Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odzież kompresyjna CEP, biotex itp.

118 odpowiedzi w tym temacie

#81 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 kwiecień 2010 - 20:16

Gdybym byl zlosliwy, napisalbym - wygrala bo miala zalozone skarpety kompresyjne

Ach, gibber, ja to bez bicia przyznałem, choć nie dało się stwierdzić, czy to były "zwyczajne" podkolanówki, czy kompensacyjne (może innej firmy, nie CEP - nie wiem).
Trochę złośliwości z mojej strony było w tym, że zawodnik startujący w tym maratonie i tylko zakładając skarpety, teoretycznie powinien poprawić swoją życiówkę o 7,5 minuty, co w przybliżeniu daje obiecywane w ich reklamie 6% ze 128 minut (2 godz. 8 minut - około tyle biegają maratony najlepsi). Tak się jednak nie działo. Wyniki były zbliżone do ich rekordów życiowych.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#82 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2010 - 21:23

Szybciej plynie

no to zeby bylo jasne napisze jak studentom
krew od serca do kolana plynie TAK SAMO SZYBKO gdy mamy na nodze skarpetke i wtedy gdy jej nie mamy.
w obu przypadkach do kolana doplynelo TYLE SAMO tlenu itp. Dalej jest podudzie. Jezeli nie ma skarpetki to krew plynie z predkoscia V1 i spokojnei wszedzie wsyzstko dostacza. Jezeli jest skarpetka to krew plynie z predkoscia V2 > V1. czyli jest mniej czasu na to zeby te wszystkie skladniki sie z krwi do tkanek przedostaly.
a teraz

pytam sie (....) czy R O Z U M I E S Z to co napisalem ?

takie teksty pod publiczke w stylu "czy rozumiesz" to pozostaw sobie zeby przed laskami poszpanowac.

jezeli wyrazilem sie nie jasno z tymi predkosciami itp
czy jezeli bedizesz siedzial w restauracji i beda Ci donosili 100g frytek co 5 minut. I Ty bedziesz raz zjadal te frytki w dokladnie 5 minut innym razem w 3 a jeszcez innym w 1 minute to powiedz w ktorym przypadku zjesz najwiecej frytek????? albo jak wezmiesz duza strzykawke i bedziesz przesuwac tlok z ta sama predkoscia to wiecej wody wyleci ze strzykawki jak zalozysz gruba igle czy cienka?? tak samo z sercem, pompuje tyle samo krwi, a to ze w jakims tam miejscu w organizmie plynie ona szybciej to niczego nie zmienia.
tak samo jest z krwia, to ze plynie szybciej w tetnicach i zylach znajdujacych sie w podudziu nie znacyz ze wiecej tej krwi przeplywa przez te tkanki.

Z ciekawosci: zadaliscie sobie trud umyslowy zapytac jakiegos lekarza o odziez kompresyjna ? Co powiedzial ?

odbjam pileczke
czy Ty zadales sobie taki trud?
tylko zapytaj 100 lekarzy nie jednego.
pozatym z calym szacunkiem ale lekarze nie sa dla mnie zadna wyrocznia. Dzisiejsza medycyna nie rozni sie niczym od tej sprzed 1000 lat. Tyle ze leki sa pakowane w ladniejsze pudeleczka. Medycyna dzis to na razie szamanstwo. Jak inaczej wytlumacyzsz to ze Lance wygral 7x TdF jezeli lekarze nie dawlai mu szans na przezycie. A ostatnio mojej zonie ktora miala 39 st C przepisal taki jeden pozal sie Boze lekarz lek ktorego NIE WOLNO przyjmowac jezeli ma sie temp powyzej normalnej (normalna = 36-37.5)

#83 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 27 kwiecień 2010 - 17:44

Ja odpuszczam, boje sie o moj poziom wypowiedzi. Znaczy nie chce sie paprac.
M a c i e r a c j e.

#84 Gosc_Kate78_*

Gosc_Kate78_*
  • Gość

Napisano 03 maj 2010 - 12:30

Długo śledziłam dyskusję w tym wątku i jestem pełna podziwu, że Ediemu i Gibberowi chciało się tak długo z wami dyskutować. Kogoś kto jest tak nastawiony anty i tkwi w średniowieczu żadne argumenty czy też Lance na zdjęciach nie przekonają i prędzej skona niż zmieni zdanie. Bez urazy, ale wy w poprzednim wcieleniu byliście chyba inkwizytorami i paliliście każdego na stosie, kto miał choć trochę inne poglądy niż "jedyne słuszne " - wasze.
Żebyście chociaż spróbowali i wyrazili swoją opinie to rozumiem. Ale wy mieszacie z błotem coś, czego nawet nie mieliście w rękach podważając każdy argument, powołując się na to, że lekarze są do dupy, że się nie znają, a firma, która ma takie doświadczenie na rynku medycznym to na pewno nabija ludzi w butelkę, bo przecież wszyscy na tym świecie to oszuści i złodzieje.... Brak mi słów i ręce opadają.
Możecie sączyć jad i zmieszać mnie z błotem jak każdego, ale powiem tyle, ja korzystam od lat z produktów MEDI w życiu codziennym (TAK SKARPETY KOMPRESYJNE), a od kilku miesięcy dodatkowo ze skarpet CEPa właśnie podczas długich treningów mtb, na maratonach mtb i po w ramach regeneracji i nie wyobrażam sobie żebym miała mieć teraz na nogach jakiekolwiek inne skarpety. One naprawdę działają, czy wam się to podoba czy nie:)

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że i tak zaraz obalicie moje zdanie, mimo, że nie mieliście produktu nawet w ręce. Ja tymczasem przejadę sobie setkę:)

#85 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 23 kwiecień 2011 - 09:22

Ja mam pytanie do wszystkich teoretyków. Czy ktokolwiek z Was miał skarpety kompresyjne na nogach? Możecie na własnych doświadczeniach obalić mit odzieży kompresyjnej?

Temat przywróciłem ponieważ sam zacząłem stosować takie skarpety i mogę potwierdzić, że coś w nich jest.

Używam ich głównie w robocie gdzie praktycznie non stop jestem na nogach przez 9-12 godzin.
Zakładam je również po ciężkich treningach i wyścigach.

Moje spostrzeżenia. Po pewnym czasie czuć wyraźną ulgę i lekkość w nogach, a mięśnie nie są twarde jak kamień.

Autosugestia? Wydana kasa działa na mój mózg? No niekoniecznie ponieważ nie wydałem na nie ani grosza.

Używam obecnie skarpet biotex'a oraz opasek CEP'a tylko na łydę.
Biotex jest ok choć mogłyby być nieco ciaśniejsze. CEPowskie opaski moim zdaniem są lepsze ponieważ można dobrać odpowiedni rozmiar pod swoją łydę i są to opaski, a nie skarpetki. Opasek nie trzeba prać co chwilę ;-)

#86 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 23 kwiecień 2011 - 09:59

Nikt tego mitu nie obali. Ci, którzy twierdzą, że to nie działa nigdy ich zapewne nie nosili. Ci, którzy ich używają w większości na siłę nie będą się przepychać z tymi pierwszymi. Dodam, że od ponad roku po każdym treningu - biegowym rowerowym zakładam "zdrowe skarpety uciskowe" na około 6-8h i po tym czasie bóle i uczucie ciężkich nóg znika. O tym, że wyłażące żyły już nie wyłażą też warto wspomnieć. Dokonałem również analizy porównawczej i po jednym z rutynowych biegów nie założyłem skarpet kompresyjnych, przez cały następny dzień bolały mnie łydki i generalnie miałem uczucie wbetonowanych nóg.

#87 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 23 kwiecień 2011 - 10:33

Tia.. teorie, wzory, równania, pierdy ;-)

Z kolesiem fizjoterapeutą gadałem na ten temat i również potwierdził że jest to dobra rzecz.

#88 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 23 kwiecień 2011 - 15:07

Z kolesiem fizjoterapeutą gadałem na ten temat i również potwierdził że jest to dobra rzecz.

Żadna rewelacja link .
Na szczęście jestem zdrowy i nie muszę tego używać. Zwłaszcza nie dam sobie tego CEPA wcisną za tą cenę.

#89 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 23 kwiecień 2011 - 16:37

Nikt Ci nie każe kupować cepa.
Dla mnie cena cepa również jest z kosmosu. Sam bym tyle na nie nie wydał, ale miałem to szczęście, że mam spoko kumpli, którzy sprawili mi dzisiaj takowe na urodziny.

#90 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2011 - 17:50

A ja kupiłem sobie takie: http://www.chainreac...x?ModelID=30194 i po bardziej wyczerpującym treningu zakładam (często także na noc) i wyraźnie odczuwam szybszą regenerację - następnego dnia noga znów podaje. Zakładam je także na długie loty powyżej 8 godzin - jest zdecydowanie lepiej. Dlatego dołączam do prośby aby teoretycy, którzy nie tylko nie używają ale nawet nie mieli produktu w ręku stulili dzioby i nie pyszczyli więcej. Nie chcecie kupować - to nie ale mnie to np. gówno obchodzi.

