Chińskie ramy karbonowe
Started By
Lobster
, 16 lip 2010 20:13
1587 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 wrzesień 2010 - 13:45
krzy1976, nie masz gwarancji na tego Jamisa? Byłaby szansa na nową ramę, choć raczej minimalna, bo taka rzecz jest łatwa do naprawy. Ostatnio chyba na WW widziałem temat z podobnym problemem i ktoś tam ładnie opisał jakich klejów użyć, podobno po zastosowaniu tego przepisu spokój jest na amen.
Napisano 08 wrzesień 2010 - 13:53
niestety nie mam gwarancji bo kupowałem cały rower używany, wiem że to jest problem ogólnie tych ram Jamisa (Jamis Xenith SL z 2009 roku), w wielu egzemplarzach ruszają się te tuleje. Mógłbyś poszukać tego tematu ? WW to wiadomości wędkarskie ? hehekrzy1976, nie masz gwarancji na tego Jamisa? Byłaby szansa na nową ramę, choć raczej minimalna, bo taka rzecz jest łatwa do naprawy. Ostatnio chyba na WW widziałem temat z podobnym problemem i ktoś tam ładnie opisał jakich klejów użyć, podobno po zastosowaniu tego przepisu spokój jest na amen.
Napisano 16 grudzień 2010 - 09:44
a ja chciałem poruszyć jeszcze raz kwestię opłat za przesłanie ramy, ponieważ w ramach z chin stanowi to jednak znaczna część ich ceny
zacznę od tego co wiem:
powyżej wartości 22Euro od ramy należy zapłacić podatek vat 19% ceny albo 21% u nas, nie pamiętam
powyżej wartości 150Euro płaci się cło
prezent podlega vatowi chyba, że jest wart poniżej 22 Euro
jeszcze co do płacenie kupując nie przez ebay, a bezposrednio w jakims chińskim sklepie- nie ma problemów z płaceniem przez paypal, gdzie chińczyk dolicza sobie 3,9% od wpłacanej kwoty( koszt paypal`a i tak najtaniej w banku znalazłem 35$ za dokonanie przelewu do chin)
teoretycznie nadawca deklaruje wartość paczki i adresat nie dostarcza żadnych dokumentów
w praktyce jednak chińczyk posłał mi ramę z fakturą na 30$ w środku i jako "póbka". Urząd celny zatrzymał paczkę posłał mi list przewozowy, który należało podpisać i odesłać, zażądał ode mnie potwierdzenia zapłaty i kopii faktury... skończyło się na tym że paczka jest z powrotem w chinach. Tyle, że był to niemiecki urząd celny, może tam jest inaczej.
Teraz zastanawiam się:
jeżeli chińczyk posyła jako prezent to nie dołącza w środku żadnej faktury ani paragonu? Chodzi o to, że nie wiem jak wygląda taka "deklaracja wartości paczki".
A jak wygląda kwestia cła i vatu przy zakupie przez ebay? Jest tak samo, czy coś sie zmienia?
zacznę od tego co wiem:
powyżej wartości 22Euro od ramy należy zapłacić podatek vat 19% ceny albo 21% u nas, nie pamiętam
powyżej wartości 150Euro płaci się cło
prezent podlega vatowi chyba, że jest wart poniżej 22 Euro
jeszcze co do płacenie kupując nie przez ebay, a bezposrednio w jakims chińskim sklepie- nie ma problemów z płaceniem przez paypal, gdzie chińczyk dolicza sobie 3,9% od wpłacanej kwoty( koszt paypal`a i tak najtaniej w banku znalazłem 35$ za dokonanie przelewu do chin)
teoretycznie nadawca deklaruje wartość paczki i adresat nie dostarcza żadnych dokumentów
w praktyce jednak chińczyk posłał mi ramę z fakturą na 30$ w środku i jako "póbka". Urząd celny zatrzymał paczkę posłał mi list przewozowy, który należało podpisać i odesłać, zażądał ode mnie potwierdzenia zapłaty i kopii faktury... skończyło się na tym że paczka jest z powrotem w chinach. Tyle, że był to niemiecki urząd celny, może tam jest inaczej.
Teraz zastanawiam się:
jeżeli chińczyk posyła jako prezent to nie dołącza w środku żadnej faktury ani paragonu? Chodzi o to, że nie wiem jak wygląda taka "deklaracja wartości paczki".
A jak wygląda kwestia cła i vatu przy zakupie przez ebay? Jest tak samo, czy coś sie zmienia?
Napisano 16 grudzień 2010 - 10:14
A dlaczego paczka wyladowała w urzędzie celnym w Niemczech? Z tego co wiem to chyba nikt nie miał problemów z cłem. Paczke opisują jako prezent lub próbka. A celnik nie jest od tego aby chyba dochodzić jaka jest tego wartość no najwyżej jak sam jest kolarzem i się orientuje.