Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2314 odpowiedzi w tym temacie

#2301 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1997 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 kwiecień 2025 - 12:01

Kekacz, dnia 11 Kwie 2025 - 10:46, napisał:

Z tego co wyczytałem, używają e-inka, a konkretnie Electronic Paper Display - EPD.

O, to jestem mocno zaskoczony, dla mnie news. Dzięki. Byłem przekonany, że to ekran, który wygląda jak e-ink (przez to, że jest matowy), a nie że to rzeczywiście e-ink. 

#2302 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8635 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 kwiecień 2025 - 13:17

Kekacz, dnia 11 Kwie 2025 - 10:02, napisał:

Jako wieloletni użytkownik czytników ebooków na e-inku zachodzę w głowę, jakim sposobem ekrany w licznikach Wahoo stają się mniej czytelne w pełnym słońcu? Przecież to zaprzeczenie technologii działania e-papieru. Nawet w 12-letnim Onyx Booksie X61E z ekranem Vizplex o niebo lepiej to wyglądało.

No dobra, Vizplex i Pearl to ekrany czarno-białe. Kolorowe tak dają ciała w słońcu?

Aktualnie to są zupełnie inne ekrany niż w starszych urządzeniach. Nie EDP. Stąd już 16 milionów kolorów, a nie jak w starszych 64.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2303 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2930 postów

Napisano 11 kwiecień 2025 - 17:04

A ja mam pytanie, które tutaj chyba jeszcze nie padło - warto kupić nowe Wahoo (w ramach ciekawości), skoro jestem wieloletnim i cały czas zadowolonym użytkownikiem Garmina, czy kompletnie bez sensu i jeżeli chcę sobie czegoś popróbować to lepszą opcją jest Hammerhead Karoo?

• bonobo lubi to

#2304 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2961 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2025 - 18:29

też chyba zostanę z V2, ale poczekam na recki

dla mnie też dotyk to przerost formy

a ta czcionka taka sobie.. ta jedynka to po prostu pionowa krecha z małym *ujkiem :) wolę czcionki z V1 :)

• artho lubi to

#2305 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1997 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 kwiecień 2025 - 18:45

Artho ja będąc przez lata z Garminem przeszedłem na wahoo, bo chciałem spróbować czegoś innego. Wahoo jest fajne, ale nie jest tak zaawansowane jak garmin. Jak jesteś technologicznym geekiem to będziesz czuł tę ubogość opcji w wahoo. a z drugiej strony wahoo wydaje się prostsze w obsłudze. Ustawienie pól na ekranach jest banalnie proste i szybkie z telefonem. Ja jestem zadowolony. ale gdybym
miał zegarek od Garmina, którym mierzyłbym sobie jeszcze sen, stres, i wszystkie parametry 24h, to zostałbym z Garminem.
  • artho lubi to

#2306 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2961 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2025 - 21:13

A czego brakuje w wahoo?
  • artho i bonobo lubią to

#2307 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2930 postów

Napisano 11 kwiecień 2025 - 23:55

Ja w sumie nawet z tym, że Wahoo jest mniej zaawansowane niż Garmin nie mam jakiegoś wielkiego problemu - ostatnie miesiące i tak trochę odpuściłem treningi rowerowe i więcej biegam w ostatnich miesiącach. Odpoczywam ale świadomie, jeżdżę mniej ale bardziej dla przyjemności niż dla precyzyjnego ciśnięcia watów od linijki. Nie żebym kiedykolwiek jakoś ambitnie trenował, no ale plany ze Zwifta zdarzało się regularnie cisnąć obserwując wzrost formy.

Edge 830 cały czas mi działa i nawet nie sprawia za bardzo problemów. Powoli myślę nad zmianą, myślałem o E1050 (głównie dla dużego ekranu) ale nie spieszy mi się. Chętniej przetestowałbym coś innego równolegle. I zastanawiam się jaka platforma potrafi bardziej zaskoczyć i zaciekawić, ale cały czas wydaje mi się, że tą pałeczkę trzyma Karoo.

cauchy, dnia 11 Kwie 2025 - 20:13, napisał:

A czego brakuje w wahoo?

Kilka miesięcy temu wreszcie w Wahoo dodali sensowną obsługę lampek ANT+, więc argumentów jest coraz mniej ale np. całego sklepu z dedykowanymi, rozwijanymi od lat aplikacjami, polami danych itd. w Wahoo nie ma. W Wahoo nie ma pojęcia "3rd party", czy "open source". Dla geek-a danych, parametrów czy personalizacji wyglądu to dla Garmina cały czas nie ma na rynku alternatywy. Co ma plusy i minusy.

#2308 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2930 postów

Napisano 11 kwiecień 2025 - 23:57

bonobo, dnia 11 Kwie 2025 - 17:45, napisał:

Ja jestem zadowolony. ale gdybym
miał zegarek od Garmina, którym mierzyłbym sobie jeszcze sen, stres, i wszystkie parametry 24h, to zostałbym z Garminem.

No ja mam i to F6XPro zmieniłem na F8 i jestem bardzo zadowolony z OLED-a, gratisowych map całego świata, dokładności GPS-a, czasu pracy na baterii.

Nowych funkcji związanych z nurkowaniem nie miałem jeszcze okazji przetestować, ale robi się ciepło to może wkrótce coś :D

#2309 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 12 kwiecień 2025 - 06:54

No wstępnie to rzeczywiście wyświetlanie na Edge mi się podoba bardziej ,  Dotyk się przyda bo obsługa wygodniejsza, doświadczenia z 530 raczej zniechęcają do klawiszy i wybiorę dodtyk. Ważne dla mnie jest aby ekran był ładny i czytelny, licznik nie bułowaty, dał się sterować z Di2/AXS oraz trzymał te 25 godzin.

#2310 JacekOpk

JacekOpk
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 12 kwiecień 2025 - 09:45

cauchy, dnia 11 Kwie 2025 - 20:13, napisał:

A czego brakuje w wahoo?

no brakuje, liczenia Vo2max, fitness level, stress score.

dotychczas brakowało profili - w garminie miałem osobne profile Trening / Race / ITT. Nie czytałem, więc nie wiem czy w nowym systemie wahoo możesz sobie dodawać swoje profile czy jesteś skazany na te od nich - Road, Gravel, MTB.

cały system jest zamknięty. Przykład - w zeszłym tygodniu zawiesiła się synchronizacja z TrainingPeaks. Trening mi nie chciał wskoczyć na Wahoo. I w takiej sytuacji żadnym sposobem nie wrzucisz tego treningu na wahoo. Nie da się tego nijak zrobić.

Mimo tych deficytów ja lubię wahoo :)

#2311 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2961 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2025 - 10:02

reeety :D z jednej strony rozumiem, z drugiej na moje potrzeby (gościa co w weekend idzie na rower, a nie kolarza co trenuje) to co wypisaliście to zupełny przerost formy nad treścią ;) mam ustawione dwa ekrany, trzeci na góry, kilka podstawowych pól, na rower nie potrzebuję więcej. To tylko licznik, po co wam stress level, fitness level, stresujecie się na rowerze, nie wiecie czy jesteście w formie?  :)

ajfonom też zarzucali, że zamknięty system, a jednak ludziom zupełnie to nie przeszkadza

może musiałbym posiedzieć trochę z Garminem żeby zaczaić o co chodzi, ale znając siebie to zraziłby mnie na samym początku tym, że nie da sie normalnie (z telefonu) poustawiać pól i ekranów, chociaż przyznam że samo wyświetlanie danych mają ładniejsze

#2312 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2930 postów

Napisano 12 kwiecień 2025 - 19:42

No ale bonobo to akurat dość aktywnie tutaj trenuje. Ja w sumie aż tak to nie, ale jednak vo2max i kilka innych parametrów faktycznie śledzę na bieżąco. Nie, nie przejmuję się nimi, ale ja po prostu lubię dane, nawet jeżeli do kolarskiego amatora jest mi absurdalnie daleko to lubię śledzić wszystkie cyferki. Jeżeli po biegu jakiś taki jestem nieszczególny to szczegółowo analizuję wszystko od historii snu ostatnich dni, HRV aż po pogodę i wilgotnością powietrza! Sprawia mi to radochę, to taki mój rytuał post treningowy usiąść do komputera na 30 minut :)

Mnie w Garminie podobało się zawsze też to ile daje do licznika w obrębie dobrej platformy Garmin Connect. I oczywiście nadal mi się podoba aczkolwiek teraz wprowadzają opcjonalny abonament, "AI", więc pewnie nowe ficzery będą płatne... Podoba mi się też sklep z aplikacjami i polami danych, bo mogę sobie lepiej spersonalizować widoki. Np. do kierunku i prędkości wiatru wybieram małe pole, które dodaję jedynie do profilu szosowego. Na gravelu mniej mnie to interesuje, a w profilu Indoor również go nie mam... bo po co. Kolejnym świetnym polem jest Battery Up Down, które monitoruje zużycie bieżące jak i obecny poziom - na podstawie podsumowania wiem conieco o kondycji baterii. Sporo osób personalizuje zachowanie lampek, inni wybierają gotowe "dashboard-y" - fajne po prostu :)

W przypadku Wahoo poza maksymalnie prostym i wygodnym w obsłudze komputerkiem mało dostajemy dodatków, więc ktoś trenujący szybko zaczyna płacić np. za TrainingPeaks lub inne platformy.

#2313 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2930 postów

Napisano 12 kwiecień 2025 - 19:45

cauchy, dnia 12 Kwie 2025 - 09:02, napisał:

ajfonom też zarzucali, że zamknięty system, a jednak ludziom zupełnie to nie przeszkadza

może musiałbym posiedzieć trochę z Garminem żeby zaczaić o co chodzi, ale znając siebie to zraziłby mnie na samym początku tym, że nie da sie normalnie (z telefonu) poustawiać pól i ekranów, chociaż przyznam że samo wyświetlanie danych mają ładniejsze

Hah, widzisz - a od Apple iPhone to nie odejdę pewnie długo. Kilka lat temu tutaj dyskutowaliśmy z bonobo o tym, jak fajnym dla kolarza hobbysty jest iPhone 12 Mini. Ja ze swojego 11 przeszedłem niedawno na 16 Pro i jestem zachwycony. Mam to samo, tylko znowu działa super-płynnie.

I masz 100% racji, telefon iPhone a komputerek Garmin? Łotafak? :) Wszak to Garmin daje 100 razy więcej opcji personalizacji, więc to Garmin jest bardziej jak Android-y a Wahoo bardziej jak Apple... Niekonsekwencja, zgoda. Ale co poradzę, tak już mam. Na rowerze dobrze mi z Garminem a na codzień dobrze mi z iPhonem :D I weź tu coś zrozum...

#2314 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2961 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2025 - 20:05

tak, to że mają cały ekosystem Connect to spory plus, to fakt, nawet znam jegomościa co dla Connecta porzucił Stravę :D

szacun, że chce Ci się siedzieć nad tymi parametrami i ich analizą, ja w tym czasie sushi, winko i nowy odcinek Daredevila  :lol:

#2315 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2930 postów

Napisano 12 kwiecień 2025 - 20:34

cauchy, dnia 12 Kwie 2025 - 19:05, napisał:

tak, to że mają cały ekosystem Connect to spory plus, to fakt, nawet znam jegomościa co dla Connecta porzucił Stravę :D

szacun, że chce Ci się siedzieć nad tymi parametrami i ich analizą, ja w tym czasie sushi, winko i nowy odcinek Daredevila  :lol:

Daredevila już dawno skończyłem jak jeszcze był na Netflixie :lol:

Kręci mnie to, zawsze byłem i jestem osobą ścisłą, lubię liczby. Jak mogę sobie wieczorem zaprojektować kolejny wzór na sygnał kwadratowy, ale nie taki popularny z Wikipedii, tylko coś co zminimalizuje liczbę harmonicznych (nawet kosztem wydajności), to to robię. Dosłownie dzisiaj, podsumowując z żoną planszówkowy wieczór u znajomych doszliśmy oboje do wniosku, że te planszówki, w które graliśmy wczoraj ze znajomymi nad wyraz nam się podobały - po prostu było tam więcej liczenia niż losowości... :P Taki chory mózg, nic nie poradzisz na to :D

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy