Chińskie ramy karbonowe
Posted 27 July 2010 - 21:18
Trzeba mieć świadomość na jakiej zasadzie naliczane jest cło/podatek, bez tej podstawowej wiedzy nie ma sensu dalej prowadzić tej dyskusji.
Gdzie wy na allegro te tanie ramy widzicie?
W przypadku zakupu ramy i zapłacenia potem 90% jej realnej wartości jest to strzelanie sobie w stopę.
Posted 28 July 2010 - 04:45
Poprostu. Kiedyś w Brudnym Harrym Clint spytał się gościa trzymając magnum .357 przed jego twarzą - "Czy masz farta ?"
Posted 28 July 2010 - 11:50
To bzdura. Celnicy nie zabierają faktury - jest ona ZAWSZE dla odbiorcy. Także w przypadku, kiedy clą przesyłkę to fakturę oddają. Sobie robią jedynie kopię. ZAWSZE! Takie jest prawo. I nie dyskutuj już więcej, bo ja mam dłuższy staż w "obcowaniu" z celnikami niż Ty lat. :mrgreen:Jeśli rama trafiła do ciebie z fakturą to znaczy, że paczka nie była ruszona/otwierana przez urząd celny.
Jeśli była sprawdzana to nie będzie faktury oraz będzie poklejona taśmą "poczta polska".
Poza tym to nie jest temat o przepisach celnych tylko o ramach ;-) .
Posted 28 July 2010 - 17:10
Jasne :!: :mrgreen: Ja po ponad 20 latach importu i eksportu nie mam pojęcia, a dzieciak, który dostał 2 paczki w życiu jest ekspertem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Nie chce mi się dalej gadać .Pojęcia nie masz o procedurach. W takim razie faktury zginęły po drodze dwa razy?
Posted 28 July 2010 - 19:38
30 dolców paczka, hm a przesyłka - koszt ?? , cało antydmpingowe jest powyzej 300 sztuk rocznie tego samego towaru., do ogólnej ceny - towar + koszt przesyłki dodają cło i vat.
Zamiast sie kłócić zadzwońcie sobie do informacji urzędu celnego, a faktura- rachunek jest dla odbiorcy - podstawa reklamacji - gwarancji producenta i celnik papierów nie kradnie bo mu niepotrzeba, bo jakby Cie chciała policja sprawdzic skąd masz rower to masz na to papier zakupu , logiczne ?? jak paierów nie było to wczęsniej też nie było .
Nie ma co za bardzo zaniżać wartości( z 300 na 100-150 wystarczy ) bo jak przypierniczą sie to są kłopoty, a kary małe nie są .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 28 July 2010 - 20:04
Nie, no jasne że mogą mnie przetrzepać, maja takie prawo. Natomiast nie mają prawa podważać wartości towaru wyrażonej na fakturze, paragonie. Wystarczy logicznie pomyśleć. Jeżeli urzędnik izby celnej ma podejrzenie, że coś z ceną śmierdzi to po pierwsze, zarząda wyjaśnień na piśmie od sprowadzającego i wysyłającego. Odpowiedz będzie zadowalająca, nie będzie cła, nie będzie, będzie cło.
Czy nie sądzisz, że w takich sytuacjach celnicy żądają potwierdzenia przelewu z banku na rachunek Chińczyka? Z tego by wynikało, że jeśli tylko zakwestionują cenę to na 100% ustalą ile rzeczywiście zapłaciłeś.
Posted 28 July 2010 - 20:21
Calkiem logicznym wydaje sie fakt iz nie spakowano zadnych dokumentow do pudelka bo niby po co?!
Posted 28 July 2010 - 20:42
Co za problem zrobic dwa przelewy z wlasnego konta?A co za problem zrobić przelew na kwotę deklarowaną plus drugi przelew z konta sąsiada??
Co robic w sytuacji jesli ktos mieszka w zapadlej dziurze np. w bacowce i nie ma sasiadow?
Co poczac jesli sasiad jest zakonspirowanym funkcjonariuszem UC i pelni scisle tajna misje, majaca na celu powstrzymanie importu tanich, chinskich ram karbonowych, sciaganych z ChRLD z pominieciem oplat celnych?
Nie wpadajmy w paranoje. :-)