Jump to content

Photo

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 replies to this topic

#121 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądLuszowice

Posted 13 August 2017 - 12:50

@MarekB:  Nie masz prawa do zwrotu? Przecież jak kupiłeś "na odległość" to zawsze masz. 
Nawet używany?

Tak, przepisy mówią jasno, że masz prawo "sprawdzić" urządzenie w działani. Czyli dopóki nie zniszczyłeś go, porysowałeś, itp. to możesz odesłać.

Wymyj, wyczyść, jak będzie przypominał ideał - zwrócą ci kasę. 

PS

Foliami (np. na ekran) się nie przejmuj. Można je zdjąć do testów.

#122 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 13 August 2017 - 13:14

@blix

Jeśli preferujesz taką jazdę, że jedziesz sobie jedziesz i nagle wpada ci do głowy "a, p*******e sobie KOM-a" i zaczynasz gorączkowo szukać jakichś segmentów po nieznanej ci okolicy do zaatakowania to rzeczywiście Bolt się nie nada :D

Ja np. jeśli gdzieś jadę to rzeczywiście planuję ataki na KOM/PR, przeglądam trasę i mam dany segment zagwiazdkowany wcześniej. Znam też jego parametry więc wiem jak go jechać. Jakby mnie komputerek zaczął bombardować wszystkimi segmentami na mojej trasie, albo miałbym przewijać 100 stron jakichś 100 metrowych segmentów od znaku do znaku itp., ... to by mnie krew zalała ;) Interesuje mnie tylko ten jeden albo kilka konkretnych segmentów (głównie podjazdy). Przez pozostałą część jazdy segmenty mnie w ogóle nie interesują.

No ale z tego co piszesz to Bolt rzeczywiście nie trafia w twoje potrzeby. Do tego co opisujesz najlepsza będzie apka Stravy.

#123 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądLuszowice

Posted 13 August 2017 - 13:17

Tak na marginesie. Odkąd mam Live segmenty (to nie reklama Bolta, na Garminie byłoby tak samo) to łatwiej mi jest robić interwałowe treningi.

Nie bawię się w nudne 2 km ostro, minuta lekko i tak w kółko. Ale planuję trasę i interwały robię na segmentach. Fajnie motywuje, jak bijesz kolejne rekordy, pniesz się w rankingu, a interwały "same się robią".

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#124 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 13 August 2017 - 13:27

Mi się podoba to, że pokazuje estymowany czas ukończenia, stratę/przewagę czasową na żywo oraz dystans do końca segmentu. Można wtedy lepiej taktycznie pojechać zamiast robić beznamiętną czasówkę patrząc tylko na waty. No i oczywista oczywistość, z którą różnie bywało wcześniej, czyli dokładnie wiem kiedy segment się zaczyna i kończy. Dzięki temu wszystkiemu zabawa segmentami jest trochę przyjemniejsza.

• MarekB, trace_error and Siapsiap like this

#125 Gosc_blix_*

Gosc_blix_*
  • Gość

Posted 13 August 2017 - 13:58

No właśnie, właśnie. Segmenty są genialne, ekran "ataku segmentu" jest też bardzo dobrze zrobiony.

Ale szkoda, że Bolt nie pomaga w eksploracji segmentów. Jednak na mapie to nie to samo.

Trochę nie rozumiem dlaczego macie problem z tym żebyście byli bombardowani przez segmenty, gdyby Bolt ładował wszystkie. Przecież jest do tego specjalny ekran "Segments", na tym ekranie i tak się nic nie dzieje sensownego (wyświetla zrobione segmenty). Mogłoby to spokojnie tak działać, że byłbyś powiadamiany o segmencie na innym ekranie tylko jeśli jest on ogwiazdkowany, a będąc na ekranie segments widziałbyś wszystko.

To miałoby większy sens, bo nie musiałbym gwiazdkować jakichś niepraktycznych segmentów "na zapas". Teraz minusem ogwiazdkowania jakiegoś wątpliwego segmentu jest to że jak na niego wjedziesz, to znika ekran nawigacji, a pojawia się ekran ataku. Czyli też nieco wkurzające, jeśli nie znasz drogi.

#126 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądLuszowice

Posted 13 August 2017 - 14:03

Powtórzę, nie wiem, jak to jest z pamięcią. Gdybyśmy mieli tryliardy segmentów :)

A tak poważnie... Masz rację, mogłoby to tak działać i pewnie byłoby idealne. Nie wiemy czy problem jest po stronie oprogramowania Wahoo (wtedy duża szansa, że wkrótce to zmienią, bo bardzo szybko reagują na zgłoszenia userów), czy Strava na to nie pozwala, aby mieć monopol na takie rozwiązania.

Co do segmentów, które pojawiają się na ekranie, jak w nie wjedziesz. Możesz to wyłączyć w ustawieniach, ja tak zrobiłem. Wtedy tylko masz informację na dole ekranu, że zbliżasz się do segmentu. W tym momencie sam decydujesz, czy przełączasz się na widok segmentu i walczysz o KOM-a :) czy olewasz segment i dalej sobie jedziesz z nawigacją w tle.

