Skocz do zawartości

Zdjęcie

RDX czy Rychtarski?

81 odpowiedzi w tym temacie

#61 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lipiec 2010 - 21:08

Vivi masz rację teraz doszukałem o tej klatce, jest tak skonstruowana że częściowo kompensuje uderzenia.

#62 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 09 lipiec 2010 - 21:16

Mam nadzieję, że nie będzie to uznane za OT, ale skoro już o tym się tu mówi, to czy mógłbyś Irimi podac jakieś szczegóły dotyczące ramki od p. Orłowskiego, tzn. jakiej firmy są rurki ? Czy są chronione przed korozją w jakiś specjalny sposób ( wiem, że Manessman pokrywał swoje ramy specjalną substancją antykorozyjną ) ? Czy długo czekałeś na odbiór ramki ? I ostatnie - czy płaci się tam specjalnie za swój projekt malowania ramy ?

Żeby nie był całkiem OT to dodam, że jedną z cech, które stawiają ramki stalowe ponad karbonowymi, jest możliwośc przewiezienia ma ramie dziewczyny ( żony ), co raczej chyba nie jest spotykane w przypadku użytkowników karbonu ;-) [/b]

#63 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3238 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lipiec 2010 - 21:30

Cytat

a więc jakie konkrety ci chodzi? Zapewne widziałeś filmik chyba na 1 stronie, jesli nie to zobacz. Owszem są to testy sztuczne, ale pokazują słabość carbonu w stosunku do stali.

Należy jeszcze zauważyć jaka jest różnica w masie tych ram. Kilogram różnicy prawie 100% wagi.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#64 Bartez

Bartez
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lipiec 2010 - 22:02

Ja proponuję jednak topic wyczyścić. Jak ktoś będzie szukał informacji niech je znajdzie, konkretne, a nie wertując kilka stron wrzucania na siebie.
Co do ram Orłowskiego z tego co wiem czeka się około miesiąca, może nawet dłużej. Tutaj stronka która powinna być pomocna do liźnięcia ram na zamówienie: http://www.rower.com...ci-orlowski.asp choć pochodzi z 2000 roku :D
Z tego co mi wiadomo to malowanie wchodzi w cenę, jednak ta jest uzależniona od wielu czynników, w tym producenta rur którego sobie wybierzesz.
Bądź co bądź i tak polecam Rychtalskiego. Jako kolejny argument, tym razem bardziej w kwestiach etycznych, podam sposób w jaki uczeń opuścił ciepły ku.. dołek pod strzechą mistrza i przypisał sobie wszystkie zasługi zakrzywiając trochę rzeczywistość.

#65 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 10 lipiec 2010 - 06:21

Cytat

Żeby nie był całkiem OT to dodam, że jedną z cech, które stawiają ramki stalowe ponad karbonowymi, jest możliwośc przewiezienia ma ramie dziewczyny ( żony ), co raczej chyba nie jest spotykane w przypadku użytkowników karbonu ;-) [/b]

Nie dasz rady przewieść dorosłej osoby na ramie stalowej szosówki. Ryzykujesz jej zgięcie lub nawet złamanie. Np. taka nie super wylajtowana rama na rurkach Reynolds 531c ma po środku 0,5mm grubości.

Wiem, bo na mojej starej ramie poprzedni właściciel pewnie kogoś woził i rura górna jest ugięta o jakiś 1 mm.

Dołączona grafika

#66 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 lipiec 2010 - 08:50

Gibber, żartowałem, jasne, że nie - jak się wydaje 2 tysiaki na ramę ( lub więcej ) to przeciez nie po to, żeby kogoś na niej wozic

#67 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipiec 2010 - 20:09

Kup rame karbonową np od Hong Fu. mysle że są lepsze niż RDX-y - to w przypadku jak chcesz zozyc lekki szybki rower do smigania treningów itp.

Cr-mo - w przypadku jak chcesz byc świadomym posiadaczem czegos czego nie mają inni ( podobnie jak moja Gazela ) , ale widelec też zamów cr-mo ciernko rurkowy bo to wtedy pasuje wygladem i pracą .

cr-mo to piekna rama na lata, karbon - jeśli uzytkujesz ok 2-5 tyś rocznie to na pare lat ( aż pęknie) , cr-mo to cudowny "turysta" tylko czy bedzie "pracował " to zalezy od wykonania niekoniecznie materiału.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#68 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 lipiec 2010 - 21:14

Cytat

cr-mo to piekna rama na lata, karbon - jeśli uzytkujesz ok 2-5 tyś rocznie to na pare lat ( aż pęknie)

A niech pęka - można kupic np. ramę Treka z tzw. wieczystą gwarancją i dostanie się nową.

#69 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipiec 2010 - 21:34

Pod warunkiem że jest to tzw : wada fabryczxna " a nie udział w wypadku , nie licz na to iż ktoś prezenty robi za darmo, poza tym taka rama kosztuje sporo nowa i ma gwarancje na 1 własciciela dla przypomnienia, wole zmienić rame co 2 lata i dołożzyć ok 6-7 stówek na wymianie niż liczyć na bezinteresownść, technologie sie zmieniają. :mrgreen:

#70 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 lipiec 2010 - 21:48

Nowa rama Treka z sezonu 2008, tzw. karbon TCT kosztowała 4,5 tyś zł. Jestem pewien, że na wyprzedaży można go było kupic dużo taniej - Trek mocno obniża ceny wyrobów z poprzednich sezonów, więc taka cena byłaby konkurencyjna do stalówek naszych rodzimych producentów.

