Jump to content

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• This topic is locked This topic is locked
1583 replies to this topic

#561 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 22 April 2009 - 19:23

Raczej pytałem ;-)
Jeszcze kwestia, czy przymierzałeś się do takiej ramy. Chociaż w sumie 56-57 powinno być ok, ale dobrze byłoby jakbyś się przymierzył i zobaczył czy będzie w porządku.

#562 bartasol

bartasol
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 25 April 2009 - 14:13

Witam wszystkich szosowców, chciałbym was prosić o pomoc w wyborze roweru szosowego jako bardziej doświadczonych w temacie. Przez całe życie jeżdżę rowerem MTB, i przyszedł czas na zmiany i to duże, chciałbym się przesiąść na szosę ale nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia. Chciałbym nabyć nowy rowerek ponieważ daje to możliwość dokładnego dopasowania roweru w sklepie ( nie jak na allegro ). Mój budżet to max 3500. W tym przedziale cenowym skłaniam się ku dwóm modelom rowerów, jeden to http://www.giant-bic...oad/2804/34522/ , a drugi to http://www.ktm-bikes...da1000&kat=Road . Pewnie jak w MTB tak i w szosie podstawa to rama, Giant ma chyba większe doświadczenie w szosówkach, ale KTM to chyba lepsza jakość. Proszę o opinie fachowców na temat tych rowerków ponieważ w sklepach to wiadomo każdy chwali to co sprzedaje. Z góry dzięki za pomoc.

#563 Mike93_KMI

Mike93_KMI
  • Użytkownik
  • 143 posts
  • SkądWioska

Posted 25 April 2009 - 14:52

hey jest jeszcze taka Merida ten sam osprzęt co Giant http://www.rowerymer...=8&gr=80&id=532 sam mam ale ja na Twoim miejscu coś bym złożył za taką kase można złożyć bardzo przyzwoitą maszynkę .

#564 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 posts
  • SkądKobyłka

Posted 25 April 2009 - 15:04

Witam kolegę. Osobiście mam tego KTMa. I kupiłe znacznie taniej niż 3500 w Wawie w sklepie Marceli na Grochowskiej. I nie jest to żadna kryptoreklama, ale facet miły i rozgadany a najważniejsze że można się targowac. Co do samego roweru to nie mam jakiegoś specjalnego doświadczenia bo sam wcześniej jeździłem na MTB i zachciało mi się szosy. Na KTMa trafiłem przypadkiem i nie żałuję. Rama tego rowerku jest wykonana naprawdę bardzo starannie, osprzęt jaki jest to masz w opisie, osobiście zamierzam zmienic siodło na SLK z dziurą ale to X2 też jest całkiem wygodne. Rowerek sprawdza się rewelacyjnie a i w barwach narodowych:) Dodam że ważę 93 kg i rower nie robi z tego powodu wielkiego "halo" :)

#565 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 25 April 2009 - 15:33

Tu masz na ULTEGRZE , ale za 999EUR.......
http://www.fahrrad.d...team/17240.html
8,2 kG
Czasem warto pozyczyc pare groszy , jak myslec za kilka miesiecy o zmianie komponentow na lepsze....
Ja postepuje wg zasady : BIEDNEGO NIE STAC NA CHU....WE RZECZY ;-)

[ Dodano: 2009-04-25, 16:39 ]
Albo taki WILLIER ( ale na tiagrze)...
http://www.wiggle.co...ike/5360040042/

[ Dodano: 2009-04-25, 16:50 ]
GIANT za 750 EUR na 105...........
http://www.wiggle.co...ike/5360037570/

#566 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 April 2009 - 19:39

....BIEDNEGO NIE STAC NA CHU....WE RZECZY ;-) ...

A co Ty biedny jesteś?? :mrgreen: :mrgreen: :-P

#567 bartasol

bartasol
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 25 April 2009 - 19:45

Porównywałem tą Meridę z KTmem, wykonanie ramy jest o wiele lepsze od Meridy. Czegevara a ten sklepik w Warszawie ma jakąś stronę w internecie? Jaki masz rozmier ramy przy twoim wzroscie? Nie chce zostać kolarzem zawodowym wiek już nie ten:-) więc nie chcę się bawić w składanie, a ze sprowadzeniem to chyba za duże kłopoty i ryzyko, a co z porównaniem tych dwóch ram rowerów które podałem?

