Tylko nie wiem czy garmin steruje kick corem?
Steruje, bo tak jeździłem.
Napisano 27 kwiecień 2020 - 20:34
@Prozor Fit nie działa - komunikat "bad file format"
Tcx działa świetnie. I jak wspomniałeś po polsku.
No właśnie też tak mi się zdawało, że fit nie importuje, ale w tutorialu plotaroute widocznie coś pokręcili. W garminach import fit oczywiście działa, aczkolwiek przez długi czas o dziwo importować fit nie można było. No ale jak zweryfikowałeś i tcx działa, to już wiadomo co i jak importować. Trochę więcej zabawy, ale efekt się liczy - jak dobrze pamiętam, plotaroute naprawdę dobrze oznacza zakręty i nie robi takich baboli, jak rwgps (chociaż też do końca idealne nie jest, warto weryfikować trasę).
Oczywiście komunikaty mogą być w róznych językach, wystarczy zmienić w ustawieniach plotaroute. Ale myślę, że urządzenie komunikujące się w ojczystym języku powinno być mile widziane - przynajmniej jeśli chodzi o komunikaty nawigacyjne, bo Wahoo ciągle olewa tłumaczenie aplikacji na język polski.
hej, pytanie z innej beczki, czy jak podczas jazdy poprawię swoje ftp to elemnt roam mi to wyświetli Tak jak ma garmin? Trochę żałuję, że nie kupiłem Garmina ma fajną funkcję, że widać użytkowników na naszej trasie, a u nas tylko segmenty strava. Tylko nie wiem czy garmin steruje kick corem?
Nie, Wahoo nie korzysta z algorytmów licencjonowanych od Firstbeat, a to ten algorytm jest odpowiedzialny za oszacowanie FTP. Większość innych (prawie wszystkie) zaawansowanych funkcji treningowych w urządzeniach garmina jest licencjonowane od Firstbeat, Wahoo nie kupiło od nich nic, o ile pamiętam mają tylko ocenę wysiłku Strava (choć nie pamiętam, czy wymaga premium Strava, czy nie).
Użytkownicy na mapie są widoczni, w odróżnieniu od użytkowników garminów (tam widoczny jest tylko znajomy, który włączył śledzenie, ale można wyłączyć wyświetlanie ich pozycji) widać wszystkich użytkowników, którzy włączyli swoją pozycję. Prawdopodobnie nie można wyłączyć z widoku tych użytkowników, nawet jeśli się ich nie chce widzieć - przynajmniej tak to wynika z pytań na grupie dyskusyjnej. Trochę dziwne, bo powinna być opcja włączenia/wyłączenia wyświetlania pozycji innych jadących, a najlepiej gdyby było to zintegrowane np. z Strava Beam - od marca 2020 ta funkcjonalność jest dostępna dla użytkowników urządzeń Garmina i to nawet dla dość starych (pełna lista: https://support.stra...patible-Devices), informacja o Strava Beam dla Garmin: https://support.stra...Garmin-Premium-
Oczywiście wymaga to subskrypcji premium, bez tego na garminach działa zwykłe śledzenie live.
Rozszerzenie funkcjonalności śledzenia Wahoo do Strava Beam byłoby ciekawą opcją - można byłoby wyjść poza jeden ekosystem i na ekranie urządzenia widzieć nie tylko użytkownika wahoo/garmina, ale wszystkich ważnych dla nas.
Tak, urządzenia garmina sterują trenażerami Wahoo, ale robią to po ANT+. Urządzenia Wahoo robią to w prywatnej transmisji danych, dzięki czemu teoretycznie (i być może praktycznie) tak połączenie jak i sterowanie może być lepsze.
