Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 odpowiedzi w tym temacie

#1201 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 27 czerwiec 2020 - 07:55

Takie przemyślenia mnie wczoraj naszły.
Jako, że strava starym wyjadaczom daje 2 miesiące gratis to wziąłem. Jadę sobie wczoraj i wskoczył mi segment (nie pamiętam żebym go ogwiazdkował ale może?) i patrzę i oczom nie wierzę . Jest pole strata do lidera segmentu lub mojego PR. Jest pole przewidywany czas segmentu. Czyli jednak Wahoo potrafi tylko nie chce.
Dlaczego nie chce dać "zająca" czyli stratę do cienia dla całego kursu? Dlaczego nie chce dać przewidywanego czasu kursu lub ETA?
Tłumaczyli się jakoś? Fizycznie potrafią to zrobić.

#1202 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 postów

Napisano 27 czerwiec 2020 - 08:24

Ale o co chodzi? Wszystko, o czym piszesz masz w Bolt/Elemnt/Roam, gdy masz strava premium
Zrób sobie segment dla całego kursu i masz co chcesz

#1203 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 27 czerwiec 2020 - 08:33

Po pierwsze primo za 6 tygodni premium się skończy
Po drugie primo trochę trudno robi się segment że sto kilkudziesięciu kilometrów i to jeszcze przed każdą jazdą.
Kursy robię w Plot a Route lub w Ride with GPS

Ekranu Mapy praktycznie nie używam wystarczają mi wyskakujące powiadomienia o skręcie z wyżej wymienionych kursów. Chyba że Strava już potrafi zrobić kurs z prowadzeniem.

Dodatkowo Plot a Route ma super zrobionego zająca z niezłą korektą na ukształtowanie terenu. W Edge 500 świetnie się sprawdzał ten zając. A w Bolcie zająca brak.

#1204 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 postów

Napisano 27 czerwiec 2020 - 08:39

Jak widać, każdy ma inne potrzeby. Producent musi osiągnąć jakiś kompromis. Bo wszystkiego pogodzić się nie da. Mi tam starcza, gdy mi wyświetla ile km zostało dla dłuższych tras. Z uwagi na różną specyfikę nawierzchni, wiatru, podjazdów / zjazdów takie ETA to jak wróżenie z fusów. Rysując track w rwgps, sam szacuję ile to zajmie. Żaden algorytm dokladniej tego nie obliczy

#1205 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 27 czerwiec 2020 - 08:43

@StefanX zrób sobie jeden kurs w Plote a Route i ustaw timer. Zdziwisz się jak dokładnie liczy. Korekty na zjazd i podjazdy nie ruszaj. Oczywiście nie uwzględni wiatru, ale mimo to jest lepiej niż dobrze.

Na trasie wokół Tatr pomylił się o kilkanaście minut - zawyżył.
  • Prozor lubi to

#1206 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 30 czerwiec 2020 - 08:25

Na iOS aktualizacja aplikacji z poprawieniem uploadu do stravy i live trackingiem. Ciekawe czy na tyle, by stało się to fajną i wartościową funkcję dla osób mnie śledzących. :-)

#1207 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 lipiec 2020 - 05:54

Ostatnio mój Bolt często gubi czujnik kadencji. Wcześniej nigdy się to nie zdarzało, nawet jeśli skończyła się w czujniku bateria, to działał poprawnie do końca. Teraz odczyt znika w czasie jazdy i po kilku minutach znów się pojawia. Raz, na chwilę, zniknęły mi odczyty z wszystkich czujników.

Ktoś tez tak ma czy kończy mi się czujnik (Wahoo)?

#1208 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 01 lipiec 2020 - 07:38

Może zanim skażesz czujnik na wieczne potępienie i śmietnik historii zmień mu baterię albo przynajmniej pomierz pod obciążeniem tą obecną? 

Trzepak 

"MAMIL"

#1209 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 01 lipiec 2020 - 07:58

Kiedy aktualizowane było oprogramowanie pokładowe?
Jedna wersja miała taki bug, że znikała kadencja gdy nie pedałowałeś

#1210 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 lipiec 2020 - 11:14

Może zanim skażesz czujnik na wieczne potępienie i śmietnik historii zmień mu baterię albo przynajmniej pomierz pod obciążeniem tą obecną?

