Jump to content

Photo

Kompakt czy lustro?

85 replies to this topic

#21 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Posted 24 April 2010 - 19:40

Jak chcesz kamerować to kamere kupuj.Jak dobre foty to jakiś kompakt.Ja myśle teraz również nad Nikonem p90 bo ten FF ma ciemny obiektyw,a Nikonik jaśniejszy.Podobnież tak jest.

#22 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 24 April 2010 - 19:53

ehh im wiecej czytam tym bardziej głupieje. Wiedziałem, że tak będzie :lol:

FZ38 - dla mnie wypas.

#23 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 24 April 2010 - 21:41

HX1 ma jeden poważny minus - kiepski mikrofon
FZ38 ma nad nim olbrzmymią przewagę, bo dobry mikrofon.

He he dyktafon sobie kup ;] Aparat służy do robienia zdjęć, do nagrywania kamera albo dyktafon ;) Pogrzeb po forach, po stronach. porównaj zakresy czułości, przyszłony, zoom 10x nie jest najważniejszy, bo to psuje jakość.. oglądnij przykładowe zdjęcia na necie.. i wybierz to, co Ci intuicja podpowie - choć z ramą się pomyliła ;P

Nie kieruj się przy wyborze aparatu mikrofonem! o_O

#24 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 24 April 2010 - 21:59

wiem Psychol, ale kurna jak mikrofon jest z dupy to odpada aspekt krecenia koncertów. Nie musi byc idealny, wystarczy by po prostu dało się słuchać.

Mimo wszystko rozważam olanie koncertów i kupienie soniacza HX1 bo on wymiata w tej klasie

#25 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 24 April 2010 - 22:17

Spajk, daj już spokój

Przeciez dobrą rade dałem o forach strikte fotograficznych, poza tymm są portale - testy aparatów i uzytkownicy wypisują swoje opinie.

Ciekaw jestem jaki będzie odzew jak założe temat - " Zona chce kupic zasłonki do domu - jaki kolor polecacie "

Ten aparat zły, ten niedobry, Ja mam starego Canon S1 IS i nie zamienie na razie na nic innego, a aparaty z tej serii wyższe modele nie mają sobie równych .

Kumple mają jakieś hybrydy Fuji , kicha to okropna, zdjecia gorsze niż z kompaktów 4 mpi.

Poza tym zwróć uwage że im wiecej pokseli tym nie za dobrze przy aparatach tanich , , teoretycznie wydaje sie ze ma być lepiej, ale obraz w takich aparatach jest w większym stopniu obrabiany przez elektronike niż w aparatach wyższej klasy przy niższym Mpi.

Róznica jest spora w obrazie, głębi, nasyceniu i choćby w oddawaniu kolorów, krzywizny kątów, zniekształeceń obrazu itd.
Nie wież raklamom, zaufaj specjalistom na forach foto.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#26 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 24 April 2010 - 22:26

O widzisz, dlatego pytam się gdzie i kogo się da by zebrać jak najwięcej OBIEKTYWNYCH informacji.

Ja moge mieć nawet 8 Mpix ale takie które zostaną wykorzystane. Ale dziwny jest ten swiat z tymi pikselami, ale cóż zrobić skoro taka moda (głupia)

#27 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Posted 24 April 2010 - 22:42

Nie wiem co jest takiego super w tym soniaku.Jak chcesz zoomowca na koncerty to kup Nikona P90 ma jeszcze większy zoom i odchylany wyświetlacz który ci bardzo pomoże.Do nagrywania to kamera albo dyktafon :lol:

#28 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 24 April 2010 - 22:45

Chwyt marketingowy... Ludzie lecą na to, że mają dużo megapikseli, a im mniejsza matryca(przy małpkach za duża nie jest), a większa rozdzielczość, tym gorsze oczywiście odwzorowanie obrazu..

Zoom może być albo cyfrowy, albo optyczny.. nie daj się nabrać na ten + ten ;] oczywiście im większy, to znowu traci na jakości..

Szukaj po opiniach ludzi na internecie. jest tego naprawdę mnóstwo, więc coś dla siebie znajdziesz bez tutejszej pomocy!

#29 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Posted 24 April 2010 - 22:49

Na optyku nic nie tracisz.Cyfrowy nie wiadomo po co jest.Jesli tak uważasz to rób foty na niezmieno ogniskowym

#30 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 24 April 2010 - 23:04

Nie wiem co jest takiego super w tym soniaku.Jak chcesz zoomowca na koncerty to kup Nikona P90 ma jeszcze większy zoom i odchylany wyświetlacz który ci bardzo pomoże.Do nagrywania to kamera albo dyktafon :lol:

koleżanka poleciła, która siedzi w fotografii.

poza tym nie patrzę na zoom tylko możliwości redukcji szumów. HX1 wypada bardzo dobrze pod tym względem. A do mikrofonu powoli sie chyba oswajam i cos czuje ze jutro stukne soniacza.