#91 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 23 kwiecień 2011 - 17:52

gibber mam pytanie. Czemu używasz tych skarpet tak długo? Z tego co czytałem oraz od osób stosujących skarpety kompresyjne wiem, że powinno się je nosić przez ok. 2-3 godziny po wysiłku. Czy 6-8h to nie za długo. Stosowałeś je przez krótszy czas? Czy po prostu 6-8h jest dla Ciebie dobrym rozwiązaniem? Teoria mówi, że po dłuższym czasie powyżej łydki zaczyna się gromadzić sporo "mleczanu".
Przymierzam się do zakupu takich skarpet stąd moje pytanie.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#92 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 23 kwiecień 2011 - 17:56

Hmm...eksperymentalnie to ustaliłem. Nosiłem ok. 2, 3, 4h i przy czasie stosowania ok 8h czuje ze efekt jest najlepszy. Kiedyś zasnąłem w tych skarpetach i na drugi dzień, owszem czułem lekkie kwasy w udzie, ale nie aż tak duże jakbym tego oczekiwał. Pewnie dużo zależy to od stopnia kompresji.

#93 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 maj 2011 - 21:32

To może ja odpowiem na pytanie jeśli chodzi o czas noszenia skarpet (w przypadku CEP oczywiście). Jeśli chodzi o OPASKI kompresyjne to owszem są zalecenia producenta mówiące o 3-4 godzinach (chociaż wielu znajomych ze stowarzyszenia im2010 czy też zawodników na świecie nosiło je ponad 10 godzin podczas zawodów IM i było zachwyconych więc zalecenia zaleceniami). W przypadku skarpet jednak nie ma absolutnie żadnego problemu nosić je wiele godzin. Pod warunkiem oczywiście, że ma się doczynienia z prawidłową kompresją (graduated compression - stopniową) a nie jednym poziomem ucisku, który może rzeczywiście szkodzić.
Zresztą znakomita większość biegaczy długodystansowych (od maratonu wzwyż) sama przyznaje, że im dłuższy wysiłek tym większe korzyści odczuwali z posiadania ich na nogach. Zresztą podczas wielogodzinnych podróży samochodem czy samolotem to zupełnie inny komfort dla nóg jest.
Reasumując w przypadku SKARPET CEP nie ma problemu jeśli chodzi o czas noszenia (oczywiście diabetycy w ogóle nie mogą stosować tego typu rzeczy ale to powinni już wiedzieć).
A przy okazji skoro już piszę to od tego sezonu są dostępne dwa nowe modele skarpet:
Recovery
oraz
BIKE
Dobierane oczywiście do obwodu łydki i w drugiej klasie medycznej.
pozdrawiam serdecznie

#94 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 05 maj 2011 - 07:02

Z ciekawosci: zadaliscie sobie trud umyslowy zapytac jakiegos lekarza o odziez kompresyjna ? Co powiedzial ?

Ja sobie zadalem trud, przeczytania tutaj 2 stron i wniosek taki, ze nigdy tego nie kupie.
Raz jak sprzedajacy mnie obrazaja wytykajac braki umyslowe...
Dwa nie po to rzezbie giry, zeby w jakis podkolanowkach jezdzic ;)

#95 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 05 maj 2011 - 08:21

Ad.1. Możesz kupić od kogoś innego. Od '89 mamy wolny rynek.
Ad.2. Zimą też jeździsz w krótkich spodenkach ?

#96 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maj 2011 - 21:52

Ja sobie zadalem trud, przeczytania tutaj 2 stron i wniosek taki, ze nigdy tego nie kupie.

Jeśli uważasz, że sprzedający Ciebie tu obraził, to chyba faktycznie masz braki umysłowe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ... i to , niestety, dość poważne.

I po co wypisywałeś te bzdurki - nie chcesz - nie kupuj! I nie zawracaj możne głowy innym swoimi problemami emocjonalnymi. :!: :evil:

#97 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 06 maj 2011 - 20:24

Jak to szlo? Uderz w stol a nozyce sie odezwa ;)

#98 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 29 maj 2011 - 11:38

Odświeżam temat.

Czy ktoś wie jaka jest różnica między skarpetami, a opaskami na łydki CEP'a ?

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#99 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 czerwiec 2011 - 15:43

Witam,
opaski to produkt typowo startowy na czas trwania aktywności sportowej czy też wysiłku sportowego jak kto woli. Zalecany czas noszenia dla nich to 3-4 h. Zalecany... W praktyce zawodnicy korzystają z nich przy zawodach ironmana, które nierzadko trwają 10-16 h dla co niektórych. Czemu ten czas zalecany ? Opaski nie są przeznaczone po przez swoją konstrukcję (brak stopki) do regeneracji przed i po wysiłkowej. Temu służą skarpety, które są bardziej uniwersalne. Skarpety można nosić dowolnie długo (niektórzy zawodnicy śpią w nich nawet).

#100 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 20 czerwiec 2011 - 11:17

Zastanawiam się teraz znowu nad skarpetami. Zacznę biegać, bo chcę wystartować w 70.3, ale też na rowerze chętnie bym skorzystał z zalet kompresji. Tylko, że w bieganiu faktycznie wolałbym skarpety, tak przy rowerze wydaje mi się, że więcej by mi dała kompresja ud, bądź też całych nóg, jakieś leginsy. Jakieś podpowiedzi, co wybrać?

Dodaj odpowiedź