seryjne ostre koło...z Polski ?!
#61 Gosc_Klaudiusz_*
Posted 23 November 2007 - 12:59
Posted 23 November 2007 - 18:23
Witam
Czytam Wasze wypowiedzi i przyznam , że nie rozumiem idei Ostrego Koła. No bo po co posiadac ostre koło z wolnobiegiem? Po co do ostrego koła montować hamulec? Po co w ogóle to ostre koło? ( oprócz jazdy torowej )
Przecież na zwykłej szosóce można sobie wrzucic jakieś przełożenie i napierać ile wlezie. Po co te zabawy z tym Ostrym?
Od razu proszę o wyrozumiałosć - jestem laikiem i nie znam się. Proszę o wyjasnienie tematu.
Pozdrawiam brać szosową.
Po co posiadać ostre koło z wolnobiegiem - cóż - ostre wymaga dosyć dużego nakładu energii i jeśli ktoś jest zmęczony, lub - przykładowo - ma zjechać w dół z dużą prędkością, to może zmienić ostre na wolnobieg... ale to dosyć rzadko spotykane piasty. Zazwyczaj jest samo ostre - jak w torówkach - więc flip-flopami się nie sugeruj.
Po co do ostrego montować hamulec - hamowanie podczas jazdy na ostrym polega na dawaniu oporu nogami - wiec rower bardziej zwalnia niz hamuje. Oczywiscie mozna zablokowac tylne kolo przechylajac ciezar ciala na przod roweru - opierajac sie o kierownice - jednak bardzo obciaza to stawy kolanowe i jakby nie patrzec - podczas jazdy miejskiej moze byc trudne do wykonania.
Co do samej ideii - w zime na szosowce raczej nie pojezdzisz - zamarzaja przerzutki, oraz - co gorsze - hamulce. Na OK ten problem znika. Dzieki OK wyrabiasz nawyk ciaglego pedalowania, bardzo wazny podczas jazdy na kolarce.
Inna sprawa jest bardzo niski koszty wymiany napędu - 10 zł tylna zębatka, 15 zł szeroki łańcuch, 20 zł blat - i co jeszcze ważniejsze - zużywa się on zdecydowanie wolniej niż w normalnym rowerze z przerzutkami.
A mnie się tak strasznie podoba ten Kross...
Mimo tych obrzydliwych tylnych haków?
#70 Gosc_von Lauenberg_*
Posted 27 November 2007 - 19:27
#71 Gosc_Jelitek_*
Posted 27 November 2007 - 20:08
Posted 27 November 2007 - 21:30
Merida była super, gadałem kiedyś z kolesiem który sprzedaje w sklepie Meridy i powiedział że jak Merida weszła na rynek to ceny były niskie i reklamowano tę markę. Ale od momentu gdy weszło nowe logo ceny wzrosły i ta marka nie jest już tak atrakcyjna dla początkujących.
z tego co zauważyłem to normalna praktyka.robienie b.dobrych rzeczy na początku i jak firma wyrobi "marke" wzrost cen a spadek jakości np. shimano do do dziś mam manetke XT nie pamiętam z którego roku ale był to jeden z pierwszych roczników XT na rynku a XT z 2003 roku znajomy rozwalił w 2 tygodnie i ogólnie z tego co widzę to shimano nie jest już tą samą marką co kiedyś ale to tylko moje przemyślenia mogę sie mylić
#74 Gosc_Jelitek_*
Posted 27 November 2007 - 22:11
Swoją drogą podobno Olsh jest produkowany na Tajwanie?
Posted 19 December 2007 - 19:09
[ Dodano: 2007-12-19, 19:10 ]
Sorry zapomniałem wkleić adreshttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=286082724
[ Dodano: 2007-12-19, 19:12 ]
http://www.allegro.p...?item=286082724