Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 odpowiedzi w tym temacie

#81 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 08 sierpień 2017 - 09:14

1. Miałem na myśli kursy po 200-250km. Dotychczas garmin ładował taki kurs bardzo długo (kilka minut) a w trakcie jazdy zdarzały się crashe. Stąd zawsze dzieliłem kursy na mniejsze.

4. Używam tego cały czas. Szybsza reakcja na krótkie zrywy, a jadąc jednostajnie trzymam moc +-20W 

6. Chodziło mi o tą opcję "take me anywhere" ale jeśli jak google maps to już wiem czego się spodziewać.

#82 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 08 sierpień 2017 - 09:26

...

1. Nie ładowałem super długich tras. Trasy >100km niczego nie zamulały.

2. Turn by turn zależy od tego jakim serwisem zrobiłeś ścieżkę. Ścieżki wyznaczone za pomocą Stravy nie mają komunikatów turn by turn tylko samą ścieżkę (takie rozwiązanie osobiście preferuję). Wahoo odzywa się tylko przy zjechaniu z trasy.

3. Tak. Możesz ustalić odbiorców, do których będzie wysyłany link do trackingu. Moża też stworzyć permalinka, który nie wygasa i zawsze można cię nim śledzić oraz linka który wygasa (trochę bezpieczniejsze rozwiązanie).

4. Fałsz. Jest opcja mocy natychmiastowej. Jest też opcja średniej 3s, 5s, 20s, 30s, 1min, 5min, 20min, 30min i 1hr.

5. Można ładować w trakcie jazdy.

6. Polami i bagnami.

7. Pliki fit są na urządzniu, które po podłączeniu jest widoczne jako pamięć usb. Może też ustawić sobie żeby przesyłało plik fit na dropbox (na razie tylko w apce Iphonowej z jakiegoś powodu). Można przesłać z poziomu apki na telefonie plik fit na maila. Można też ściągnąć plik fit z Trainingpeaks, które w przeciwieństwie do Stravy przechowuje oryginalny, niezmieniony plik jazdy (ze Stravy tylko gpx i zmieniony tcx).

#83 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 08 sierpień 2017 - 11:48

Dziękuje za komplet informacji. Resztę sprawdzę mam nadzieję jeszcze w tym tygodniu osobiście :-) 

#84 mikr

mikr
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 08 sierpień 2017 - 12:03

Czy przy zakupie przez stronę mantel.com płaci się kwotę w PLN podaną w koszyku? Czy są jakieś przewalutowania?

#85 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 08 sierpień 2017 - 12:08

Nie ma nic dodatkowego, zapłaciłem dokładnie tyle co na stronie.

#86 mikr

mikr
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 08 sierpień 2017 - 12:10

Dzięki za info, wygląda ciekawie ten Bolt z Waszych opisów :)

#87 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 08 sierpień 2017 - 12:11

Ja jestem bardzo zadowolony. Co prawda nie miałem nigdy Garmina, ale w porównaniu do Mio, Lezyne czy osynce (choć tutaj najmniej narzekałem) to niebo, a ziemia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#88 goldfinger

goldfinger
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 09 sierpień 2017 - 13:41

Bolt łączy sie z dowolnymi czujnikami ANT+ czy musi mieć czujniki od Wahoo? 

#89 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 09 sierpień 2017 - 13:44

Dowolne, mój bez problemu połączył się z czujnikiem prędkości/kadencji garmina i paskiem tętna Adidasa.
Tylko mini musi mieć czujniki od wahoo.

#90 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 09 sierpień 2017 - 13:45

Z dowolnymi. Ja mam kupione oddzielnie (Ronde) i działają perfekcyjnie. Nigdy nie miałem problemu z połączeniem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#91 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 09 sierpień 2017 - 14:57

Bolt łączy sie z dowolnymi czujnikami ANT+ czy musi mieć czujniki od Wahoo? 

Połączy się z dowolnymi czujnikami Ant+ i Bluetooth.

#92 Gosc_blix_*

Gosc_blix_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2017 - 19:57

Kupiłem właśnie Wahoo Elemnt Bolt i mam negatywne odczucia po pierwszym dniu.

Miało być super intuicyjnie, miał być prosty user experience, ale zupełnie tego nie odczuwam. Apka na iPhone sprawia wrażenie zrobionej trochę na kolanie, jest dla mnie mało logiczna. Cały dzień zajęło mi skumanie, że tak naprawdę sparowanie z Boltem się nie udało i trzeba to było zrobić jeszcze raz. W apce Bolt figurował, ale była ikonka czerwonego wykrzyknika, która oznaczała że coś się nie udało. Trzeba było skasować Bolta i sparować jeszcze raz... 

