Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomóżcie! Chcę kupić klamkomanetki Shimano. Mam dwa typy...

57 odpowiedzi w tym temacie

#21 Lukasio

Lukasio
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądLeg/ Wro

Napisano 28 czerwiec 2010 - 19:26

Cytat

Cytat

Nie co pisze producent na ulotce, tylko z własnego doświadczenia!!!, Od pół roku mam klamkomanetki Ultegry 6500 i nijak nie chciały pracować na 8 rzędowej kasecie, więc przeszedłem na 9. Przy 9 i 10 jest łatwiej bo różnica między odstępem koronek jest delikatnie mniejsza niż przy 8 i 9. Kolejną sprawą jest to że lepiej zadziałałby zestaw 9tkowy Campy i na 9tce i na 8mce. Więc jeśli czegoś nie sprawdziłeś to lepiej nie rób zamieszania.

Ano chyba że tak. Nie zmienia to jednak faktu że grubo przegiąłeś z tym ostrzeżeniem, każdy może się mylić, ale nie słyszałem że można dostać za to ostrzeżenie :shock:

Lukasio, powiedz lepiej jaki masz osprzęt i koła. Kaseta musi być dostosowana pod koło i klamki. Tak więc jak masz shimano to nie kupuj kasety campy bo ci nie wejdzie.

A co radzimy? Poszukaj może w takim razie czegoś używanego pod te 8s, choć może być ciężko znaleźć. Ale zdarzają się na allegro jakieś old schoole w stylu sh 600, więc może to był by dobry wybór.

Acha, to w końcu 7s czy 8s??

Możesz też pomyślec o zmianie na 9s, z tym że jak budżet na wszystko to jedyne 300zł to nie ma szans. Może jednak warto dozbierać.. A jak nie to polował bym na używki na allegro. Taki stary sprzęt przetrzyma dłużej niż nie jeden nowy :lol:

Obręcze mam mavic, piastę ritchey a kasetę i cały osprzęt sh. Wiem że cam nie jest kompatybilny.

#22 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwiec 2010 - 20:28

Cytat

maciej1986, raz regulowałem przerzutkę 8s żeby działało na 7 zębatkach i hulało bez zarzutu - nawet nie trzeba było się wiele męczyć z ustawianiem. Myślałem więc, że tutaj będzie dokładnie tak samo - chyba trzeba się douczyć ;)

W jakim zakresie mam się douczyć?? Poprawny układ regulujesz na byle jakim przełożeniu i śmiga, 7/8 trzeba regulować na jednej ze środkowych koronek kasety. Odchyłka w tym momencie wynosi 0,6mm na skrajnych przełożeniach. Przy 8/9 ta różnica wynosi 1,84mm, a 10/9 1,56mm. Od razu widać, że układ 8/9 jest najmniej kompatybilny.
Co do Campagnolo, będzie bardziej kompatybilny układ przerzutka i łapa Campy z kasetą shimano niż mixy shimano.

#23 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 28 czerwiec 2010 - 20:54

Cytat

Witam wszystkich! Jak w temacie: chcę kupić dwie klamkomanetki , ale jak wiadomo jak najtaniej, gdyż moja jazda wygląda teraz naprawde amatorsko. Czy lepiej używana ultegrę czy też może nową sore? Sore znalazłem na allegro, ale jest podejrzanie tanio:

http://allegro.pl/it...azowa_cena.html

A może ktoś ma coś na sprzedaż tak do 300 zł?
Dzięki za pomoc!

a ja Ci proponuję rozwiązanie Deadiego :mrgreen:

Jak dobrze poszperasz to za 160-200zł kupujesz MANETKI SH R-440 (są dwie wersje 8 i 9s), które montujesz na baranku. Jeśli interesują Cie detale tego rozwiązania to daj znać, a pokaże Ci jak to wygląda, a jeśli pytasz o funkcjonowanie to dla mnie AMATORA - BOMBA.

Za chwile odezwą się głosy "mądrych", że to profanacja szosy - ja Cię zapewniam, że to bardzo tanie i dobre rozwiązania do amatorskiego kręcenia.

#24 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 28 czerwiec 2010 - 20:57

Deadhorse, Ja bym wolał sobie st 2200 kupić niż te gówna do mtb ;)

u2250y2014v3.gif

#25 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:06

Te gówna są szosowe jak już :->

#26 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:09

Cytat

Jak dobrze poszperasz to za 160-200zł kupujesz MANETKI SH R-440

Jak dobrze poszperam to za 160-200 zł mam łapy RX100 w ładnym stanie, a nie jakieś MTB co wyglądają na baranie jak kupa w wannie.
A jak nie klamkomanetki to "cyngielki" sobie przenieś na mostek. Albo na końce kierownicy :) , ale tu musisz się liczyć z tym, że każdy szlif to często rozwalona manetka.

#27 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:09

niech sobie będą ale wole kupić używane sory niż to. To się nadaje do prostej kiery. Teraz jedź z jakąś grupką i zmieniaj tak przerzutki w koncu liźniesz koło i wywrócisz resztę.

u2250y2014v3.gif

#28 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:21

Cytat

Cytat

Jak dobrze poszperasz to za 160-200zł kupujesz MANETKI SH R-440

Jak dobrze poszperam to za 160-200 zł mam łapy RX100 w ładnym stanie, a nie jakieś MTB co wyglądają na baranie jak kupa w wannie.
A jak nie klamkomanetki to "cyngielki" sobie przenieś na mostek. Albo na końce kierownicy :) , ale tu musisz się liczyć z tym, że każdy szlif to często rozwalona manetka.

powiem wprost: nie rozpier***aj mnie

na allegro od dłuższego czasu obserwuje rynek używanych klamek i adekwatność cen do towaru mnie po prostu poraża. Ludzie tam wystawiają wytyrane do granic możliwości ultegry 6500 lub jeszcze gorsze badziewia (5500, 4400) po około 320-250 zł co dla mnie jest wręcz komiczne. Już to kiedyś przerabiałem i zdania nie zmienie, że nie będę bogacił jakiegoś ciula (nie mogę tego inaczej nazwać), który szuka nie wiem kogo, kto kupi jego gówno za 300zł, które nadaje sie co najwyżej do rzucenia o ścianę, tudzieć pierdyknięcia młotkiem.

owszem jest teraz za 160 zł nowa prawa 5600, ale kilka pozycji niżej 244zł za używaną 5500 :lol:

Woody, zaznaczałem, ze chodzi o jazde czysto amatorską, poza tym rozwiązanie z emtebowskim gównem jest o wiele bezpieczniejsze niż manetki na ramię.

Ale panowie... ja nie mam zamiaru ponownie się przekrzykiwać z wami, skoro piszecie o czym o zym nie macie pojecia, bo taka jest prawda, że umiecie tylko pieprzyć, nie przekonując sięczy owe rozwiązanie jest dobre, tylko wciemno siejecie swoje mądrości.

#29 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:35

Ja od koś z forum kupiłem klamki za 150zl 8mkowe. Nie wiem czy drogo czy nie ale są.

u2250y2014v3.gif

#30 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:39

Cytat

na allegro od dłuższego czasu

Zauważyłem, że wielu ludzi nie zna innego miejsca do kupna i sprzedaży niż allegro. No kurna, ludzie, nie tylko ono istnieje na tej planecie. :-? Ciężko na forum popytać albo od znajomych z ekipy (o ile z takową się jeździ)?
Co zresztą można wywnioskować z powyższego postu woody'ego.

edit:

Weź nie gadaj facet takich głupot. Nawet na alledrogo są okazje, tylko trzeba polować.
http://www.allegro.p...ki_szosowe.html
http://www.allegro.p...x8_uzywane.html
http://www.allegro.p..._8_rzedowe.html
http://www.allegro.p..._3300_nowe.html
Mam jeszcze szukać?

#31 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:41

Allegro to akurat najgorsze miejsce gdzie można kupić takie rzeczy. Licytacje osiągają nieraz absurdalne wartości. Najlepiej czyhać na forach i tyle. Nawet Xtrabike ma taniej na stronie niz na allegro

u2250y2014v3.gif

#32 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:47

Mówmy o szerokodostepnych kanałach dostępności, a Allegro niewątpliwe takim jest. Tylko niektórym po prostu sie w mózgach poprzestawiało i delikatnie im od...dala. Najeździli się z kilka sezonów i szukają jelenia, który im zapłaci połowę ceny zakupu :lol:

Klamki to drażliwy temat jesli chodzi o biznes. Nikt sie tego nie pozbywa, chyba, że całego napędu, bo tak od siebie to sie raczej rzadko spotyka, stąd i takie ceny. Z drugiej strony dziś za 550zł kupuje sie nowe Ultegry co w ogóle "komplikuje" sprawę, bo taki zakup poprostu niszczy wszystkie inne. Tylko znowu koszty kasety, łancucha i wszystko bierze w łeb. Kino.

