Jump to content

Photo

Kompakt czy lustro?

85 replies to this topic

#81 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 14 February 2011 - 22:27

Jeśli chcecie połączyć poręczność i lekkość kompaktu z jakością lustrzanki - to jest takie rozwiązanie - to OLYMPUS E-450 lub E-520 lub E-420
Doskonałe zdjęcia na połówkowej matrycy - system 4/3 daje lekkość obiektywów: gdyż obiektyw 300 mm dla pełnej klatki 24 x 36 to tutaj dokładnie połowa tego czyli 150 mm a efekt ten sam.
Nie jest to aparat profesjonalny ale super dla amatorów. Obiektywy kitowe Zuiko Olympus-a uchodzą za najlepsze w swoim przedziale cenowym. Zaś cała lustrzanka kosztuje niewiele ponad 1000 zł.

Stas

Zgadzam się na całej lini.
Brakuje mi trochę super genialnego szkła jakim jest stałka ZD 50 macro. Masakra. Żyleta na potęgę. Jakbym miał coś kupić do 2tyś to brałbym E-system.

#82 uszi91

uszi91
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądGliwice

Posted 24 February 2011 - 19:38

Kompakt dobry jak sie gdzies jedzie i niechce sie ze sobo nosic klocka typu lustrzanka . Lustrzanka super zdjec w AUTO nei zrobi wtedy do lustrzanki potrzebna jakas wiedza jest :) ogolnie kto jak woli .. i ile ma kasy :)

#83 eib8

eib8
  • Użytkownik
  • 57 posts
  • SkądŚwidwin \ Szczecin

Posted 14 March 2011 - 20:00

ja polecam dobry kompakt i do tego stara lustrzankę na kliszę:D sam tak robię i frajda niesamowita z robienia zdjęć bez podglądu i bajerów. Cena takiej lustrzanki w dobrym stanie dla amatora to 150-200zł i zdjęcia cyka w super jakości:) Wystarczy dwie klisze wypstrykać i mniej więcej pamiętać ustawienia jakie się dobierało do danego naświetlenia do tego przeczytać parę postów na forum o fotografii i gotowe. A najlepszy moment nadchodzi gdy odbieramy zdjęcia od fotografa:) hehe nawet czasami nie pamiętam co mogę ujrzeć:D

#84 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 15 March 2011 - 11:01

No to ja się może pochwalę spostrzeżeniami na temat HX1.

Aparat mam już prawie rok, fotek robię mało, ale za to jak zacznę robić to wychodzą warte wydanych pieniędzy. Minął prawie rok, a aprat nadal w cenie, to chyba o czymś świadczy poaz faktem, że to Sony ;-)

Ręczny AF, 9 punktowy AF, fajny tryb manualny, dokupiony adapter do montowania filtrów za 60zł, uważam, że na amatorskie potrzeby kupowanie lustra mija się z celem ;-)

Nie miałem okazji testować go na koncercie, ale w sierpniu będzie ku temu okazja pod warunkiem, że ochrona mi go nie zwinie z majtek :mrgreen:

#85 FlashGordon

FlashGordon
  • Użytkownik
  • 0 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 January 2012 - 13:27

Osobiście polecam lustrzanki bo to zawsze dobra jakość, a właściwie do każdego rozmiaru aparatu można się przyzwyczaić. Ale zawsze znajdzie się masa przeciwników i zwolenników, ważne żeby być zadowolonym z efektów końcowych. Z lustrzanek polecam canona bo jest uniwersalny a jak w przyszłości finanse pozwolą na aparat "oczko" wyżej to szkła zostają te same i można zacząć kompletować swój profesjonalny sprzęt. Najlepiej przeglądać codziennie oferty http://www.zadowolen...trzanki_cyfrowe zawsze sprawdzać promocje i radzę dużo czytać o sprzęcie.

#86 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 posts
  • Skądz podium

Posted 25 January 2012 - 16:58

otoz nie chodzi zeby sie do sprzetu przyzwyczajac, tylko zeby go miec ze soba. to forum rowerowe, wiec ciezko bedzie ci przekonac kogokolwiek ze wozenie szosowka lustra to jest cos do czego mozna sie przyzwyczaic. podobnie podczas biegania, biegowek itd itp

aczkolwiek jesli gabaryty nie sa wazne to oczywiscie tylko lustro i tu nie ma dyskusji. a czy canon jest bardziej uniwersalny niz inne marki ? nie sadze.

ps: jedyne co zawsze odradzam to tzw hybrydy, ktore lacza wady kompaktow (matryca) i lustrzanek (gabaryty)

ps2: pomijajac tzw lustrzanki bez luster (peny, nexy itp) - ktore jednak sa za duze do kieszeni, canon wprowadza do serii G duza matryce, seria G tez nie jest mala, ale da sie toto wsadzic do kieszeni na plecah - i mysle ze to bedzie najlepsze co rowerzysta bedzie mogl miec ze soba do robienia zdjec (poki konkurencja nie pojdzie tym tropem, bo nie licze np fuji x100 czy sigm dp z uwagi na staloogniskowe obiektywy)

Reply to this topic