Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 odpowiedzi w tym temacie

#901 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 23 wrzesień 2019 - 20:39

Jak sklejany, to wymiana będzie tak samo upierdliwa jak w nowszych Edge. Niby się da, ale to już nie to samo co  poprzednich modelach, gdzie wystarczyło śrubki odkręcić - tak jak w Elemnt. 

No właśnie, akumulator 1,75 Ah to 2,5 więcej prądu niż w takim E520/820. Nie sądzę, żeby  Bolt był znacząco mniejszy akumulatorek niż w Elemnt. Z drugiej strony też nie ma co się dziwić, Android do zbyt oszczędnych systemów nie należy, nawet jeśli zoptymalizuje się usługi tyko i wyłącznie pod specyficzne zastosowania. No ale jeśli ktoś porównuje z pychą, że mu Elemnt pracuje 15h a ten badziewny e820 tylko parę, to niech sobie podzieli te 15h na 2,5. Na akumulatorku 0,7 Ah popracowałby do 6h. 

Na ali trzeba wiedzieć co wybierać przy zakupie ;)

Kupiłem też 803450 :) zmierzę ich pojemność.

Wiem co kupuje na Alli ;) Nie lubię nowych liczników bo są za drogie i stwarzają same problemy. Zrobi się ryska i człek się wnerwia albo z takim nowym obchodzi się jak z jajkiem a taki, używany, lekko sfatygowany po pierwsze jest tani, po drugie niewiele się porysuje, po trzecie można się z nim obchodzić jak z pękiem kluczy ;) i po dwóch trzech latach można go odsprzedać niewiele tracąc.

Zwłaszcza jak ma się wiedzę i potrafi się co nieco naprawić. Bo ja muszę testy robić z najróżniejszymi licznikami i modelami, więc muszę je często zmieniać.

#902 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 23 wrzesień 2019 - 21:37

No ale jeśli ktoś porównuje z pychą, że mu Elemnt pracuje 15h a ten badziewny e820 tylko parę, to niech sobie podzieli te 15h na 2,5. Na akumulatorku 0,7 Ah popracowałby do 6h. 

Dla mnie jako klienta końcowego nie ma to najmniejszego znaczenia że edge być może jest bardziej energooszczędny. Na trasie takie dywagacje prądu mu nie dodadzą w przeciwieństwie do pojemniejszego aku. 

Wahoo widocznie projektując elmnt wzięło pod uwagę skutki użycia androido-systemu i dali odpowiedni aku. W garminie chyba nie do końca im wyszło patrząc na efekt finalny.

• beskidbike lubi to

#903 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 wrzesień 2019 - 21:44

Fakt, komuś odbiło i za bardzo kompaktowe chciał zrobić. Łącznie z akumulatorem. Z drugiej strony mój stary E520 na testach parapetowych potrafił i 19h (bez podświetlenia) rejestrować dane. Tak że wcale nie było tak źle, no chyba, że ktoś koniecznie musiał mieć 100% podświetlenia przez cały czas, to i ten marny akumulatorek tracił energię dość szybko. 

Wyciągnęli wnioski przy serii x30, akumulatory i tak o połowę mniejsze (niż w Elemnt), a pracują dłużej. Optymalizacja systemu to ciągle jest podstawa w tego typu urządzeniach. Choć zawsze można wrzucić akumulator wielkości cegły i cieszyć się mocą.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#904 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 24 wrzesień 2019 - 06:43

Edge 1000 ładny, zgrabny cienki i długo na baterii trzyma. Teraz akurat jeżdżę z 1000 i ELEMNT... smutno się patrzy na design tego wahoo :( GRuby kloc, brzydki. Mimo, że ekran w wahoo mniejszy to wielkość liter jednego od drugiego niewiele się różni a Edge 1000 jednak sporo większy. Dane na Wahoo są bardziej zbite co mi odpowiada. W 1000 jest sporo wolnej niewykorzystanej przestrzeni pomiędzy znakami. Znaki/litery mogły by być większe. (dla mnie)

Znowu jak jeżdzę z BOLT i E520/820 designem i rozmieszczeniem danych bardzo mi odpowiadają. 9 pól na obu i wszystkie skonfigurowane tam samo. Są lekkie i na bruku, dziurach nie martwię się, że mi się uchwyty połamią.