Co do wypadku - można rower ubezpieczyc za niedużą kwotę. Poza tym nie chcę tej firmy reklamowac, ale nie sądzę żeby robili specjalne problemy jeżeli chodzi o przyczynę pęknięcia. Nie chodzi o robienie prezentów, ale dbanie o markę - jeżeli nie byłoby widocznych oznak kraksy, a jakieś pęknięcie na spawie, to nie sądzę,zeby powoływali biegłego,żeby sprawdzał dokładnie przyczynę pęknięcia.

Pisząc to, nie chcę powiedziec, że ,,ramy karbonowe są lepsze od stalowych''. Za jakiś czas pewnie zamówię sobie stalówkę, ale nie należy też generalizowac w tej kwestii.

#71 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipiec 2010 - 22:38

Ramy Treka można kupić po cenach obnizonych cały czas z poprzednich lat - wystarczy zadzwonić do sklepu SSC firmowego i popytać, to samo dotyczy górskich, enduro itp

Ale ceny nie są porażająco niskie niestety .

#72 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipiec 2010 - 10:18

Cytat

bo myślę, że jeszcze kilka lat i wszystko będzie carbonowe i w cenie dobreg ALU

taa
kiedys ludzie mowili ze nie bedzie stali tylko samo alu, i co?? gucio. Niektore firmy co przez lata nie produkowaly stali zaczynaja do niej wracac bo wiedza ze stal ma jednak pewne zalety nad alu (patrz Gary Fisher).
Co do nowych materiałow to nano rurki, ale to tez forma węgla ;] i tez nei taka nowa Ruskie w 1952 juz sie nimi bawili. Na razie cena zbyt kosmiczna zeby to sprzedawac ale z czasem, kto wie. Pozatym jak na razie to te nanorurki sa zbyt krotkie zeby z tego zrobic tkanine weglową. Nanorurki odkryto w stali damascenskiej czy jakies tam innej, wiec tez znadna nowosc, nowoscia jest to, że ludzie sami je produkują. Te damascenskie nanorurki to raczej wytwor natury lub przypadkowy twor czlowieka.
http://news.cnet.com..._3-6091347.html
link do ramy Landisa z 2006, 2.2 funta < 1kg.

Cytat

The material used to make BMC's frame comes from Easton and Zyvex and is an enhanced version of standard carbon fiber. Typically, a sheet of carbon fiber, which consists of carbon strands woven into a fabric, is coated with resin. The resin that seeps into the gaps between the individual strands becomes the weakest part of the material.

Easton impregnates the resin with evenly distributed nanotubes (from Zyvex) to ameliorate the weakness. Easton already sells bike components made from the nanotube-enhanced weave.

#73 Bartez

Bartez
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 lipiec 2010 - 19:28

Dobra, temat wyboru ramy wrócił. Kojarzy ktoś ten zestaw? Nie mam pojęcia o języku niemieckim więc niech ktoś mnie uświadomi czy to jest full carbon czy aluminium + carbon widelec.

Ewentualne opinie co do produktu mile widziane.

https://www.boc24.de...13_11672__11673

#74 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 lipiec 2010 - 20:01

Rama alu z tylnym widelcem karbonowym.

#75 Gosc_zenek_*

Gosc_zenek_*
  • Gość

Napisano 19 lipiec 2010 - 20:32

Bartez zamów sobie ramę karbon w Luxtechu , będziesz miał na wymiar , według swoich widzi mi się , gwarę na trzy lata , i serwis w polsce., a jeszcze wspomina o swoim malowaniu .
zenek :-P

#76 Bartez

Bartez
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 lipiec 2010 - 20:39

Brzmi fajnie... cena?

#77 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2010 - 20:49

A przy okazji tego tematu: zamawiał może ktoś u naszych rodzimych mistrzów (Rychtarski, Orłowski ) ramę tytanową i mógłby się podzielic informacjami co do ceny, czasu oczekiwania, wyglądu i zachowania w użytkowaniu ?

#78 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 lipiec 2010 - 09:22

Mam ramę tytanową Rychtarskiego, ale z drugiej ręki, więc co do ceny i czasu oczekiwania się nie wypowiem :-P co do wyglądu, to zależy od tego, jakie kto sobie malowanie zażyczy (ewentualnie goły tytan, bez lakieru). W moim przypadku jest to oczojebna zieleń :mrgreen: ale strasznie odrapana, wypadałoby odmalować lub wypiaskować i wypolerować. W użytkowaniu zachowuje się bardzo dobrze, nie mam na co narzekać, jest sztywna i tłumi drgania lepiej, niż mój drugi (stalowy) rower. Niedługo będę ją sprzedawał, bo jest na mnie nieco za mała (53cm). Zdjęcia poniżej (sprzed paru miesięcy):

Dołączona grafika Dołączona grafika

P.S. Jeśli się nie mylę, to ceny nowych ram tytanowych Rychtarskiego zaczynają się od 4000zł.

#79 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 21 lipiec 2010 - 09:37

zważyłbyś ją :P
Kiedyś mi się marzyła taka, w sumie dalej marzy ale to już nieosiągalne w tym życiu :)

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#80 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 21 lipiec 2010 - 14:00

Gres, w życiu wszystko jest osiągalne, jezeli tylko bardzo sie tego chce :-D

Mati, fajna ramka, dzięki za informacje.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy