Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odzież kompresyjna CEP, biotex itp.

118 odpowiedzi w tym temacie

#101 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 czerwiec 2011 - 16:37

Jeśli chodzi o legginsy kompresyjne to są dwie możliwości tutaj. Albo wersja triathlonowa (z delikatną wkładką na rower, która nie przeszkadza w biegu po rowerze) albo typowo rowerowe BIB (na szelkach)z bardzo dobrą pieluchą rowerową odpowiednio wyprofilowaną. Kompresja na uda w obu przypadkach jest taka sama i rozmiar dobierany identycznie czyli pierwszy wymiar to obwód uda i do pomocy standardowa rozmiarówka (M,L itp...)
pozdrawiam serdecznie

#102 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2011 - 18:13

No okej, ale wolałbym leginsy do regeneracji, bez napierania w nich na rowerze.

#103 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 czerwiec 2011 - 18:26

Do regeneracji najlepiej sięgnąć po "bieliznę" - innerpants model letni. Są cienkie i bardzo dobrą oddychalność mają. Zawodnicy z różnych teamów mtb korzystają z takiego rozwiązania skarpety+ bielizna do regeneracji przed i po wysiłkowej.

#104 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2011 - 20:30

Tylko żeby mi nie skompresowały mojej maczugi :)

#105 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 czerwiec 2011 - 21:14

Tylko żeby mi nie skompresowały mojej maczugi :)

A co? Kompleksiki masz :mrgreen: .

#106 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2011 - 21:20

Właśnie nie mam i chciałbym, żeby taki stan pozostał.

#107 Eddie

Eddie
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 czerwiec 2011 - 15:39

Spokojna głowa :) Kompresja jest na czwórki i dwójki - żadna maczuga nie zostanie uszkodzona w trakcie noszenia :mrgreen:

#108 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 11 styczeń 2012 - 12:44

Miał ktoś do czynienia ze skarpetami kompresyjnymi ? Właśnie zakupiłem skarpety AND24, więc za czas jakiś będę mógł coś więcej o nich powiedzieć. Samo wykonanie na bardzo wysokim poziomie. Teraz trzeba ocenić ich działanie.

#109 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 11 styczeń 2012 - 17:39

Ja mam zamiar kupić i używać takie skarpety. Będę, więc bardzo ciekaw Twojej opinii.

#110 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 11 styczeń 2012 - 22:55

Dzisiaj przesiedziałem w nich w domu przy komputerze a potem biegałem wieczorem. Dużego ucisku nie czułem. Czytając np. opis skarpet firmy CEP ucisk ma być najsilniejszy w okolicy kostki i zmniejszać się ku górze. To prawda że biegało się inaczej niż zawsze, chyba lepiej ale więcej napiszę jak trochę dłużej je poużywam. Jak na pierwsze takie skarpety to cena 75zł jest na tyle przystępna by je przetestować bez zbędnego uszczerbku na finansach. CEP kosztuje 189zł.

#111 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 11 styczeń 2012 - 23:49

75zl to dobra cena, ale nie jakas rewelacyjna. 99zl kosztuja skarpety Sidi. W podobnej cenie sa od Danielo.

#112 esdopedoen

esdopedoen
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • Skądkatowice

Napisano 16 styczeń 2012 - 00:00

Cześć! Jestem na etapie zakupu skarpet kompresyjnych. Z tego co się zorientowałem to prawdopodobnie wybór padnie na CEPa lub 2XU. Mam zamiar zakupić skarpety typowo regeneracyjne, które będę zakładał po treningu. Niestety mam zadatki na żylaki, więc mam nadzieję, przedłużyć w czasie ten problem.. Używa ktoś skarpet regeneracyjnych i może napisać mi jak długo powinno się je nosić?
Co do jazdy w takich podkolanówkach, na razie nie jestem do tego przekonany, ale kto wie, może z czasem się to zmieni:)

#113 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 20 styczeń 2012 - 11:29

Cześć! Jestem na etapie zakupu skarpet kompresyjnych. Z tego co się zorientowałem to prawdopodobnie wybór padnie na CEPa lub 2XU. Mam zamiar zakupić skarpety typowo regeneracyjne, które będę zakładał po treningu. Niestety mam zadatki na żylaki, więc mam nadzieję, przedłużyć w czasie ten problem.. Używa ktoś skarpet regeneracyjnych i może napisać mi jak długo powinno się je nosić?
Co do jazdy w takich podkolanówkach, na razie nie jestem do tego przekonany, ale kto wie, może z czasem się to zmieni:)

Jak jeszcze nie kupiłeś skarpet to skontaktuj się z Panem Maćkiem Czają http://www.runcentre.pl/ . Jest dystrybutorem skarpet CEP i doskonale doradzi ci wybór. Z tego co mi zaproponował, a również chodziło mi głównie o regeneracje i biegi, to polecił mi podstawowy model biegowy. Może on służyć również do regeneracji. Na pewno nie polecam skarpet AND24, po czasie jak ich używam niestety nie spełniają swojej funkcji prawidłowo. Nacisk powinien być największy przy kostce ja natomiast najbardziej go czułem przy kolanie. Regeneracja żadna, po wysłaniu emaila do sprzedawcy tych skarpet żeby wyjaśnił mi moje wątpliwości do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi. Dzisiaj mają przyjść do mnie skarpety CEP i mam nadzieję że spełnią swoją rolę.

