Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#741 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2012 - 08:28

tu macie kolejny kwiatek
http://allegro.pl/ko...2278783233.html
:)

a wracajac do tematu mialem ostatnio w rekach planet x exocet
Dołączona grafika
i jego odpowiednik z gotobike. jest to to samo i gotobike dostarcza to planet xowi. jak ktos chce fotki produktu gotobike to dajcie znac

rama nie zrobila na mnie wrazenia, moze temu ze wybredny jestem.

#742 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwiecień 2012 - 10:57

A jak cenowo wygląda ta rama z gotobike?

#743 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2012 - 11:15

> 700 usd komplet (w tym rama sztyca widelec i stery) + cło i wysyłka

#744 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 16 kwiecień 2012 - 11:23

Tu są S3 http://www.aliexpres...atId=0&manual=y

#745 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 03 maj 2012 - 19:43

jakto z tym cłem jest? Duże ryzyko dowalenia przy zamówieniu ramy i widelca? Jeśli tak to ile trzeba doliczyć?

#746 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 04 maj 2012 - 06:39

Polecam lekturę TEGO wątku

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#747 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 04 maj 2012 - 18:28

mam pytanie. ile plus minus bierze hong fu za przesyłkę 1szt ramy do polski?

#748 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 05 maj 2012 - 00:56

Polecam lekturę TEGO wątku

Czytalem 3/4 stron i same biadolenie o tym że chińskie i zaraz sie złamie... masakra.... a o szczegółach cła mało co.

#749 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 05 maj 2012 - 09:30

Czytalem 3/4 stron i same biadolenie o tym że chińskie i zaraz sie złamie... masakra.... a o szczegółach cła mało co.

Powtórka tego co już napisałem w tym wątku:

"1. Zasadniczo na podstawowe części rowerowe, jak i same rowery, OBOWIĄZUJE ANTYDUMPINGOWA STAWKA CELNA W WYSOKOŚCI 48,5 %, którą dolicza się do podstawowej stawki 4,7 % (i tak też mi policzono).
Cło antydumpingowe na podstawowe części rowerowe wprowadzono rozporządzeniem EC 71/97 http://eur-lex.europ...97R0071:EN:HTML
Części na które obowiązuje cło antydumpingowe
— painted or anodized or polished and/or lacquered
bicycle frames, currently classifiable within CN code
ex 8714 91 10,
— painted or anodized or polished and/or lacquered
bicycle front forks, currently classifiable within CN
code ex 8714 91 30,
— derailleur gears, currently classifiable within CN code
8714 99 50,
— crank-gear, currently classifiable within CN code
8714 96 30,
— free-wheel sprocket-wheels, currently classifiable
within CN code 8714 93 90, whether or not
presented in sets,
— other brakes, currently classifiable within CN code
8714 94 30,
— brake levers, currently classifiable within CN code
ex 8714 94 90, whether or not presented in sets,
— complete wheels with or without tubes, tyres and
sprockets, currently classifiable within CN code
ex 8714 99 90, and,
— handlebars, currently classifiable within CN code
8714 99 10, whether or not presented with a stem,
brake and/or gear levers attached,
— originating in the People’s Republic of China (the
product concerned). These CN codes are only given
for information.

Więc chyba na ramy i widelce bez wykończenia powierzchniowego cło antydumpingowe nie obowiązuje.

2. Zwolnienie z cła antydumpingowego przy imporcie ram do 300 szt. miesięcznie, dotyczy tylko firm zajmujących się montażem rowerów, tudzież sprowadzających rowery dla takich firm, o ile dobrze zrozumiałem. Sprawę reguluje rozporządzenie EC nr 88/97 art. 14. To rozporządzeni dotyczy też innych rodzajów zwolnień - np. dla firm montujących rowery na dużą skalę w których części chińskie nie stanowią więcej jak 60 % wartości roweru. http://eur-lex.europ...97R0088:en:HTML
Tutaj objaśnienia po polsku do tego zwolnienia: http://www.google.co...1YYc_Dg&cad=rja

3. W systemie ISZTAR dla części rowerowych z Chin podane zazwyczaj jest pełno stawek 0 % ale obok jest nr aktu prawnego w którym podano jakie firmy są uprawnione do owego 0 %. Jedna ze stawek jest 48,5 % i ta dotyczy pozostałych. Bardziej czytelne jest to w unijnym systemie stawek celnych TARIC http://ec.europa.eu/....nDate=20110812, gdzie obok stawek 0 % od razu pojawia się nazwa firmy, której zwolnienie dotyczy, a przy stawce 48,5 % informacja, że dotyczy pozostałych. "

Przy czym cło płaci się od przesyłki wartej co najmniej 150 EUR. Vat jest naliczany do przesyłek wartych co najmniej 22 EUR.

Co nie oznacza, że w praktyce zawsze zapłacisz cło i vat za części rowerowe. Jak przesyłka jest niewielka i ma zadeklarowaną wartość poniżej 22 EUR, jest duża szansa, że przejdzie bez naliczania vatu i cła. Ale celnik może oczywiście sprawdzić zawartość przesyłki i zażądać od ciebie potwierdzenia przelewu za towar. Przy przesyłce o zadeklarowanej wartości powyżej 22 EUR, jest duża szansa że celnik poprosi cię o potwierdzenie przelewu.
Poza tym jest jeszcze Urząd Skarbowy, który gdyby się dowiedział (powiedzmy gdybyś miał kontrolę z US i ci sprawdzali ci wyciągi bankowe konta z którego dokonałeś przelewu), że nie odprowadziłeś należnego cła i vatu, odpowiednio cie ukaże i oczywiście będziesz musiał zapłacić cło i vat z odsetkami.

#750 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 05 maj 2012 - 11:29

Dziękuje za odpowiedź... Teraz nasuwa sie pytanie czy ryzykować.

#751 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maj 2012 - 13:31

Jakie ryzykować? Niech Ci wyślą jako "sample" o wartości 30,-$ i problem z bańki.

#752 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 05 maj 2012 - 15:54

Najlepiej dogadaj się z Chińczykami, żeby wartość przesyłki była poniżej 22 EUR. Jak celnik przy tym nic nie musi robić, to raczej nie będzie dochodził faktycznej wartość przesyłki, bo po prostu nie będzie mu się chciało. Jak musi nałożyć VAT to już musi wypełniać papiery i od razu może dochodzić faktycznej wartości przesyłki, bo wypełnianie papierów dla paru złoty urąga jego godności ;-)
Jak mi Chińczycy wysłali karbonowe koła o wartości 20 EUR, to przesyłka przeszła do mnie bez przygód (w drodze do mnie są właśnie kolejne karbonowe koła i z tego co widzę na stronie pocztexu nie zostały zatrzymane w cle i w poniedziałek powinny być u mnie). Jak zamówiłem ramę na której Chińczyk zadeklarował wartość pomiędzy 22 a 150 EUR (nie pamiętam już jaka to była kwota), to celnik zażądał potwierdzenia przelewu. I celnicy mniej więcej wiedzą ile takie rzeczy kosztują faktycznie.

#753 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 maj 2012 - 17:48

tak, 22 eu i karton na póltora metra ,

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#754 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maj 2012 - 19:58

No właśnie też się zastanawiam, jak to możliwe że oni się na to nabierają. A może się nie nabierają, tylko po prostu mają gdzies coś jest w środku, bo w papierach się zgadza.

Ale zastanawiam się co się stanie jak się trafi na dociekliwego i upierdliwego celnika, który zakwestionuje zadeklarowaną wartość paczki. Jak oni to wyceniają? Są chińskie ramy warte 300$ ale i są takie po 800$ i więcej.

#755 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 05 maj 2012 - 20:28

a mi ostatnio oclili małą kopertę z piastami, a pudło z obręczami przeszło bez opłat... pudło z ramą i widelcem też bez opłat (ale to akurat przyszło niecałe 2 lata temu, w międzyczasie mogło się co zmienić)

#756 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maj 2012 - 20:39

Otóż wyobraź sobie, że właśnie tak. Robiłeś to może kiedyś czy tak sobie tylko teoretyzujesz? :mrgreen:

Ale zastanawiam się co się stanie jak się trafi na dociekliwego i upierdliwego celnika, który zakwestionuje zadeklarowaną wartość paczki. Jak oni to wyceniają? Są chińskie ramy warte 300$ ale i są takie po 800$ i więcej.

Zrób 2 przelewy: jeden na kwotę zadeklarowana w przesyłce (+koszt wysyłki) a drugi na resztę kwoty. Jak będą mieli wątpliwości to najpierw wezwą Cię do okazania dowodu zapłaty. Pamiętaj, że urzędnik pracuje na dokumentach. Jak się dobrze zawczasu przygotujesz (i zrobisz to z głową) to będzie git, a jak będziesz liczył jedynie na farta to się możesz przeliczyć.

#757 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 05 maj 2012 - 20:48

No właśnie też się zastanawiam, jak to możliwe że oni się na to nabierają. A może się nie nabierają, tylko po prostu mają gdzies coś jest w środku, bo w papierach się zgadza.

Myślę, że raczej się nie nabierają, tylko machają ręką, bo mają takich przesyłek tysiące.

#758 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 maj 2012 - 21:03

Zależy gdzie, w Poznaniu coraz częściej słyszę, że było cło, ale żadnego antydumpingowego.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#759 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 maj 2012 - 21:19

cło antydampingowe jest na hurtowe zakupy , możesz kupić do 200 ram na miesiąc.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#760 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 05 maj 2012 - 22:42

cło antydampingowe jest na hurtowe zakupy , możesz kupić do 200 ram na miesiąc.

nie pisz głupot z łaski swojej i zapoznaj się z przepisami! tudzież doświadczalnie sprowadź ramę z chin z zadeklarowaniem rzeczywistej wartości powyżej 150 EUR i się przekonasz! umiesz czytać i zrozumieć to co napisałem w poprzednich postach?

Przez takich jak ty forumowych filozofów zapłaciłem cło antydumpingowe za ramę.

Dodaj odpowiedź