Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wypadek na szosówce

855 odpowiedzi w tym temacie

#721 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 22 czerwiec 2012 - 11:48

Mnie ostatnio zbulerwsowal ten wypadek w ktorym zginelo , trzech motocyklistow czytajac pozniej internet natknolem sie ze sprawcy grozi do 8 lat wiezienia rece opadaja ....

http://www.rmf24.pl/...lo-w,nId,608493

ochłoń a potem pomyśl.... 25% motocyklistów nie używa mózgu choć niebawem powinno sie to zmienić...

#722 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2012 - 13:05

Ostatnio mijał mnie kierowca w osobówce oczywiście bardzo blisko, po czym zatrzymał się na czerwonym przed skrzyżowaniem.
No to podjechałem, puk puk...
- Może tak więcej miejsca by pan zostawiał przy wyprzedzaniu rowerzysty?
- A, przepraszam, nie zauważyłem
- ?!?

..nie zauważył :o)
chciałem już powiedzieć "a nic nie szkodzi i tak jestem ubezpieczony"

no i niestety dzisiejszy wypadek:

Wypadek w Markach: Rowerzysta zginął pod kołami ciężarówki. Są utrudnienia

:(

#723 bradi

bradi
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 czerwiec 2012 - 14:02

W zeszłą sobotę potrącił mnie TIR. Normalna droga wojewódzka, niezbyt duży ruch, jedziemy z 2 znajomymi gęsiego przy prawej krawędzi. Na drodze zakręt o bardzo łagodnym promeniu. Wyprzedza nas długa i szeroka na cały pas ciężarówka, i kiedy jest w połowie manewru, nagle odbija na prawo. Błyskawiczna decyzja - na prawo nie odbiję bo jadę tuż przy barierce, gwałtowne hamowanie niebezpieczne bo jeszcze wpadnę w poślizg i wyląduję pod kołami. Hamuję ile się da i jestem zdany na przeznaczenie. W lewe ramię uderza mnie naczepa, kładzie mnie na lewym boku i szoruję asfalt. Koleżanka jadąca za mną wpada na mnie, na szczęście nic jej się nie stało. Koleś znika za zakrętem tak że nie zdążyłem przeczytać numeru rejestracyjnego. Byłem w szoku i nie wiedziałem jak się zachować. Na szczęście potem zawrócił i zatrzymał się. Wezwaliśmy karetkę, obrażeń żadnych oprócz kilku stłuczeń. Koleś błagał żeby nie wzywać policji, to nie wezwaliśmy. Wziąłem kasę za pogięte koła, klamki i widelec. Uczciwy z niego był gość, ale chyba za głupi na prowadzenie takiego pojazdu. Kiedy mnie wiózł do domu tym swoim wielkim samochodem próbowałem mu tłumaczyć co zrobił i do czego mogło dojść, ale cały czas p*olił że mu koleś z naprzeciwka wyjechał... Mam nadzieję że coś do niego dotarło po tym incydencie. Mogłem wezwać pały i kupić nowy rower z OC ale chyba za dobre serce mam na to... Jak czytam o tym wypadku w Markach to nie wiem komu mam dziękować że nic poważniejszego się nie stało.
Ale nie zamierzam dać się zastraszyć i wracam jak tylko dojdą nowe koła na szosę... im więcej nas będzie jeździło tym bardziej będą na nas uważać. Zwracajmy grzecznie uwagę kierowcom kiedy robią takie głupie manewry. Każdy uświadomiony kierowca to bezpieczniejsze drogi dla pozostałych rowerzystów. Chociaż... na niektórych ludzi słowa nie mają wpływu...

#724 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 22 czerwiec 2012 - 14:39

Bradi a gdzie to było??
Co do policji - dziwne bo jak juz pisałem o innym przypadku wyżej wzywając karetkę do wypadku automatem dostaje wezwanie policja...

#725 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 22 czerwiec 2012 - 14:39

nie robił problemu że trzeba zapłacić?

#726 bradi

bradi
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 czerwiec 2012 - 15:02

Policja dostała wezwanie z automatu, ale odjechaliśmy zanim przyjechali (nie podawaliśmy danych osobowych). Normalnie lubię robić wszystko zgodnie z prawem, ale ten koleś tak ładnie prosił, a ja jestem niezbyt asertywny. No i oczywiście płacił bez gadania bo w przeciwnym wypadku inaczej byśmy rozmawiali.
To było na drodze nr 780, kawałek przed Alwernią.

#727 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 czerwiec 2012 - 15:08

Ciekawe co już miał na sumieniu, że tak się bardzo bał policji... Może miał dużo punktów karnych za spychanie rowerzystów z drogi :-(

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#728 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 22 czerwiec 2012 - 15:18

W zeszłą sobotę potrącił mnie TIR. Normalna droga wojewódzka, niezbyt duży ruch, jedziemy z 2 znajomymi gęsiego przy prawej krawędzi. Na drodze zakręt o bardzo łagodnym promeniu. Wyprzedza nas długa i szeroka na cały pas ciężarówka, i kiedy jest w połowie manewru, nagle odbija na prawo. Błyskawiczna decyzja - na prawo nie odbiję bo jadę tuż przy barierce, gwałtowne hamowanie niebezpieczne bo jeszcze wpadnę w poślizg i wyląduję pod kołami. Hamuję ile się da i jestem zdany na przeznaczenie. W lewe ramię uderza mnie naczepa, kładzie mnie na lewym boku i szoruję asfalt...