#127 Gosc_blix_*

Gosc_blix_*
  • Gość

Posted 13 August 2017 - 15:10

A no właśnie, może Strava nie daje Wahoo wszystkiego, bo jednak szykuje swój gadżet? Wahoo bez Stravy chyba straciłby swoją pozycję (a nie na odwrót), więc nie bardzo mogą tutaj stawiać warunki? Poniekąd by potwierdzało dlaczego z Wahoo wymagane jest płatne konto.

#128 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądLuszowice

Posted 13 August 2017 - 15:12

A jak jest w Garminach? Trzeba mieć konto premium, aby korzystać z live segmentów?

#129 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 13 August 2017 - 16:20

Wręcz przeciwnie. W garminie można korzystać z gniza.org/segments i wrzucać segmenty bez premium. 

P.S. Druga jazda, 3h:45min łącznie, z 73%-> 45% (-28%). Wychodzi, że pociągnąłby niecałe 13h:25min z opcją na bogato czyli bt + kurs + komplet czujników.

#130 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądLuszowice

Posted 13 August 2017 - 16:21

Ok. Ale jak rozumiem to nie jest oficjalne rozwiązanie. Tylko skorzystanie z rozwiązania firmy zewnętrznej.Tak?

#131 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 13 August 2017 - 16:30

Tak. To jest swoiste obejście, ale działa bardzo dobrze lecz wymaga manualnego wrzucania plików do urządzenia. Z kontem premium jest automatyczna synchronizacja po bt lub po kablu usb. Wystarczy mieć ogwiazdkowany segment.

blix, przeoczyłem że chcesz zaznaczyć segmenty a zrozumiałem, że chcesz je odznaczyć już po jeździe. No to najprościej zrobić kurs i wybrać co ciekawsze.

Jest jeszcze opcja "popularnych" że strava sama gwiazdkuje popularne segmenty w twojej okolicy, ale robi to niezłe zamieszanie i spam segmentami.

• MarekB likes this

#132 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 23 August 2017 - 14:13

Nadchodzi tryb treningu (i obsługa trenażerów FE-C) dla komputerków ELEMNT. Poniżej więcej informacji:

http://blog.wahoofit...on-your-elemnt/

Jak dla mnie całkiem nieźle to wygląda.

Update ma być dostępny dzisiaj.

#133 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 August 2017 - 16:53

Właśnie zaktualizowałem aplikację na Androida oraz FW w Wahoo Elemnt

#134 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 23 August 2017 - 19:07

Już po aktualizacji i pierwszym teście na szybko (jeden z predefiniowanych). Wydaje się całkiem sensownie to zorganizowane. Zostaje przetestować jak się tworzy własne plany na jednym z podanych serwisów.

Aha, ktoś tu pisał, że nie da się synchronizować bolta będąc w Wifi z telefonu, z którym jest sparowany. Hm, dzisiaj tak właśnie robiłem aktualizację a później sync segmentów stravy. Bez problemu :-) 

#135 Gosc_blix_*

Gosc_blix_*
  • Gość

Posted 23 August 2017 - 19:16

Aha, ktoś tu pisał, że nie da się synchronizować bolta będąc w Wifi z telefonu, z którym jest sparowany. Hm, dzisiaj tak właśnie robiłem aktualizację a później sync segmentów stravy. Bez problemu :-)

No ja pisałem, tak piszą na ich stronie. To spróbuję...

#136 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 23 August 2017 - 19:16

Wydaje mi się, że żeby synchronizować treningi z Training Peaks i Todays Plan trzeba mieć konto Premium. Próbowałem dzisiaj to zrobić ale bez powodzenia. Treningi nie pojawiały się na liście.

Sterowanie trenażerem FE-C działa super (sprawdzałęm z Vortexem Smart). Świetnie przemyślane menu pozwala szybko zmieniać obciążania i tryby. Kalibracja poprzez spindown działa bez zarzutu.

#137 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 23 August 2017 - 19:40

Coś tak właśnie nie mogłem doczytać, czy istnieje możliwość tworzenia treningów w ich aplikacji, czy tylko w premium TP/TP. Bo danie na zachętę paru treningów wielkiego przełomu nie czyni, a uzależnienie tworzenia treningów od premium serwisów zewnętrznych jest średnio sensowne, no chyba, że wychodzą z założenia, że użytkownik jest na tyle mało kumaty, że sam tego i tak nie zrobi, więc niech korzysta z wirtualnych planów treningowych/trenerów (lub normalnych, ale mających dostęp do tych serwisów).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#138 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 23 August 2017 - 20:10

Doczytałem u Dcrainmakera, że będzie możliwość importu treningów fit, erg i mrc. Miała być już dzisiaj ale coś poprawiają i dodadzą ją niedługo w aktualizacji. Tak więc z mojego punktu widzenia ok.

EDIT:

Po ponownej autoryzacji połączenia z Training Peaks zadziałała synchronizacja stworzonych treningów. Nie wymaga więc ona konta premium.

• Prozor likes this

#139 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 23 August 2017 - 20:58

Jakby Garmin robil postepy w takim tepie jak Wahoo, to Edki, biorac pod uwage ile juz lat sa na rynku, powinny latac na Marsa i z powrotem w ciagu jednego dnia :)
  • Prozor, MarekB and Arked like this

#140 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 posts

Posted 24 August 2017 - 11:32

Segmenty live na appce stravy też trzeba mieć premium.

Nie mam premium.

Dołączona grafika

Reply to this topic