Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ehh, Co To Sie Robi Na Tym Świecie...

1447 odpowiedzi w tym temacie

#1361 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 listopad 2019 - 10:56

jeśli ten post był do mnie to[...]

Uderz w stół... Nie sądzę, że był kierowany specjalnie do Ciebie, ale skoro tak sądzisz, to może coś w tym być. 

"Demokracja to najgorszy system, ale nie wymyślono nic lepszego" - Winston Churchill

Konkretnie dotyczyło to polityki i systemu rządów, ale raczej powinniśmy rozpatrywać demokrację nie tyle przez prymat polityczny, co może raczej jako przez jedną z jej cech, czyli prawo do swobodnego wyrażania swoich poglądów, myśli, wyznania itd. Każde demokratyczne państwo zapewnia prawo do wolności słowa, wypowiedzi. Również Konstytucja RP Art. 54 nam to zapewnia.

Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Stąd pyskówki, że obraża się uczucia religijne bo ktoś przeczytał, że kto inny uważa religie za bujdy na resorach, są co najmniej śmieszne...

Stąd Omen ma...

Przypomnę, że puki co... W Polsce jest jeszcze demokracja, która jak widać wielu jest tu zupełnie obca...

Nie potrafię zrozumieć jednego, dlaczego ludzie prezentujące własne poglądy np. w takich miejscach. Uważają je za jedyne słuszne i zupełnie nie biorą pod uwagę faktu, że znaczna część naszego społeczeństwa, ma prawo myśleć inaczej...

... rację. No może poza tym, że nie 'puki co', a 'póki co' (ortograf.pl). Ale jak te ruskie pomniki, wyrażenie to jest niepoprawnym rusycyzmem: покá что [wym. poka czto],  jednak stałe połączenie póki z dopóki jest jak najbardziej poprawne np. "Póty dzban wodę nosi, dopóty się ucho nie urwie." 

Z drugiej strony obawiam się, że pisząc to co pisał:

Przypomnę, że puki co... W Polsce jest jeszcze demokracja, która jak widać wielu jest tu zupełnie obca...

Nie potrafię zrozumieć jednego, dlaczego ludzie prezentujące własne poglądy np. w takich miejscach. Uważają je za jedyne słuszne i zupełnie nie biorą pod uwagę faktu, że znaczna część naszego społeczeństwa, ma prawo myśleć inaczej...

sam sobie przeczył. Jest demokracja (rządy ludu, patrz wyżej), która zapewnia między innymi swobodę wypowiedzi. No to znajdują się ludzie prezentujący własne poglądy, które uważają za jedynie słuszne. Tu drobna uwaga: jedynie słuszne dla nich. Nie zmuszając do tych poglądów tych, którzy mają inne poglądy. Nawet tych, którzy uważają, że:

znaczna część naszego społeczeństwa, ma prawo myśleć inaczej...

oczywiście, że tak. Problem zaczyna się wtedy, gdy ta "znaczna część społeczeństwa" (nawet niech będzie to jeden człowiek, który uważa, że większość myśli tak jak on) wymaga od wszystkich pozostałych identycznego jak oni myślenia, odmawiając im prawa do swobody wypowiedzi. 

Czyli "my jesteśmy większością, a więc wy nie macie prawa mówić/pisać nic, co nie jest po naszej myśli". Nie tędy droga.

A w sprawie pomników jak widać zwyciężyła czerwona opcja

Przejedź się do Niemiec, zwłaszcza do części będącej niegdyś NRD. Berlin polecam. O ile symbole nazistowskie są w całych Niemczech prawnie zakazane, to nikt nie niszczy pomników nawet okupantów sowieckich, cmentarze są tam traktowane z szacunkiem, pomniki nie są traktowane jako obiekty sowieckiej dominacji i to pomimo tego, że sowieccy sołdaci z okupowanymi terenami (i ludźmi!) obchodzili się czasami jak najgorsi barbarzyńcy. 

Za Odrą panuje przekonanie, że Armia Czerwona, doprowadzając do upadku III Rzeszy, umożliwiła stworzenie demokratycznego państwa dobrobytu, które w 1990 r. objęło ogół Niemiec. I to pomimo okupacji przez dziesiątki lat części wschodniej Niemiec przez ZSSR. Polecam wywiad z Prof. Andrzej Saksonem: Niemcy chuchają na pomniki czerwonoarmistów.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1362 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 11:03

Co za bzdury - Niemcy uważają, że Armia Czerwona umożliwiła im stworzenie demokratycznego państwa dobrobytu, buchachacha

#1363 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 listopad 2019 - 11:28

Żyj dalej w swoim ciemnogrodzie. 

W odróżnieniu od takich 'polaczków' jak nie będę pokazywał kto paluchem (każdy się domyśli chyba), przeciętny Niemiec nie żyje dawno minionymi urazami np. do tego, że im sowieci wyrżnęli pół rodziny, a drugie pół zgwałcili (i być może są potomkami tychże sowietów...). W Polsce chwałą narodową jest trzymanie urazy do przeciętnego Ukraińca, który przybył tu harować w pracy, o której przeciętny Polak nawet nie chce (np. obieranie cebul, sprzedawca, magazynier), a tu jakieś przygłupawe typy wyskakują z wypominaniem, że pół wieku temu jakiś inny Ukrainiec z bandami wyrżnął całą wioskę w czystce narodowościowej. Żeby jeszcze ten typ wiedział, gdzie to i kiedy było, czy nawet paluchem na mapie mógł pokazać. Nie, bo i po co. Ważne, że pewno TEN Ukrainiec ponosi pełną moralną odpowiedzialność, za tamto zdarzenie. I nie ważne, że nie jest potomkiem ludzi, którzy się tym bestialstwem zhańbili (wręcz przeciwnie - jego przodkowie byli Polakami, konkretnie prababka...), ważne, że jest Ukraińcem i pewno czyha na niewinnych z siekierą. Podobne animozje mają co niektórzy do Niemców. 

Chore to. Żyjecie w swoim zaścianku, karmicie się swoją własną nienawiścią. I po co? Czyni z was to kogoś lepszego? Nigdy w życiu.

#1364 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 11:39

Jak - chyba- zauważyłeś, realnie do tej pory uzyskałeś jedynie posądzenie o niezrównoważenie psychiczne oraz brak miłości do bliźniego.

To co Ty zauważasz, a to co realnie dzieje się w rzeczywistości duchowej na skutek wypowiedzianych tu przeze mnie słów to dwie różne sprawy. 

A poza tym ja nie oczekuję ludzkiej pochwały, już o tym wspominałem.

http://bibliepolskie...e=11&tlid=12&e=

#1365 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 listopad 2019 - 11:55

Oj, i to w 17 wersjach błogości, szczęścia, bogactwa, błogosławienia. Zaiste, pełen wypas. I to nie ludzka pochwała (mniejsza, że Mateusz tak ponoć przekazał).

Tak wiemy, czekasz na życie wieczne.

Postawa podobna do tych, którzy oczekują po śmierci 40 dziewic (ale to chyba za karę, a nie w nagrodę?)?

#1366 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 12:06

Swoją drogą ile lat trwa to wasze życie wieczne? Bo ponoć nieskończoność. Ale przecież może Ci sie znudzić latanie z aniolkami czy ciągle te same dziewice po raptwm tysiacu lat(mi by się osobiście znudziło po 3 dniach), może po milionie... A może po miliardzie, a może po kwadrylionie do potęgi kwadryliona tysiącleci i nadal nie możesz sie wycofać. Bo to potrwa w NIESKOŃCZONOŚĆ wiecznego dobra i miłości... Brrr nie dziękuję.

#1367 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 12:30

Żyj dalej w swoim ciemnogrodzie. 

W odróżnieniu od takich 'polaczków' jak nie będę pokazywał kto paluchem (każdy się domyśli chyba), przeciętny Niemiec nie żyje dawno minionymi urazami np. do tego, że im sowieci wyrżnęli pół rodziny, a drugie pół zgwałcili (i być może są potomkami tychże sowietów...). W Polsce chwałą narodową jest trzymanie urazy do przeciętnego Ukraińca, który przybył tu harować w pracy, o której przeciętny Polak nawet nie chce (np. obieranie cebul, sprzedawca, magazynier), a tu jakieś przygłupawe typy wyskakują z wypominaniem, że pół wieku temu jakiś inny Ukrainiec z bandami wyrżnął całą wioskę w czystce narodowościowej. Żeby jeszcze ten typ wiedział, gdzie to i kiedy było, czy nawet paluchem na mapie mógł pokazać. Nie, bo i po co. Ważne, że pewno TEN Ukrainiec ponosi pełną moralną odpowiedzialność, za tamto zdarzenie. I nie ważne, że nie jest potomkiem ludzi, którzy się tym bestialstwem zhańbili (wręcz przeciwnie - jego przodkowie byli Polakami, konkretnie prababka...), ważne, że jest Ukraińcem i pewno czyha na niewinnych z siekierą. Podobne animozje mają co niektórzy do Niemców. 

Chore to. Żyjecie w swoim zaścianku, karmicie się swoją własną nienawiścią. I po co? Czyni z was to kogoś lepszego? Nigdy w życiu.

Chłopie zapisz się do tv i koniecznie rób stand up.

#1368 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2972 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopad 2019 - 12:59

Widzę, że tolerancja i miłość do bliźniego, to aż z Ciebie emanuje...

jak przyjdzie znów AC czy tam ich następcy, zgwałcą Ci żonę/dziewczynę, spedzą na Sybir to będziesz emanował miłością i tolerancją? bo przecież oni tak mają, trzeba to zrozumieć i uszanować i broń Boże się nie sprzeciwiać ;) trzeba przytakiwać wszystkim dookoła co chcą czegoś od nas, a już nie do pomyślenia coś zrobić we własnym państwie bez konsultacji z bratnim sąsiadem albo z malutkim państewkiem spoza Unii uwikłanym w wieczny konflikt z Palestyną.. A jak tylko próbujesz coś zrobić we własnym interesie, to premier raz dwa na dywanik, a to do Brukseli, a to do Tel Awiwu  :lol:

To jest ża-łos-ne.

#1369 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2972 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopad 2019 - 13:10

W odróżnieniu od takich 'polaczków' jak nie będę pokazywał kto paluchem (każdy się domyśli chyba), przeciętny Niemiec nie żyje dawno minionymi urazami np. do tego, że im sowieci wyrżnęli pół rodziny, a drugie pół zgwałcili (i być może są potomkami tychże sowietów...). 

powiedz to Żydom - żeby przestali mówić o holokauście, żeby przestali żyć przeszłością, żeby każdego kto im się nie podoba nie nazywali antysemitą, i najlepiej powiedz to pod ścianą płaczu albo pod kongresem w NY - ukamienują Cię na miejscu. 

powiedz to Ruskim - żeby przestali świętować dzień zjednoczenia narodowego, bo nie mają w sumie czego, ot taki mały epizod w ich historii żeśmy u nich przyjechali w odwiedziny ;) ew. mogliby z miłości i tolerancji do nas postawić pomnik husarzom ;) powiedz im też, że nie tylko oni zwyciężyli faszyzm - będzie to dla nich jakby obuchem po jajach dostali

do Ukrainców nic nie mam, pracują uczciwie, niech im się wiedzie, żal mi tylko ich państwa że się nie mogą u siebie pozbierać do kupy

do Niemców też w sumie nic teraz nie mam

ale pomniki agresora, albo absurdalne odszkodowania dla Żydów - sory, to nie powinno w ogóle mieć miejsca

• Prozor lubi to

#1370 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 13:14

Mnie to bawi i trzymam stronę Prozoza. Uraz można mieć do ludzi którzy osobiście coś zrobili a niech do jakichś ich potomków(lub całego narodu) którzy osobiście nic nie zrobili.

#1371 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 13:41

trzeba przytakiwać wszystkim dookoła co chcą czegoś od nas, a już nie do pomyślenia coś zrobić we własnym państwie bez konsultacji z bratnim sąsiadem albo z malutkim państewkiem spoza Unii uwikłanym w wieczny konflikt z Palestyną.. A jak tylko próbujesz coś zrobić we własnym interesie, to premier raz dwa na dywanik, a to do Brukseli, a to do Tel Awiwu  :lol:

To jest ża-łos-ne.

Jakbym słyszał Winnickiego, Międlara i Kowalskiego...

Wbrew podobnym poglądom, świat nie jest czarno-biały, a Polska jest naszym wspólnym domem, w którym każdy z nas, powinien się czuć jednakowo dobrze.

#1372 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 07 listopad 2019 - 13:48

No mnie już kaczafi zwyzywał od drugiego sortu, więc tak średnio się czuję w ojczyźnie, wiedząc, że tak brzmi oficjalne stanowisko rządu RP. Wg. nich jestem też zapewne lewakiem, zdrajcą i może nawet stałem tam gdzie ZOMO.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1373 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 14:00

To jest właśnie problem, że tylko jedna strona uzurpuje sobie prawo do życia w tym kraju. I właśnie spośród tych "prawdziwych" Polaków i "prawdziwych" patriotów, będą teraz tworzyć nowe elity...

Kiedyś, już jeden naród też tworzył nowe elity, spośród ówczesnych patriotów, a było to w latach 30-tych...

#1374 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3217 postów

Napisano 07 listopad 2019 - 14:49

A jeszcze niedawni beczały barany "refugees welcome" czy jakoś tak. No to teraz mają  hehe:

https://nczas.com/20...kroczyc-wojsko/

#1375 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 16:55

To co Ty zauważasz, a to co realnie dzieje się w rzeczywistości duchowej na skutek wypowiedzianych tu przeze mnie słów to dwie różne sprawy.
A poza tym ja nie oczekuję ludzkiej pochwały, już o tym wspominałem.
http://bibliepolskie...e=11&tlid=12&e=

Oświeć. Co takiego się dzieje.

#1376 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 17:43

No może poza tym, że nie 'puki co', a 'póki co' (ortograf.pl).

Rozumiem, że tylko dlatego zainteresowałeś się moim postem i rozłożyłeś go na czynniki pierwsze, aby publicznie wytknąć mi ten błąd?

Przyznam, że zrobiło mi się po prostu przykro, gdy przed chwilą to zauważyłem, a nawet porządnie się wkurzyłem... Słabe to było z Twojej strony i to nie dlatego, że zwróciłeś mi uwagę. Ale, że zrobiłeś to z takim przytupem!

Owszem, nie jestem dumny z tego błędu, a nawet się go wstydzę, bo faktycznie jest rażący. Jednak od jakiegoś czasu, w dużej bliskości asymilujesz tu z kilkoma osobami o dosyć nienachalnej inteligencji i jakoś Ci nie przeszkadza, że nie przestrzegają kompletnie żadnych zasad pisowni. Ale za to lajkują niemal każdy Twój post - czy tylko dlatego w ich przypadku jest OK?

Jestem przekonany, że Twój ruch nie był przypadkowy i nosi w sobie znamiona drugiego dna...

Jak już wspomniałem, jest mi wstyd, jest mi przykro i jestem też wkurzony - czy o to chodziło?

A może mam paść przed Tobą krzyżem, albo dokonać publicznego samopodpalenia, aby dopełnić Twojej potrzebie udowodniania wszem i wobec, swojej wyższości nad innymi?!

Pozwoliłem sobie na krytykę oświeconego majestatu, to może mi też będziesz teraz kazał zlikwidować konto na forum i iść sobie stąd precz, bo moja osoba Ci tu nie odpowiada?

Przyznam, że po przeczytaniu tego, co zrobiłeś wyżej. Zaczynam się zastanawiać, czy jeden z użytkowników nie ma czasem racji co do Ciebie, że celowo wyszukujesz sobie wrogów, potem publicznie się z nimi konfliktujesz, a w wolnych chwilach bawisz się tym i zrywasz z tego powodu boki...

#1377 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 18:23

Oj, i to w 17 wersjach błogości, szczęścia, bogactwa, błogosławienia. Zaiste, pełen wypas. I to nie ludzka pochwała (mniejsza, że Mateusz tak ponoć przekazał).

Tak wiemy, czekasz na życie wieczne.

Postawa podobna do tych, którzy oczekują po śmierci 40 dziewic (ale to chyba za karę, a nie w nagrodę?)?

Jak już odwołujesz się do tej islamskiej obietnicy, to mógłbyś chociaż sprawdzić, że dziewic tych będzie czekać tam 72, cwaniaczku.

Choć to już chyba nieaktualne, za dużo ostatnio chętnych.

https://encrypted-tb...TI3Wbmf8c5EmyZV

#1378 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 18:25

A te dziewice to ja wolę za życia tenteges.
  • Prozor lubi to

#1379 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 18:45

#1380 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2019 - 18:53

Będę jak Ty. Wysylal bez sensu filmiki z YT.

Dodaj odpowiedź