisano 24 maj 2008 - 15:45

chodzi mi o rower + buty + kask + ubranka + bidony + okulary + licznik za max 2.2k

#265 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 24 maj 2008 - 15:46

Mateusz95: jaka masz długość nogi od podłogi do krocza?

Dołączona grafika

#266 Mateusz95

Mateusz95
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądLigota

Napisano 24 maj 2008 - 16:00

77cm od krocza do podlogi, 168cm wzrostu (ale nie wiem czy to wazne ):P

[ Dodano: 2008-05-24, 17:03 ]
widze muniek ze jestes z pszczyny a to niedaleko mojej wioseczki Ligoty

#267 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 24 maj 2008 - 16:13

Czyli rama 51 - 52 cm górna rura.
Co do Ligoty - szczerze mówiąc nie wiedziałem, ale rzeczywiście ;)

#268 Mateusz95

Mateusz95
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądLigota

Napisano 24 maj 2008 - 16:23

http://allegro.pl/it..._105.html#photo
TEN JEST FAJNY ALE ZA DUżY TROSZE NO NIE??

#269 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 24 maj 2008 - 22:32

Po pierwsze za duży. Po drugie wydaje mi się, że jak na zaczynającego przygodę z szosą dwunastolatka to ma dosyć twardo zestopniowaną kasetę.
Pozdro!

#270 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 25 maj 2008 - 10:48

Mam zamiar kupić osprzęt do roweru i taki oto dylemat:
-ceny prawie identyczne
-pirwsze zestawienie jest 2x10 i tu jest wg. mnie lepsze

Klamkomanetki Mirage 10s 304zł (wszystkie campy z www.wertykal.com.pl )
przerzutka xenon 10s 109zł
przód+obejma sh sora 69zł (a shimano z www.bikestacja.pl )
korbowód tiagra sh 219zł (duża sztywność)
łancuch chorus campagnolo 114zł
Kaseta mirage 9s/10s 130zł

Łącznie 945zł

Grupa Shimano Tiagra 2x9s+obejma przód 920zł
http://www.sklep.bik...roducts_id=1055

#271 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 25 maj 2008 - 18:59

kubano_szos: to są bardzo podobne oferty, zarówno cenowo jak i jakościowo. Znajdź kogoś kto da się przejechać na łapach Campy i na Shimanowskich, bo tutaj najwięcej zależy od tego które Ci bardziej "siądą". Ja mam tam gdzieś w bardzo dalekich planach przesiadkę na Veloce, ale dzisiaj miałem okazje przejechać się na klamkach Xenona i powiem szczerze - strasznie wąskie te klamki!

#272 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 01 czerwiec 2008 - 09:45

Czy ktoś może mi wyjaśnic jakim prawem to jeżdzi? (napęd????????? campa+shimano :shock: )
http://www.allegro.p...?item=368723368

#273 w1n

w1n
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądWRo

Napisano 02 czerwiec 2008 - 20:55

Witam. Jako, że chce zacząć trochę jeździć szosą postanowiłem kupić rowerek. Po krótcę przedstawie moje parametry ;d wzrost 187 cm, 90 kg wagi. Jako, że mój budżet jest ograniczony powiedzmy do 3000 zł,a nie mam akcesoriów i odzieży to na rowerek przeznaczę 2600 zł(skłaniam się ku nowemu rowerowi). Wybór padł na rower Trek 1.2 D, widziałem już go na żywo w sklepie, ramę prawdopodobnie wezmę 58cm (bo lekko slopingowa jest i boje się, że 60 to już będzie za dużó). Mam jednak pytanka:
Czy Sora + 2200 to dobry wybór? Mimo wszystko mógł bym kupić coś na tiagrze, ale wole mieć dobrą ramę, bo prawdopodobnie po jakimś czasie zmienię grupę na 105. Widziałem też rower B'Twin w decathlonie za 2700 z campą, nie wiem jaka to była grupa, ale mimo wszystko te klamki plastikowe nie wyglądały za solidnie, a w 2200 przesuwa się cała klamka.
Czy może szukać Treka 1000 z 2006/2007 roku?
Jest jeszcze co prawda Scott Speedster S60, jednak on nie ma nawet zwykłych nosków i musiał bym odrazu zainwestować w SPD i buty.
Proszę o waszą pomoc, może doradzicie jaki rower jeszcze mogę kupić w tej cenie :).
Pozdrawiam.

