ochłoń a potem pomyśl.... 25% motocyklistów nie używa mózgu choć niebawem powinno sie to zmienić...Mnie ostatnio zbulerwsowal ten wypadek w ktorym zginelo , trzech motocyklistow czytajac pozniej internet natknolem sie ze sprawcy grozi do 8 lat wiezienia rece opadaja ....
http://www.rmf24.pl/...lo-w,nId,608493
Wypadek na szosówce
Napisano 22 czerwiec 2012 - 11:48
Napisano 22 czerwiec 2012 - 13:05
No to podjechałem, puk puk...
- Może tak więcej miejsca by pan zostawiał przy wyprzedzaniu rowerzysty?
- A, przepraszam, nie zauważyłem
- ?!?
..nie zauważył )
chciałem już powiedzieć "a nic nie szkodzi i tak jestem ubezpieczony"
no i niestety dzisiejszy wypadek:
Wypadek w Markach: Rowerzysta zginął pod kołami ciężarówki. Są utrudnienia
Napisano 22 czerwiec 2012 - 14:02
Ale nie zamierzam dać się zastraszyć i wracam jak tylko dojdą nowe koła na szosę... im więcej nas będzie jeździło tym bardziej będą na nas uważać. Zwracajmy grzecznie uwagę kierowcom kiedy robią takie głupie manewry. Każdy uświadomiony kierowca to bezpieczniejsze drogi dla pozostałych rowerzystów. Chociaż... na niektórych ludzi słowa nie mają wpływu...
Napisano 22 czerwiec 2012 - 15:02
To było na drodze nr 780, kawałek przed Alwernią.
Napisano 22 czerwiec 2012 - 15:08
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 22 czerwiec 2012 - 15:18
Jak to możliwe że nie wpadłeś pod koła tej naczepy, zawadziła Ciebie samym tyłem ? Jak dla mnie to dostałeś drugie życie ! Gdyby zjechał wcześniej w prawo to przecież by Was przemielił kołami !W zeszłą sobotę potrącił mnie TIR. Normalna droga wojewódzka, niezbyt duży ruch, jedziemy z 2 znajomymi gęsiego przy prawej krawędzi. Na drodze zakręt o bardzo łagodnym promeniu. Wyprzedza nas długa i szeroka na cały pas ciężarówka, i kiedy jest w połowie manewru, nagle odbija na prawo. Błyskawiczna decyzja - na prawo nie odbiję bo jadę tuż przy barierce, gwałtowne hamowanie niebezpieczne bo jeszcze wpadnę w poślizg i wyląduję pod kołami. Hamuję ile się da i jestem zdany na przeznaczenie. W lewe ramię uderza mnie naczepa, kładzie mnie na lewym boku i szoruję asfalt...
Napisano 22 czerwiec 2012 - 16:51
Napisano 22 czerwiec 2012 - 17:34
Kupuję kamerę i wieszam na stałe, bo w sytuacjach podbramkowych faktycznie nie zapamiętuje się tablic.
Napisano 22 czerwiec 2012 - 21:52
troll alert!no i doczekaliśmy czasów gdy każdy bedzie na każdego szukał haka
kurde krakowskie drogi pełne kierowców bez wyobraźni, pełne dziur, wąskie, źle zaplanowane i wybudowane. Weź tu sobie człowieku wyjedź pokręcić chwilę...
bradi, żadne ukryte urazy nie wyszły? Jakieś bóle stawów, mięśni?
Napisano 22 czerwiec 2012 - 22:09
Z tą kamerką to nie jest taki głupi pomysł. Możnaby zrobić stronę internetową z filmami pokazującymi sytuacje jakie spotykamy co dzień na drogach - coś w stylu http://www.sillycyclists.co.uk/ , tylko że dla kierowców.
Napisano 23 czerwiec 2012 - 10:08
Swoją drogą, tu też pojawiły się komentarze na temat motocyklistów, a wydaje mi się, że sprawa ma się podobnie jak z rowerzystami. Jest sporo matołów, którzy kupili ścigacza i proszą się o śmierć, ale myślę że większość to rozsądni ludzie. To w końcu też jednoślady i wiele osób czerpie podobną przyjemność z jazdy motorem co my z jazdy rowerem.
Nie tak dawno jadąc w kilka osób spotkaliśmy jadącą z naprzeciwka grupę motocyklistów, każdy widząc nas podniósł dłoń w geście pozdrowienia. Bardzo miła sprawa.
Ja znam kilku motocyklistów, jednego na ścigaczu, jednego z turystykiem, jednego z czoperem, więc przekrój przez środowisko mam pełen. Ah, zapomniałem, jeden kolega miał też lekki motocykl do dojazdów do pracy, ale po wypadku spowodowanym przez kierowcę, który go nie zauważył odstawił jednoślady. Wszystkie. Pół roku był na zwolnieniu, uszkodzenie kręgosłupa, jakiego doznał w wypadku będzie mu o sobie przypominać do końca życia.
Napisano 23 czerwiec 2012 - 15:10
Ty, jeśli masz takie "mądrości" do przekazania, to już się lepiej nie wypowiadaj... :evil:no i doczekaliśmy czasów gdy każdy bedzie na każdego szukał haka
No przyznam, że rozważam taką możliwość. Oprócz dokumentowania w razie ew. wypadków (oby nie było potrzeby) to jest fajny materiał do filmów. Zwłaszcza w górach na szybkich zjazdach ;-). Myślałem o Crocolis HD, jednak problemem jest tu czas pracy na baterii. Może ktoś może polecić kamerkę, która wytrzyma 5 h i nagrywa FulHD?A najlepiej 2 kamerki z tyłu i z przodu.(...)