Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 odpowiedzi w tym temacie

#2081 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 10 lipiec 2023 - 16:57

Jechałem na zaplanowanej trasie w Komoot. Po czy postanowiłem wrócić do domu. Trasę zakończyłem i wybrałem powrót na start. O zrobił takie kwiatki nowy Roam 2
Roam-2.jpg

Facebuk i  YT  Strava

#2082 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 lipiec 2023 - 17:35

Wygląda jak przejazd na pauzie. 

• bzx lubi to

#2083 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 11 lipiec 2023 - 17:39

Tak moja wina. Przez przypadek pauzę wcisnąłem. Dziś ponowiłem i wszystko gra

Facebuk i  YT  Strava

#2084 pustelnik71

pustelnik71
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 12 lipiec 2023 - 21:35

Cześć, od niedawna jestem posiadaczem Wahoo Elemnt Bolt 2. Do tej pory jeździłem na zwykłym liczniku z magnesem na kole. Nie używałem żadnych aplikacji typu Strava. Czy jest możliwość wpisania czy wgrania w Wahoo, historii przejechanych kilometrów? Chcę zdemontować stary licznik, ale chciałbym  mieć na liczniku sumę dystansu z tego roku.

#2085 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 lipiec 2023 - 17:39

Nie. Aplikacja Elemnt liczy od jej pierwszego uruchomienia. 

#2086 pustelnik71

pustelnik71
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 13 lipiec 2023 - 19:14

Ok, dzięki za odpowiedź

#2087 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lipiec 2023 - 16:50

Miał ktoś może problem z HRM od wahoo?
Mam tickr2, ostatnimi czasy zaczyna coś świrować. Najpierw dwa razy z rzędu (dwie kolejne aktywności) po wejściu w piątą strefę (czasem rano przycisnę w parku) wartość tętna zaczynała wzrastać aż do 255 ud/min (to chyba wartość graniczna wskazań) i tak już zostawała do końca. Kolejnymi razami po dłuższej jeździe przestawał przekazywać jakiekolwiek wartości, pomimo tego że był cały czas sparowany i widoczny. Zmieniłem pas (mam 2 inne, zapasowe), zmieniłem też baterię i lipa. Stracił szczelność?
Kupiłem nóweczkę w listopadzie 2022 r. 

#2088 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipiec 2023 - 18:03

Miał ktoś może problem z HRM od wahoo?
Mam tickr2, ostatnimi czasy zaczyna coś świrować. Najpierw dwa razy z rzędu (dwie kolejne aktywności) po wejściu w piątą strefę (czasem rano przycisnę w parku) wartość tętna zaczynała wzrastać aż do 255 ud/min (to chyba wartość graniczna wskazań) i tak już zostawała do końca. Kolejnymi razami po dłuższej jeździe przestawał przekazywać jakiekolwiek wartości, pomimo tego że był cały czas sparowany i widoczny. Zmieniłem pas (mam 2 inne, zapasowe), zmieniłem też baterię i lipa. Stracił szczelność?
Kupiłem nóweczkę w listopadzie 2022 r. 

Miałem podobne objawy, tylko u mnie zaczęły się po dłuższym czasie użytkowania i występowały głównie w zimnie. Potrafił się zawiesić na jednej wartości, pokazywać skokowe zmiany o 30-40 uderzeń na minutę, albo całkowicie nie działać. Chyba DCRainmaker w swojej recenzji pisał, że to urządzenie nie grzeszy stabilością działania. Możesz zerknąć jak to opisywał i czy znalazł jakieś rozwiązanie, bo już nie pamiętam. Ja bym reklamował.

• sargento lubi to

#2089 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 31 lipiec 2023 - 16:05

Taka dziwna sprawa z Roam v2. Wyznaczyłem w Komoot pętle 50km. Wgrałem ją do aplikacji Wahoo a następnie do licznika. Sprawdziłem jest w moich trasach i km się zgadzają 50km. Rozpoczynam jazdę i przy 35 km widzę na mojej trasie w liczniku jakby flagę maty. Do tej flagi mam nie więcej jak kilometr. Dalej za tą flagą nie ma już mojej trasy a przecież na liczniku w okienku mam że do końca mam jeszcze 15km. Gdy dojeżdzam do flagi cała trasa znika z licznika oraz znikają z okienka kilometry do końca. Co może być nie tak?

Facebuk i  YT  Strava

#2090 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 sierpień 2023 - 17:19

Ja bym reklamował.

Zgłosiłem reklamację do sprzedawcy we wtorek, dziś mam wymieniony. 
Zobaczę co dalej.  

#2091 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 sierpień 2023 - 17:20

Co może być nie tak?

Możesz się podzielić tym gpx? 

#2092 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 03 sierpień 2023 - 20:12

Nie mam go już. Mam tylko przejechany. Dziś miałem taką samą sytuację. Zaplanowałem w Komoot przesłałem na aplikacje Wahoo. Poczekałem aż się wgra do aplikacji. Potem już na zewnątrz przesłałem plik do licznika. Po 20 metrach miałem metę. Dojechałem do mety i trasa znikła z licznika. Następnie ponownie ja wybrałem ale już z poziomu licznika i tutaj już do końca nie było problemów. Póki jestem na wyjeździe nie mogę sprawdzić czy tak się dzieje z trasami przesłany mi przez WiFi

Facebuk i  YT  Strava

#2093 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 04 sierpień 2023 - 17:04

Jeśli wyznaczyłeś w Komoot to powinieneś ją nadal mieć. Jeśli usunąłeś to odtwórz i podeślij linka.

#2094 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 04 sierpień 2023 - 19:20

Jak odtworzyć? Na nowo wyznaczyć trasę w Komoot?

Facebuk i  YT  Strava

#2095 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 04 sierpień 2023 - 19:37

No tak. Może jest tam coś ciekawego co możemy odtworzyć lokalnie i sprawdzić.

#2096 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 04 sierpień 2023 - 22:51

Coś podobnego zdarzyło się dzisiaj z Garminem 830, też szybka meta i koniec trasy, ale ponownie dało się uruchomić nawigacje według kursu. Tak jakby odczytywał że dojeżdżam do początku kursu, a traktował jako koniec. Początek był z 50 ode mnie.

#2097 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 05 sierpień 2023 - 10:17

Dziś ponownie ten sam cyrk. Trasa ok 60 km na 37 km ikona mety i trasa znikła. Poniżej oryginalny plik z Komoot. Jak znikła trasa i wczytałem ją ponownie z pamięci Roam v2 zaczęły się dziać dantejskie sceny. Mapa kręciła się w kółko i nie mogłem wyczaić w którą stronę jechać. Po chwili pokazała się trasa na niebiesko zamiast na czarno. Niestety nie pojechałem zaplanowanym śladem bo Roam sam mnie poprowadził do miejsca startu I co najdziwniejsze poprowadził mnie początkiem trasy. Gdy dojechałem do początku i wjechałem ponownie pokazał trasę tak jak bym ją dopiero co wgrał czyli 60 km i czarny pasek nawigacji. Nadmienię że synchro znowu poszlo z telefonu na licznik
Trasa zaplanowana w Komoot
https://files.fm/f/ekggkn6ym

Trasa przejechana

https://www.strava.c...ties/9585881054

Tak na marginesie zaczyna mnie to powoli irytować gówno tyle kosztuje a ciągle z nim jest problem,

Facebuk i  YT  Strava

#2098 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 05 sierpień 2023 - 10:53

• od razu reklamowałbym licznik (błędne działanie nawigacji po śladzie)
  • w międzyczasie napisałbym do supportu Wahoo, odpisują w miarę szybko (https://support.waho..._form_id=120257)
  • sprawdziłbym aktualizacje:
    - firmware
    - map na urządzeniu
    - aplikacji ELMNT na telefonie
  • do tego czasu synchronizowałbym trasy z poziomu urządzenia (Routes → Sync → wybór trasy) a nie wysyłał z poziomu aplikacji ELMNT (czytałem, że ludzie mieli podobne problemy własnie przy synchronizacji tras ELMNT→Roam i wybieranie na urządzeniu pomagało, co sam zauważyłeś)

#2099 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 05 sierpień 2023 - 11:03

1. Jak przyjadę do domu za tydzień tak zrobię,
2. Z tym będzie problem ale może jakoś się uda :-)
3. Aktualizację można wgrać pewnie tylko po wifi a ja niestety jestem na Podlasiu.
Mapę mam tylko Polski. Co masz na myśli by to sprawdzić?
4, W terenie nie ma możliwości inaczej synchro robić jak z telefonu na licznik.
No właśnie wybranie z licznika trasę ponownie wprowadziło straszny zamęt i już nie pojechałem tą samą trasą tylko inną wyznaczoną przez licznik

Facebuk i  YT  Strava

#2100 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 05 sierpień 2023 - 11:21

1. Jak przyjadę do domu za tydzień tak zrobię,
2. Z tym będzie problem ale może jakoś się uda :-)
3. Aktualizację można wgrać pewnie tylko po wifi a ja niestety jestem na Podlasiu.
Mapę mam tylko Polski. Co masz na myśli by to sprawdzić?
4, W terenie nie ma możliwości inaczej synchro robić jak z telefonu na licznik.
No właśnie wybranie z licznika trasę ponownie wprowadziło straszny zamęt i już nie pojechałem tą samą trasą tylko inną wyznaczoną przez licznik

Ad.2.

Napisz:

"My device incorrectly navigates when using a route. My routes are synced from Komoot, I select a route in the mobile app and send it to the device. Sometimes the navigation of a ~60km route would stop after 20 meters, sometimes in the middle of the route at 30km."

...jak odpiszą to przetłumacz sobie w Google Translate albo podeślij to skomponujemy odpowiedź ;)

Ad.3. 

https://wahoofitness...6c-bc764e10d166

Sekcja: "Updating maps, viewing map size or deleting maps"

Ad.4. 

Tu: https://szosa.org/to...-roam/?p=460506 pisałeś, że wybranie z poziomu licznika pomogło i do końca nie było problemów.

Dodaj odpowiedź