Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przewóz roweru samochodem- jaki sposób najlepszy??

107 odpowiedzi w tym temacie

#81 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 maj 2013 - 17:47

Cytat

Virenque, nie piszę bzdur (i nie Tobie to oceniać), tylko widzę, jak uwalony jest tył mojego samochodu (typu kombi) po jakimkolwiek deszczu. Jeżeli cała tylna klapa jest po 10 minutowym deszczu tak brudna, że nie widać jaki kolor ma samochód, to nie ma siły, żeby rower zamocowany na haku pozostał czysty.

Czyli tak jak myślałem, roweru na haku nie przewoziłeś - to mi wystarczy. Zdziwiłbyś się, ale rower nie wygląda jak tylna klapa, sporo brudu zabiera sam bagażnik, który w dużym stopniu chroni rower od dołu...

#82 Solar

Solar
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 lipiec 2013 - 20:34

Sporo poczytałem na forum o mocowaniach rowerów - wybrałem ten na widelec, jednak ja mam pytanie do samego bagażnika dachowego (belek). Polecacie coś taniego na auto bez relingów (Skoda Fabia II Kombi)? Najchętniej linki np z allegro :) może ktoś kupił jakiś nie drogi i jest zadowolony?

#83 warroc

warroc
  • Użytkownik
  • 38 postów
  • SkądLublin

Napisano 28 lipiec 2013 - 21:37

http://allegro.pl/ba...3362079467.html Co myślicie o tym bagażniku? Da radę radę przy prędkości 130km/h? Nie będzie się "bujał" na tych pasach?

#84 Gosc_mike79pl_*

Gosc_mike79pl_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2013 - 06:02

Cytat

http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-samochodowy-bnb-genesis-w-wa-i3362079467.html Co myślicie o tym bagażniku? Da radę radę przy prędkości 130km/h? Nie będzie się "bujał" na tych pasach?

Mam taki sam (albo bardzo podobny). Używam go drugi rok i jestem zadowolony. Co prawda z rowerem na pace nie jeżdżę 130 km/h ale przy 90-100 nic wielkiego się nie dzieje. Jeśli wybieram się w dalszą podróż do demontuję koła bo wydaje mi się, że mogą się odkształcić po wpływem siły wiatru. Bagażnik używany jest przeze mnie niezbyt często, jeśli miałby Ci służyć kilka razy w tygodniu to odradzam bo jego montaż jest troszkę niewygodny...

#85 Ku³eczka

Ku³eczka
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądMartki

Napisano 29 lipiec 2013 - 19:33

Dużo ludzi wozi tak rowery na sztorc na bagażniku na dachu, ale ja się jakoś boję. Nie wiem czy to jest racjonalne, ale trzęsę się jak mam przyspieszyć powyżej 30 km/h. Wolę rozłożyć i jakoś upchnąć, a na dahcu "w kajaku" wieść jakieś inne pierdoły.

#86 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 05 sierpień 2013 - 08:00

Radello, dnia 24 Maj 2013 - 07:51, napisał:

Mucus12
Bagażnik porządnej firmy (np. Thule) jest bezpiecznym rozwiązaniem, testowane przy stałej jeździe 150 km/h.

Zna ktoś jakąś alternatywę( sprawdzoną) dla uchwytów rowerowych na dach Thule. Nie bardzo mi się widzi wydawać 300 zł, zamek nie jest mi potrzebny do szczęścia i tak na dachu nie będę zostawił rowerów więc po co za to dodatkowo płacić tym bardziej jak chcę ze 3 uchwyty.

Do tej pory jeździłem ( np trasy do Hiszpanii,Bułgarii czy w Alpy)  ze zwykłym badziewiem za kilkadziesiąt zł zamontowanym na belce stalowej.

Wszystko było OK   na autostardzie 130-140 nic się nie działo , tak samo przy wyprzedzaniach przy podobnej prędkości tyle ,że   uchwyty już leciwe ( kolo 10 lat), powoli rdzewieją do tego w jednym popsuła się  ,,korbka'' gdzie przykręcamy ramę.

Co dla mnie najważniejsze- cena ,( max 100-150), właśnie ta ,,korbka'' ,no i żeby obejmował grubą ramę, najlepiej bez zamka na kluczyk. Ważne też żeby paski ściskające koła były przymocowane do bagażnika   a nie walały się po samochodzie ( U siebie mam zwykłe paski od nosków schowane gdzieś w skrytce ) 

#87 Gosc_Witek R._*

Gosc_Witek R._*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2013 - 10:30

Ja od zawsze wożę rowery na dachu. 3-4 sztuki.

W tym sezonie łapię je takim uchwytem: http://allegro.pl/ba...3400525316.html

Nie łapię przodu do belki uchwytami "C" tylko wsuwam w belkę (są specjalne prowadnice). Dzięki temu montaż trwa 3-4 minuty.

Dla mnie wożenie na haku ma jedną zasadniczą wadę (jeździłem): znacznie przedłużam tzw zwis tylny co ma bezpośredni wpływ na galopowanie samochodu na nierównościach.

Przewóz na klapie również mi nie lezy, ponieważ dociążam auto za tylną osią (patrz wyżej) i utrudniam sobie dostęp do bagażnika.

Może to nei ma znaczenia dla kogoś, kto przewozi je tylko kilka km.

Ja jeżdżę z rowerami praktycznie co łikend 100-150 km w jedną stronę + wakacje 1000-1500 km w jedną stronę.

Jesli chodzi o prędkości to regularnie 160-180 km/h (z rowerami oczywiście), 200 też nie jest barierą.

Problem z wożeniem rowerów na dachu leży głównie w głowie. :)

Edit: jest kolosalna różnica pomiędzy uchwytami dachowymi łapiącymi za ramę a za widelec. Te drugie praktycznie eliminują huśtawkę przy Bocznych podmuchach. Przy uchwytach za ramę czuć wiatr zwłaszcza jak się wyskakuje zza ekranów. Wato to wziąć pod uwagę przy zakupie.

http://www.profiauto...rowery,433.html

#88 Solar

Solar
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 sierpień 2013 - 08:56

Czy ktoś z Was używa bagażnika na klapę z Inter Pack? http://www.interpack...ike-uchwyt.html

Fajny mają ten model na 1 rower, ale z uwagi na to, że nieraz nie będę jeździł sam, chcę jednak coś gdzie zmieszczą się min 2 rowery.

Niestety opcja z bagażnikiem dachowym odpada, relingów brak, rowków brak, a stópek do Fabii II Combi nie ma.

#89 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 wrzesień 2013 - 23:13

lux, dnia 31 Sie 2013 - 07:56, napisał:

Niestety opcja z bagażnikiem dachowym odpada, relingów brak, rowków brak, a stópek do Fabii II Combi nie ma.

Na pewno? Sprawdzałeś tutaj: http://www.thule.com...pl-pl&market=pl ?

Wg ich wyszukiwarki potrzebujesz następujących elementów, aby złożyć komplety bagażnik bazowy:

- Thule Rapid System 754 (łapy)
- Thule WingBar 961 (to akurat jedne z droższych belek, są też tańsze)
- Zestaw dopasowujący 1642 Rapid (to dostosowuje łapy do konkrentego auta, tu do Fabii II kombi)
- Thule One Key System, 4 wkładki

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#90 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 01 wrzesień 2013 - 23:46

Witek R., dnia 08 Sie 2013 - 09:30, napisał:

Ja od zawsze wożę rowery na dachu. 3-4 sztuki.

W tym sezonie łapię je takim uchwytem: http://allegro.pl/ba...3400525316.html

Nie łapię przodu do belki uchwytami "C" tylko wsuwam w belkę (są specjalne prowadnice). Dzięki temu montaż trwa 3-4 minuty.

Dla mnie wożenie na haku ma jedną zasadniczą wadę (jeździłem): znacznie przedłużam tzw zwis tylny co ma bezpośredni wpływ na galopowanie samochodu na nierównościach.

Przewóz na klapie również mi nie lezy, ponieważ dociążam auto za tylną osią (patrz wyżej) i utrudniam sobie dostęp do bagażnika.

Może to nei ma znaczenia dla kogoś, kto przewozi je tylko kilka km.

Ja jeżdżę z rowerami praktycznie co łikend 100-150 km w jedną stronę + wakacje 1000-1500 km w jedną stronę.

Jesli chodzi o prędkości to regularnie 160-180 km/h (z rowerami oczywiście), 200 też nie jest barierą.

Problem z wożeniem rowerów na dachu leży głównie w głowie. :)

Edit: jest kolosalna różnica pomiędzy uchwytami dachowymi łapiącymi za ramę a za widelec. Te drugie praktycznie eliminują huśtawkę przy Bocznych podmuchach. Przy uchwytach za ramę czuć wiatr zwłaszcza jak się wyskakuje zza ekranów. Wato to wziąć pod uwagę przy zakupie.

http://www.profiauto...rowery,433.html

Ciekaw jestem, jak prowadzi się samochód z czterema rowerami na dachu przy prędkości 200 km/h (to chyba musisz mieć ze 250 KM), zwłaszcza na zakrętach.

A zużycie paliwa? Pewnie ze 25 l/100km. 

Uważaj, bo jakiś trzmiel lub większa mucha może ci zrobić przy tej prędkości dziurę w ramie ;-) .

To prawda, że problem z wożeniem rowerów na dachu leży głównie w głowie.

#91 Gosc_rudanacja_*

Gosc_rudanacja_*
  • Gość

Napisano 24 październik 2013 - 08:03

Przyznam szczerze, że jak sobie tak to czytam to mam wrażenie, że przewóz czterech rowerów na dachu przy 200 km/h to nie jest zbyt dobre rozwiązanie. Ja pomimo utrudnienia dostępu do bagażnika, który umówmy się w trakcie jazdy nie jest mi do niczego potrzebny, to wybrałabym bagażnik na klapę i wolałabym wieźć rowery z tyłu.

#92 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 24 październik 2013 - 08:22

Bagazniki najbardziej aero maja ograniczenie do 130km/h. Przy 140km/h juz niezle miesza i swiszczy.

Wiele modeli NIEaero posiada ograniczenie 100-110km/h.

#93 Gosc_rudanacja_*

Gosc_rudanacja_*
  • Gość

Napisano 24 październik 2013 - 08:27

Dokładnie, dlatego też chyba kolega Witek R. coś nam tu ściemnia :)

#94 rybka

rybka
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 24 październik 2013 - 09:16

rudanacja, dnia 24 Paź 2013 - 07:27, napisał:

Dokładnie, dlatego też chyba kolega Witek R. coś nam tu ściemnia :)

Albo ściemnia albo faktycznie ma coś z głową ;-)

#95 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 24 październik 2013 - 10:37

Niedoczytalem do konca wypowiedzi Witka - uchwyty, w ktorych montuje sie rower za widelec maja lepsza stabilizacje ladunku o czym wspomina przy czym ograniczenia predkosci wynikaja nie tylko z samego roweru ale takze z rodzaju baganizka (profilu czolowego).

Prawdziwe (a nie licznikowe) 150km/h z rowerem przypietym za widelec przodem do kierunku jazdy jestem w stanie sobie wyobrazic.

Wiecej niz 150km/h w moim odczuciu to zagrozenie dla kierowcy znajdujacego sie za pojazdem. Kiedy rower jest przypiety w 3 punktach (2x widelec + kolo tyl) sprawia, ze puszczenie chociazby jednego przy czolowym nacisku powietrza moze wywolac kolejne uszkodzenia.

Ciesze sie, ze spotykajac tak wiele osob na autostradach w Polsce nie cisna oni jak wariaci majac taki rower na dachu.

#96 rybka

rybka
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 24 październik 2013 - 11:14

Toż to nie chodzi już nawet o rodzaj mocowania - bez jaj 200 km/h z czterema rowerami na dachu :shock:  - no ale na głupotę lekarstwa nie ma :-D

#97 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 październik 2013 - 12:29

Panowie, pomijając kwestie bezpieczeństwa i zdrowego rozsądku... Witek R. jest zapewne właścicielem stacji benzynowej i mu wszystko jedno, czy samochód pali 8 czy 20 l/100 km.

Druga opcja jest taka, że przytacza nam po prostu opowieści zasłyszane na przerwie w gimnazjum ;-)

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#98 wieszak

wieszak
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGliwice

Napisano 24 październik 2013 - 12:41

Panowie (Virenque i inni) z całym szacunkiem, ale w Polsce mamy dziwne przepisy dotyczące bagażników.

Np. nie wolno ściągnąć tablicy rejestracyjnej z samochodu i po prostu zamontować jej w odpowiednim miejscu bagażnika na hak, bo przepisy mówią wyraźnie, że samochód MUSI posiadać 2 tablice.

Za granicą można dostać trzecią tablicę i po problemie.

Ale w Polsce nie można otrzymać 3ciej tablicy na bagażnik..

A jeśli komuś się udało przejechać nawet całą Polskę z tabl. ściągniętą z tyłu auta a założoną na bag... to znaczy, że miał szczęście albo mundurowi przymknęli oko.

Takie są fakty

#99 wieszak

wieszak
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGliwice

Napisano 24 październik 2013 - 12:57

http://www.motofakty...-rowerowym.html

Polska...

#100 wieszak

wieszak
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGliwice

Napisano 24 październik 2013 - 13:06

W związku z powyższym, jak jadę się pościgać lub gdzieś dalej na trening to pakuję szosę do auta i mam spokój.

A kiedy jadę z żoną ,dzieckiem, znajomymi na weekend, wakacje itp. to pakuję na dach 2, 3, 4 rowery i ...jadę.

Używam bagażników dachowych od 10ciu lat i wszystko jest ok.

A trasy robię czasem 2500km.

Nigdy nic się nie wydarzyło; oczywiście trzeba to wszystko robić z głową

Obecnie posiadam bagażnik CRUZ mocowany za ranty dachu (bo auto nie ma fabrycznych punktów montażu) i spokojnie przejechał kilka tyś. km w te wakacje

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy