Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Posted 10 March 2022 - 21:06
Dfly to https://bike.shimano...ails/d-fly.html- a po ludzku to międzymordzie/interfejs komunikacyjny BT/ANT+ dzięki któremu możesz widzieć na jakich przełożeniach Di2 masz teraz łańcuch (i nie tylko to...).
Co do drugiego, to patrząc na log aktualizacji: https://support.waho...oftware-Updatesnie tylko stary Bolt, ale też i wycofany ELEMNT dostał tą aktualizację oprogramowania. Lepiej późno, niż wcale...
- Jaca911 likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 10 March 2022 - 22:12
- piotrkol and Jaca911 like this
Posted 11 March 2022 - 09:15
[...]poza tym przyciskami na manetkach możesz zmieniać page albo powiększać/pomniejszać mapę - nie wiem czy będę z tego korzystał, możliwe że łebkowy przycisk prawej manetki zrobię na zmianę page
Niestety, Wahoo bardzo słabo rozwiązało obsługę tych przycisków. Tylko to co piszesz, a i to nie do końca, bo właściwie dokładnie to:
https://support.waho...d-to-an-ELEMNT-
czyli naciśnięcie prawego/lewego przycisku to tak jakby nacisnąć prawy/lewy przycisk na urządzeniu Wahoo. Przyciśnięcie i przytrzymanie to tak jakby naciskać przyciski z boku urządzenia (nie tylko do zmiany skali mapy, ale wszystkie funkcje bocznych przycisków: skalowanie pól, przesuwanie kursora...).
Czyli nie zmienisz sobie w aplikacji Wahoo funkcji przycisków, nie użyjesz dwukliku, nie przypiszesz lewego przycisku dla page back, prawego page foward... Garmin zdecydowanie lepiej obsługuje te przyciski...
- Marcin321 and cauchy like this
Posted 12 March 2022 - 13:55
Dodawanie alertów coś około 2:38
- Jaca911 likes this
Posted 18 March 2022 - 12:22
Co robię nie tak. Planuję trase w mapy.cz. Potem plik gps wysyłam na telefon. Na telefonie zapisuję plik i otwieram go w telefonie przy pomocy aplikacji Wahoo. No i mam problem aby zapisać tą trasę w aplikacji a tym bardziej aby ją wysłać na Roama.
Posted 18 March 2022 - 12:58
Planujesz trasę, wybierasz exportuj (jako gpx), następnie otwórz -> Elemnt? Do garminowskiego Connect przenosi się idealnie (i tworzy trasę), więc i do Elemnt też powinno. No i sprawdziłem na szybko: zainstalowałem Elemnt, i jak wyżej importuje bez problemu trasę wyznaczoną w mapy.cz jednak z uwagi na brak urządzenia Wahoo nie mogę wybrać trasy i wysłać do urządzenia (którego nie mam). Czyli musisz opisać lepiej problem...
Posted 19 March 2022 - 09:29
W android tak jak pisze Prozor.
W przeglądarce plików na telefonie (ja używam Files od google) koło pliku są trzy kropki, tam wybieram "Otwórz w" i na pasku pokazuje się aplikacja Elemnt, która pyta mnie czy "Import route ino Wahoo ELEMNT app?" Okejkuję i na następnym ekranie jest Opcja select route., która wepchnie z aplikacji do komputera.
Posted 19 March 2022 - 10:40
:-) mam wgranych kilkanaście plików. Nie wiem czemu nowe pliki w Roamie wgrywają mi się na "samym dole" Dlatego wydawało mi się że ich nie ma bo ostatnia widoczna trasa była z tamtego roku :-) Chce Roama wykorzystać do nawigacji pieszej i myślałem że piesza trasa się nie wgra :-)
Posted 19 March 2022 - 11:06
W komputerze na ekranie z mapą po naciśnieciu na Route masz możliwość posortowania według:
- nazwy
- długości
- odległości od lokalizacji
- daty utworzenia
- oznaczonych gwiazdką.
Posted 27 March 2022 - 16:07
Czy wyjdzie w niedalekiej przyszłości nowy Roam? Dużo używam nawigacji i brak przesuwania mapy strasznie mnie irytuje. Wiem wiem moge to robić na telefonie
Poprzednia strona tego wątku, post nr 1774 - premiera przewidziana najprawdopodobniej na koniec maja / początek czerwca. Sprzętowo gotowy był już dość dawno (prawdopodobnie będzie Bolt v.2 z większym ekranem i dwoma rzędami diodek), dali sobie czas na dopracowanie oprogramowania, aczkolwiek czy im to się udało, to powinni właściciele tego modelu coś napisać...
- manfred likes this
Posted 27 March 2022 - 16:55
Natomiast Karoo to jest inna liga, w sumie pierwsza typowa nawigacja rowerowa. Funkcje treningowe od początku traktowane były po macoszemu, ale na szczęście poprawili znacznie funkcjonalność także i w tym zakresie.
Posted 27 March 2022 - 18:33
Cena jednak pod wymianę zaporowa.
Hymm... Roam 2 sporo tańszy raczej nie będzie. Złotówka słaba, stąd 400€ to jakieś 2k złociszy. W PL sprzedają od 1,8 tysiaka.
Nawet jeśli Wahoo utrzyma cenę nowego Roam na poziomie 350€, to ceny w PL będą w okolicach 1,6 - 1,7 tys. złociszy. Przy tych cenach stówa / dwie to już wiele nie będzie...