#1211 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 lipiec 2020 - 11:21

Ostatecznie. Raz, że kiedy poprzednio padła bateria, to raz, a dobrze. Bez takich cudów.
Dwa, ze6 czujnik mam przyklejony, a jego otwieranie to jaki chory żart.
Myślę, że mogły coś spieprzyć te cudowne aktualjzacje, które tak naprawdę niczego użytecznego nie wniosły. No, może poza obsługą radaru. Pisałem wyżej, że w jednym przypadku zniknęły mi na kilkanaście sekund wszystkie czujniki.
Ostatnio, po zniknięciu kadencji, usunąłem czujnik z menu (forget) , a potem go wyszukałem. Pomogło na pół godziny.

#1212 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 lipiec 2020 - 09:04

Taka ciekawostka: https://groups.googl...oM/F5I2JlJVAgAJ

Wynika z tego, że informacja o połączeniu/rozłączeniu z telefonem pojawia się tylko wtedy, gdy nastąpi zmiana adresu BT. Na ogół adres BT jest stały, lub zmienia się po uruchomieniu telefonu. Stąd nawet jeśli następują rozłączenia połączenia BT z telefonem, to urządzenie Wahoo o tym użytkownika nie powiadamia. Ma to swoje konsekwencje np. przerywanie śledzenia LiveTrack i... (czasami mylne) przeświadczenie użytkownika, że urządzenie nigdy nie traci połączenia ze smartfonem. Kiepsko, bo oprócz poprawienia sobie humoru ("bo w garminach się rozłącza, a tu nie" - całkowicie mylne jak widać, obecnie w motorola one action mam z edge super stabilne połączenie, w starszym czasami zrywało) uniemożliwia lub dość mocno utrudnia diagnostykę problemów z połączeniem, którego przyczyną często jest nie samo urządzenie treningowe, ale smartfon lub jego ustawienia (oszczędzanie energii itp.)

Alan Lewis słusznie wnioskuje, że przydałby się komunikaty systemowe o odłączeniu od smartfona i ponownym jego podłączeniu. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1213 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 02 lipiec 2020 - 10:07

Faktycznie, zdarzyło mi się rozłączenie z telefonem i nie ma żadnego komunikatu. Jesli długo nie otrzymujemy np. wiadomości albo połączenia na które czekamy, to można to parowanie sprawdzić na ekranie głównym, jest ikonka słuchawki jeśli telefon jest sparowany.

#1214 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 04 lipiec 2020 - 07:36

Witam nie mogę znaleźć a może ktoś was miał taką sytuację. Czy da się w Wahoo połączyć 2 treningi w jeden? Przez przypadek kliknąłem zakończ i musiałem rozpocząć nowa aktywność i teraz mam dwie aktywności a chciałbym żeby zrobić niej jedna. Pozdrawiam

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

#1215 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 04 lipiec 2020 - 08:08

Da się to zrobić w Endomondo, w wahoo chyba nie.

#1216 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 04 lipiec 2020 - 08:47

Da się to zrobić w Endomondo, w wahoo chyba nie.

Mi chodzi o to żeby z Bolta zrzuciło mi jako jedna aktywność na Strave. Chyba że da się to jakoś na Stravie zrobić ale tam też się chyba nie da.

#1217 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 04 lipiec 2020 - 08:59

Witam nie mogę znaleźć a może ktoś was miał taką sytuację. Czy da się w Wahoo połączyć 2 treningi w jeden? Przez przypadek kliknąłem zakończ i musiałem rozpocząć nowa aktywność i teraz mam dwie aktywności a chciałbym żeby zrobić niej jedna. Pozdrawiam

Przez przypadek? Przecież Bolt dwa razy pyta, czy kończysz jazdę po kliknięciu stop :D

#1218 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 04 lipiec 2020 - 09:01

Nic trudnego. Kiedyś zjechałem z kursu i chciałem go zakończyć (ten kurs) a skończyłem trening. Ale ja ślepy jestem

#1219 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 04 lipiec 2020 - 09:18

Jest takie super narzędzie:

https://www.fitfilet...he5krunner#/top

#1220 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 04 lipiec 2020 - 09:25

Nic trudnego. Kiedyś zjechałem z kursu i chciałem go zakończyć (ten kurs) a skończyłem trening. Ale ja ślepy jestem

Właśnie zrobiłem tak samo. Chcialem zakończyć kurs a skończyłem trening.

Dodaj odpowiedź