Co do Androida. To przecież Linux a trochę go znam. Siedzę w nim już z 15 lat. Dla przykładu laptop Dell z prockiem i5 na Linuksie, jako serwerek danych bez matrycy i na luzie pobiera 7 watów energii :) Moja Sony Xperia NEO, jak ją czasami zostawię właczoną, (bez karty sim), potrafi leżeć z 5 dni na czuwaniu. Linux jest w routerach, kamerkach i bardzo wielu urządzeniach. Jeśli Android bierze za dużo prądu to programiści źle go konfigurują.

Może ktoś mi wyjaśni ;) co oznacza w Edge 1000 "JEŹDŹ" :) nie zwracałem na to uwagi bo dla mnei to było zawsze "jedź" ale niedawno zauważyłem, że jest jak wyzej... może Garmin sugeruje mi, że mam sobie zaplikować hamburgera w McDonalds? ;)

..zmierzyłem wraz z taśmą grubość oryginalnej baterii 1000. Ma 7,8mm, wiec 803450 też powinna się zmieścić.

#905 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 wrzesień 2019 - 07:05

Mi najbardziej pasowałby... Roam. I to nie z uwagi na nawigację (bo pomiędzy mapami lubię wybierać pod aktualne potrzeby), tu jest tak sobie, ale właśnie z uwagi na ekran. Lubię e-ink, pomimo dość długiego odświeżania, jednak do tego co użyli sprawdza się znakomicie. To jednak zdecydowanie nowa jakość w porównaniu do ekraniku Bolta. Ten dla mnie za ciemny (i mały) - moje oczy jednak stare są i wymagania większe.

Mam nadzieję, że Wahoo nie będzie produkować obecnej wersji Bolta do końca świata, tylko wkrótce wprowadzą odświeżoną wersję z nowym ekranem. Tym samym co Roam, ale nieco mniejszym no i bez nawigacji a'la Roam pewno, choć właściwie... dlaczego nie? Modyfikacje mogłyby być nieco większe, niż tylko wymiana ekranu i jego sterownika. 

Przerób sobie plik językowy i zmień to co nie pasuje czyli np. to "jeźdź". To zwykłe pliki tekstowe. 

Dobrze wiedzieć, że 803450 powinna się zmieścić. Rozważę jako zamiennik jak akumulatorek w radarze przestanie mieć akceptowalną pojemność ;)

Przy okazji - jeśli ktoś chce korzystać z ERGDB czy do własnoręcznego tworzenia treningów strukturyzowanych, czy korzystania z tej bardzo obszernej bazy treningów, może obecnie użyć do wysyłania ich do urządzeń Wahoo poprzez TraningPeaks. Tak, wiem że trening z TP od niemalże zawsze był synchronizowany z urządzeniem treningowym Wahoo, ale nowość polega na tym, że tu używa się metody push do wysyłki z ERGDB do TP. Czyli w ErgDB:

Connect & Push

1. Go to Apps and Devices (under more menu) (W menu "More" -> Apps and Devices)
  2. Connect to TrainingPeaks (podłączyć się do TraningPeaks, autoryzować połączenie)
  3. Go to My Library (przejść do My Library - moja biblioteka)
  4. Click send and select TrainingPeaks (wybrać Send -> Send to TraningPeaks)

Punkty 1 i 2 tylko i wyłącznie pierwsze połączenie.

Punkty 3 i 4 za każdym następnym razem. Czyli wybór treningu, nacisnąć "wyślij" i wybrać "wyślij do TP" (chyba, że ktoś ma jeszcze inne połączenia).

W praktyce TP może być w tym przypadku używany tylko jako przekaźnik danych. Nawet nie trzeba pamiętać o tym, że istnieje. Przegląda się (lub tworzy - dla bardziej ogarniętych) pliki treningowe w ErgDB, dorzuca do własnej biblioteki, kliknięcie na wysyłkę od razu umieszcza trening w kalendarzu dnia bieżącego.

#906 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 24 wrzesień 2019 - 19:28

Właśnie.. ja pojemność akumulatorków wbudowanych w urządzenia mierzę takim przyrządzikiem. Mierzy ono ile mAh "wchłonie" urządzenie podczas ładowania. Urządzenie powinno być wyłączone i całkowicie rozładowane. Zgadza się to mniej wiecej z pojemnością aku :)

https://pl.aliexpres....1ec65c0fnuCjt6

#907 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 24 wrzesień 2019 - 20:32

Przy okazji - jeśli ktoś chce korzystać z ERGDB czy do własnoręcznego tworzenia treningów strukturyzowanych, czy korzystania z tej bardzo obszernej bazy treningów, może obecnie użyć do wysyłania ich do urządzeń Wahoo poprzez TraningPeaks. Tak, wiem że trening z TP od niemalże zawsze był synchronizowany z urządzeniem treningowym Wahoo, ale nowość polega na tym, że tu używa się metody push do wysyłki z ERGDB do TP. Czyli w ErgDB:

W praktyce TP może być w tym przypadku używany tylko jako przekaźnik danych. Nawet nie trzeba pamiętać o tym, że istnieje. Przegląda się (lub tworzy - dla bardziej ogarniętych) pliki treningowe w ErgDB, dorzuca do własnej biblioteki, kliknięcie na wysyłkę od razu umieszcza trening w kalendarzu dnia bieżącego.

To w nowych garminach czy tam wahoo już nie wystarczy wgrać pliku przez USB?  :o

Jakoś je trzeba ładować przecież.

Niezły overkill, chyba że czegoś nie rozumiem.

Plik do urządzenia które może leżeć obok wysyłać przez pół świata i 2 lub 3 serwery.

Zresztą grzechem producentów nie wykorzystywać BLE czy ANTFS.
Pewnie w przyszłości AI będzie korzystało z tych wszystkich danych żeby układać dla każdego treningi.

Szczególnie z danych wynikowych z treningów.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#908 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 wrzesień 2019 - 21:09

Wgrać można, chociaż w Wahoo tak prosto to nie jest. 

The ELEMNT is not currently designed to support external workouts being manually added to the device, there is not a good way to delete the workouts. Some have been able to delete by connecting the device to a computer and removing, but this is not foolproof. We do sincerely apologize. As we add this support to the device in the future, it should allow for expanded capabilities.

Thank you,

Wahoo Support (I left the persons name out)

Łatwiej jest skorzystać z TraningPeaks. 

Ładuje się normalnie, przez USB. Ale niekoniecznie przez podłączenie do komputera. Synchronizuje się dane bezprzewodowo tak w każdym urządzeniu Wahoo, jak i w każdym nowym Edge. Wygodnie i komfortowo. Może nawet i lecieć w kosmos, o ile dostępność treningu będzie w urządzeniu chwilę po jego wysłaniu. 

To z układaniem planów na podstawie danych wynikowych przez AI wcale takie głupie nie jest. Ani takie skomplikowane. Określenie celu, wyliczenie obciążenia bieżącego treningowego (to już jest), proponowane treningi i cykle treningowe. Trenerzy mogą powoli zmieniać profesję, zwłaszcza ci, którzy proponują szablonowe plany treningowe ;)

Właśnie.. ja pojemność akumulatorków wbudowanych w urządzenia mierzę takim przyrządzikiem. Mierzy ono ile mAh "wchłonie" urządzenie podczas ładowania. Urządzenie powinno być wyłączone i całkowicie rozładowane. Zgadza się to mniej wiecej z pojemnością aku :)

https://pl.aliexpres....1ec65c0fnuCjt6

Jak ten biały, to też mam od dość dawna. Fakt, pojemność się zgadza, ale zastanawiam się czy i jak uwzględnić sprawność przetwornicy ładowania akumulatora, w końcu ładuje się 5V, docelowo jest np. 3,7V jakieś straty na step-down być muszą.

Zastanawiam się nad zakupem tego: https://pl.aliexpres...9d-a21e540d5040

nieco więcej funkcji, większe prądy (obsługa szybkich ładowarek), pomiar rezystancji.

