Skocz do zawartości

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1583 odpowiedzi w tym temacie

#681 MK747

MK747
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpień 2009 - 20:59

kellys 5.9]

#682 carlos82

carlos82
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądwlkp

Napisano 28 sierpień 2009 - 21:23

tez o tym myslem ale co chwile ktoś pisze ze rama czasem pęka a kelly's to nie marka dla roweru szosowego wiec już sam nie wiem nie chciał bym wydawać tez 5000 tys teraz na rower no chyba ze juz naprawdę coś będzie warte tej cenny myślałem tez o kellysie 6.9 rama jest piękna ale oczywiście ktoś ją krytykował później o Felcie f 85 ale nie ma już nigdzie w sklepie wiec juz sam nie wiem ale liczę na was panowie

#683 chris

chris
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2009 - 05:07

Witam Was serdecznie. Mam prośbę o pomoc w wyborze roweru. Rower ma służyć wyłącznie do jazdy po dobrych nawierzchniach. Początkowo myślałem o zwykłej szosówce ale poczytałem że na rowerze triathlonowym jest wygodniejsza pozycja. A ponieważ nie zamierzam brać udziału w zawodach myślę że tak typ roweru jest odpowiedniejszy do pokonywania samotnie dłuższych dystansów. Jeżeli się mylę to proszę poprawcie mnie bo przyznam że jestem raczej zielony w temacie sprzętu.

I drugie pytanie. Jeżeli już rower do triathlonu to jaki model byście wybrali ? Na razie znalazłem dwa rowery które kosztują poniżej 5000 zł a więcej nie zamierzam wydać: Poison Opiat Tri Xi http://extreme-shop....piatTriXi09.php i Merida Warp 5 http://www.rowerymer...=7&gr=59&id=394 A może znacie inne modele które warto wziąć pod uwagę ?

Z góry dziękuję za pomoc.

#684 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpień 2009 - 08:29

Rower triatlonowy ma wygodniejsz pozycje ???????
A od kiedy to taka teoria jest ?????
Tylko szosówka z normalnym barankiem, lub tzw, szosówki z prostą kierownicą .
To drugie jest ciekawsze rozwiazanei dla nielubiących baranków.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#685 chris

chris
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2009 - 09:25

Wynika tak m.in. z artykułu http://www.bikesport...ifference.shtml
Jedna z pierwszych kwestii w tym artykule jest taka: Triathlon bikes are well suited for any type of long distance solo road riding where comfort and efficiency are the primary concern.
Przeczytałem też wypowiedzi na stronie http://biegajznami.p...er=asc&start=45

Stąd wyciągnąłem wnioski że taki rower jest wygodniejszy jak się nie jeździ w peletonie tylko uprawia samotną jazdę.

#686 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 sierpień 2009 - 10:53

chris, hmm, myślę że rower triatlonowy nie za bardzo sie sprawdzi, szczególnie do jazdy po mieście, jest mało zwrotny. Tak rower służy rzeczywiście do pokonywania trasy samotnie, tyle że nie np. po mieście, tylko na prostych odcinkach. Jeśli zamierzasz jeździć jedynie po bezdrożach to może i będzie ok. Czy jest wygodny to nie wiem. A jeśli chodzi o wybór to brał bym poisona :mrgreen:

Poczekaj jednak na rady bardziej doświadczonych w tym temacie

#687 chris

chris
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2009 - 11:06

Dzięki Bartosz za opinię. Faktycznie nie będę nim jeździł po mieście. Ma on służyć wyłącznie na samotne trasy. Do innych celów mam treking. Ale jak na liczniku mam powyżej 50 km to zaczyna mi brakować lekkości jaką mam nadzieję da mi rower szosowy.

#688 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 sierpień 2009 - 11:40

chris, no ja i tak nie wiem czy to taki dobry pomysł, ale jak pisałem poczekaj na opinie tych co znają sie na traitlonie ;)

Weś pod uwagę że w tego typu rowerach masz lepszą aerodynamikę, za to kosztem nieco większej wagi, tak że trzeba rozważyć czy sie opłaca. A za 5tysi możesz mieć niezłą szosówkę już. A jeśli juz chcesz triatlonówke to wypadało by mieć też specjalny kask i strój, bo inaczej areodynamika roweru duzo nie da ;)

#689 chris

chris
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpień 2009 - 11:48

Głównym powodem pomysłu na zakup tego typu roweru jest to że nie mogę jeździć mocno oparty na nadgarstkach. Więc zostaje mi wybór albo tradycyjna szosówka + lemondka albo właśnie rower do triathlonu. Ponieważ taki rower jest dedykowany do jazdy w takiej pozycji wydaje mi się że będzie wygodniejszy niż rozwiązanie szosówka + lemondka. Ale tak mi się tylko wydaje bo nie jeździłem ani na jednym ani na drugim.

