Jump to content

Photo

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 replies to this topic

#681 Oskar 3athlete.pl

Oskar 3athlete.pl
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 18 May 2019 - 12:14

Witam wszystkich,

pokręciłem chwilę z Wahoo Roam i nagrałem parę zdań tytułem wstępu. Jeśli macie jakieś pytania dot. urządzenia to mogę dla Was pogrzebać w sprzęcie i poszukać odpowiedzi ;)

https://www.youtube....G3Ob-0oU&t=573s

#682 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 June 2019 - 13:25

Dla wszystkich, którzy mają jakieś problemy, pytania itd. dot. urządzeń Wahoo: Grupa Google Wahoo ELEMNT users

Wbrew temu co twierdzą co niektórzy (zwłaszcza z przemarźniętym siusiakiem), aż tak ideolo i bezproblemowo to nie jest. 

Pomijając to, warto wiedzieć gdzie zadać pytania i uzyskać konkretne odpowiedzi poza "a u mnie działa".

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#683 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 05 June 2019 - 13:44

Dokładnie, a tym, którym przemarzł chyba nie tylko siusiak, ale i mózg, bo nawet stopki nie potrafią przeczytać ze zrozumiem, a we własnej mają wielkie logo Garmin, sugerujące gloryfikowanie (sponsorowane?) tej marki, należy podziękować za przypomnienie, że mamy konkurencję, która, mam nadzieję wyeliminuje jak najszybciej firmę na G z rynku za ich "politykę"

• andrzejmakal and heniek58 like this

#684 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 05 June 2019 - 14:01

Komu działa, komu nie. Wpisujcie miasta...
Panowie, luz.

#685 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 05 June 2019 - 14:06

Ale co? mózg? ;)

• heniek58 likes this

#686 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 05 June 2019 - 15:20

Po co ta bezsensowna wojenka? Dajcie spokój.

PS: u mnie w Bolcie od dwóch lat wszystko działa :P

• heniek58 likes this

#687 Wszechstronny

Wszechstronny
  • Użytkownik
  • 222 posts

Posted 05 June 2019 - 20:43

Mi nie działa ale to pewnie dlatego, że nie mam  B)

#688 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 June 2019 - 09:34

Wojenka? Nie. Tylko wkurzyłem się na wciskanie (bez)kitów od typa, który nawet nie potrafi czegoś przeczytać ze zrozumieniem, a większość jego argumentów to "a u mnie na łahu działa wszystko cacy, a "g" jest fuj, bo jest i już". 

Czyżby? To rzućmy okiem na ostatnie wpisy na grupie:

To oczywiście przykłady na to, że nie tylko produkty firmy G potrafią być zawodne, ale inne również, w tym produkty firmy W, pomimo, że niektórzy twierdzą, iż "u nich wszystko działa". Część problemów dotyczy pewno pojedynczych użytkowników, część wszystkich (np. posiadaczy mierników SRM, czy algorytmu wyliczania mocy).

Bezawaryjnego działania życzę - obojętnie co kto ma i czym się podczas treningu posługuje ;)

#689 gkrupkowski

gkrupkowski
  • Użytkownik
  • 44 posts

Posted 06 June 2019 - 10:06

Wojenka? Nie. Tylko wkurzyłem się na wciskanie (bez)kitów od typa, który nawet nie potrafi czegoś przeczytać ze zrozumieniem, a większość jego argumentów to "a u mnie na łahu działa wszystko cacy, a "g" jest fuj, bo jest i już". 

• Elemnt averages errors - dotyczy średniej mocy, jak również poniżej:
  • Power Averaging Issues on ELEMNT Bolt - również tu, ale akurat Krupkowski nie uwzględnia zer, bo przy ich uwzględnieniu występuje zawyżenie 10-20%), problem od 2017r. i polega na tym: The main difference is how Edge 520 power drops to zero when it should, but Bolt always stores non-zero power for another 3 or 4 seconds. Wiem na czym polega problem, dziwię się, że nie zmodyfikowano algorytmu szacowania kiedy zero wynika z zera, a kiedy z możliwej przerwy w transmisji danych, tylko traktuje się pierwsze sekundy zera jako potencjalną przerwę w transmisji. Takie wyliczenie występowało kiedyś w Edge 500, później algorytm został zmodyfikowane do prawidłowego.

Możez to wytłumaczyć, bo troche nie rozumiem (Krupkowski to ja i ja mam ten problem, pisalem o tym tu wczesniej ale nikt sie nie spotkal z tym problemem)? Mi to wyglada na inny błąd bo tu chyba jest odwrotnie. BOLT pokazuje za małe wartości średnie jeśli była gdzieś moc 0. Ale do pliku .fit wszystko zapisuje jak trzeba. Jeśli byłoby tak jak mówisz i część pierwszych zer by pomijał to by pokazywał większe wartości niż w rzeczywistości. Mi się wydaje, że tak było wcześniej (bo wczesniej zazwyczaj Bolt pokazywał większe średnie niż strava), przed updatem majowym i chyba próbowali to naprawić tylko coś innego zepsuli przy okazji.

#690 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 June 2019 - 14:21

wkurzyłem się na wciskanie (bez)kitów od typa, który nawet nie potrafi czegoś przeczytać ze zrozumieniem, a większość jego argumentów to "a u mnie na łahu działa wszystko cacy, a "g" jest fuj, bo jest i już". 

Typów to sobie poszukaj w swoim towarzystwie i już się tak dziadku nie pień, bo ci pikawka nie wytrzyma.

Pewnie całą noc studiowałeś forum, żeby coś udowodnić, wyszukać te błędy i narzekania posiadaczy Wahoo :)

Ja mam na to wyj#%$ne i nie spotkało mnie nic z tych rzeczy

• andrzejmakal likes this

#691 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 06 June 2019 - 15:12

Możez to wytłumaczyć, bo troche nie rozumiem (Krupkowski to ja i ja mam ten problem, pisalem o tym tu wczesniej ale nikt sie nie spotkal z tym problemem)? Mi to wyglada na inny błąd bo tu chyba jest odwrotnie. BOLT pokazuje za małe wartości średnie jeśli była gdzieś moc 0. Ale do pliku .fit wszystko zapisuje jak trzeba. Jeśli byłoby tak jak mówisz i część pierwszych zer by pomijał to by pokazywał większe wartości niż w rzeczywistości. Mi się wydaje, że tak było wcześniej (bo wczesniej zazwyczaj Bolt pokazywał większe średnie niż strava), przed updatem majowym i chyba próbowali to naprawić tylko coś innego zepsuli przy okazji.

Dziwna jest sprawa z tymi średnimi. Szczerze powiedziawszy nie wiem o co z tym chodziło czy nadal chodzi. Problem dotyczy(ł) kilku konkretnych mierników i niby został naprawiony (przede wszystkim dla Favero Assioma). Nigdy nie zaobserwowałem u siebie nieprawidłowości w kontekście przerw transmisji i wyświetlaniu zerowej mocy czy zapisywaniu jej do pliku (Quarq i Stages). Wszystko przebiega u mnie zgodnie ze standardem Ant+ (powtórzenie ostatniej otrzymanej wartości mocy przez kilka sekund, następnie zero i nadpisanie powtórzonych wartości w pliku prawidłowo jako zero). Średnie moce dla interwałów czy całości jazdy też zawsze u mnie się pokrywały z tym co później widziałem w pliku i analizach na Stravie czy Golden Cheetah. Moje jazdy nie obfitują jednak w dropy albo nagłe przerwy w pedałowaniu więc może ciężko to u mnie zaobserwować. Muszę to sztucznie zasymulować i sprawdzić jak sytuacja będzie wyglądać.

• Prozor likes this

#692 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 07 June 2019 - 10:46

Może coś podpoweim.

Otóż troche upraszczajać w ant+ sygnały mocy nadawane są 4 razy na sekundę i aktualizowane co obrót korby. (W PowerTap inaczej)

Tzn. jesli krecimy z kadencja 60 to info o wartosci mocy będzie aktualizowane w nadajniku co 1 sekundę i potem 3 razy powtarzane.

Zaimplementowana jest prosta korekcja błędów/zainików sygnałów. Po każdym impulsie kadencji nadawany jest kolejny numer zdarzenia a dane o mocy są nadawane narastajaco.

Przykald - kadencja 60, moc stała 200 watów

Czyli pierwszy impuls kadnecji:

- zdarzenie numer 1 bedzie zawierać:

numer zdarzenia :1

moc : 200

kadencja :60

Kolejny impuls

Zdarzenie nuemr: 2 

moc :400

kadencja 60

itp..itd... moc 600,800,1000,1200...i td. az do mocy 65535 (dwa bajty) i następuje start od zero.

Dlatego licznik może sobie odtworzyć brakujace dane a już z pewnością moze sobie stwierdzić czy waty są zerowe bo są czy są zerowe bo zanikał sygnał.

..no może nie licznik tylko ten biedny programista, któremu mało płacą bo za mało umie ;)

Jeżdżę teraz na Wahoo sparowanym z PowerTapem i 820-stką sparowaną z PLMem. Średnie na początku są rozjeachne mocno i to nie jednoznacznie. Jak jadę słabo to jeden licznik zacznie pokzywać srednia większą od drugiego, jak zacznę mocno to odwrotnie. Po iluś tam minutach idą już prawie łeb w łeb. Liczniki stosują inne algortytmy liczenia średniej. Coś podobnego było z Garminem 800 i 810. Prozor coś kiedyś o tym pisał.

