Jump to content

Photo

Mio Cyclo

1162 replies to this topic

#141 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 17 March 2014 - 21:39

A ja wprowadziłem zaniżony obwód koła... o około 8-9cm !!!!

No i co... w końcu dobrze pokazuje odległość całkowitą, przez co i średnią prędkość. Ale... prędkość chwilowa o ok 1km/h niższa od tej z GPS (endomondo). Na płaskim. Raczej ufam GPS'owi w tej kwestii. Zresztą... to niemożliwe żeby Endomondo z GPS'a odległość i czas dawały jakaś prędkość średnią (matematyka ;)) i pokazywały prędkość chwilową o 1km/h wyższą niż MIO przy tym samym odległość/czas. Coś jest zjebane w firmware. Ja mam angielskie 2.01. A jak to u Was wygląda?

Aha... no i przy wrzucaniu danych do Endomondo lub Stravy, danych z korektą prędkości jak i bez, cała matematyka przemawia właśnie za błędem w MIO.

#142 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 March 2014 - 21:48

ehlo,

Rower MTB: wpisałem obwód koła zmierzony własnoręcznie. Wszytko w porządku (prędkość/odległość)

szosówka: wybrałem 700x23c: prędkość/odległość zawyżone; wpisałem obwód koła zmierzony ręcznie i odjęte 5mm i... ZONK. Wg. Mio(share) dystans 103 km, po wrzuceniu do Stravy/Endo 96.7 km. Hm. Na razie nie mam jak "eksperymentować" bo porywy wiatru wrzucają w krzaki. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#143 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 21 March 2014 - 09:25

Pozostaje pytanie, jak MIO oblicza dystans całkowity treningu. Jest to dla mnie zagadka, bo przy wprowadzonym zaniżonym obwodzie koła przejechany dystans  się zgadza, prędkość średnia się zgadza (bo to zwykłe dzielenie przez czas), natomiast prędkości chwilowe są błędne i to aż o ok. 1km/h przy prędkości ok. 30km/h (3%!!!). Czyli około tyle, o ile musiałem zaniżyć obwód koła aby zgadzał się dystans. Dziwi tym bardziej, że dystans powinien być wartością liczba obrotów koła * obwód koła (+/- 1 obwód koła).

#144 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 21 March 2014 - 11:59

Pozostaje pytanie, jak MIO oblicza dystans całkowity treningu. Jest to dla mnie zagadka, bo przy wprowadzonym zaniżonym obwodzie koła przejechany dystans  się zgadza, prędkość średnia się zgadza (bo to zwykłe dzielenie przez czas), natomiast prędkości chwilowe są błędne i to aż o ok. 1km/h przy prędkości ok. 30km/h (3%!!!). Czyli około tyle, o ile musiałem zaniżyć obwód koła aby zgadzał się dystans. Dziwi tym bardziej, że dystans powinien być wartością liczba obrotów koła * obwód koła (+/- 1 obwód koła).

Mówisz o dystansie zwracanym przez licznik, czy przez strave/endomondo?

Ostatnio przejechałem z na dwóch licznikach około 36Km i różnica wyszła 60m.

#145 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 24 March 2014 - 23:25

Hey, dziś analizowałem problem jednego z użytkowników i wyszło, że trzeba dodatkowo weryfikować komunikację z Mio w moim programie - użytkownikowi na jednym z domowych laptopów zrywało komunikację podczas odczytu danych dla treningu, w związku z czym niektóre punkty zawierały przekłamane dane (Magellan na tym laptopie się zatrzymywał przy odczycie, mój program niestety leciał dalej z niepełnymi danymi).

Dlatego też zamieszczam nową wersję  http://www.citysat.c...SforWIN2_01.exe która w przypadku problemów z komunikacją wyświetli komunikat o błędzie i nie pobierze treningu.

Pozdrawiam

Jarek

#146 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 25 March 2014 - 17:47

Kupiłem w tym sklepie podstawkę do Garmina Edge 500. Pasuje do Mio Cyclo prawie idealnie. Prawie, bo występy w podstawce są odrobinkę grubsze i dłuższe od rowków w Mio, ale i tak trzyma nieźle, ciasno, choć słabo zatrzaskuje. Ewentualnie spróbuję delikatnie poskrobać nożykiem, może się uda poprawić.

Aha! W oryginalnym opakowaniu od Garmina były DWIE podstawki! I dwa komplety o-ringów do mocowania. Nic, tylko kupować komu potrzebne.

#147 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 25 March 2014 - 17:59

Tak czy inaczej, wygląda na to, że (przynajmniej moje) MIO zawyża przebyty dystans przy poprawnie wprowadzonym obwodzie koła. Prędkość chwilowa jest przy tym prawidłowa. I jest to niezależne od tego jakim programem czytamy - czy yarex'a, MIO Share czy Magellanem. Po prostu zsumowany przez urządzenie dystans jest za długi. Co ciekawe... wydaje mi się, że program yarex'a włączony bez korekcji odległości pokazuje prawidłowe odległości. Do tej pory yarex twierdził, że korekcja jest potrzebna dlatego, że MIO zaokrągla na tych krótkich odczytach (co ma sens!). Ale nie jest wykluczone, że właśnie nieprawidłowo zaokrągla na dystansie całkowitym. Kto wie jak oni to liczą. Prawda jest taka, że MIO rejestruje speed i time_interwal. A powinien odległość. Jutro ostateczny test mojej teorii.

#148 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 26 March 2014 - 09:36

O... całkiem niezła podróba.