#33 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:51

dlatego musi wiedzieć co chce chce 8mkowe czeka kupuje sore używke bo nówki nie ma sensu i tyle. Jezdzi aż zajeździ i przy okazji odkłada na przyszłościowy napęd np ultegre.

u2250y2014v3.gif

#34 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:54

Dlatego jak się nie ma kasy to się szuka kompromisu :)

Zie można mieć wszystkie na raz za jeden szybki pstryk ;)

#35 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 28 czerwiec 2010 - 21:56

No ale za tą cene co podałeś już by były klamkomanetki szosowe

u2250y2014v3.gif

#36 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 28 czerwiec 2010 - 22:00

Cytat

maciej1986, raz regulowałem przerzutkę 8s żeby działało na 7 zębatkach i hulało bez zarzutu - nawet nie trzeba było się wiele męczyć z ustawianiem. Myślałem więc, że tutaj będzie dokładnie tak samo - chyba trzeba się douczyć ;)

No widzisz, więc jednak można. A ja za takie stwierdzenie dostałem ostrzeżenie. Więc chyba ty PsYhOl, też zaraz dostaniesz - za głoszenie herezji. No bo jak ma być sprawiedliwie, to skoro ja dostałem warna za to że napisałem że będzie jakoś działać, choć nie tak jak powinno, a kolega napisał że będzie działać poprawnie, to chyba tak samo powinien dostać warna. Zgadza się maciej1986, ?

Deadhorse, no zgodzę się że ceny klamkomanetek to przegięcie. Ale czemu niby piszesz że ultegra to badziewie?? A ludzie wystawiają za tyle, ponieważ ceny sklepowe są wysokie, tak więc ceny używek sa adekwatne do tego. Jak najnowsza Ultegra kosztuje ok. 700zł, no to używana 6500 300zł, więc nie widzę w tym nic dziwnego. No chyba że naprawdę skatowana do granic możliwości.

Lukasio, Proszę tu masz klasyka fajnego i w dobrym stanie, na pewno się opłaca :

http://allegro.pl/it...8s_rarytas.html

Z tym że rozumiem że ty masz jednak 7s, a nie 8s?? Wtedy proponuje poszukać czegoś na 7s :mrgreen:

#37 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 czerwiec 2010 - 22:02

Jak dobrze upoluje to kupi tanio nawet nówki Sory, vide mój poprzedni post.
I... jak zwykle forumowy Jester narobił najwięcej emocji. :lol:

#38 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 28 czerwiec 2010 - 22:04

Bartoszu,

http://allegro.pl/it...9_mod_6510.html

330zł, a ja bym ich nie chciał za darmo, bo oszpeciłyby mojego Treka :mrgreen:

A nowa ultegra kosztuje 600zł, jestna 10s i ja wcale nie pisałem, że to badziew - czytaj ze zrozumieniem :>

#39 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 28 czerwiec 2010 - 22:06

Deadhorse, skończ z tym allegro. Szukaj okazji na forum. Dopiero co na ty m śmiesznym allegro widziałem rower dwusezonowy na sorze za 2600. Aha i byla to jakaś merida.

u2250y2014v3.gif

#40 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 28 czerwiec 2010 - 22:15

Acha, może dodam że sklepy wystawiając na allegro mają drożej niż na stronie, ponieważ na allegro płacą prowizję za sprzedaż, więc to chyba oczywiste że mają te parę zł drożej wystawione, żeby im się zwróciły koszty allegro.

Co do cen to ja swoje ultegry 6500 mógłbym, dla ludzi z forum poza allegro, nawet za 200zł sprzedać (bo zgubiła mi się jedna kapa). Myślę że cena uczciwa.

I nie zgodzę się że allegro drogo wychodzi. Według mnie to najtańszy sposób by kupić jakiś dobry sprzęt. Wiadomo że niektórzy z ceną przeginają, ale czasem udaje się za grosze coś dobrego wyrwać i to taniej niż na zachodnich ebayach.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy