Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#641 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 26 sierpień 2015 - 14:10

Dobra,

jestem po pierwszym krótkim treningu z Mio Cyclo 105. Aktualizacja przebiegła bezproblemowo.

Parowanie z czujnikiem pręd/kad świetnie zadziałało, bez wielkich niespodzianek wszystko działa. Ale...

Nie wpisałem mu w profile obwodu koła, dałem Auto. Mam koła 700x23c. Po treningu widzę, że uznał, że trzeba wpisać 2045 mm. Niby wedle tabelek to bardziej ok. 2100-2130 mm, ale mam dość niskie ciśnienie, itp. Zresztą, potem sobie to zmierzę i wpiszę.

Problem może dotyczyć tego pomiaru, bo... Wg Mio Cyclo i mioshare.com jak można się spodziewać przejechałem 22,91 km, po eksporcie (czy to automatycznym, czy manualnym) do endo i stravy mam już tylko 21,6 km. 1,3 km na tak małym dystansie, to błąd ok. 6 procent. Sporo!

Podejrzewam, że to dlatego, iż:

- MioCyclo opiera się na czujniku i tak wylicza dystans

- plik *.gpx nie korzysta z tego czujnika, a tylko z zapisów *,gps.

Tak jest? To co zrobić, żeby eksportować w miarę dokładny plik do stravy/endo? Jest jakieś rozwiązanie?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

#642 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 26 sierpień 2015 - 14:38

Endomondo i strava, chyba porównują zapisaną trasę z mapaa i tam przycinają, stąd ta różnica.

Średnie na obu chyba masz prawie takie same?

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#643 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpień 2015 - 14:48

Skorzystaj z programu yareksa do zgrywania treningów. 

-- 

Marcin Trzaska

#644 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 26 sierpień 2015 - 15:10

Endomondo i strava, chyba porównują zapisaną trasę z mapaa i tam przycinają, stąd ta różnica.

Średnie na obu chyba masz prawie takie same?

No nie mam średnich takich samych, skoro ucięło o 1,3 km.

Na Mio mam ok. 30,3 km/h, z pliku *.gpx - 28,5 km/h. Spora różnica. Dlatego zastanawiam się, gdzie tkwi problem.

Cały czas pytanie czy do *.gpx eksportowane są dane z czujnika (wtedy prędkość 30,3 km/h czy z gps - wtedy 28,5 km/h). Wrzuciłem plik w notatnik i okazuje się, że dane o kadencji są - czyli z czujnika, bo przecież z gps kadencji nie wziął :)

#645 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 26 sierpień 2015 - 15:18

Skorzystaj z programu yareksa do zgrywania treningów. 

Jak rozumiem musiałbym firmware globo instalować. Hm... Podobno na oficjalnym oprogramowaniu 2.0.* jaj już nie ma. 

#646 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpień 2015 - 15:20

Nie. Wersja, której używałem zgrywała poprawnie treningi z Mio z FW 2.x i z FW GS.

-- 

Marcin Trzaska

#647 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 26 sierpień 2015 - 15:45

Nie. Wersja, której używałem zgrywała poprawnie treningi z Mio z FW 2.x i z FW GS.

Aaaa, Dobry Człowieku, to poratujesz linkiem, lub numerem posta? Bo jak wpisuje w szukaczkę 'program', to tam mam wątpliwości, o który dokładnie chodzi.

Z góry wielkie dzięki i przetestowałbym od razu.

#648 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpień 2015 - 15:51

http://www.citysat.com.pl/~cyclo/- wersja 2.04

-- 

Marcin Trzaska

#649 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 26 sierpień 2015 - 16:42

No to tak :)

Program zainstalowany, ale eksport do *.gpx (nawet ze współczynnikiem wyrównania dystansu) nic nie dawał. Nadal endo i strava widziały dystans 21,6 km zamiast 22,9 km.

Ostatnią deską ratunku był eksport do pliku *.tcx. Sukces! Zadziałało. Mam dystans (kadencję, średnią, wysokość), jak w Mio.

Czyli teraz, żebym zrozumiał, bo lubię wiedzieć, co w trawie piszczy. Jak dla laika. Eksport z mioshare bezpośrednio do *.gpx powoduje, że dystans sobie potem endo i strava dostosowują po mapach? Nieważny jest dla nich pomiar z czujnika?

A program FakeGPS stosuje współczynnik wyrównania (dzieli sobie pewnie dystans z czujnika, przez dystans z map), nanosi na *.tcx i dzięki temu potem można wczytać to, co na liczniku. Tak?

#650 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 sierpień 2015 - 11:42

Jeszcze jedno pytanko:

bo nie widzę w FW Mio (2.*) możliwości wrzucania tras i podążania nimi.

Czy FW Globo na to pozwala? Bo ktoś tak kiedyś pisał. Czy mogę poprosić linka do najnowszego, stabilnego, działającego FW Globo? Może ktoś wkleić?

Dzięki wielkie.

#651 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 sierpień 2015 - 11:46

Tak, z FW GS jest to możliwe.
http://www.globalsat...ct_cnt_folder=4

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
  • MarekB lubi to

-- 

Marcin Trzaska

#652 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 sierpień 2015 - 12:02

Czach, a te moje dywagacje laika na temat różnic w zrzucaniu treningów via program yareksa i bez programu to mają jakiś sens? Tak to wygląda?

#653 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 sierpień 2015 - 12:07

tak to mniej więcej działa. :-)
BTW: przy FW GS logowane są także dane z termometru. Ale trzeba nieco pokombinować aby mieć wykres temperatury w Stravie. (opis umieściłem jakiś czas temu w tym wątku)

-- 

Marcin Trzaska

#654 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 sierpień 2015 - 15:37

Zainstalowałem FW GS. Jest trochę mniej stabilny od oryginału. Udało mi się go zawiesić. Ale nie o tym. Wczytywanie tras działa. Jednak mam pytanie. Mam trasę z punktami, które mnie np. 100 metrów od zakrętu informują, że mam skręcić. Puntky są eksportowane tylko w pliku tcx. W gpx znikają. A FW GS nie przyjmuje plików tcx. Ktoś to rozwiązał?

Wysłane z BlackBerry Passport.

#655 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 27 sierpień 2015 - 23:01

FW GS już stabilny :) Trzeba jednak pamiętać o 'factory reset' po wczytaniu softu.

Wgrałem sobie trasę przygotowaną w gpsies.com. Może znajdę jutro chwilę czasu, aby sprawdzić, jak nawiguje.

#656 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 28 sierpień 2015 - 16:30

Wgrałem course, odpaliłem follow i... jakaś katastrofa :D byłem zupełnie poza drogą. Niedokladność masakryczna. W związku z tym nawigowanie nie miało większego sensu.

Czy ktoś regularnie korzysta z tej funkcji? Pewnie. Coś źle robiłem. Jest mi w stanie napisać, gdzie tworzy trasy, aby Mio chciało współpracować? Szukam człowieka doświadczonego w tej funkcji, aby mi wszystko wytłumaczył. Będę bardzo wdzięczny i zobowiązany.

Bo z taką nawigacją, jak teraz, to wracam do FW oryginalnego Mio. Ma kilka funkcji lepszych niż ja to, co oferuje FWw global.

#657 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpień 2015 - 16:47

Ja tworzyłem trasy za pomocą gpsies.com

-- 

Marcin Trzaska

#658 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 28 sierpień 2015 - 17:13

I jak postepujesz po wgraniu? Follow, forward? Tak? I jedziesz po śladzie?

Jak dasz ekran np. na wartości z czujników, to informuje Cię o zakręcie albo o punkcie, który sobie na gpsies zaplanował? Czy musi mieć ekran na nawigacji cały czas?

I jeszcze jedno. Jak odpalam trasę i potem forward, to trening mi się już automatycznie zaczyna? Czy muszę jeszcze jakoś wystartować?

#659 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpień 2015 - 17:17

Z tego co pamiętam to tak właśnie robiłem. Follow. 

Informował mnie odpowiednio wcześniej o zbliżaniu się do punktu i pokazywał strzałkami, w którą stronę jechać.

Tak, ekran nawigacji trzeba mieć cały czas włączony aby „nawigował”. ;-) Można przełączać oczywiście.

Tak, trening się zaczyna.

-- 

Marcin Trzaska

#660 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 28 sierpień 2015 - 17:23

Dzięki. Czyli de facto wszystko dobrze zrobiłem. Hm... robiłeś eksport z gpsies normalnie do gpx. Czy jakieś inne cudo?

Dodaj odpowiedź