Napisano 09 sierpień 2011 - 06:40
Dla całej EU obowiązują te same stawki celne. W niektórych wypadkach są chyba jakieś wyjątki.
Chińczyk wrzucił fakturę do paczki na 99 $ (z ramą były widelec, sztyca, koszyki na bidon, mostek). Celnik mówił, że może mi to oclić na taką wartość, ale że się wtedy US może przyczepić. No to ja, jako prawy obywatel, wysłałem oba przelewy za towar, bo nie widzę nić zdrożnego w zapłaceniu państwu tego co się należy, czyli cła 4,7 % i VATu.
Celnik miałby prawo dowalić cło antydumpingowe przy cenie 99 $, bo jednym z warunków nałożenia cła antydumpingowego jest sprzedaż przez eksportera towarów po cenach niższych od cen rynkowych danych towarów w kraju ich pochodzenia.
Celnik opisał ramę i części jako "rama rowerowa z osprzętem" i nadał temu kod 8714911019. Z tego co sprawdzałem w Isztar, to na to zasadniczo nie ma cła antydumpingowe poza kilkoma konkretnymi producentami, mój producent tam nie widniał. Więc raczej celni błędnie dowalił cło antydumpingowego.
Na drugi raz poproszę Chińczyków aby dołączali fakturę z rzeczywistą wartością towaru i jeśli wówczas dowalą cło antydumpingowe, to będę z nimi walczył.
Bo teraz sprawa jest troszkę zagmatwana i nie wiem czy coś bym wskórał.