#909 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 26 wrzesień 2019 - 13:49

Naładowałem rozładowany do zera ten aku w moim Edge 1000. Zmierzyłem tym białym. Pojemnośc to 1100mAh.

Chyba nie było warto płacić te 55zł.

#910 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 wrzesień 2019 - 19:42

Czyli chińska zmyłka. 

Sprawdzałeś ostatnio pojemność miernikiem akumulatora Elemnt'a? Najlepiej od pełnego rozładowania (no, tak żeby się wyłączył, bo wiadomo, że zabezpieczenie musi coś tam zostawić) do pełnego naładowania?

#911 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 26 wrzesień 2019 - 20:10

Czyli chińska zmyłka. 

Sprawdzałeś ostatnio pojemność miernikiem akumulatora Elemnt'a? Najlepiej od pełnego rozładowania (no, tak żeby się wyłączył, bo wiadomo, że zabezpieczenie musi coś tam zostawić) do pełnego naładowania?

Nie, ale na dniach sprawdzę. Mój ELEMNT jest wręcz nówka.

#912 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 wrzesień 2019 - 20:56

Tym bardziej ciekaw jestem weryfikacji ;)

#913 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 27 wrzesień 2019 - 04:41

Po przejrzeniu kilku ostatnich stron jakiegoś spamu nie widzę a porównanie aku i zamieniików jest jak najbardziej na miejscu i bez różnicy czy by to bylo w wątku Garmina czy Wahoo.

Prędzej czy później każdy spotka się z tym problemem jak wymienić, na jaki? jak sprawdzić pojemność przy zakupie używanego itd.

Ja sobie z tym bez problemu poradzę ale większość nie za bardzo. Rwnież jak ktoś odda do jakiegoś serwisu na wymianę aku to łatwo może sobie potem sprawdzić pojemność w/w gadżecikami z Alli. Czyli temat ważny.

Prozor, możesz skasować wszystkie moje odpowiedzi, płakć nie będę, nie obrażę się jak również moje ego nic a nic na tym nie ucierpi awanturować się i szukać dziury w całym tutaj nie będę ;)

Dziś test aku Wahoo ELEMNT... już się rozładował. Potem BOLT'a .

• Prozor lubi to

#914 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 27 wrzesień 2019 - 08:22

Odnośnie aku w Wahoo. Mam Bolta ponad dwa lata. Użytkuję go intensywnie cały rok. Póki co nie widzę lub nie odczuwam jakiejś szczególnej degradacji baterii. Może dlatego, że nie robię 12 godzinnych jazd tylko raczej w okolicach 2-5 godzin. Podejrzewam, że prędzej wymienię licznik na nowszy/lepszy/bardziej wypasiony niż będę wymieniał w Bolcie baterię.

#915 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 wrzesień 2019 - 08:49

Prawdopodobnie tak, aczkolwiek na żywotność akumulatora litowo-jonowego wpływa dość mocno sposób jego eksploatacji. Zwłaszcza głębokie rozładowanie (i pozostawienie akumulatora w tym stanie) wpływa dość destrukcyjnie na strukturę akumulatora. Być może właściciele Elemnt, którzy skarżyli się, że im akumulator padł w ten sposób eksploatowali swoje urządzenia - czyli do zera i ładować pod korek. Tak eksploatuje się akumulatory NiMH. Co prawda każdy akumulator powinien mieć zabezpieczenie przed głębokim rozładowaniem, ale i tak rozładowanie do niskiego poziomu korzystnie nie jest.

Stąd moja ciekawość ile energii da się zapakować do akumulatora Element'a - i to akumulatora będącego w dobrym stanie technicznym. Podobnie do Bolt'a. Tu podwójna ciekawość, jaki akumulator w nim siedzi w porównaniu do większego brata.

Wpisów (dopóki nie są głupimi odzywkami wszczynania zbędnych pyskówek  łamiącymi regulamin itp.) kasować nie mam zamiaru, właściwie należałoby je podzielić i po części przenieść do innego wątku. Prawdopodobnie tak zrobię, zostawię tutaj wpisy ściśle dotyczące urządzeń wahoo (plus wpisy neutralne), reszta do garmina. Głupie odzywki do kosza. 

Z grubsza posprzątane. Jak ma ktoś konstruktywne uwagi co i jak uporządkować to proszę o zgłaszanie przyciskiem "Zgłoś".  

#916 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 27 wrzesień 2019 - 08:57

Nigdy nie rozładowałem go do zera. Zawsze ładuję jak widzę mniej niż 30%.

#917 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 wrzesień 2019 - 09:02

Co powinno zapewnić długą żywotność akumulatora i bezproblemową eksploatację urządzenia nim zasilanego ;)

• Arked lubi to

#918 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 27 wrzesień 2019 - 09:15

Każde urządzenie korzystające z akumulatorów li-ion nie pozwalają rozładować go do spodu.
Czym innym jest rozładowanie do wyłączenia i pozostawienie w szafie na pół roku, a czym innym rozładowanie do wyłączenia i naładowanie ponownie do pełna. To drugie niczym nie skutkuje.

Ponad roczny Bolt z podświetleniem i czynnikami kad/speed bez nawigacji bierze ~7% na godzinę. Ten sam układ czujników bez podświetlenia ale z nawigacją ponad 8% na godzinę. Zapewnia to ponad 10h każdy bez stresu.

#919 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 27 wrzesień 2019 - 11:10

ELEMNT - "weszło" 1570mAh.

Potwierdzam co napisał Jaca911. Używanie do zera nie szkodzi akumulatorowi tylko trzeba go naładować. Pozostawienie rozładowanego na długi czas powoduje, że napiecie jest już minimalne a układ zabezpeiczeń też pobiera jakieś uA i z czasem spowoduje dogłębne rozładowanie aku poniżej wartosci krytycznych. Aku li-ion i li-poly nie wolno przeąłdować ani rozładować. Przełądowanei grozi wybuchem a rozładowanie zniszczeniem. Dlatego w każdym takim aku jest tzw. PCM, czyli zabezpieczenie przed jednym i drugim. Z reguły zabezpeiczneia są ustawione na 3V ale urządzenie może się wyłączać już  przy 3,3V, bo wiele chipów ma takie minimalne zasilanie.

Stąd może być to co wyżej w ELEMNT. Aku ma mieć 1750mAh a "weszło" 1570mAh. Różnica to ilość prądu pomiedzy rozłądowaniem do minimum czyli od 3,3V do 3V. I teraz pomyślałem, że w tym aku w mojej 1000 może być tak samo.

Oba aku mieryłem standardowo, rozładowanie do wyłaczenia i pomiar prądu do pełnego naładowania. 

Do swoich celów, pomair pojemnoci aku 100-400mAh, zrobiłem sobie małe urządzonko, budzik elektroniczny za 4zł, stabilizator LDO 3V, cewka, kontaktron, diody led, rezystory. Potrzebne mi to było do weryfikacji akumulatorków jakei są dostępne na rynku i tych z Chin. Kontaktron załącza baterię w budziku. Podlączam aku do stabilizatora, rezystorami i diodami dobieram prąd na jakim chcę testować aku. Zostawiam to aż zabezpieczenie baterii zadziała. Z zegara mam czas a prad znam, więc mAh to iloczyn jednego i drugiego. Stabilizator LDO dokładanie utrzymuje napiecie, więc prąd nie pływa w czasie a prąd mierzę dla całości, czyli ile pobiera cały uklad z aku. Taki pomair jest nadokładniejszy bo interesuje nas ile aku może dać a nie ile weźmie. Wiadomo, że ilość energii wpompownej do akumulatora nie jest taka sama jak ilość energii oddanej. Każdy aku ma straty. Np. aku ołowiowy bardzo dobry ma sprawność ledwo 70%. Li-io są sprawniejsze.

• Prozor lubi to

#920 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 wrzesień 2019 - 12:50

Dokładnie o to mi chodziło. Dzięki za pomiar. Czekam na porównanie pojemności w Bolt.

Dodaj odpowiedź