#31 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Posted 24 April 2010 - 23:11

Co osoba inna to opinia odmienna.Sam już nie wiem co kupić.

#32 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 24 April 2010 - 23:25

http://forum.optyczn...ic.php?p=177293

#33 Pacek

Pacek
  • Użytkownik
  • 180 posts
  • SkądBełchatów

Posted 25 April 2010 - 07:47

Dead rozdzielczośc to namniejszy problem...w Nikonie 3Ds jest 12MPx i uwierz mi żaden reporter nie powie że to mało, z takiej matrycy można spokojnie zrobic zdjecie na plakat 10x15m różnica między pikselami w kompakcie i w lustrze jest taka że w kompakcie jest pare razy mniejsza matryca, a wiec poziom upakowania pikseli jest duzo wiekszy. O ile w normalnym świetle dziennym jest to bez znaczenia to w nocy gdy ustawiasz czulosc 800 widzisz wyraźne ziarno.
Z ziarnem wlaczy się różnymi metodami, w kompaktach jest to metoda uśredniania cyfrowego...taka metoda ma swoją wielką wade, spłaszcza obrac, zmnejsza jego dynamike i ostrosc.
Ale tobie dead wiecej nie potrzeba uważam że na co bys sie nie zdecydowal w tej cenie bedziesz zadowolony, bo każdy aparat obecnie to dopracowana konstrukcja i kichy nie robi.

#34 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 25 April 2010 - 08:19

Moze lepeij klamkomanetki ?? Tiagry i dobry kompakcik Panasonica.

Najlepsza rada moim zdaniem :)

u2250y2014v3.gif

#35 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 posts
  • Skądże znowu?

Posted 25 April 2010 - 08:36

Deadhorse. Szukałem, ale nadal nie wiem do czego dokładnie potrzebny Ci aparat. Ale mniejsza o to.
Prawda jest taka, że w każdym przedziale cenowym jest cała masa dobrych aparatów. Rynek jest tym wysycony. Ich parametry są do siebie zbliżone i w porównaniu z aparatami kilka lat starszymi znacznie lepsze i zupełnie wystarczające do nawet zaawansowanego, amatorskiego zastosowania. W cenie do 1500zł nie kupowałbym jednak zdecydowanie lustrzanki. Będzie ona słaba i za rok postanowisz ją zmienić. Bądźmy szczerzy: 99% zdjęć będziesz trzymał w formie elektronicznej i oglądał na ekranie komputera. Nie będziesz robił powiększeń formatu A4 o A3 nie wspomnę. Więc wszelkie rozdzielczości będące obecnie standardem na rynku wystarczą aż z nawiązką.
Funkcje aparatów są do siebie także zbliżone. Warto tylko by miał on pełne możliwości manualne. Zakresy zoomów podobne.
Co tu zatem zrobić? Wybierz aparat, który najlepiej będzie leżał ci w ręku, który będzie prosty, intuicyjny w obsłudze, z natychmiastowo reagującą na spust migawką.

#36 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Posted 25 April 2010 - 08:39

SPIKE

Kumple mają jakieś hybrydy Fuji , kicha to okropna, zdjecia gorsze niż z kompaktów 4 mpi.

Na jakich ustawieniach robią i na jakich modelach.No bo jeśli na manualu i nie mają pojęcia źle robią to słabo im wychodzią foty to normalka.

#37 Emil0076

Emil0076
  • Użytkownik
  • 53 posts
  • SkądJaworzno

Posted 25 April 2010 - 17:49

Jak w temacie.

Mam około 1000zł do wydania, aczkolwiek i znajdzie się 1500 na najtańsze body plus obiektyw. Co radzicie? jakieś konkretne modele?

Zależy do czego. Jak chcesz jeździć z aparatem i upamiętniać jakieś wycieczki to kup porządny kompakt z panoramiczną matrycą. Jak chcesz się bawić w ustawienia i robić profesjonalne zdjęcia to tylko lustrzanka. IMO w tej cenie nawet nie myśl o lustrzankach, kupisz badziew gorszy od kompaktu, jak aparat to Canon. Mam kilka Canonów, robię nimi masę zdjęć, znajomi fotografowie też jadą na Canonach, ew. polecę Sony. Fuji to niestety byle co.

#38 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 April 2010 - 18:37

kupiłem HX1 :mrgreen:

#39 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 April 2010 - 18:44

Szybki jesteś...

#40 WinSho

WinSho
  • Użytkownik
  • 295 posts
  • SkądWLKP

Posted 25 April 2010 - 18:57

Faktycznie szybki jesteś nawet nie zdążyłem się wypowiedzieć. Jeśli chodzi o zaawansowane kompakty to są dwa na rynku: Panasonic Lumix DMC-LX3 oraz Canon G11 i z tych dwóch należałoby wybierać! Jednak teraz to już mniej istotne...życzę samych dobrych fot i zadowolenia ze sprzętu. Pozdrawiam

Reply to this topic