Jak to możliwe że nie wpadłeś pod koła tej naczepy, zawadziła Ciebie samym tyłem ? Jak dla mnie to dostałeś drugie życie ! Gdyby zjechał wcześniej w prawo to przecież by Was przemielił kołami !

#729 bradi

bradi
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 czerwiec 2012 - 16:51

Po uderzeniu udało mi się jeszcze przez chwilę utrzymywać równowagę, także upadłem dopiero kiedy już nas prawie całkiem minął. Chyba miałem szczęście - nie każdy wychodzi z takiej sytuacji z paroma obdarciami i stłuczeniami - rower przyjał większość energii upadku. Ale nie ma co roztrząsać sprawy tylko jeździć dalej, myśleć za innych i mieć oczy dookoła głowy.

#730 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2012 - 17:34

bradi, trzeba było bezwzględnie wezwać policję - bezmózgich zabójców trzeba eliminować z ruchu. To, że ładnie prosił nie ma znaczenie - prawie Was pozabijał.

Kupuję kamerę i wieszam na stałe, bo w sytuacjach podbramkowych faktycznie nie zapamiętuje się tablic.

#731 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 22 czerwiec 2012 - 21:17

Kupuję kamerę i wieszam na stałe, bo w sytuacjach podbramkowych faktycznie nie zapamiętuje się tablic.

Świetny pomysł, sam o tym myślę, ale jak zwykle brak płynności finansowej :-(

#732 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 22 czerwiec 2012 - 21:38

no i doczekaliśmy czasów gdy każdy bedzie na każdego szukał haka

#733 tresor

tresor
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • Skądkrk

Napisano 22 czerwiec 2012 - 21:52

troll alert!

kurde krakowskie drogi pełne kierowców bez wyobraźni, pełne dziur, wąskie, źle zaplanowane i wybudowane. Weź tu sobie człowieku wyjedź pokręcić chwilę...

bradi, żadne ukryte urazy nie wyszły? Jakieś bóle stawów, mięśni?

#734 bradi

bradi
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 czerwiec 2012 - 22:09

Jak na razie żadnych problemów, ale 100% pewności będę miał jak pojadę na jakiś porządny trening. W ogóle to była dosyć niewielka prędkość - my jechaliśmy spokojnie, a koleś też dopiero przyspieszał, bo wcześniej zwolnił zanim nas zaczął wyprzedzać.

Z tą kamerką to nie jest taki głupi pomysł. Możnaby zrobić stronę internetową z filmami pokazującymi sytuacje jakie spotykamy co dzień na drogach - coś w stylu http://www.sillycyclists.co.uk/ , tylko że dla kierowców.

#735 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 23 czerwiec 2012 - 10:08

A najlepiej 2 kamerki z tyłu i z przodu. Jakiś czas temu widziałem nawet w programie TV rzecznika prasowego policji, który najpierw ganił motocyklistów za głupotę, podtrzymując stereotyp młodego idioty na ścigaczu, a później pokazał filmik nagrany przez motocyklistę w którym kierowca w chamski sposób zajeżdżał mu drogę (swoją drogą kierowca wieśwagena passata, więc kolejny stereotyp się potwierdził :-D).

Swoją drogą, tu też pojawiły się komentarze na temat motocyklistów, a wydaje mi się, że sprawa ma się podobnie jak z rowerzystami. Jest sporo matołów, którzy kupili ścigacza i proszą się o śmierć, ale myślę że większość to rozsądni ludzie. To w końcu też jednoślady i wiele osób czerpie podobną przyjemność z jazdy motorem co my z jazdy rowerem.
Nie tak dawno jadąc w kilka osób spotkaliśmy jadącą z naprzeciwka grupę motocyklistów, każdy widząc nas podniósł dłoń w geście pozdrowienia. Bardzo miła sprawa.
Ja znam kilku motocyklistów, jednego na ścigaczu, jednego z turystykiem, jednego z czoperem, więc przekrój przez środowisko mam pełen. Ah, zapomniałem, jeden kolega miał też lekki motocykl do dojazdów do pracy, ale po wypadku spowodowanym przez kierowcę, który go nie zauważył odstawił jednoślady. Wszystkie. Pół roku był na zwolnieniu, uszkodzenie kręgosłupa, jakiego doznał w wypadku będzie mu o sobie przypominać do końca życia.

#736 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2012 - 15:10

Ty, jeśli masz takie "mądrości" do przekazania, to już się lepiej nie wypowiadaj... :evil:

A najlepiej 2 kamerki z tyłu i z przodu.(...)

No przyznam, że rozważam taką możliwość. Oprócz dokumentowania w razie ew. wypadków (oby nie było potrzeby) to jest fajny materiał do filmów. Zwłaszcza w górach na szybkich zjazdach ;-). Myślałem o Crocolis HD, jednak problemem jest tu czas pracy na baterii. Może ktoś może polecić kamerkę, która wytrzyma 5 h i nagrywa FulHD?

#737 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 23 czerwiec 2012 - 16:37

Nie znam się to się wypowiem. GoPro?

#738 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 23 czerwiec 2012 - 17:05

Jeżeli chodzi o rejestrowanie różnych zdarzeń:

koledzy mieli na zgrupowaniu kamerkę, ta kraksa z winy rowerzysty, zatrzymał się
na zderzaku samochodu :-)

#739 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 czerwiec 2012 - 17:29

Panowie, Virenque wskazał temat o kamerkach, proszę dalszą dyskusję prowadzić w odpowiednich tematach.

#740 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 10 lipiec 2012 - 09:13

Temat wyczyszczony

i z sensem proszę :)

Dodaj odpowiedź