Miała być super integracja ze Stravą a okazuje się, że np. segmenty trzeba niemalże ręcznie wgrywać - trzeba je oznaczać w Stravie gwiazdką i synchronizować je przez Wi-Fi. W Stravie na iPhone w ogóle tego nie trzeba było robić, sama znajdowała segmenty w czasie jazdy - co więcej nie trzeba było mieć Stravy Premium, a z Boltem jest to wymagane.

Niby dają 60 dni darmowej Stravy Premium, ale też musiałem gdzieś pisać na support żeby to dostać (plus, że odpisali szybko), bo nie było żadnej informacji o tym ani w pudełku, ani w apce, ani w instrukcji.

Sam proces synchronizacji segmentów jest opisany półgębkiem gdzieś w FAQu na stronie - nie znalazłem tego w instrukcji obsługi. Dokumentacja (angielska) zresztą jest też trochę IMHO amatorska - brak jest spójnej terminologii, różne określenia padają, w różnych jej częściach. Nie rozumiem dlaczego segmenty po prostu się same nie mogą zsynchronizować - przecież nie ma ich niewiadomo ilu w okolicy.

Synchronizacja danych jest możliwa tylko przez Wi-Fi. Przy czym nie może to być Wi-Fi utworzone przez smartfona, z którym Bolt jest sparowany. Czyli można to zrobić tylko w domu, na trasie nie da rady. To ograniczenie też wydaje mi mocno niezrozumiałe i rozczarowujące.

Poza tym Wi-Fi nie zawsze łapie. Np. próbowałem zsynchronizować się w McDonaldzie i nie widział Wi-Fi (mój iPhone normalnie widział, ale Bolt nie - i nie chodziło o siłę sygnału, bo była wysoka. Gdzieś w FAQu piszą, że Bolt nie łapie wszystkich kanałów Wi-Fi, tylko te amerykańskie (1-11 chyba), może w tym był problem).

Czas pracy na baterii: może ktoś ma bardziej rzetelne dane, ale ja tylko z dzisiaj mam taki wynik: 3:40h działania (w tym tylko 2:40h jazdy) zużyło 38% baterii. Czyli wg mnie 8-10h. Jest to porównywalne z używaniem apki+smartfona, przy czym smartfona można wydłużać pracę przez wyłączenie 3g/wifi - tutaj nie wiem co można wyłączyć, chyba nic.

Może dla profesjonalistów te wszystkie problemy są nieistotne, liczy się coś o czym ja nie wiem. 

Za te pieniądze (1100zł) mnie ten produkt na razie rozczarowuje szczególnie, że jest reklamowany jako "the simplest to use". Choć może i jest - bo innych nie testowałem, może są jeszcze gorsze.   Jeśli w przyszłości odkryję jego zalety, to chętnie napiszę o tym.

#93 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 09 sierpień 2017 - 20:15

Ja bym ci poradzil poczytac instrukcje, poogladac na youtubie jak to dziala, bo sporo rzeczy, ktore opisujesz wynikaja z niewiedzy lub z kiepsko dzialajacego telefonu.

#94 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 09 sierpień 2017 - 20:39

Cały dzień zajęło ci skumanie, że ikona wykrzyknika oznacza, że coś jest nie tak? Serio? ;)

Nie miałem żadnego z wymienionych problemów. Bolt był chyba pierwszym urządzeniem jakie kupiłem gdzie wszystko od początku poszło mi łatwo i jakby z automatu. Raz, dwa i jadę rowerem, czujniki sparowane, segmenty działają, nawigacja działa, strony z danymi takie jak chcę, przyciski na liczniku tam gdzie chciałbym żeby były itd. Do instrukcji nawet nie zajrzałem. Nie wiem... Może to kwestia "kompatybilności" mojego sposobu myślenia ze sposobem myślenia twórców oprogramowania Bolta... albo rozeznania w tym jak działają urządzenia tego typu i różne funkcje na nich (np. Segmenty Stravy). Zanim kupiłem Bolta to wiedziałem już o nim prawie wszystko z recenzji i filmików na youtube.

#95 Gosc_blix_*

Gosc_blix_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2017 - 21:07

>Cały dzień zajęło ci skumanie, że ikona wykrzyknika oznacza, że coś jest nie tak? Serio? ;)

Po fakcie to brzmi oczywiste, ale uwierz mi nie było dla mnie. Na ekranie ustawień sparowany Bolt był widoczny, podany był jego numer, ta ikonka mnie rzeczywiście niepokoiła, ale nie było nigdzie informacji co jest nie tak i że w ogóle coś jest nie tak. Oczywiście nie był to mega wielki problem. Podałem to tylko jako przykład słabego interfejsu użytkownika, bo produkt jest mocno reklamowany jako właśnie taki super intuicyjny, zero konfiguracji itd. A moim zdaniem nie jest.

>segmenty działają,

Ale co, ogwiazdkowujesz te segmenty ręcznie w Stravie i synchronizujesz? Czyli że np. jak jutro jadę na Mazury to muszę szukać sobie ręcznie tych segmentów na Mazurach?

