Odzież kompresyjna CEP, biotex itp.
Napisano 21 czerwiec 2011 - 16:37
pozdrawiam serdecznie
Napisano 11 styczeń 2012 - 22:55
Napisano 16 styczeń 2012 - 00:00
Co do jazdy w takich podkolanówkach, na razie nie jestem do tego przekonany, ale kto wie, może z czasem się to zmieni:)
Napisano 20 styczeń 2012 - 11:29
Jak jeszcze nie kupiłeś skarpet to skontaktuj się z Panem Maćkiem Czają http://www.runcentre.pl/ . Jest dystrybutorem skarpet CEP i doskonale doradzi ci wybór. Z tego co mi zaproponował, a również chodziło mi głównie o regeneracje i biegi, to polecił mi podstawowy model biegowy. Może on służyć również do regeneracji. Na pewno nie polecam skarpet AND24, po czasie jak ich używam niestety nie spełniają swojej funkcji prawidłowo. Nacisk powinien być największy przy kostce ja natomiast najbardziej go czułem przy kolanie. Regeneracja żadna, po wysłaniu emaila do sprzedawcy tych skarpet żeby wyjaśnił mi moje wątpliwości do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi. Dzisiaj mają przyjść do mnie skarpety CEP i mam nadzieję że spełnią swoją rolę.Cześć! Jestem na etapie zakupu skarpet kompresyjnych. Z tego co się zorientowałem to prawdopodobnie wybór padnie na CEPa lub 2XU. Mam zamiar zakupić skarpety typowo regeneracyjne, które będę zakładał po treningu. Niestety mam zadatki na żylaki, więc mam nadzieję, przedłużyć w czasie ten problem.. Używa ktoś skarpet regeneracyjnych i może napisać mi jak długo powinno się je nosić?
Co do jazdy w takich podkolanówkach, na razie nie jestem do tego przekonany, ale kto wie, może z czasem się to zmieni:)
Napisano 18 luty 2012 - 22:04
Rozmiawiałem już z kilkoma zawodnikami z Niemiec i pytałem o magiczne właściwości i jednoznacznie każdy mówił ,że generalnie noszą bo dostają od sponsora.
Magiczne właściwości ograniczają się do usuwania tzw .limfy jak już jesteś po wcierce to sobie nakładasz takie skiepy i noga ma lepiej dochodzić do siebie po ciężkim etapie.
Pytanie czy startujący kilka razy w miesiącu tego potrzebuje. Jak sprawdzę osobiście może zmienię zdanie, póki co jestem na nie.
Napisano 22 grudzień 2012 - 16:24
Przy zastosowaniu kompresji krew krąży szybciej, co jest pożądanym zjawiskiem przy zwiększonym ryzyku powstawania zakrzepów. Jednak w jednostce czasu ilość krwi jaka przepłynie przez tętnicę/żyłę/kapilarę jest taka sama. Stąd nie wiem jak to ma pomagać w regeneracji organizmu.
Zastanawiam się, czy można skarpety kompresyjne zastosować w inny sposób. Dokładniej to chodzi mi o zwiększenie temperatury stóp. W mojej pracy zimą buty ciągle mi ociekają lodowatą wodą, więc ciężko jest by w stopy było ciepło. Po zastosowaniu skarpet kompresyjnych prędkość krwi powinna wzrosnąć tak jak i temperatura. Czy mam rację?
Napisano 25 listopad 2013 - 20:18
temat się zamroził więc go odkopie
rok temu kupiłem kompresyjne opaski na łydki Ekoi i jestem z tego zakupu zadowolony
nie czuję zmęczenia nóg jak je założę na dłuższą jazdę lub stosuję po jeździe do regeneracji
zastanawiam się teraz nad nogawkami i tu mam dylemat (finansowy)
Biotex za 165 zł czy COMPRESSPORT za 329zł ![]()
czy ktoś używa np. Biotexów i jest zadowolony? inne przemyślenia?
Napisano 23 lipiec 2014 - 13:54
Mam skarpety wysokie kompresyjne i nogawki. W skarpetach często biegam, mniej często jeżdżę na rowerze. W nogawkach tylko biegam. Mam jeszcze Compresa skarpety - są w porządku. Dobrze wykonane, dobrze wyglądają i są trwałe. Mam je drugi rok. Albo już trzeci. Ale znalazłem sobie http://sporto.com.pl...e-na-lydki/3993 I pomiędzy Compressport, a Medilast jest przepaść. Przede wszystkim materiał jest już na dotyk zupełnie inny. A jak się założy to widać dużą różnicę w odprowadzaniu potu, kompresji. Przede wszystkim kompresja jest stopniowana na całej długości. Co do nogawek, to nie wydają mi się w ogóle przydatne, ani praktyczne na rowerze, ale może się mylę.