Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odzież kompresyjna CEP, biotex itp.

118 odpowiedzi w tym temacie

#21 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2010 - 12:25

co do jazdy na rowerze
to te 5% albo sprawia ze mozemy z dana predkoscia pokonac dystans o 5% dluzszy
albo ze pedalujemy 5% mocniej
poniewaz opor wzrasta kwadratowo z predkoscia to tak na prawde jedziemy szybciej o pierwiastek z 5
czyli dla predkosci 40 km/h (dla mnie to juz predkosci kosmiczne ;]) mozemy jechac w super skarpetach z predkoscia 40.9
zamiast skarpet lepiej siąść komus na koło ;]
a po treningu lekkie cwiczenia i efekt regeneracyjny taki sam jak noszenie skarpet (potwierdzone naukowo);]

#22 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwiecień 2010 - 12:28

@yasiu temat kompresji w sporcie jest młody w Polsce, na zachodzie odzież kompresyjna a zwłaszcza skarpety są w szerokim użyciu o czym świadczą chociaż by statystyki z ostatniego IronMana na Hawajach.
Tu nie tylko chodzi o poprawę wyników, ale o sam komfort jazdy (w przypadku roweru) - łydki się mniej męczą i nie czuć ciążenia. Wielu kolarzy (i triathlonistów) preferuje chociażby same opaski kompresyjne na łydki

ps. Siadania na kole oczywiście nic nie przebije ;)

#23 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 16 kwiecień 2010 - 12:59

Z tymi nowinkami to mam przykład w strojach pływackich.

Jak SPEEDO wypuszcza nową wersję stroju (np. z nowej generacji tkaniny), to cena jest horrendalna - np. długie spodnie FASTSKIN dla chłopaka 600,-PLN (przykładowo). Po roku, te same spodnie można kupić już za 420,- (przykładowo) .
Obecnie (od tego roku) młodzież nie może startować w długich spodniach FASTSKIN i co ? Te spodnie są do kupienia za 200,- PLN, a chyba jeszcze taniej sprzedawane widziałem.

I to chyba ta ostatnia cena odpowiadająca ich wartości i ewentualnie można by zapłacić.

Rzucanie się w pierwszej chwili na nowości jest niezasadne ekonomicznie, a firmy wykorzystują każdą słabość (czytaj - chęć posiadania nowinki) bez skrupułów.

#24 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2010 - 16:46

Osobiście używam takich getrów kompresyjnych, kupionych w Hiszpanii i produkowanej przez tutejszą firmę (nie pamiętam nazwy). Wielu kolarzy używa tutaj takich getrów, szczególnie podczas długiej podróży samochodem na wyścig. Dzięki temu noga nie jest tak zastana jak podczas jazdy bez nich, co sam odczułem dosyć szybko. Po treningach i wyścigach również z nich korzystam, wydaje mi się że jakaś poprawa jest. Oczywiście może to być tylko jeden z elementów służących regeneracji, poza nim jest cały arsenał środków, które kolarz powinien stosować. Niemniej jednak, jeśli tylko nas stać to można sobie taki gadżet zafundować. Dość powiedzieć, że takich skarpet używa między innymi Valverde czy Armstrong.

#25 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwiecień 2010 - 19:42

Wielu kolarzy używa tutaj takich getrów, szczególnie podczas długiej podróży samochodem na wyścig

Dokładnie, tak jak piszesz. Stosowanie odzieży kompresyjnej zapobiega właśnie takim nieprzyjemnym skutkom. Bardzo wiele osób korzysta ze skarpet w życiu codziennym. Jak ktoś dużo stoi (np. sprzedawcy), siedzi za biurkiem czy w samochodzie, albo co gorsza sporo lata na długie dystanse samolotami (duże ryzyko zakrzepicy, co doprowadziło niestety do niejednego zejścia na tamten świat) doceni skarpety kompresyjne, które pobudzają mocno krążenie, eliminując ryzyko zakrzepicy, żylaków, czy też po prostu tego paskudnego uczucia obolałych nóg na koniec pracowitego dnia.
Może nie jestem najlepszym przykładem, bo mało obiektywnym ale np. po całym dniu stania na targach expo przed imprezami biegowymi (10-11h), żadnych ale to żadnych odczuwalnych negatywnych skutków nie miałem. Nogi były w tak dobrym stanie, że następnego dnia z rana mogłem spokojnie uczestniczyć w półmaratonie czy biegach na 10 km.

Warto zapoznać się chociaż z tematem prawidłowo zaprojektowanej kompresji. Niestety mało który produkt na rynku spełnia te wymogi. Producenci tanich skarpet niestety zazwyczaj żerują tylko na popularności słowa Compression i nabijają po prostu klientów w butelkę.

#26 zorrospecialized

zorrospecialized
  • Użytkownik
  • 171 postów
  • SkądLubin

Napisano 16 kwiecień 2010 - 20:14

juz wiem co za podkolanówki nosi wiecznie Lance,zawsze zadawalem sobie to pytanie czemu chodzi w czarnych podkolanowkach a to widocznie jest odziez CEP

#27 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2010 - 20:17

A ja uważam, że bezuciskowe skapetki, zdrowe, bezuciskowe...

"– Albo Wietnamczycy! Patrz Pan co te żółtki, patrz Pan jaka perfidia. Zalewają nasz rynek skarpetkami z gumką, specjalnie to robią. A Wiesz Pan dlaczego?
– Tak?
– Żebyśmy podostawali Birgera. Żeby nam, panie, nogi, panie, żyły uciskało, tamowało krwiobieg i w trzy miesiące, panie, Birger. I kolejne amputacje, stopy ciach, kolana ciach, uda...
– Ale jak stopy ciach to już pan skarpetki nie, na skarpetki nie...
– Wszystko jedno. Skarpetkami chcą nas, panie, powyzabijać. Ale nie mnie! Te żółte kurduple za chude są w żółtych uszach. Patrz pan. O, widzisz pan? Kupuję... u tych gupków, tę ich taniochę uciskową. Iii ciach! Żyletką gumki. I skarpetka bezuciskowa, zdrowa. Bezuciskowe skapetki, zdrowe, bezuciskowe. "

Pozdro dla fanów Adasia M.

#28 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2010 - 20:56

duże ryzyko zakrzepicy, co doprowadziło niestety do niejednego zejścia na tamten świat

to akurat w przypadku starszych ludzi, zreszta jak sie przejjdzie ze dwa razy po samolocie to nic nie grozi

#29 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 17 kwiecień 2010 - 07:09

Mam takie getry do biegania. Ogolnie - w porownaniu ze zwyklymi komfort jest wiekszy, bo miesnie nie lataja podczas biegu, tylko sa sztywno trzymane przy kosci. Jakis tam zalet szybszej regeneracji nie zauwazylem, bo nie biegam wyczynowo (w pojeciu, ze zarabiam na bieganiu) tylko dla przyjemnosci.

Napewno odziez kompresyjna ma duzo zalet, miedzyinnymi jest stosowana przez pilotow mysliwcow aby zapobiec splynieciu krwi z nog do glowy i na odwrot podczas przeciazen. Dla amatorow - uwazam troche szkoda guldenow, no ale kazdy ma prawo wyboru.

#30 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 17 kwiecień 2010 - 07:19

"Jakis tam zalet szybszej regeneracji nie zauwazylem"
Też nie zauważyłem jakoś dobroczynnych działań tego sprzętu za to negatywne dla portfela i owszem ale cóż autosugestia czyni cuda. Jak ktoś potrafi sobie wmówić, że pomaga...

#31 Gosc_jarus_*

Gosc_jarus_*
  • Gość

Napisano 17 kwiecień 2010 - 22:05

to akurat w przypadku starszych ludzi, zreszta jak sie przejjdzie ze dwa razy po samolocie to nic nie grozi

a tu akurat się mylisz, chyba że można powiedzieć że jestem dziadkiem :)

W zeszłym roku przytrafiła mi się zakrzepica, po tym jak miałem zapalenie więzadła w kolanie po zawodach. Ból zignorowałem no i klops. Miesiąc czasu stresu z zastrzykami i od tamtej pory kompresja na lewej nodze to mus.

Używam na co dzień skarpet kompresyjnych bo muszę (różnych firm, przede wszystkim medycznych) na rower np. CEP model do biegania bo kiedyś tylko takie były :)

Eddie, widzę że masz teraz też rękawy kompresyjne, na rower idealne, nie ma efektu podciągania z nimi?

#32 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 kwiecień 2010 - 22:42

Eddie, widzę że masz teraz też rękawy kompresyjne, na rower idealne, nie ma efektu podciągania z nimi?