Pewnie z tej samej farbyki....

http://www.aliexpres...1447353940.html

#149 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 March 2014 - 09:58

ehlo,
Ale cena nie powala.
Co do samego Cyclo.
Sobota
Opona 700x23c. Zmierzony obwód koła: 2104mm. Do licznika wpisałem mocno zaniżony: 2035.
Dystans: 173 km wg licznika,
Strava/Endo: 167 km.
Przy obwodzie zmierzonym wyszłoby ok. 178 km.
Niby nadal mieści się w granicach 10% błędu.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#150 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 26 March 2014 - 13:55

Dzwoniłem właśnie do serwisu... koleś powiedział, ze to miejsce na wpisanie "mm" to średnica koła... WTF?!?!

#151 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 March 2014 - 13:56

No bez przesady. Wpisz średnicę to bzdury wyjdą.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

-- 

Marcin Trzaska

#152 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 26 March 2014 - 15:28

ehlo,
Ale cena nie powala.
Co do samego Cyclo.
Sobota
Opona 700x23c. Zmierzony obwód koła: 2104mm. Do licznika wpisałem mocno zaniżony: 2035.
Dystans: 173 km wg licznika,
Strava/Endo: 167 km.
Przy obwodzie zmierzonym wyszłoby ok. 178 km.
Niby nadal mieści się w granicach 10% błędu.

W sumie to tak zawsze jest. Zanim kupiłem Mio jeździłem ze smartfonem, który zapisywał ślad oraz z licznikiem Sigma 1606L ustawionym dokładnie według pomiarów obwodu koła. Dystanse ze smartfona i z licznika nie zgodziły się NIGDY i w żadnych warunkach. Endo i Strava oraz wszelakie inne strony gps pokazywały zawsze zaniżony dystans, rzędu 2-5%. Zdziwił bym się, gdyby było odwrotnie. Zrobiłem kiedyś eksperyment i pojechałem w trasę z dwoma telefonami i licznikiem. W efekcie uzyskałem trzy różne dystanse na tej samej trasie w tym samym czasie. Te z telefonów były zbliżone do siebie, ale i tak obydwie były istotnie krótsze od wskazania licznika.

Zrób inny eksperyment - nie paruj czujników od prędkości i kadencji z licznikiem, niech Mio i ch nie widzi i liczy w oparciu o gps. Jeśli wtedy wyjdą różnice, to możemy mówić o problemie.

#153 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 26 March 2014 - 18:49

Pirx,

zgadzam się, że ze śladu GPS wychodzą aproksymacje łuków, ale procent błędu jest za duży. Mam wrażenie, że problem jest z jakąś operacją matematyczną w firmware MIO. Taki test... przy zmierzonym obwodzie koła jedziemy przez chwilę trzymając prędkość 20km/h (np. robimy LAP'a, żeby pomiar był dokładny). Po takiej minutowej jeździe prędkość średnia powinna wynieść ~ 20km/h. A co jest - 21,5km/h. Dlaczego? Bo prędkość średnia jest wyliczana jako dystans/czas. A dystans jest zawyżony. Chinole musieli gdzieś złe dzielenie zrobić... nie ma bata.

#154 atomek

atomek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 27 March 2014 - 18:33

Wygląda na to, że jest tak jak myślałem.

Sprzęt najpewnej pochodzi ze wschodu... GlobalSat (który już był wcześniej wspominany) jest z Tajwanu (Chiński Krym ;)). GlobalSat robi coś, co wygląda jak nasze MIO. No to jazda.

http://www.globalsat...ct_cnt_folder=4

Wrzucimy firmware od GlobalSat'a. Co z tego ze z maja 2013 i że niby 2.00.

Wpisałem obwód koła z tabelki (2097mm). Po 10km dystans był o 100m za długi. No, nieźle... 1% zamiast 5% odchyłu od GPS. Fajnie... może ten 1% na GPSie się myli... no ale ale... jeszcze sobie zmierzę obwód mojego koła. Ołówek, brat, przedpokój... o... 2080mm mam. czyli pomiar miał 17/2000 błędu na obwodzie czyli... właśnie ten 1%.

No to wygląda na to, że tajwańczycy są lepsi z matmy.

Zachęcam do testów.

a właśnie... zobaczcie na spodzie mio... no to mamy soft od producenta ;)

Attached Files

• Attached File  mio.jpg   82.54KB   18 downloads

#155 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 March 2014 - 18:36

ehlo,

Znalazłem trasę, którą przejechałem bez czujnika CAD/SPD.

Mio: 16.1 km

Strava: 16.2 km

Endo: 16.18 km,

czyli źle przelicza dane z czujnika.

-- 

Marcin Trzaska

#156 Wupe

Wupe
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 29 March 2014 - 21:07

Czy możecie mi wytłumaczyć co oznaczają w Mio skróty:  HR INZN, SPD INZN, TRACK DTG, NP, IF, TSS. 

#157 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 30 March 2014 - 09:44

HR INZN - Heart Rate In Zone, SPD INZN - Speed In Zone, TRACK DTG - Track Distance To Go, NP - Normalized Power, IF - Intensity Factor, TSS - Training Stress Score.

#158 kamil9998

kamil9998
  • Użytkownik
  • 66 posts
  • SkądŁask

Posted 30 March 2014 - 16:55

Ja mam wpisane 2119mm i jest idealnie +/- 100m ze stravą. Dzisiaj 130km i nie pomyliło się nawet o 50 metrów. Wgraliście ten nowszy firmware co było podany gdzieś wyżej co nie ma języka PL jeszcze?

#159 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 30 March 2014 - 17:06

Ja mam 2.01 angielski. W polskiej wersji 1.0 nie da się wpisać obwodu w mm.

#160 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 March 2014 - 17:09

A u mnie MioShare się zbiesiło i nie mogę zgrać treningu. Mieli, mieli, mieli i nic z tego mielenia nie wynika. :-/

-- 

Marcin Trzaska

Reply to this topic