Przewóz roweru samochodem- jaki sposób najlepszy??
Napisano 16 lipiec 2011 - 18:38
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 21 lipiec 2011 - 21:21
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 22 lipiec 2011 - 08:26
Gosc_KeNaJ_*
Napisano 22 lipiec 2011 - 08:39
Napisano 22 lipiec 2011 - 09:52
Napisano 20 maj 2013 - 16:02
Planuje kupic sobie bagaznik na rower do samochodu. Zastanawiam sie na dachowym bagaznikiem ze wzgledu na moj samochod - jezdze Fiatem Punto IIFL(samochod jest dosc maly i uwazam ze transport roweru na klapie odpada).
Czy moglby mi ktos doradzic jakis dobry bagaznik - zastanawialem sie nad bagaznikiem z uchwytem na przedni widelec.
Z gory dziekuje za pomoc.
Gosc_kubapie_*
Napisano 22 maj 2013 - 14:21
Kiedyś przerabiałem podobny temat, i tak mam bagażnik z uchwytem za ramę (nadaje się tylko do rowerów turystycznych), za widełki (trzeba owijać kiere i siodełko jak pada, a wiosną rower łapie wszystkie owady :-? ), i na hak (dramat jest jak pada, bo rower zbiera cały brud z jezdni). W końcu zmieniłem...samochód (berlingo) i woże rower w środku. :mrgreen:
Napisano 24 maj 2013 - 08:51
Dobry hak to spory koszt i przyzwoity bagażnik na hak (ze światłami i miejscem na tablicę) też tani nie jest.
Wbrew obiegowym opiniom samochód z rowerami na dachu nie spala nie wiadomo ile paliwa, różnica wynosi może z 1 l/100km przy stałej prędkości ok. 120 km/h.
W przypadku deszczu nie ma dramatu, najwyżej trzeba łańcuch ponownie przesmarować, a rower przewożony na haku skrobać z błota.
Przed dłuższą jazdą obwiązuję kierownicę i siodełko zwykłą folią do żywności, nie mam wówczas problemów z owadami.
Bagażnik porządnej firmy (np. Thule) jest bezpiecznym rozwiązaniem, testowane przy stałej jeździe 150 km/h.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 24 maj 2013 - 09:14
Cytat
W przypadku deszczu nie ma dramatu, najwyżej trzeba łańcuch ponownie przesmarować, a rower przewożony na haku skrobać z błota.
Przed dłuższą jazdą obwiązuję kierownicę i siodełko zwykłą folią do żywności, nie mam wówczas problemów z owadami.
Bagażnik porządnej firmy (np. Thule) jest bezpiecznym rozwiązaniem, testowane przy stałej jeździe 150 km/h.
Mam bagażnik na hak, nie raz jechałem w deszczu i jakoś żadnego błota skrobać nie musiałem - jak nie używałeś to nie pisz bzdur.
Moim zdaniem wersja na hak jest najlepsza (ale jak nie masz haka to i najbardziej kosztowna).
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

Napisano 24 maj 2013 - 21:41
najtańszy system nośny za około 60-70PLN
i do tego uchwyt na rower Thule za 220 PLN zamykany na klucz do systemu nośnego jak również zamykany jest uchwyt trzymający ramę
Trzeba tylko kilka razy zapiąć rower na początku żeby dopasować siłę z jaką ma być trzymana rama jeśli będzie za lekko to ruch roweru w uchwycie będzie niósł się po całym aucie
Napisano 25 maj 2013 - 17:09
Poza tym - życze powodzenia przy jakiejkolwiek drobnej stłuczce miejskiej! Bagażniki dachowe Thule są testowane na zderzenia do jakichś niewielkich prędkości, dobre chociaż to.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Dodaj odpowiedź