#114 esdopedoen

esdopedoen
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • Skądkatowice

Napisano 24 styczeń 2012 - 14:54

serav, dzięki za pomoc. Bedę dzwonił do Pana Maćka, który z tego co zauwazyłem na forum, wie o czym mówi:)Tak z ciekawości, jak oceniasz CEPy po paru dniach użytkowania?

#115 Multibike

Multibike
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBerlin

Napisano 18 luty 2012 - 22:04

Nie wiem jak Wy ale ja jestem dość sceptycznie nastawiony do takich skarpet.
Rozmiawiałem już z kilkoma zawodnikami z Niemiec i pytałem o magiczne właściwości i jednoznacznie każdy mówił ,że generalnie noszą bo dostają od sponsora.
Magiczne właściwości ograniczają się do usuwania tzw .limfy jak już jesteś po wcierce to sobie nakładasz takie skiepy i noga ma lepiej dochodzić do siebie po ciężkim etapie.
Pytanie czy startujący kilka razy w miesiącu tego potrzebuje. Jak sprawdzę osobiście może zmienię zdanie, póki co jestem na nie.

#116 SiNi

SiNi
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądobecnie Manchester

Napisano 22 grudzień 2012 - 16:24

Jest tutaj paru sceptyków, ale żaden z nich nie uzyskał odpowiedzi, która by skłoniła do przetestowania odzieży kompresyjnej. Sam jestem ciekaw jak to działa, ale nie pamiętam (czytałem całość ponad miesiąc temu) by w tym temacie padła konkretna odpowiedź. Ogólną zasadę rozumiem, ale nie rozumiem jak to ma pomagać przy regeneracji.

Przy zastosowaniu kompresji krew krąży szybciej, co jest pożądanym zjawiskiem przy zwiększonym ryzyku powstawania zakrzepów. Jednak w jednostce czasu ilość krwi jaka przepłynie przez tętnicę/żyłę/kapilarę jest taka sama. Stąd nie wiem jak to ma pomagać w regeneracji organizmu.

Zastanawiam się, czy można skarpety kompresyjne zastosować w inny sposób. Dokładniej to chodzi mi o zwiększenie temperatury stóp. W mojej pracy zimą buty ciągle mi ociekają lodowatą wodą, więc ciężko jest by w stopy było ciepło. Po zastosowaniu skarpet kompresyjnych prędkość krwi powinna wzrosnąć tak jak i temperatura. Czy mam rację?

#117 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 22 grudzień 2012 - 17:22

ja zakupiłem komplet takich skarpet i po treningu wciągam na nogi. Okazało się, że mam o wiele mniejsze potrzeby masowania łydek przez spaniem.

#118 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 25 listopad 2013 - 20:18

temat się zamroził więc go odkopie

rok temu kupiłem kompresyjne opaski na łydki Ekoi i jestem z tego zakupu zadowolony

nie czuję zmęczenia nóg jak je założę na dłuższą jazdę lub stosuję po jeździe do regeneracji

zastanawiam się teraz nad nogawkami i tu mam dylemat (finansowy)

Biotex za 165 zł czy COMPRESSPORT za 329zł :(

czy ktoś używa np. Biotexów i jest zadowolony? inne przemyślenia?

#119 PitMajewski

PitMajewski
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipiec 2014 - 13:54

Mam skarpety wysokie kompresyjne i nogawki. W skarpetach często biegam, mniej często jeżdżę na rowerze. W nogawkach tylko biegam. Mam jeszcze Compresa skarpety - są w porządku. Dobrze wykonane, dobrze wyglądają i są trwałe. Mam je drugi rok. Albo już trzeci. Ale znalazłem sobie http://sporto.com.pl...e-na-lydki/3993 I pomiędzy Compressport, a Medilast jest przepaść. Przede wszystkim materiał jest już na dotyk zupełnie inny. A jak się założy to widać dużą różnicę w odprowadzaniu potu, kompresji. Przede wszystkim kompresja jest stopniowana na całej długości. Co do nogawek, to nie wydają mi się w ogóle przydatne, ani praktyczne na rowerze, ale może się mylę. 

Dodaj odpowiedź