Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kompakt czy lustro?

85 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 25 kwiecień 2010 - 19:22

No ale ja niedługo będe coś kupował.To mozesz doradzić.Mysli są poważne o foto.Myśle nad Nikkonem P90 i Fuji S2500HD.Do 1200zł gdzieś maksymalnie.
Gratuluje wyboru.

#42 WinSho

WinSho
  • Użytkownik
  • 295 postów
  • SkądWLKP

Napisano 25 kwiecień 2010 - 19:53

W cenie ok. 1200-1300 złotych kupisz Canona S90 to taki mniejszy odpowiednik serii G z tą samą matrycą lecz gorszą ergonomią. Możesz też poczekać aż ciut stanieje Panasonic LX-3 bo niebawem ma pojawić się jego następca.

#43 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 25 kwiecień 2010 - 20:10

Ten Lumix przecie nie ma zoomu prawie.Zoom mi sie przyda.A ważne jest aby dobrze radził sobie w makro.W Canonie to samo.Czemu mają takie małe zoomy.Dobre one są lepsze od fz38czy S2000HD :?:

#44 robin

robin
  • Użytkownik
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 25 kwiecień 2010 - 21:08

To jest forum szosowe i odkąd jeżdżę szosówką jeszcze nigdy nie zabrałem ze sobą lustrzanki, nie za bardzo wiem jak to wozić i ze względu na rozmiar i wagę, w kieszonce koszulki raczej się nie zmieści :) w torbie podsiodłowej też nie, no są takie specjalne szelki wtedy wozimy body i obiektyw osobno i potem składamy je do zdjęć, ale to też wymaga czasu, więc wożę ze sobą kompakt taki 150 gr. - wiem zdjęcia już nie te same co lustrem, ale złotego środka jeszcze nie mam. A jeśli chodzi o same zdjęcia bez roweru to polecam lustrzankę jeśli ktoś nie ma nic to wybór systemu zależy od kasy i tego co się będzie tym fotografowało. Pozdrawiam

Nawiązałem tu oczywiście do kontekstu rowerowego, jeśli inny to polecam forum fotograficzne. Wiem, że podałem tu same ogólniki, ale mogę rozwinąć o szczegóły.

#45 WinSho

WinSho
  • Użytkownik
  • 295 postów
  • SkądWLKP

Napisano 25 kwiecień 2010 - 21:09

Potrzebujesz dobry kompakt czy megasuperhiper zoom??Jeśli ten drugi to ja nie poradzę bo dla mnie to wówczas wszystko jedno co wybierzesz...Określ swoje potrzeby fotograficzne??Może poczytaj troszkę o tym co jest ważne w fotografii co to jest przysłona, po co komu jasność obiektywu, kompozycja itp. Informacji w sieci znajdziesz mnóstwo, zacznij od portali typu optyczne.pl i fotopolis.pl są tam testy sprzętów oraz ciekawe artykuły. Jak poczytasz świadomie wybierzesz najlepszy dla Ciebie aparat.

#46 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 25 kwiecień 2010 - 22:38

WinSho, potrzebuje dobry aparat.Fotografuje bardzo dużo róznych rzeczy.Zoom tak strasznie mi nie potrzebny,choć potrzeba zrobić fotke komuś z 10 i może byc wtedy problem.Nawet fajny ten Canon ale drogi :-/ Łatwo go się obsługuje że tak powiem jednym palcem?
W wakacje będe fotografował zabytki,które moga być troszke oddalone.
Teraz mam taki aparat od 3lat.Naprawde żadko kiedy wykorzystuje pełen zoom optyczny.Najczęściej jego 1/3.

#47 WinSho

WinSho
  • Użytkownik
  • 295 postów
  • SkądWLKP

Napisano 26 kwiecień 2010 - 21:33

adam95 czy dla Ciebie Canon będzie wygodny to nie wiem mogę jedynie powiedzieć, że to dobry kieszonkowy zamiennik lustrzanki i w takim celu sprawdza się rewelacyjnie. Przejdź się do sklepu, pomacaj, strzel kilka fotek i będziesz wiedział czy dany model pasuje. Pozdrawiam

#48 Kara¶89

Kara¶89
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądKonin/Poznań

Napisano 26 kwiecień 2010 - 21:45

Kupiłem kiedyś profesionalny kompakt. Teraz żałuje że nie mam lustrzanki ,wiadomo lustrzanka zawsze droższa i trzeba się trochę znać ale wszystkiego idzie się nauczyć, a zdjęcia z lustrzanki są bez porównania do tych z kompaktów.

#49 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 26 kwiecień 2010 - 22:52

Karaś89, to zależy jak robiłeś foty i jaki aparatem i gdzie.Niektóre są bardzo dobre jakości nawet z tych kompaktów.Na lustro potrzeba minimum 3500zł.Aby działać jak trzeba.
WinSho, chyba tak zrobie jak mówisz.Przejade się do Saturna czy czegoś podobnego.

#50 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2010 - 08:46

Na lustro potrzeba minimum 3500zł.Aby działać jak trzeba.

oj przesadzasz, mozesz kupic lustrzanke podstawowy model canona (450D czy 500D) albo cos z nikona (d60), samo body za niecale 1600 pln do tego obiektyw za okolo 800 pln i jazda
zreszta na kit-owym obiektywie tez zdjecia sa duzo lepsze niz na kompakcie (cena body + obiektyw ~ 2000 pln)

Niektóre są bardzo dobre jakości nawet z tych kompaktów

No czesto sa bardzo dobrej jakosci ale nigdy zdjecie z kompaktu nie bedzie takiej samej jakosci jak z lustrzanki. po pierwsze zobacz jakie masz upakowanie pixeli w lustrzankach a jakie w kompaktach, po drugie obiektyw. Male obiektywy przy duzej rozdzielczosci matrycy tez nie sprawia ze bedzie lepsze zdjecie. Fizyki nie oszukasz. Szczegolnie przy malej ilosic swiatla tylny plan zawsze w kompakcie bedzie niedoswietlony (no prawie zawsze).
Pozatym lustrzanka duzo szybciej jest gotowa do robienia zdjecia. Plusow jest bardzo duzo. Jedyny plus kompaktu to niska waga i maly rozmiar no i cena. Chociaz takie lepsze kompakty (jak canon g11) kosztuja powyzej 1500 pln.

a co do porownywania aparatow to polecam kierowac sie srednica obiektywu (im wieksza tym lepsze zdj) oraz gestoscia pixeli na matrycy (ponizej 25 mln/cm2 to juz bardzo przyzwoicie jak na kompakt). A i przydaje sie szybko ladujaca sie lampa o duzym zasiegu.
polecam dpreview.com duzo testow, zdjec itp.

#51 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2010 - 08:53

tak dla porownania
zdjecia robione w podobnych warunkach przeze mnie
1 sony dsc w7 (swego czasu jeden z najlepszych kompaktow)
http://picasaweb.goo...408996494234850
2 nikon d40x
http://picasaweb.goo...537644936980690

zdjecia robione w warunkach kontrastowych (pół planu jasne pół ciemne) lustrzanka zawsze beda znacznie lepsze, zdjecia o jednolitej jasnosci zrobione lustrzanka juz nie beda o tyle lepsze.
Ostrosc zdjecia z lustrzanki bedzie zawsze lepsza. Wykonanie wiekszego powiekszenia zawzsze bedzie lepsze z lustrzanki niz z kompaktu (przy tej samej liczbie pixeli).

jezeli juz ktos sie decyduje na kompakt to polecam taki w ktorym istnieje tryb manulany doboru przyslony i czasu naswietlania, oraz z manualnym ustawianiem ogniskowania, przydatne szczegolnie do robienia niestandardowych zdjec

Canona S90 to taki mniejszy odpowiednik serii G z tą samą matrycą lecz gorszą ergonomią.

no i znacznie gorsza optyką

#52 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 27 kwiecień 2010 - 09:12

Deadhorse w chwili obecnej zapewne jest mocno zajarany nową zabawką, ale zapewniam Cię kolego, że prędzej czy później (obstawiam, że prędzej) będziesz chciał zmienić tą zabawkę na coś porządniejszego, czyli na lustro. Fotografia wciąga jak gąbka i zmiany sprzętowe sa tu naturalną koleją rzeczy. Mam wielu znajomych, którzy przeszli dorgę od zabawki do godnego sprzętu, sam tego doświadczyłem daaawno temu i w Twoim przypadku nie przewiduję innego scenariusza. Dlatego dziwię się trochę ludziom, którzy kombinują w ten sposób.
Z resztą klamkomanetki też prędzej czy później zawitają na Twojej kierownicy ;-)

#53 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 27 kwiecień 2010 - 09:16

yasiu, dolicz sobie jeszcze dwa obiektywy (jeden szerokokąt i jeden tele i portretowy),torby,akumulatorki.Pewnie jeszcze coś tam dojdzie.Że zmieszcze sie za 2000zł to się zgadza ale zrobi się nim gorsze fotki jak konkretnym kompaktem.Potrzeba minimum 3000zł.A i w czasie podróż rowerowych ciężej jest zabrać lustro.

#54 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2010 - 10:12

Że zmieszcze sie za 2000zł to się zgadza ale zrobi się nim gorsze fotki jak konkretnym kompaktem

nie zgodze sie, nie ma szansy fizycznie. podaj przyklad kompaktu ktory robi lepsze zdjecia od lustrzanki klasy eos 350d, i najlepiej zdjecia zaprezentuj zrobione w takich samych/podobnych warunkach. po 1 w kompakcie sa b. gesto upakowane pixele (z 5x gesciej) 2. maja duzo mniejszy obiektyw (srednica) i przez to jakos zdjecia jest duzo gorsza, bo naturalna rozdzielczosc obiektywu zalezy od jego srednicy. Pozatym w kompaktach jest znacznie wieksza abberacja chromatyczna.
zwykly obiektyw kitowy ma zoom 3.2, kompakty te z wyzszej polki tez maja przewaznie podobny zoom (G11 5x, s90 3.8x) a te 10x zoomy to robia slabe zdjecia. co do obiektywow to nikt kto zaczyna sie bawic lustrzanka nie potrzebuje tylu obiektywow. z czasem sie dokupi. na poczatek wystarczy jeden standardowy obiektyw 18-55 i tyle. zapasowe akumulatorki??? po co?? ja nikonem d40x robie ponad 500 zdjec bez ladowania i to z polowe z lampa. oszczetnie uzywajac baterie spokojnie na tygodniowy wyjazd wystarczy, no hcyba ze ktos cyka jak Japonczyk to wtedy nie starczy. EOSem 350d chyba z 300 zdjec na balu zrobilem (wszystko z lampa) i jeszcze mialem baterie.

jasne ze kompakt na rower wygodniejszy ale cos za cos

i najwazniejsze
lustrzanke mozna ulepszac (nowe szkla, lepsza lampa itp) w kompakcie przewaznie sie nie da

#55 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 27 kwiecień 2010 - 11:13

Ja wiem jedno,ze narazie kompakta wybiore jakiegoś lepszego.A za rok dwa lustro a kompakt zostanie do użytku "domowego".Ja mówiłem o Alphie 230 czy jakimś canonie 100d lub olku E-420.
Tylko co tu wybrać.Uważacie ze ten Canon S90 będzie najlepszy do 1200zł.Jesli tak to czekam na promocje.
Czy Canon S90 będzie dużo lepszy od FujiFilm'u S2000HD :?:

#56 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2010 - 12:24

troche mieszasz
FF S2000HD to jest cos w stylu Canon PowerShot SX 10 IS i SX10 IS bije S2000HD na glowe (rowniez cena ;]), troche tanszy podobny w jakosci do sx10 bedzie sony h50, a s90 to cos jak FujiF f200 exr (no nie do konca ale)
co do S90 to jego glowna zaleta jest duzo lepszamatryca niz w s2000hd, zdjecia noca i kontrastowe beda duzo lepsze z s90
jezeli zalezy Ci na zoomie to s90 odpada (raptem niecale 4x), ale to jedyna zaleta ff s2000 nad Canonem s90. Kazde inne zdjecia z Canona beda lepsze.
no i s90 zapisuje do RAW jesli sobie uzytkownik wybierze. Czyli mozna duuuzo lepiej obrabiac zdjecia (jezeli ktos ma czas na zabwe)