>Zanim kupiłem Bolta to wiedziałem już o nim prawie wszystko z recenzji i filmików na youtube.

No ok, możliwe że właśnie potrzebne jest obejrzenie wielu filmików i nauczenie się jak co działa i dlaczego tak. Po prostu nie spodziewałem się, że produkt reklamowany jako super prosty wymaga oglądania filmików. Ale możliwe, że jest to bardzo dobry produkt w swoim segmencie, bo lepszego nie ma, tego nie wiem. Napisałem swoją "recenzję" bardziej dla ludzi jak ja, którzy się zastanawiają czy w ogóle takie coś warto kupić.

#96 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 09 sierpień 2017 - 22:31

Ja już miałem te segmenty odgwiazdkowane. Zawsze zaznaczałem sobie w ten sposób te, które mnie interesują. Moim zdaniem dobrze, że jest ta funkcja bo w niektórych miejscach jest segment na segmencie i robi się straszny chaos. Łatwiej chyba wybrać te kilka sensownych, które cię interesują, niż ukrywać opcją 'hide' tysiące innych które nie obchodzą cię wcale (w tym wiele dubli i segmentów pokrywających się).

Co do filmików to nie musiałem ich strasznie studiować. Po prostu obejrzałem jednym okiem i wiedziałem mniej więcej czym to się je.

Fajnie, że podzieliłeś się wrażeniami bo zawsze jest dobrze znać inny punkt widzenia. Długo już korzystasz z Bolta?

#97 Gosc_blix_*

Gosc_blix_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2017 - 23:03

1 dzień

#98 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 10 sierpień 2017 - 11:01

Napisz parę słów jak oswoisz się lepiej z urządzeniem. Czasem potrzeba trochę czasu żeby się dotrzeć ;)

A... Odniosę się jeszcze do baterii. Wskazania poziomu naładowania nie są raczej liniowe. Na 30-paru % zrobiłem kiedyś 5 godzinną jazdę i zostało mi jeszcze kilkanaście procent. Czas pracy baterii to wg moich doświadczeń rzeczywiście reklamowane ~15h.

• MarekB lubi to

#99 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 10 sierpień 2017 - 12:01

Przesyłka faktycznie szybka z mantel.com, potestuje i zobaczymy. Co do problemów blix, to wydaje mi się, że część jest nieco na wyrost. Segmenty live na appce stravy też trzeba mieć premium. Do tego gwiazdkowanie segmentów jest dobrym pomysłem, bo by był zalew setek niepotrzebnych po drodze co tylko irytuje. 

Wifi może nie łapać, szczególnie jak masz dostęp dwu-etapowy (na lotniskach itd itp). Postaw hotspot z telefonu a przez bt też ponoć się da synchronizować. 

#100 Gosc_blix_*

Gosc_blix_*
  • Gość

Napisano 10 sierpień 2017 - 12:45

>Postaw hotspot z telefonu
No właśnie nie da się z telefonu hotspota zrobić. Z oficjalnej strony: "You are able to connect the ELEMNT to a mobile hotspot, however you will not be able to connect to the hotspot created by the phone the ELEMNT is paired to." (https://support.waho...T-Bolt-to-WIFI)

>przez bt też ponoć się da synchronizować.
No właśnie tego się spodziewałem, ale nie znalazłem takiej możliwości. Na stronie jest mowa tylko o Wi-Fi: https://support.waho...my-ELEMNT-Bolt-

>Segmenty live na appce stravy też trzeba mieć premium

Nie wiem do końca czym jest "live" w tym kontekście, ale u mnie Strava iPhone (bez premium) działa to, że widzę kiedy jestem w danym segmencie, jaki mam czas, w trakcie jazdy. Nie używałem tego, bo nie mam uchwytu na tel. Ale spodziewałem, że co najmniej to samo będzie w Bolcie, bez dodatkowych kosztów.

>Do tego gwiazdkowanie segmentów jest dobrym pomysłem, bo by był zalew setek niepotrzebnych po drodze co tylko irytuje.

Być może. Z drugiej strony lepsze jakiekolwiek segmenty niż żaden (na nowym terenie). Zresztą nawet już od biedy wystarczyłoby, gdyby na ekranie z Segmentami była informacja - "zsynchronizowanych segmentów: zero" - od razu by była jasność. A tutaj była informacja, że "segmenty pojawią się w trakcie jazdy", co nigdy nie nastąpiło. Musiałem przeczesywać FAQi żeby się dowiedzieć o co chodzi. A teraz siędzę i gwiazdkuję te segmenty.

(uwaga techniczna - nie pisz posta pod postem, tylko edytuj wcześniejszy, dodając kolejną treść, wyjątek jest Tapatalk. Połączyłem posty.)

Dodaj odpowiedź