#274 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 03 czerwiec 2008 - 07:48

Czy ktoś może mi wyjaśnic jakim prawem to jeżdzi? (napęd????????? campa+shimano :shock: )

Zdaje się wystarczy włożyć dystanse campy do kasety shimano. nie wiem jak to teraz jest i o ile się różnia wymiarem... może na tyle mało ze nic nie trzeba zmieniać. Dużo jest takich rowerów. Bodaj BH miało kiedyś w ofercie takie miksy i nie ma problemu

#275 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 03 czerwiec 2008 - 12:54

Zdaje się wystarczy włożyć dystanse campy do kasety shimano. nie wiem jak to teraz jest i o ile się różnia wymiarem... może na tyle mało ze nic nie trzeba zmieniać. Dużo jest takich rowerów. Bodaj BH miało kiedyś w ofercie takie miksy i nie ma problemu

Tak by to mogło działać na zasadzie kaseta Shimano + osprzęt Campy lub kaseta Campy + osprzęt Shimano. Różnice są, ale widziałem już kilka takich rowerów. Spodziewam się że kultura pracy może być bardzo niska. Ew. może być zastosowane Shiftmate w co wątpię.

#276 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 03 czerwiec 2008 - 19:01

A i ostatnie moje pytanie.
Mam już ramę; Poison Cyanit 56 za 599 i na resztę częsci pozostaje mi ok 1900zł prosze napiszcie jakieś propozycje co kupić. Moge więcej wrzucic
Zdjęcia ramy http://picasaweb.goo...ok/PoisonCyanit

Jak by ktoś kupował to dodam że waga w tym rozmiarze to 1775g i jest to ramka potrójnie cieniowana. Więcej info na www.poison-bikes.pl

#277 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 03 czerwiec 2008 - 20:52

Proszę specjalistów o rzut oka na --> http://www.allegro.p...imano_105_.html
Może ktoś spotkał się juz z tą ramą bądź wie coś na jej temat. O grupę nie pytam bo wszyscy wiedzą o co chodzi ;) Cena nowej to ok 1400 zł więc nawet jeśli cena aukcji skoczy do 1200 (co jest nieuniknione), to dla samej grupy chyba się opłaca kupić go :)

#278 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2008 - 21:02

Wg mnie jest to produkt Krossa. Przynajmniej rama jest bardzo podobna i ten koszmarny sztywny "wibroutrząsalny" widelec.

Mój kumpel kupił czarny samochód i bardzo chętnie go sprzeda. Po jeździe będzie widać każdy pyłek jaki tylko się przyczepi. Czarny kolor jest koszmarny - ale to już kwestia gustu a o tym się nie dyskutuje.

#279 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 03 czerwiec 2008 - 21:33

Wg mnie jest to produkt Krossa. Przynajmniej rama jest bardzo podobna i ten koszmarny sztywny "wibroutrząsalny" widelec.

Mój kumpel kupił czarny samochód i bardzo chętnie go sprzeda. Po jeździe będzie widać każdy pyłek jaki tylko się przyczepi. Czarny kolor jest koszmarny - ale to już kwestia gustu a o tym się nie dyskutuje.

Wg. mojej wielkiej wyroczni czyli Internetu ;) nic nie wskazuje na to aby to była rama Krossopodobna. Szczerze mówiąc bardzo mało znalazłem na temat tej ramy w necie, stąd moje pytanie do Was.
Widelec to ALU więc jako pierwszy poszedłby do wymiany na karbon. A kolor czarny ja akurat lubię i podoba mi sie rower utrzymany właśnie w takiej kolorystyce. Z resztą jeśli się o niego dba, a więc i czyści często, to nie ma co się przejmować jakimiś tam 'pyłkami' na lakierze :)
Czekam na opinie innych na temat ramy ...

#280 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 04 czerwiec 2008 - 12:57

Osobiście nie przed zakupem głęboko bym sie zastanowił. Sprzedawca nie wygląda na wielkiego znawcę sprzętu* a od takich to strach kupować, bo zawsze będą mówić, że wszystko jest cacy i rowerek jest jak nowy...

*Cytaty sprzedawcy:
Osprzęt Shimano 105 BLACK. Jedna z najwyższych grup szosowych
Klocki w bardzo dobrym stanie.

Klocki w hamulcach się nie zużywają bo mają wymienne okładziny. 105 to "tylko" średnia klasa osprzętu.
Ponadto nie wiem czy dla samego osprzętu opłaca się rower kupować, bo po zdjęciach widzę, że klamoty nie pochodzą z ostatnich lat produkcji. Od tych "świeżych" różnią się kształtem.

Najbezpieczniej by było przed zakupem sprzęt obejrzeć ale z Trójmiasta do Piaseczna kawał drogi masz...
Pozdro!