#690 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 sierpień 2009 - 14:22

Ano w takim razie na pewno triatlonowy będzie lepszy niż szosowy i lemondka, bo masz lepszą pozycję. Najlepiej spróbuj się przymierzyć do takiego roweru gdzieś w sklepie. Może da rade jakaś mała jazda próbna ;)

#691 siku

siku
  • Użytkownik
  • 154 postów
  • Skądkrakow

Napisano 29 sierpień 2009 - 15:16

pomysł z tri rowerkiem nie jest moim zdaniem zbyt trafiony ! może i pozycja na rowerze sprzyja ułożeniu na lemondzie, ale pamiętaj że w mieście wciąż hamujesz ,co wymusza pozycję w chwycie na bazie kierownicy! , poza tym skręcanie w mieście , zaliczanie ewentualnych dziur , przeciskanie się pomiędzy autami , ewentualna jazda chodnikiem , wszystko to będzie ciężko wykonywać na lemondce .. więc po co ? Może po prostu lepiej kupić rower trekkingowy z prezesowską pozycją za kierownicą któa wymusza że duża większość Twojego ciężaru ciała spoczywa na czterech literach ?

#692 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 sierpień 2009 - 17:18

siku, nie czytasz uważnie, kolega już wspomniał że nie będzie jeździć po mieście. Skoro tak to moze to byc dobry pomysł, nie wiem tylko jak z wygoda na długie dystanse bo triatlonówka wymusza inna pozycje na rowerze, no i jazdę ze stała prędkością, mniej dynamiczną - o czym trzeba pamiętać.

Co do zaproponowanych rowerków to myślę że poison jest kozacka propozycją, tyle że opis inny niż zdjęcie - tu koła zip a tu shimano... tak więc proponuje się dowiedzieć czy za jakie koła jest ta cena

#693 siku

siku
  • Użytkownik
  • 154 postów
  • Skądkrakow

Napisano 29 sierpień 2009 - 18:29

ajj wybaczcie , przyznaję że czytałem po łebkach :oops:

z rowerami triathlonowymi mam dość sporo kontaktu i spokojnie mogę powiedzieć że po dobrym dopasowaniu pozycji , jazda na takowym to czysta przyjemność :-) , gorzej jak tej pozycji nie można dobrze dobrać , wtedy trzeba być przygotowanym na bolące plecy i ogólne wku@#$%nie już po kilku minutach jazdy , niestety dobranie dobrej ergonomicznej pozycji wiąże się dla niektórych ze zmianą całej kierownicy :roll:

osobiście jeżdżę czasami na podobnej meridzie tylko warp9 , ale to chyba to samo jeśli chodzi o ramę, jestem z niej bardzo zadowolony , choć do jazdy ze znajomymi wolę swoja zwykła 905-tkę , nie wymaga ona takiej koncentracji w czasie jazdy jak warp no i o wiele łatwiej reagować na każdy nagły czynnik zewnetrzny

#694 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 29 sierpień 2009 - 18:31

Czy Kellys 9.9 na DA 2009, całkowicie nowy za około 9tys zł to duza okazja?
Co ewentualnie może być konkurencyjne w tej cenie?
Czy rowery Viner (jeździ na nich team Miche) to coś dobrego? Możliwe że miałbym okazje na używke po któryms z Miche ...

#695 carlos82

carlos82
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądwlkp

Napisano 29 sierpień 2009 - 20:59

co sądzicie o tym rowerze http://www.allegro.p..._triestina.html

#696 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 29 sierpień 2009 - 21:26

Co do Kellys'a to nie wiem, w każdym razie na allegro takie kosztują 13tyś więc wg mnie te 9tyś to nie aż tak wielka okazja.
Jeśli chodzi o Viner'y to rowery jak najbardziej godne polecenia. Ręczna włoska robota. Ktoś na forum ma nawet jeden z wyższych modeli. W dziale nasze rowerki powinieneś znaleźć.

#697 carlos82

carlos82
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądwlkp

Napisano 29 sierpień 2009 - 21:37

a co myślicie o tum rowerze http://www.wertykal....kid=160&pid=938 chyba trochę lepszy od tego z dwóch postów wyżej

#698 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 02 wrzesień 2009 - 15:47

Pozwolicie, że i ja zapytam :)

Jaka szosówka z karbonową ramą i widelcem ? Osprzęt
nie musi być topowy, każdy się w końcu zużyje i trzeba wymienić a ramę i widelec
chciałbym mieć od razu porządną i na długie lata...

Wstępnie podoba mi się Poison Oxygen
http://extreme-shop....n/hoxygenxi.php

i Cube Agree Grc Pro Compact
http://sklep.rower.c...ew.php?idp=1545

Co jeszcze polecacie ? Może być taniej niż 7 tyś :)

Dzięki za info :)

#699 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 04 wrzesień 2009 - 13:05

Nikt nic nie doradził więc sam posiedziałem trochę na necie i stwierdziłem, że trzeba zmniejszyć wymagania to i wybór od razu staje się większy a i cena przyjemniejsza. Tak więc zapominamy na razie o karbonowej ramie i bierzemy alu. Widelec karbon a osprzęt minimum 105. Waga całego roweru max 9kg przy rozmiarze 56cm. Nie chce ultralekkiego bo sam dużo ważę (ok 95kg) i rower ma to wytrzymać :)

Jakieś typy ? :)

Ewentualnie co sądzicie o Poisonie Cyanit ?

http://extreme-shop....n/hcyanitxi.php

pzdr

#700 Robes

Robes
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądMazury

Napisano 06 wrzesień 2009 - 14:03

Planuję zakup szosówki 5000-6000 zł.Chodzą mi po głowie takie rowerki:KTM,Ghost,Cube,Focus.Dobry osprzęt i wygląd.Oczekuję sensownych opinii .Dzięki! :-)