#693 dfq

dfq
  • Użytkownik
  • 27 posts

Posted 08 June 2019 - 17:51

Nowe firmware do Bolta się ukazało :  wb 15-3526   :) 

https://support.waho...irmware-Updates

#694 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 11 June 2019 - 07:39

Sprawdziłem sytuację ze średnimi mocami na ostatniej jeździe w grupie gdzie było sporo przerw w pedałowaniu połączonych z dużymi skokami mocy. Jest różnica pomiędzy tym co wyświetla licznik i co jest zapisane w pliku. Wg mnie to licznik pokazuje dobrze. W pliku po przerwie w sygnale następuje wygładzanie do zera zamiast zapisanie natychmiast zera co jest oczywiście nieprawidłowe. Wg mnie to licznik pokazuje prawidłowe wartości. Problem może być poważny dla kogoś kto jeździ np. kryteria, wyścigi, jazdy grupowe lub po mieście gdzie jest sporo przerw i zrywów. Trzeba pisać do suportu ;)

Attached File  power curve MD bolt vs file.png   67.59KB   29 downloads

Attached File  bolt versus edge520 fit file power data.jpg   32.93KB   30 downloads

Muszę zrobić kontrolowany test, poprawić ręcznie plik i sprawdzić jaki będzie rezultat.

• Prozor, asedio and gkrupkowski like this

#695 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 June 2019 - 08:24

O i tak lubię. Sensownie i widać gdzie leży problem. Dziwnym jest, że oprogramowanie uśredniania w komputerku robi to co robić powinno i tak jak robić powinno, a zapis do pliku odwala ten numer z wygładzaniem wartości.

Stąd wytykałem Twój błąd, że do średniej nie uwzględniasz zer. Jak widzisz powyżej, to Bolt pokazuje właściwe średnie, a w pliku są wartości zawyżane poprzez wygładzanie zer. Czyli Bolt nie wlicza do średniej za dużo zer, ale... za mało ich zapisuje do pliku.  Co prawda nie jest to jakiś bardzo poważny problem (na trenażerze czy w testach FTP nie występuje pewno w ogóle z racji stałego obciążenia), jednak istnieje. 

Nowe firmware do Bolta się ukazało :  wb 15-3526    :)

https://support.waho...irmware-Updates

I przy okazji (ponoć: źródło) wstawili na ekranie mapy profil wysokości, którego nie można wyłączyć (może poza Roam).

#696 gkrupkowski

gkrupkowski
  • Użytkownik
  • 44 posts

Posted 11 June 2019 - 08:27

Tak teraz rozumiem. Byłem cały czas przekonany że jest odwrotnie i że to Bolt pokazuje źle. Może nie jest poważny ale jednak bardzo irytujący. Tymbardziej, że z powyższego opisu wynika, że wcale nie jest trudny do poprawienia.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

#697 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 11 June 2019 - 08:38

Ja tego problemu nie zauważyłem, bo zazwyczaj pedałuję przez 97-100% jazdy, czy to trenażer, czy na zewnątrz. Uważam jednak, że powinno to zostać koniecznie poprawione. To niezgodne z protokołem Ant+ i może mocno wprowadzać w błąd niektórych użytkowników (średnie moce z wyścigów!). Co ciekawe przejrzałem pliki 2 lata wstecz i Bolt zapisywał wszystko w ten sposób od samego początku. Na pewno ładnie maskuje to dropy sygnału ale to troszkę oszukiwanie ;)

Edit:

Profil na ekranie mapy? Zawsze chciałem coś takiego ;) Niestety u mnie nic takiego się nie pojawiło. Może muszę usunąć pola z danymi (mam 4 ustawione).

• asedio likes this

#698 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądWroclaw

Posted 11 June 2019 - 16:52

Nie ma profilu na ekranie mapy, ale za to ekran z segmentami live przestał być kompletnie bezużyteczny gdyż:

- tu faktycznie pojawił się profil segmentu

- można go ustawić tak jak każdy inny ekran wrzucając sobie np. moc i czas, w sam raz do napierania :) 

- nie gubi już długiego stromego segmentu w trakcie. Do tej pory jadąc np przełęcz Karkonoską albo Modre Sedlo gdzieś tam po drodze zawsze się zgubił, stwierdził, że już jadę coś innego i nie wiedziałem jaki mam czas. No, teraz działa jak trzeba, sprawdzone w Karkonoszach w zeszły weekend.

#699 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 June 2019 - 19:10

No proszę, to jednak Garmin był w tym pierwszy. Może nie w gubieniu segmentu, ale w widoku profilu i ustawieniu dowolnych danych przydatnych do napierania. To faktycznie się przydaje, choć widziałbym jeszcze potrzebę dodania np. minimalnej docelowej średniej mocy na danym segmencie. Takie coś tylko w rozszerzeniach IQ.

Tak, wiem. Wredny jestem :P

Żeby nie było - doceniam to, że Wahoo obsługuje kaskadowe (lub segment w segmencie) segmenty. 

Co do profilu na ekranie mapy - włączenie profilu wysokości powinno być możliwe poprzez przełączenie tego przełącznika:

https://083404182737...AMC1PekNyGIBcA0

toto na dole "Steigungsprofil anzeigen" oznacza po niemiecku: "pokaż profil nachylenia", no chyba, że profil dostępny jest tylko z załadowanym kursem?

#700 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 414 posts
  • SkądLublin

Posted 15 June 2019 - 12:32

Można już do Wahoo wpisać kilka profili rowerów ? 

M...

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

Reply to this topic