Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2289 odpowiedzi w tym temacie

#2281 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 336 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 grudzień 2024 - 17:20

Niebieskie gniazdo (zdaje się że w oryginale produkcji K-Edge) dla Wahoo jest bardzo porządnie wykonane. Ranty są chyba szersze, oraz wkładany komputer można przekręcić tylko o 90 stopni, wtedy się blokuje i siedzi. Wadą dla mnie jest to, że ma dużą średnicę zewnętrzną i nie mieści się do obudowy uchwytu. Z kolei gniazdo dostarczone w komplecie z Canyon Gear Groove ma te ranty jakby cieńsze, wkładany komputer po przekręceniu o 90 stopni lekko się blokuje ale bez problemu można go przekręcić o kolejne 90 stopni. W tym gnieździe komputer się lekko kołysze i grzechocze, chwilowo nalepiłem grubszą piankę na ramiona uchwytu. 

#2282 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 31 grudzień 2024 - 15:34

Hmmm
Mam zagadkę związaną z Bolt v.1.
Mikołaj przyniósł pod choinkę pomiar mocy. Pogoda dopisuje to trzeba zobaczyć z czym się to je. Trening zaplanowany, to teraz trzeba ustawić stronę Workout. Szukam pola pod tytułem: "Target Power" i nie potrafię znaleźć. Jest Target BPM i Target RPM, a tego, którego szukam nie ma. Niby przed interwałem pojawia się zakres ale tylko na kilka sekund. Łatwo przegapić, a uczyć się treningu na pamięć to po co komputerek? Wystarczy stoper

#2283 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 336 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 styczeń 2025 - 12:43

W prawdzie mam Ace i do konfiguracji służy apka Wahoo a nie Elemnt w "data fields" mam 
Power które rozwija się na kolejne:
- power

- power avg over time 

- power balance

- power ftp

- power max over time

- power pedaling

- power torque

- power zones
i każdy z tych rozwija się na kolejne, np
- power ftp

-- power (20 sec)/ftp%
-- power (3 sec)/ftp%

-- power (30 sec)/ftp%

-- power (5 sec)/ftp%

-- power/ftp%

-- power/ftp% (lap)

-- power/ftp% (last lap)

-- power/ftp % (workout)

Samo Target power też jest, nie wiem w którym dziale bo mogę wyszukać w search. 

Update:
GP Lama podaje wszystkie dostępne w 2018 roku
https://gplamatdp.wo...ata-field-list/
Target power jest w polach typu "planned workouts".

• Jaca911 lubi to

#2284 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 01 styczeń 2025 - 17:32

Dzięki ci o Wielki
Wszystkie "Target..." tam są, ale zafiksowałem się, że musi być w zakładach z Power. W końcu jest jak być powinno 64798dbeb62b96fc7a6ffefee605ab49.jpg

#2285 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 336 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 styczeń 2025 - 19:04

No i fajnie. 

#2286 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 01 styczeń 2025 - 21:19

No i fajnie.

Wygląda, że do apki Wahoo da się parować też starsze urządzenia.
Masz porównanie między aplikacjami Element i Wahoo? Są jakieś plusy?

A i najważniejsze jak odczucia z Ace?
d53e0cb20835a20d91eb4244bb5a57d8.jpg

#2287 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 336 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 styczeń 2025 - 10:57

Chciałem sobie sparować Roam2 ale miałem komunikat że jeszcze nie jest wspierany. 

Automatycznie za to znalazł mi się Rival (z bazy danych w chmurze Wahoo) ale nie ma żadnych opcji do konfiguracji, czyli też będą dopiero rozwijać. 

Ace fajny, z minusów to brakuje mi diód poziomych i pionowych .

Brakuje także sortowania tras w komputerze, są widoczne od  najnowszej do najstarszej. 

Z plusów to nawigacja po trasie mówi (po angielsku), duży ekran i dzwonek :D . Ekran dotykowy, można rozciągać i obracać mapę żeby zobaczyć co było z tyłu.  Są też profile dyscyplin, Inaczej można mieć skonfigurowany dla szosowych inaczej dla mtbt i jeszcze inaczej np dla trenażerów. Czujnik wiatru - nie wypowiem się bo nie analizowałem, ale w historii widać ile czasu jechałeś pchany a ile walczyłeś z wmordewindem. Wielkość i ciężar mi nie przeszkadza.

Reszta działa jak w poprzednich.

• Jaca911 lubi to

#2288 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2922 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 styczeń 2025 - 19:24

Po 5 latach przyszlo nowe. Cos ten ekranik malo kontrastowy i ciemny w porownaniu do V1.
35647238191fc8087d69cb2e5222d8f6.jpg

#2289 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 07:28

No masz włączone auto .
W terenie zdecydowanie lepiej widać niż na V1

#2290 SNJ

SNJ
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 styczeń 2025 - 01:30

Od nie długiego czasu, Wahoo Bolt v2 podpięty pod trenażer Tacx Neo 2 pokazuje dziwnie zaniżoną prędkość. Nie dość, że jest o prawie połowę niższa to jeszcze nie przekracza 20-22km/h. Zegarek garmina podpięty do Tacxa tylko do rejestracji jazdy a nie sterowania trenazerem, w tym samym momencie pokazuje prędkość prawidłowo. Również w samym Wahoo (podczas jazdy) w menu z listą podpiętych urządzeń, trenażer informuje o aktualnej prędkości i nie zaniża jej.

Dodaj odpowiedź