Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#321 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2011 - 16:13

Rozmiar właśnie miałem Ci to napisać. U chińczyków tego typu ramki nie widziałem (albo mi umknęło).

#322 Krzysiek1994

Krzysiek1994
  • Użytkownik
  • 184 postów
  • SkądIława

Napisano 02 maj 2011 - 16:39

Te drugie zdjęcie ma też objechaną owijkę więc chyba raczej jakaś kraksa.

#323 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 maj 2011 - 18:01

U chińczyków tego typu ramki nie widziałem (albo mi umknęło).

No to umknęło :-) ale te podobno włoskie.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#324 aargon

aargon
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądwarszawa/kraków

Napisano 03 maj 2011 - 14:18

Witam,
a teraz czas na pytanie laika:

W opisach wszystkich tych ramek napisane jest, że mają angielski gwint i szerokość 68, czyli standardową. Jednak nic nie jest napisane o tym jakiej długości wkład suportu tam wejdzie i z tym mam właśnie problem. Mam korbę Campagnolo z mocwaniemna kwadrat i zastanawiam się czy znajdę w ogóle jakiś pasujący suport.

Pozdrawiam

#325 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 03 maj 2011 - 14:37

Mam korbę Campagnolo z mocwaniemna kwadrat i zastanawiam się czy znajdę w ogóle jakiś pasujący suport.

W instrukcji Twojej korby powinieneś mieć podaną jakiej długość suportu potrzebujesz. Np. może to być długość 111mm i znajdziesz bez problemu:
Wkład suportu Campagnolo VELOCE 111mm
Są też droższe, wyższych grup.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#326 aargon

aargon
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądwarszawa/kraków

Napisano 03 maj 2011 - 17:40

Aha, czyli to mmoja korba wyznacza długość suportu, a nie rama? Mam obecnie korbę Record 10s i suport 102mm też record, ale obecnie nie widzę w sprzedaży żadnego suportu Campagnolo na gwincie ang o dł. 102. Jakas przestarzała, czy rzadka konfiguracja suportu?

#327 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 04 maj 2011 - 17:10

Najpierw powinno się wyznaczyć "linię łańcucha", która zależy od konstrukcji tylnej piasty i szerokości kasety (10s) - możesz o tym poczytać np. TUTAJ
Później, w instrukcji korby (Campa Record) sprawdzisz, jakiej długości musi być suport, aby uzyskać wcześniej wyliczoną linię łańcucha.
Rama obliguje cię tylko jaki gwint ma rura suportowa i jakiej jest szerokości (długości)
Z tego co pamiętam, to akurat Record miał właśnie wymaganą długość suportu = 102mm (w większości przypadków). Nie jest on nieosiągalny, jak nie ma na Allegro, to poszukaj w sklepach.

Jak znajdę instrukcję od mojej "starej" korby, to tam jest tabelka z tymi danymi (jeśli dobrze pamiętam) - to dam ci znać.

Ale na mój gust możesz szukać suportu BSA-68/102mm. Tylko raczej Campy, bo inne firmy mają inne pochylenie kwadratu i korba Campy inaczej "osiada".

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#328 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 04 maj 2011 - 17:27

Dokładniej Campagnolo ma kwadrat ISO, Shimano kwadrat JIS. Jak masz suport ISO to korba JIS osiądzie 4mm głębiej, na odwrót 4mm płyciej.

Manual do starej korby record masz do ściągnięcia tu:
http://www.campagnol...nkset-07-05.pdf

Suport Record 102mm do tej korby masz tu:
http://www.chainreac...x?ModelID=26020
Cena lekko zabija, ale to Record.