Z drugiej strony implementacja ANT+ FE-C w urządzeniach Wahoo nie jest do końca dopracowane i są przypadki, że np. Roam potrafił uszkodzić Direto.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 28 kwiecień 2020 - 09:40
No właśnie też tak mi się zdawało, że fit nie importuje, ale w tutorialu plotaroute widocznie coś pokręcili. W garminach import fit oczywiście działa, aczkolwiek przez długi czas o dziwo importować fit nie można było. No ale jak zweryfikowałeś i tcx działa, to już wiadomo co i jak importować. Trochę więcej zabawy, ale efekt się liczy - jak dobrze pamiętam, plotaroute naprawdę dobrze oznacza zakręty i nie robi takich baboli, jak rwgps (chociaż też do końca idealne nie jest, warto weryfikować trasę).
Oczywiście komunikaty mogą być w róznych językach, wystarczy zmienić w ustawieniach plotaroute. Ale myślę, że urządzenie komunikujące się w ojczystym języku powinno być mile widziane - przynajmniej jeśli chodzi o komunikaty nawigacyjne, bo Wahoo ciągle olewa tłumaczenie aplikacji na język polski.
Nie, Wahoo nie korzysta z algorytmów licencjonowanych od Firstbeat, a to ten algorytm jest odpowiedzialny za oszacowanie FTP. Większość innych (prawie wszystkie) zaawansowanych funkcji treningowych w urządzeniach garmina jest licencjonowane od Firstbeat, Wahoo nie kupiło od nich nic, o ile pamiętam mają tylko ocenę wysiłku Strava (choć nie pamiętam, czy wymaga premium Strava, czy nie).
Użytkownicy na mapie są widoczni, w odróżnieniu od użytkowników garminów (tam widoczny jest tylko znajomy, który włączył śledzenie, ale można wyłączyć wyświetlanie ich pozycji) widać wszystkich użytkowników, którzy włączyli swoją pozycję. Prawdopodobnie nie można wyłączyć z widoku tych użytkowników, nawet jeśli się ich nie chce widzieć - przynajmniej tak to wynika z pytań na grupie dyskusyjnej. Trochę dziwne, bo powinna być opcja włączenia/wyłączenia wyświetlania pozycji innych jadących, a najlepiej gdyby było to zintegrowane np. z Strava Beam - od marca 2020 ta funkcjonalność jest dostępna dla użytkowników urządzeń Garmina i to nawet dla dość starych (pełna lista: https://support.stra...patible-Devices), informacja o Strava Beam dla Garmin: https://support.stra...Garmin-Premium-
Oczywiście wymaga to subskrypcji premium, bez tego na garminach działa zwykłe śledzenie live.
Rozszerzenie funkcjonalności śledzenia Wahoo do Strava Beam byłoby ciekawą opcją - można byłoby wyjść poza jeden ekosystem i na ekranie urządzenia widzieć nie tylko użytkownika wahoo/garmina, ale wszystkich ważnych dla nas.
Tak, urządzenia garmina sterują trenażerami Wahoo, ale robią to po ANT+. Urządzenia Wahoo robią to w prywatnej transmisji danych, dzięki czemu teoretycznie (i być może praktycznie) tak połączenie jak i sterowanie może być lepsze.
Z drugiej strony implementacja ANT+ FE-C w urządzeniach Wahoo nie jest do końca dopracowane i są przypadki, że np. Roam potrafił uszkodzić Direto.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Napisano 02 maj 2020 - 19:22
Napisano 06 maj 2020 - 10:08
Jasne, że warto sprawdzić jakie drogi są na nieznanej trasie. Choć z aktualnością StreetView GM może być różnie.
Jeśli komuś nie są potrzebne wskazówki z opisem gdzie skręcać, to właściwie można planować w dowolnym serwisie. Proponowałbym zapoznać się z Plotaroute. Darmowo (pewne ograniczenia np. 5 tras prywatnych, reszta publiczne), z opcją premium.
Bardzo fajnie planuje, uwzględnia nachylenia do korygowania średniej prędkości, dzięki czemu można w miarę realnie określić czas przejazdu. Ponadto można przesunąć wszystkie znaki informacyjne, tak żeby pokazywały się od 0 m do 300 m wcześniej, lub/i dodać dodatkową informację o skręcie np. 50 m wcześniej.
Przesłanie trasy z Plotaroute do urządzenia Wahoo: https://www.plotarou...-a-wahoo-elemnt
Z tego co widzę w pliku, to struktura zawiera wszystko co niezbędne dla uzyskania wskazówek nawigacyjnych:
Dla przypomnienia, TCX powinien wyglądać tak:
<CoursePoint><PointType></PointType> <<-- Tu umieścić typ symbolu<Name></name> <<-- Nie używane przez urządzenia Wahoo. Używane przez urządzenia garmina z limitem 10-16 znaków.<Notes></Notes> <<-- Opis, który ELEMNT będzie wyświetlał jako tekst. Nie używane przez urządzenia garmina.</CoursePoint>
<CoursePoint><Name>Skręć w</Name><Time>2020-04-27T00:24:06Z</Time><Position><LatitudeDegrees>52.415740828000544</LatitudeDegrees><LongitudeDegrees>14.990287350398269</LongitudeDegrees></Position><PointType>Left</PointType><Notes>Skręć w lewo</Notes></CoursePoint>
Jak widać to co ważne w pliku nawigacyjnym jest tak jak być powinno. I nawet komunikaty będą po polsku .
Użytkownik garmina ma większy problem, bo na ekranie uzyskuje strzałkę w lewo i komunikat "Skręć w" (skutek obcięcia do 10 znaków wg starego standardu, nowy ma 16). No ale dla urządzeń Wahoo powinien wyświetlać się symbol zdefiniowany w tagu <PointType> (tu: strzałka w lewo) i opis w <Notes> (tu: skręć w lewo).
Oczywiście powyższe to założenia teoretyczne, sprawdźcie w praktyce czy i jak to działa.
Jedyne utrudnienie to ręczna konieczność pobrania pliku FIT (z uwagi na większą ilość informacji o manewrach, ewentualnie tcx (trochę duży) i gpx (ale tu bez strzałek, tylko komunikaty) na smartfona i wysłania do aplikacji ELEMNT.
Wbrew pozorom powyższe nie jest wcale takie trudne, chociaż nie jest to aż takie wygodne jak w Koomot, czyli zapisanie trasy i synchronizacja oznacza pojawienie się trasy z automatu w urządzeniu Wahoo.
Jak zrobić w tej aplikacji PLOTAROUTE, aby komunikaty były w PL? Licznik sam sobie przetłumaczy z EN czy muszę gdzieś coś kliknąć?
PS. Ma Elemnt od 2 lat, teraz na testy kupiłem edge 830. Licznik super, ale jakoś nie mogę się przestawić
Napisano 06 maj 2020 - 13:46
Ja póki co (może kwestia faktycznie przyzwyczajenia) wolę mojego Elemnt. Garmin jest super, świetnie, że kolorowy, że nawiguje, że można instalować apki i nowe mapy, ale chyba już się starzeje.. Nie wiem dlaczego, ale Elemnt ma coś w sobie, co nie pozwala mi się z nim rozstać. Po tygodniu zabaw z Garminem, dzisiaj zrobię trening na Elemnt.. Zobaczymy co pójdzie na sell
Napisano 06 maj 2020 - 13:59
ja trasy projektuje w stravie i mam wyświetlane wskazówki zakręt po zakręcie tylko przy tworzeniu muszę przed każdym zakrętem robić punkt na trasie. W elemnt roam fajnie działa przeliczanie trasy (tak jak w googlu) wtedy trasę ryzuje na niebiesko do czasu wjechania na prawidłową. Ktoś pisał, że jak mu się komputerek rozładował nie wyeksportowało mu jazdy do stravy, mi się tak ostatnio stało, ale po podłączeniu w domu do ładowarki po chwili coś powygrywał odpalił się z czasem i miejscem jazdy gdzie się wyłączył, więc dałem stop i wszystko się zapisało. Wkurza mnie, że nachylenie podjazdu poskazuje z opóźnieniem, gramin chyba ma odpowiedni czujnik do tego i na bierząco wyświetla nachylenie?
Napisano 06 maj 2020 - 17:49
ja trasy projektuje w stravie i mam wyświetlane wskazówki zakręt po zakręcie tylko przy tworzeniu muszę przed każdym zakrętem robić punkt na trasie. W elemnt roam fajnie działa przeliczanie trasy (tak jak w googlu) wtedy trasę ryzuje na niebiesko do czasu wjechania na prawidłową. Ktoś pisał, że jak mu się komputerek rozładował nie wyeksportowało mu jazdy do stravy, mi się tak ostatnio stało, ale po podłączeniu w domu do ładowarki po chwili coś powygrywał odpalił się z czasem i miejscem jazdy gdzie się wyłączył, więc dałem stop i wszystko się zapisało. Wkurza mnie, że nachylenie podjazdu poskazuje z opóźnieniem, gramin chyba ma odpowiedni czujnik do tego i na bierząco wyświetla nachylenie?
Napisano 07 maj 2020 - 15:25
W Wahoo uśrednia z dłuższego czasu dane pobrane z czujnika barometrycznego. Jest to ok. 5 - 10 sekund, a zmiana co jakieś 3 sekundy. Dość prosty algorytm, ale sprawdzający się głównie na dłuższych wzniesieniach bez ciągłych (i dużych) zmian nachylenia. W Garminach uśrednianie jest szybsze, ale też z dokładnością "lekko" na bakier. Są pola IQ, które nieco inaczej niż algorytm garmina szacują nachylenie i może lepiej się sprawują.
Problem w tym, że użytkownik chciałby wiedzieć jakie jest nachylenie tu i teraz, a to praktycznie niemożliwe używając czujnika barometrycznego (czy danych wysokości z gps) czyli przesunięciu w pionie i danych o przesunięciu w poziomie. Należałoby zastosować czujnik nachylenia, który wymagałby kalibracji przed każdym uruchomieniem stopera. Właściwie każdy smartfon takie coś ma, a urządzeni Wahoo są przecież specyficznym smartfonem (bez "fona") na androidzie, jednak czy mają tego typu czujnik zainstalowany tego nie wiem.
Użycie tego typu czujnika miałoby sens - aczkolwiek należałoby pamiętać o kalibracji. Wtedy dane o nachyleniu byłyby dostępne bez przemieszczania się.
Jednak na razie chyba żaden z producentów komputerków treningowych tego typu czujnika nie używa do oszacowania nachylenia.
Za to można zaadaptować... poziomicę. Czy też zasadę jej działania. I wygląda to w efekcie tak:
Sky Mounti Inclinometer
Napisano 07 maj 2020 - 16:52
Przecież już napisałem, że informacje o kierunkach są w takim języku, w jakim jest przeglądarka z której się kurs tworzy. No ale po co czytać, prawda? Zmieniasz język przeglądarki, uzyskujesz inne komunikaty.
Napisano 07 maj 2020 - 18:50
Prawie - bez większego problemu można zmienić język przeglądarki, bez zmiany języka systemu operacyjnego. Może nie dotyczy to Safari na OSX, czy starego Edge w Windows (w nowym może się da), ale Chrome/Firefox zmiana języka przeglądarki jest możliwa.
Napisano 07 maj 2020 - 21:15
Patrząc na stronę Wahoo widać zmianę w ofercie komputerków treningowych.
I nie, Wahoo nie wprowadza nowego modelu. Wycofał właśnie najstarszy model, pozostawia w ofercie Roam i Bolt: https://eu.wahoofitn.../bike-computers
Co ciekawe na pasku występuje jeszcze ELEMNT ROAM, ELEMNT BOLT, ELEMNT i ELEMNT MINI, ale klikanie na te dwa ostatnie nic nie daje, pozostały tylko dwa pierwsze.
Również w sklepie dostępne są tylko te dwa modele (plus odnowiony Bolt)
Napisano 08 maj 2020 - 19:13