Nie ma takiego problemu jeśli dobrze dobierzesz rozmiar oczywiście. Aczkolwiek wiadomo, że najskuteczniejsze są skarpety. Po rękawy z tego co zauważyłem najczęściej sięgają właśnie rowerzyści ;)

#33 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 kwiecień 2010 - 10:47

"Jakis tam zalet szybszej regeneracji nie zauwazylem"
Też nie zauważyłem jakoś dobroczynnych działań tego sprzętu za to negatywne dla portfela i owszem ale cóż autosugestia czyni cuda. Jak ktoś potrafi sobie wmówić, że pomaga...

Chętnie się dowiem jakiego sprzętu używałeś. Nikt Ci nie da gwarancji na działanie konkurencyjnego sprzętu, który bardzo często niestety tylko "żeruje" na popularności słowa "compression"

#34 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwiecień 2010 - 22:23

jarus, no dobra pomijam przypadki kontuzyjne itp
jak ktoś jest zdrowy to mu nie trzeba skarpet kompresyjnych do latania samolotem
jak jest chory jak najbardziej, zresztą kompresja w medycynie to już ma 50 lat

#35 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 kwiecień 2010 - 17:13

jarus, no dobra pomijam przypadki kontuzyjne itp
jak ktoś jest zdrowy to mu nie trzeba skarpet kompresyjnych do latania samolotem
jak jest chory jak najbardziej, zresztą kompresja w medycynie to już ma 50 lat

Zastosowanie kompresji w życiu codziennym to nie tylko zapobieganie ryzyku zakrzepicy, ale przede wszystkim profilaktyka antyżylakowa, lub co ważniejsze podniesienie komfortu życia niwelując efekt opuchniętych, obolałych nóg po całym dniu stania/siedzenia/chodzenia. Regeneracja następuję błyskawicznie.
To tak a pro po zastosowania kompresji w życiu bo zalety stosowania tej mark w sporcie i nie tylko i w skrócie przedstawiłem a więcej do poczytania na http://www.runcentre...hp?podkat_art=3

#36 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 kwiecień 2010 - 20:13

http://www.runcentre...html?artykul=52
hahah
no to niezli naukowcy
powinni byli porownac raczej zwykla dluga skarpetke i CEP dluga skarpetke
porownanie krotkich i dlugich skarpetek to jakis nonsens

#37 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 kwiecień 2010 - 20:36

Tu chodziło o zobrazowanie efektu termicznego zwłaszcza w przypadku chłodzenia pod wpływem własnego potu i wody.

#38 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2010 - 08:08

to w ten sam sposob schlodzi Cie kazda normalna dluga skarpeta
nawet jak sie owiniesz zwykla mokra szmatka to poczujesz efekt chlodzenia i do tego zadne CEPy nie sa potrzebne
taki sam efekt bedzie podczas biegania w welnianych skarpetach
w momencie w ktorym juz spocimy skarpete bedzie ona chlodzila

#39 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 21 kwiecień 2010 - 08:32

Efekt kompresji moze wytworzyc rowniez sam czlowiek. Skora ma ograniczone mozliwosci rozciagania sie i w miare zwiekszania objetosci miesni sa one coraz bardziej "upakowane" pod skora. Tak od setek tysiecy lat to dziala. Slaba strona problemu jest to, ze sport zaczynaja uprawiac osoby z chorbami ukladu krazenia, zylakami, nadcisnieniem oraz z niska masa miesniowa - co powoduje, ze odziez kompresyjna ma w takich przypadkach zastosowanie przy intensywniejszym planie treningowym. Szczerze, z checia bym sprobowal tej roznicy miedzy leginsami kompresyjnymi, ktore teraz stosuje. Moze nadazy sie okazja, niestety cena lekko zaporowa jak na eksperyment.

Co do badan zlecanych przez konkretne firmy. Napisz jaki chcesz uzyskac wynik, opracuje Ci serie badan. Jest tak juz od kilkudziesieciu lat. Najbardziej jednak ida po bandzie producenci supli - polowa sprzedawanych specyfikow ma dzialanie anaboliczno/regeneracyjne...niestety badan klinicznych potwierdzajacych to - brak. Muahahhahaaaa.

#40 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 kwiecień 2010 - 08:45

http://www.runcentre.pl/index.html?artykul=52
hahah
no to niezli naukowcy
powinni byli porownac raczej zwykla dluga skarpetke i CEP dluga skarpetke
porownanie krotkich i dlugich skarpetek to jakis nonsens

Dysponujemy badaniami porównawczymi także innych marek oferujących "kolanówki"