#568 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądToruń

Posted 25 April 2009 - 19:55

Czasem warto pozyczyc pare groszy , jak myslec za kilka miesiecy o zmianie komponentow na lepsze....
Ja postepuje wg zasady : BIEDNEGO NIE STAC NA CHU....WE RZECZY ;-)

masz pełną rację,
tylko działając w oparciu o tę zasadę wychodząc z budżetu 3000 PLN złożyłem rower za 6000 PLN

ale jedno jest pewne - jestem zadowolony

no i analizując cenę gotowych rowerów to za moją konfigurację musiałbym dać więcej kasy - głównie chodzi o ramę

#569 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 25 April 2009 - 20:01

Moze nie najbiedniejszy , ale ta maxyma jest wciaz u mnie aktualna ;-)

[ Dodano: 2009-04-25, 21:03 ]
A mnie sie wydaje PRESCOT, ze jest odwrotnie. Ja uwazam , ze "skladaki" oplacaja sie od klasy SREDNIEJ -WYZSZEJ., natomiast tansze rowery lepiej kupowac gotowe.

[ Dodano: 2009-04-25, 21:07 ]
BARTASOL ; sprowadzanie jest bezpieczniejsze niz Ci sie wydaje ! Ja nasprowadzalaem juz TYLE rzeczy i jeszcze nigdy NIKT mnie nie oszukal . Ostanio zamowilem MASE rzeczy z CHAINREACTION i zapomnieli wladowac sztycy za 100 EUR, pomimo , ze na fakturze byla odkreslona jako zapakowana. Po krotkim MAILU , miale sztyce z przeprosinami za dwa dni !!! Niemieckie sklepy tez sa raczej rzetelne.... Nie ma sie czego bac . Jak masz za ta sama kase miec 105 i TIAGRE , to sie wiele nie zastanawiaj...

#570 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądToruń

Posted 25 April 2009 - 20:09

to jest niezależne od klasy roweru

po prostu składając rower z elementów zawsze każdą część poszukujesz w jak najbardziej atrakcyjnej cenie

no i od ziarnka do ziarnka uzbiera się miarka.... oszczędności

tylko trzeba określić pułap co się chce no i składnie jest wydłużone w czasie, a gotowca się ma od razu

#571 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 25 April 2009 - 20:13

No tak ; ale zloz tu rower za 999EUR na Ultegrze !!!! Sama ULTEGRA : 500 EUR
A kup tu w miare fajna reszte !!!

Ja teraz skladam BMC Pro machine na Super Record , a cala reszta EASTON 90. Gotowiec kosztowalby ok 6.500 EUR , a mi wyjdzie za 5.000.
Mysle , ze z tanszymi jednak trzeba dobrze poszukac jakiejs okazji ( 2008 rocznik) lub wyprzedazy.

#572 bartasol

bartasol
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 27 April 2009 - 19:59

A co sądzicie o tym rowerku http://www.allegro.p..._triestina.html

#573 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 27 April 2009 - 20:06

Ladna rzecz... Jakie komponenty ???

Widze , ze dwa gorne na CAMPIE ( VELOCE ?? ) , a dolny na chyba na TIAGRZE...

#574 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 27 April 2009 - 21:57

Wiliery od Pana Chrzanowskiego to trochę "dziwne" rowery. Miałem przyjemność spotkać się z Panem Chrzanowskim i osobiście obejrzeć rower - właśnie model Triestina. Generalnie te rowery ze zdjeć na allegro nie mają wiele wspólnego z tym, co jest do kupienia. No, może tylko wygląd ramy się zgadza, która z resztą jest szalenie efektowna.

Osprzęt i koła są wymienione w opisie. Korba na kwadrat - starego typu, a na koła - campa Vento założone opony CST. Generalnie rower prezentuje się bardzo ładnie. Właściwie nie kupiłem go przez kiepską geometrię i tą korbę na kwadrat. Co do reszty klamotów: sztyca Ritchey (najtańsza) i siodełko bardzo wygodne Selle Italia X2 czy coś w tym stylu. Kierownica i mostek też Ritchey'a. Waga "na oko" miedzy 9 a 10 kg.

To na pewno ciekawy rower za te pieniądze, ale należy wziąć poprawkę, że w tej specyfikacji, co jest na zdjęciu na Allergo kosztuje coś koło 6500 zł. A cena 3800 wynika po prostu z zastosowania gorszego osprzętu i reszty części.

Na szczęście Pan Chrzanowski jest na tyle miły i elstyczny, że można w łatwy sposób się z nim umówić na osobiste obglądnięcie sprzętu, co się bardzo chwali i tą formę zakupu polecam.

#575 bartasol

bartasol
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 27 April 2009 - 22:53

Dzięki za dokładne objaśnienie sprawy, a co sądzisz o samej ramie bo można ją dostać na allegro za około 2000zł.

#576 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 28 April 2009 - 07:30

hmm... Rama jak wspomniałem wcześniej jest bardzo ładna. Jeśli chcesz sie wyróżniać na drodze to jest idealna. Jeśli chodzi zaś o "parametry techniczne" to ma dziwną geometrię. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to nie widzę przeciwskazań. Wykończenie spawów raczej przeciętne, typowe dla tego segmentu cenowego. Tył - karbonowy.

Ta rama nie jest jakoś specjalnie tania. Za 1600 zł można wyrwać ramę Scott'a S10 (cała aluminiowa), za 2400 Specialized Allez (wykonana z aluminium E5 z tyłem karbonowym). Ten Wilier mieści się gdzieś pośrodku.

Tak swoją drogą nie wiem czy opłaca się kupować ramę i składać rower, bo części teraz są tak drogie, że wyjdzie kosmiczna cena. Lepiej kupić za 3.800 ten rower i w miarę czasu wymienic te kilka gorszych komponentów - wyjdzie sporo taniej.
Pozdrawiam

#577 minetinho

minetinho
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądUstroń

Posted 29 April 2009 - 11:29

Witam !

Jako, że dopiero zaczynam z szosą, chciałem się dowiedzieć, który rower wybrać z tej listy(budżet do 5000zł). Do wyboru mam:
1. Kelly`s IRC 5.93 2009
2. Cube Peleton 2009
3. Carrera Podium Mamayama
4. Ghost Race 5000T
5. Lemond Tourmalet

Z góry dzięki za opinie i sugestie dotyczące powyższych szosówek. Pozdrawiam

#578 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 29 April 2009 - 15:25

Kellys'a IRC 5.9 to mozna wyrwać za 3.400 spokojnie, "niedobitki" z zeszlego roku jeszcze są do sprzedania, np. na Allegro. Model na 2009 rok różni się tak nieznacznie, że nie warto wykładać większej kasy. A swoją drogą rower bardzo przyjemny :)

W kategorii do 5.000 dołożyłbym jeszcze Focus'a, ktoś coś o nim ostatnio pisał na forum - na 105-tce, trochę ponad 5.000 będzie Cannondale CAAD9 też na 105-tce i w tym przedziale cenowym to byłby mój faworyt :-D

#579 bartasol

bartasol
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 04 May 2009 - 20:49

Witam co myślicie o tym rowerku http://www.allegro.p...iant_tcr_1.html ,nastawiłem się już na KTM stradę 1000 nową, ale za mniej kasy mam przy tym giancie nową 105, no i nie wiem co robić?

#580 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 04 May 2009 - 21:00

Witam co myślicie o tym rowerku http://www.allegro.p...iant_tcr_1.html ,nastawiłem się już na KTM stradę 1000 nową, ale za mniej kasy mam przy tym giancie nową 105, no i nie wiem co robić?

Giant. Piękna zgrabna rama. Rower świetnie sie prezentuje. KTM ? dlaczego ?

Stas