Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kompakt czy lustro?

85 odpowiedzi w tym temacie

#1 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:09

Jak w temacie.

Mam około 1000zł do wydania, aczkolwiek i znajdzie się 1500 na najtańsze body plus obiektyw. Co radzicie? jakieś konkretne modele?

#2 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:13

A może kup sobie klamkomanetki ;)

A tak na serio to zależy czy z ciebie fotograf czy robisz fotki tak żeby coś uwiecznić

u2250y2014v3.gif

#3 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:13

Kompakt za 100zł, a resztę w rower :-P

#4 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:21

http://www.forumphot...p=118489#118489 to jest mój temat.Ja chyba wybiore FujiFilm chwalone dobry i podobno daj jeszcze futerał przy zakupie.Tak było podajże 3lata temu.

#5 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:48

Dead przelej lepiej kasiorę na konto nr 36124069151111000057437996 będę bardzo dźwięczny i dodam Cię do znajomych na NK. :mrgreen:

#6 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:49

też myśę o Fuji tylko nie wiem jaki model.

Woody, z natury zawsze stawiam na jakość, wiec moze nie potrzebuje go do galerii weselnej, ale jak roie fotki nawet żabie to musza być ładne ;)

generalnie zależy mi na manewrowaniu przysłoną

co do Fuji, mysle o:

S1500
S2000

lub inne pośrednie

...................
Arni, poszło :mrgreen:

#7 SZERSZEN2

SZERSZEN2
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądJanów Lubelski

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:25

pomyśl o statywie montowanym do kiedy szosowej:P:P

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:31

Fotograf, nawet ten poczatkujacy kupuje lustrzanke w cenach ok 1500 zł, bo to już coś soba prezentuje.

Posrednie modele Fuji są jak kupka na lisciu.
Chłopie, sa specjalistyczne fora fotograficzne - weż poczytaj i tam sie zapytaj - tam są naprawde specjalisci od fotek, nie umniejszajac nikomu tutaj, tam znajdziesz szybką i konkretną odpowiedź.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#9 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:34

SPIKE, na lustro potrzeba minimum 3000zł.Gdzie szkła,futerały,akumulatorki,statyw i inne?Nie wprowadzaj w błąd.Za 1500 masz samo body kitowe.

#10 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:47

adam95 no bez przesady za 1500 może sobie kupić Olympusa 420 bardzo fajne lusterko, żaden kompakt nie dorówna lustru.

Ważna jest fizyczna wielkość matrycy a nie jakieś tam Mpiksele, i tak jak napisał SPIKE dowiesz się Deadhorse wszystkiego na forach fotograficznych

tu masz niewielki opis: http://www.fotopolis...ndex.php?n=7014

a tu test: http://www.fotopolis...ndex.php?n=7190

i tu jest coś: http://www.fotografu...Olympusa/id/195

a tu cena: http://www.e-fotojok...uiko-40-150-mm/ Z DWOMA OBIEKTYWAMI !!!

#11 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:56

Celowo uniakam specjalistyczne fora, a wiecie dlaczego? bo tam są takie mózgi, że zaraz zaczną wybrzydzać (jak Spajk :lol: )

pytałem na forum, które wskazał Adam, doradzli Panasonica FZ28 - niby wszystko okej ale to juz jest 1100zł i nadal nie wiem jaka jest różnica między tym a np. Fuji za około 700zł.

Zabrzmi głupio ale potrzebowałbym coś z półki 105, jeśli za wzór czyli DA weźmiemy średniej klasy lustro :mrgreen:

Lustro odpada, bo na start trza miec około 1500zł, a to dopiero początek góry lodowej.

Pytałem, bo myślałem, że ktoś może ma jakiś aparat w podobnej klasie i wskazałby odpowiednią ścieżkę.

#12 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2010 - 22:46

Czyli wolisz żeby ktoś nie znający się na rzeczy pozwolił Ci kupić jakiegoś bubla i wszyscy będą zadowoleni tak? ;)

#13 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 23 kwiecień 2010 - 23:16

porozmawiałem z kolezanką w temacie, proponuje Sony HX1

#14 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 kwiecień 2010 - 05:59

Do 1500 zl wybrałbym olympusa, którego GreQ zapodał. Miałem model 510 z tymi samymi słoikami i dawał radę. (teraz mam D90).
Olympus robi genialne szkła kitowe. Żaden kompakt itp nie dorówna lustrzance, przekonałem się o tym niejednokrotnie.

Kompakt czy lustrzanka? Podobny temat jak shimano czy campagnolo ;-)

#15 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 24 kwiecień 2010 - 08:18

Najpierw pobaw się na kompakcie wtrybie manualnym a później dopiero lustro jak cie biędzie to kręciło.Jest moda na lustra no i co z tego jak będziesz robił gorsze foty od dobrego kompakta.
Lumix jest sporo droższy (czyt.500zł) bo prawdopodobnie płacisz za napis tam nie ma jakiś dużo lepszych parametrów.Moze troszke większy zoom,który za masz 900z w FujiFilm S2500HD.

#16 Pacek

Pacek
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 24 kwiecień 2010 - 08:24

Jest jeszcze micro 4/3 taka hybryda lustra z kompaktem.
Wiesz kompakt ma to do siebie że za 1000zł (lumixy są bardzo pożądne) dostajesz aparat z pożadnym obiektywem o sporym zakresie ogniskowych. Masz tam do tego tryby A,S,M oraz o czym nie wiele osob myśli kupując apart to sprzet jest mniejszy i lżejszy w każdym razie zabranie go na impreze żeby pofocic nie wiąże się z takim stresem jak wtedy gdy bierzesz lustro. Generalnie wydajesz 1000-1200 zł i masz bardzo dobry sprzet do codziennego uzytku. Można nim robic bardzo dobre fotki...uwierz mi cykałem przez 3 alta Sony DSC H3 i na plfoto nikt sie nie czepiał. ALe wady są niezaprzeczalne, mniejsza matryca powoduje okrótne szumy, właściwie nie ma co wchodzic powyzej 800ISO bo ze zdjecia robi sie pikseloza. Każdy foto amator mi przyzna że dobrze miec te 1600 albo 3200 w zanadrzu

Lustra. Kupujesz lustro za 1500zł (sony 200/300, nikon d 3000, Olympus yyy teaz nie pamietam jaki model jest w tej cenie) ale nie łudź sie to dopiero początek. Za tą cene dostajesz gówniany obiektyw. Wiem że wielu ludzi mówi "eeee co tam obiektyw na moje potrzeby swytarczy" BŁĄD! Obietywy są ciemme, mają taki zakres ogniskowych zeby starczył ale w sumie nadają się do wąskich zastosowań bo przy najmniższy ogniskowych gną obraz we wszystkie strony wiec lipa. Do protretów się nie nadają bo przy 50mm mają zazwyczaj przysłone 5,6. Do zbliżeńn się nienadają bo zazwyczaj zakres im sie konczy na 55-70 do tego powolny AF. Wiec do 1500zł musisz dołożyc jeszcze co najmniej 800 na jakiś podstawowy teleobiektyw, potem 700 na portretowke itd...
Kolejną rzeczą w lustrach jest stabilizcja...nie kupuj nikona i canona bo o stabilizacji możesz tylko pomażyc. Do tego jeszcze dochodzą inne wydatki ktorych tutaj nie chce omawiac.
Ale za to dostajesz sprzet który ma niewątpliwą przewage nad każdym kompaktem...jak cię stac założysz każdy obiektyw, podepniesz lampe a nawet kilka no i ten dzwiek klapiacego lustra...piekny, cudowny, mogl bym go sluchac do poduszki.

To co chesz kupic zalezy od tego co zamierzasz pozniej...jezli masz w planach cykanie sobie po prostu ladnych fotek raz na jakis czas to spokojnie wystarczy kompakt, kupujesz i sie wiecej o nic nei martwisz. Kupujac lustro decydujesz sie na to ze bedziesz dalej wkladal w ten sprzęt pieniadze zeby poczatkowo uzyskac to co daje kompakt a potem to przekroczyc i w pelni cieszyc sie swym hobby. Ktoś nademną napisał że koszt ostateczny wyniesie 3tys. Ja bym nie był takim optymistą :D nawet kupując najtanszy osprzet zeby uzyskac pelna sprawnosc trzeba wydac okolo 3tys zł (lampa 800, tele 1000, portret 700, statyw 200, filtr polar 150, połówkowy 50...takie rzeczy jak dyfuzory i blendy mozna samemu zrobic)
Pozdrawiam i życze ci żebys wybrał jak najlepiej i cieszył sie swoim aparatem dead

#17 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 postów
  • Skądże znowu?

Napisano 24 kwiecień 2010 - 13:57

Deadhorse, pytanie podstawowe:
Do czego będziesz używał tego aparatu? Po co Ci on? (krajobraz, portret, ptaszki na drzewie, pszczółki, grupa kolegów, imieniny u cioci, fotografia techniczna...). Sprecyzuj, bo to podstawowa informacja.

PS. Wiem, że do fotografowania ;-) ale fotografowania czego?/jakiego?

#18 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 24 kwiecień 2010 - 19:33

lustro juz odrzuciłem, zostaje hybryda.

HX1 ma jeden poważny minus - kiepski mikrofon
FZ38 ma nad nim olbrzmymią przewagę, bo dobry mikrofon.

i teraz jestem w kropce

irmi pisałem wcześniej

#19 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwiecień 2010 - 19:35

Moze lepeij klamkomanetki ?? Tiagry i dobry kompakcik Panasonica.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#20 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 24 kwiecień 2010 - 19:37

Spajk, daj już spokój

Dodaj odpowiedź