fujiF f200 exr vs canon s90 to mysle ze beda podobne wyniki jezeli chodzi o jakos zdjec. beda sie troche roznic detalami (ten lepszy flash tamten lepsza bateria itp) ale ogolnie podobnej jakosci aparaty. W tej klasie najlepszy jest chyba Panasonic Lumix DMC-LX3 z bardzo dobra bateria flashem, image stabilization i najjasniejszym szklem w swojej klasie (2.0-2.8).

co do S90 vs G11 to tu jest male porownanie zdjecia (szkoda tylko ze przy ISO 80)
http://www.dpreview....ns90/page12.asp
zdjecia prawie identyczne jezeli chodzi o jakosc, jedyna roznica to to ze s90 potrzebuje 2x wiecej czasu zeby tak ladnie doswietlic zdjecie jak g11 (wniosek g11 bedzie lepsze przy fotografowaniu jasny obiekt ciemne tlo lub ciemny obiekt jasne tlo)

A za rok dwa lustro a kompakt zostanie do użytku "domowego"

mamy kompakt i lustro w domu
kompakt prawie nie uzywany ;] zaloze sie ze bedziesz mial tak samo. Albo jak bedzie tak ze Ty jedziesz w jedno miejsce jakis inny domownik w inne to bedziecie brac Ty jeden ktos drugi aparat.

#57 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2010 - 12:50

tłumaczyć jak chłopu na miedzy a on i tak swoje

podałem link do bardzo fajnego aparatu Olympus E-420 Z DWOMA SZKŁAMI za około 1400 PLN a Ty adam95 jeszcze się zastanawiasz??

poczytaj
http://www.fotografu...twornikow/id/76

yasiu Ci tłumaczy i nie dociera...

#58 Gosc_adam95_*

Gosc_adam95_*
  • Gość

Napisano 27 kwiecień 2010 - 12:59

yasiu, dzięki bardzo za rady ;-) Będzie tak jak mówisz siostrze oddam kompakta a ja lustrem będe cykał :lol:
Na dużym zoomie mi nie zależy,żadko kiedy potrzebuje go.Używam w swoim jak narazie do 2,3razy.
Czy S90 poradzi sobie w zdjęciach typu makro i jak przy sztucznym oswietleniu?
GreQ, lustra nie będe teraz kupował wykluczone.1200zł to już mocno naciągnięty budżet :-/

#59 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 27 kwiecień 2010 - 13:05

Deadhorse w chwili obecnej zapewne jest mocno zajarany nową zabawką, ale zapewniam Cię kolego, że prędzej czy później (obstawiam, że prędzej) będziesz chciał zmienić tą zabawkę na coś porządniejszego, czyli na lustro. Fotografia wciąga jak gąbka i zmiany sprzętowe sa tu naturalną koleją rzeczy. Mam wielu znajomych, którzy przeszli dorgę od zabawki do godnego sprzętu, sam tego doświadczyłem daaawno temu i w Twoim przypadku nie przewiduję innego scenariusza. Dlatego dziwię się trochę ludziom, którzy kombinują w ten sposób.
Z resztą klamkomanetki też prędzej czy później zawitają na Twojej kierownicy ;-)

nie, nie :)

Ja nie potrzebuję super sprzętu, bo nie mam takich potrzeb. Ja potrzebowałem solidnego kampakta, który będzie zakupem na dobre 5 lat. Lustra są dla fachowców, nawet te najtańsze, ja fachowcem nie jestem i raczej nie będę, bo nie kręci mnie fotograficzne hobby. Po prostu chce robić dobre zdjęcia i kropka.

Yasiu, nie przesadzałbym z tym wywyższaniem lustra. Są sytuacje kiedy kompakt bije i kopie lustro, są takie, że jest totalnie na odwrót. Nie chce wdawać się w szczególy, bo nie o to chodzi. Wszystko ma swoje wady i zalety.

