Nawet po 5 h jazdy żadnych bóli? Jak tak to zaczynam ćwiczenia.

Czy Mostek 35 Stopni To Obciach?
Napisano 16 czerwiec 2016 - 17:17
Greek, dnia 15 Cze 2016 - 19:15, napisał:
Jedno mnie ciekawi, bo mam wrażenie po kilku Twoich postach, że przykładasz wagę do wagi (ehhh
) swojego roweru. Czyli zależy Ci na zmaksymalizowaniu osiągów. Dlatego też powinieneś właśnie popracować nad niższą pozycją, bo nawet kilogram czy dwa wagi nie są żadnymi stratami w porównaniu do strat jakie masz jeżdżąc w pozycji typu "wiatrołap"
Też racja. Sporo jeździłem na dużych ramach i prawdę mówiąc bardzo żałuję, że wcześniej nie miałem małej ramy. Owszem, na wielkoludach też da się jeździć o ile tylko jest choć trochę odstępu między kroczem a górną rurą (oczywiście z odpowiednim mostkiem), ale jednak dobrze dopasowany rower to jest to.
Ja na swoje niespełna 180 cm wzrostu mam... ramę 52-52 (podsiodłowa-górna). Do tego krótki mostek podniesiony o te ok. 12 cm powyżej minimum i przez to duże pochylenie. Bardzo fajnie i tak jakby zwrotnie się jeździ.
Napisano 17 czerwiec 2016 - 07:11
stomek, dnia 16 Cze 2016 - 14:57, napisał:
Nawet po 5 h jazdy żadnych bóli? Jak tak to zaczynam ćwiczenia.
5h nie jeżdżę ale 100km w 3,5h i mi nic nie jest
na góralu i przełaju robię mniejsze dystanse max 50. Wcześniej miałem ramę większą i na szosówce miałem drop 7,5cm. Czułem się fatalnie, jednak wolę się lekko położyć i wyciągnąć.
http://www.bikeradar.../tags/pro-bike/- tu mozesz zobaczyć jak maja ustawione rowery zawodowcy. W większości przypadków podane są pod spodem statystyki, w tym saddle-to-bar-drop.
Napisano 17 czerwiec 2016 - 09:36
lukeuszlfc, dnia 17 Cze 2016 - 06:11, napisał:
5h nie jeżdżę
ale 100km w 3,5h i mi nic nie jest
na góralu i przełaju robię mniejsze dystanse max 50. Wcześniej miałem ramę większą i na szosówce miałem drop 7,5cm. Czułem się fatalnie, jednak wolę się lekko położyć i wyciągnąć.
http://www.bikeradar.../tags/pro-bike/- tu mozesz zobaczyć jak maja ustawione rowery zawodowcy. W większości przypadków podane są pod spodem statystyki, w tym saddle-to-bar-drop.
Fajna strona. Można się dużo dowiedzieć o ustawieniach zawodowców. Co ciekawe wiekszość ma długie mostki 130mm i dłuższe. Kilka 120 mm a mniejszych na razie nie zauważyłem.
Napisano 17 czerwiec 2016 - 15:41
sirkozi, dnia 17 Cze 2016 - 11:59, napisał:
Wysokość siodełka zależy tylko od długości nogi, a nie wzrostu i jest spokojnie możliwa różnica 5cm dla osób tego samego wzrostu. Sprawdź sobie ile wychodzi ci np. wg metody Lemonda.
Nie tylko, pisalem o tym w tym temacie wczesniej.
Napisano 19 czerwiec 2016 - 13:33
Jeżeli ścięgna Achillesa uznamy ścięgnami piętowymi, a z tego co na szybko sprawdziłem chyba tak, to właśnie po dzisiejszym wyjezdzie zaczęły mnie boleć ale tylko w jednej stopie. Może to lekkie naciągnięcie. Jak się powtórzy to trzeba kombinować z wysokością siodełka.
Dodaj odpowiedź