Tańszy Chorus:
http://www.chainreac...x?ModelID=26033
ale na magazynie dopiero po 12.05

#329 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 07 maj 2011 - 18:10

Panowie..
Gdzie można znaleźć te chińskie kółeczka ?
Bo na ebayu nie umiem się znaleźć - w porównaniu do allegro to tam syf jest i strasznie dla mnie niezrozumiałe..
A tak nie wiem gdzie szukać.. :roll:

#330 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 07 maj 2011 - 18:14

Kółeczka w sensie koła czy kółeczka do przerzutki?

u5227y2014v4.gif

#331 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 07 maj 2011 - 18:19

Nie sądziłem ,że może być problem z niejasnym opisem ;)
Koła szosowe. Takie co w nie wkładasz rower i jedziesz.. Takie duże ,ze szprychami i na obręczach. Nakłada się na nie dętki i opony ;-)

#332 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 07 maj 2011 - 18:21

http://shop.ebay.com...sid=p4340.l2562

#333 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 13 maj 2011 - 08:51

Czy ktoś miał doświadczenia z ramą No Lmited Alternativ
taką jak tutaj: http://allegro.pl/pr...1588860926.html

Dzisiaj zauważyłem, że moja karbonowa rama jest pęknięta (zapewne wynik maratonu w Radkowie bo tych tragicznych asfaltach, Trzebnica przy tym to była bajka) i szukam nowej. Ale nie wiem czy warto to kupować.

#334 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2011 - 08:55

Pytanie czy warto doplacac do ich malowania tajwanskiego katalogu. Szczerze wolal bym kupic hongfu i zrobic custom airbrush w tej cenie :) lub dolozyc i kupic luxtecha ktory w swojej cenie stanowi bardzo dobra oferte i ku temu na twoim miejscu bym sie sklanial. Roznica w cenie do zgryzienia a u Jarka masz Customowy rower szyty pod siebie.

#335 Jurek_1989

Jurek_1989
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 13 maj 2011 - 09:12

Ma ktoś doświadczenie z tą firmą http://xbike.en.alibaba.com/ ?
Chcę zamówić u nich obręcze 50mm, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji/opinii w google o nich.

#336 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maj 2011 - 09:45

Czy ktoś miał doświadczenia z ramą No Lmited Alternativ
taką jak tutaj: http://allegro.pl/pr...1588860926.html

Dzisiaj zauważyłem, że moja karbonowa rama jest pęknięta (zapewne wynik maratonu w Radkowie bo tych tragicznych asfaltach, Trzebnica przy tym to była bajka) i szukam nowej. Ale nie wiem czy warto to kupować.

Pytanie czy za napisy chcesz płacić 1000 zł? Czy dołożyć 500 zł do tej ceny i kupić sobie dodatkowo koła karbonowe ale wszystko bezpośrednio w Chinach...

#337 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maj 2011 - 09:53

Zwłaszcza, że malowanie w Chinach kosztuje 50$ (bez napisów).

#338 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 13 maj 2011 - 09:53

Dzisiaj zauważyłem, że moja karbonowa rama jest pęknięta (zapewne wynik maratonu w Radkowie bo tych tragicznych asfaltach, Trzebnica przy tym to była bajka)

Możesz napisać coś więcej o tym peknięciu? Może jakieś foto poglądowe.
Jeśli nie tu, to prosiłbym o info na PW - będę wdzięczny.

#339 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 13 maj 2011 - 10:16

Dzisiaj zauważyłem, że moja karbonowa rama jest pęknięta (zapewne wynik maratonu w Radkowie bo tych tragicznych asfaltach, Trzebnica przy tym to była bajka)

I to jest właśnie kupa jeśli chodzi o import z Chin. Coś strzeli, coś pęknie i 1500-2000zł poszło się czesać. Czy producent przewiduje reklamacje pękniętych ram z racji użytkowania na dziurawych polskich drogach?

#340 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 13 maj 2011 - 10:34

Rama pękła w miejscu obejmy przedniej przerzutki. Nic tam ostatnio przy tym nie majstrowałem i nie dokręcałem. Więc zakładem że jest wynik naprężeń od obejmy + naprężenia od jazdy na dziurach. Rura jest w tym miejscu zmiażdżona na 1/3 obwodu. Rower Leader Fox Carbtec Racing (chyba słowacka firma). Nie polecam ram karbonowych tej firmy - przód bardzo niestabilny poprzecznie. Jak się opierało jedną ręką na kierownicy, to przodem strasznie szarpało. Jazda bez trzymanki praktycznie niemożliwa.

Dodaj odpowiedź