Dla prostego człowieka jak ja, kompakt jest lepszy, bo kupuje raz, płace raz i mam uniwersalny sprzęt na kilka lat, który spokojnie zawstydzi niejednego pozera z lustrem nawet za 3500zł. Nie ma co przesadzać, nie ma co wyolbrzymiać treści nad formą. Każdy sprzęt ma swoje przeznaczenie, a przeznaczenie lustra nawet najtańszego to profesjonalne fotografowanie, przeznaczenie hybrydy to wymagający amator, a płaskie pstrykacze to przeznaczenie cioci na weselu.

#60 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2010 - 13:44

Są sytuacje kiedy kompakt bije i kopie lustro,

cena waga rozmiar
w pozostalych sytuajach kompakt nie ma szans
lustro robi szbciej zdjecia, lepiej doswietlone, ostrzejsze, z mniejszymi abberacjami (szczegolnie na obiektywach klasy L) ....

Dla prostego człowieka jak ja, kompakt jest lepszy, bo kupuje raz, płace raz

lustrzanke tez sie kupuje raz i placi raz. Jak chcesz mozesz kupic w komplecie z 3 obiektywmi i lampa. A jak nie chcesz to mozesz w przyszlosci dokupowac sprzet. Mozesz kupic lustrzanke klasy eos 500d plus obiektywy do pelnej klatki i za pare lat kupic sobie aparat pelnoklatkowy. A mozesz tez kupic sobie aparat z podstawowym obiektywem i kiedys w przyszlosci kupic obiektyw z ogniskowa 10 zebvy pstrykac fajne zdj na nartach albo jakis tele zeby robic zdjecia ptaszkom i kobietom na plazy nudystow. mozezs sie rozwijac.

Na dużym zoomie mi nie zależy,żadko kiedy potrzebuje go.Używam w swoim jak narazie do 2,3razy.
Czy S90 poradzi sobie w zdjęciach typu makro i jak przy sztucznym oswietleniu?

zalezy co rozumies zprzez szuczne swiatlo, czy zdjecia robione w pokoju podczas urodzin cioci (wtedy na pewno tak) czy na jakims nocnym wypadzie w miasto (wtedy juz gorzej).
s90 ma sredniej jakosci lampe (nawet slabą) a poniewaz ma nie za duzy obiektyw tło na pewno bedzie slabo doswietlone.
mysle ze ten panasonic dmc-lx3 bedzie najlepszym wyborem (cena 1400 pln)
jezeli chcesz cos tanszego co robi dobre zdjecia polecam canon sx100 is lub sx110 is lub sx120 is. powiedzialbym ze kazdy z nich to solidny aparat. Niby nic specjalnego ale po prostu robia zdjęcia. (bawilem sie troche sx100is i zdjecia robi calkiem fajne).

zdjecia z s90tki
jak widzisz w galerii nie bardzo pokazuja zdjecia noca ;]
http://www.dpreview....-review-samples

Każdy sprzęt ma swoje przeznaczenie, a przeznaczenie lustra nawet najtańszego to profesjonalne fotografowanie

rownie dobrze mozna powiedziec ze przeznaczenie krawatów z jedwabiu to managerowie zarabiajacy powyzej 60k pln. Albo ze rama carbonowa tylko dla zawodnikow PT. podstawowa lustrzanka to podstawowy aparat dla osoby ktora chce robic zdjecia. Kiedys nie bylo aparatów "małp". Ja zaczynalem zdjecia na zenicie i na takim jeszcze innym radzieckim tworze gdzie wszystko sie samemu ustawialo (poczatek lat 90tych). Jak ktos mi daje aparat w ktorym nie moge sam wszystkiego ustawic to czuje sie jak ze zwiazanymi rekami.
Podstawowa lustrzanka to aparat dla amatora fotografii który chce robic ladne zdjecia i któremu małpa nie wystarcza, i który wie co ma byc na tym zdjeciu. Poozatym profesjonalisci (nie mylic z fotografami pstrykajacymi zdj na slubach i chrzicnach) uzywaja pelnoklatkowych aparatow.

Dodaj odpowiedź