Kompakt czy lustro?
Posted 24 April 2010 - 21:41
HX1 ma jeden poważny minus - kiepski mikrofon
FZ38 ma nad nim olbrzmymią przewagę, bo dobry mikrofon.
He he dyktafon sobie kup ;] Aparat służy do robienia zdjęć, do nagrywania kamera albo dyktafon
Nie kieruj się przy wyborze aparatu mikrofonem! o_O
Posted 24 April 2010 - 22:17
Spajk, daj już spokój
Przeciez dobrą rade dałem o forach strikte fotograficznych, poza tymm są portale - testy aparatów i uzytkownicy wypisują swoje opinie.
Ciekaw jestem jaki będzie odzew jak założe temat - " Zona chce kupic zasłonki do domu - jaki kolor polecacie "
Ten aparat zły, ten niedobry, Ja mam starego Canon S1 IS i nie zamienie na razie na nic innego, a aparaty z tej serii wyższe modele nie mają sobie równych .
Kumple mają jakieś hybrydy Fuji , kicha to okropna, zdjecia gorsze niż z kompaktów 4 mpi.
Poza tym zwróć uwage że im wiecej pokseli tym nie za dobrze przy aparatach tanich , , teoretycznie wydaje sie ze ma być lepiej, ale obraz w takich aparatach jest w większym stopniu obrabiany przez elektronike niż w aparatach wyższej klasy przy niższym Mpi.
Róznica jest spora w obrazie, głębi, nasyceniu i choćby w oddawaniu kolorów, krzywizny kątów, zniekształeceń obrazu itd.
Nie wież raklamom, zaufaj specjalistom na forach foto.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 24 April 2010 - 22:45
Zoom może być albo cyfrowy, albo optyczny.. nie daj się nabrać na ten + ten ;] oczywiście im większy, to znowu traci na jakości..
Szukaj po opiniach ludzi na internecie. jest tego naprawdę mnóstwo, więc coś dla siebie znajdziesz bez tutejszej pomocy!
Posted 24 April 2010 - 23:04
Nie wiem co jest takiego super w tym soniaku.Jak chcesz zoomowca na koncerty to kup Nikona P90 ma jeszcze większy zoom i odchylany wyświetlacz który ci bardzo pomoże.Do nagrywania to kamera albo dyktafon
koleżanka poleciła, która siedzi w fotografii.
poza tym nie patrzę na zoom tylko możliwości redukcji szumów. HX1 wypada bardzo dobrze pod tym względem. A do mikrofonu powoli sie chyba oswajam i cos czuje ze jutro stukne soniacza.
Posted 25 April 2010 - 07:47
Z ziarnem wlaczy się różnymi metodami, w kompaktach jest to metoda uśredniania cyfrowego...taka metoda ma swoją wielką wade, spłaszcza obrac, zmnejsza jego dynamike i ostrosc.
Ale tobie dead wiecej nie potrzeba uważam że na co bys sie nie zdecydowal w tej cenie bedziesz zadowolony, bo każdy aparat obecnie to dopracowana konstrukcja i kichy nie robi.
Posted 25 April 2010 - 08:36
Prawda jest taka, że w każdym przedziale cenowym jest cała masa dobrych aparatów. Rynek jest tym wysycony. Ich parametry są do siebie zbliżone i w porównaniu z aparatami kilka lat starszymi znacznie lepsze i zupełnie wystarczające do nawet zaawansowanego, amatorskiego zastosowania. W cenie do 1500zł nie kupowałbym jednak zdecydowanie lustrzanki. Będzie ona słaba i za rok postanowisz ją zmienić. Bądźmy szczerzy: 99% zdjęć będziesz trzymał w formie elektronicznej i oglądał na ekranie komputera. Nie będziesz robił powiększeń formatu A4 o A3 nie wspomnę. Więc wszelkie rozdzielczości będące obecnie standardem na rynku wystarczą aż z nawiązką.
Funkcje aparatów są do siebie także zbliżone. Warto tylko by miał on pełne możliwości manualne. Zakresy zoomów podobne.
Co tu zatem zrobić? Wybierz aparat, który najlepiej będzie leżał ci w ręku, który będzie prosty, intuicyjny w obsłudze, z natychmiastowo reagującą na spust migawką.
Posted 25 April 2010 - 17:49
Zależy do czego. Jak chcesz jeździć z aparatem i upamiętniać jakieś wycieczki to kup porządny kompakt z panoramiczną matrycą. Jak chcesz się bawić w ustawienia i robić profesjonalne zdjęcia to tylko lustrzanka. IMO w tej cenie nawet nie myśl o lustrzankach, kupisz badziew gorszy od kompaktu, jak aparat to Canon. Mam kilka Canonów, robię nimi masę zdjęć, znajomi fotografowie też jadą na Canonach, ew. polecę Sony. Fuji to niestety byle co.Jak w temacie.
Mam około 1000zł do wydania, aczkolwiek i znajdzie się 1500 na najtańsze body plus obiektyw. Co radzicie? jakieś konkretne modele?
Posted 25 April 2010 - 18:57