#201 Gosc_RafalPolo_*
Napisano 04 lipiec 2015 - 23:16
Napisano 07 lipiec 2015 - 10:47
Napisano 07 lipiec 2015 - 10:59
Napisano 07 lipiec 2015 - 12:57
Napisano 07 lipiec 2015 - 13:07
Wygląda to mniej więcej tak: http://topeak.com/me...ts/3906/?show=1(zdjęcie pochodzi ze strony Topeaka, ale zasada montażu jest ta sama). Tak samo mocowane są zresztą m.in. pompki Zefala, Topeaka i prawie każdej innej marki.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 15 lipiec 2015 - 10:08
Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka
Napisano 15 lipiec 2015 - 18:32
Napisano 15 lipiec 2015 - 19:14
W kwestii manometru - pompka awaryjna, jak sama nazwa wskazuje, ma Tobie pozwolić dojechać do domu w razie awarii. Od dokładnego pompowania są kompresory i pompki stacjonarne. Zresztą manometry w pompkach ręcznych, nawet tych z wyższej półki cenowej, są niewiele warte.
Napisano 16 lipiec 2015 - 07:37
Kupiłem polecaną Blackburn Airstick sl.
To co dla mnie jest istotne, ze względu na moją cherlawą łapę, czyli ciśnienie jakie można nią nabić jest bardzo zadowalające, bo szło to bez większego wysiłku, co dla mnie jest niespotykane, bo nawet stacjonarną muszę się namachać
Jednak są też minusy. Żeby nabić od niskiego ciśnienia (a wiadomo, że w trasie dymamy od zera) to trzeba naprawdę dłuuugo machać. Oczywiście to rozumiem - coś za coś. Albo ciśnienie, albo objętość (kojarzę, że są pompki z dwoma ustawieniami).
Druga sprawa to fakt, że trzeba cały czas idealnie trzymać pompkę na wentylu, żeby wbiła powietrze do opony, a nie wysyczała go na zewnątrz. Brak jakiegoś zacisku, który by to regulował.
Rzecz jasna najważniejsze zadanie, czyli osiągnięcie wystarczającego ciśnienia - spełnia. Ale do ideału brakuje. Osobiście zamieniłbym trochę "ciśnieniowego" potencjału (ale tylko troszkę) na nieco więcej objętości i byłoby lepiej. Bo jednak w trasie ostatnią rzeczą na jaką się ma ochotę jest długie machanie pompką.
Napisano 16 lipiec 2015 - 08:38
Nie, spokojnie da się pompować, tylko trzeba skupienia i trochę machania. Chyba, że masz 50 szprych w kole to rzeczywiście mógłby być problem z chwytem
Napisano 16 lipiec 2015 - 09:19
Napisano 16 lipiec 2015 - 21:28
Miałem dziś wątpliwą przyjemność użyć Blackburna "w boju" już przy pierwszej jego wycieczce w kieszonce.
Co prawda udało się dobić do ciśnienia wystarczającego do dojazdu, ale na takim ciśnieniu nie jechałbym już normalnie dalszej trasy (inna sprawa, że po mocowaniu z oponą odechciewa mi się wszystkiego). To 160psi jest mocno przesadzone, bo pompowana opona była wyczuwalnie miększa niż druga, z właściwym ciśnieniem, a przy biciu już praktycznie nie dało się wyeliminować syczenia, a co za tym idzie - pompować skutecznie dalej. Być może ktoś z mocniejszą łapą mógłby to jeszcze opanować przy trochę wyższym ciśnieniu, niemniej 110-120psi jest raczej nieosiągalne, szacuję, że przy silnym 'pompowaczu' może 100psi?
Reasumując - swoje zadanie spełnia, bo nie oczekuję wyższego ciśnienia dojazdowego, lecz jeżeli ktoś wymaga więcej to będzie problem. Z pewnością ogromną zaletą jest rozmiar, bo jest to w zasadzie długopis, nie jest żadnym obciążeniem i mieści się w kieszonce bez problemu. A zapewne też w sporej części podsiodłówek. Ponadto moje wcześniejsze obiekcje odnośnie braku zacisku i trzymania na wentylu się nie potwierdziły. W tej materii jest ok. Za tę cenę jest to dla mnie dość dobry wybór, pewnie jakbym miał silniejsze łapy to byłoby jeszcze lepiej. A ponarzekać zawsze trzeba
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szosa, pompka, lezyne, pompka reczna
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaki rower za 3500zł i więcej? →
Pierwsza Szosa 5-6 Tyś.Napisany przez becow1 , 29 lip 2024 szosa, endurance, pierwsza szosa |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaki rower do 3500zł? →
Pierwsza Szosa Dla Kobiety - Do 3000 ZłNapisany przez ocet-na-rower , 18 cze 2024 szosa, kobieta, rower, sensa |
|
||
Giełda →
Kupię →
Kross Vento 8.0 Rama 21 Cali Czy Jest Sensowna Konkurencja W Tym Przedziale Cenowym?Napisany przez wolf24 , 20 kwi 2024 szosa |
|
||
Giełda →
Sprzedam - linki do allegro, olx, itp. →
(Pompka Stacjonarna) Birzman The Pump 11 Bar / 160 Psi Wszystkie Zawory ! NowaNapisany przez adamDi2 , 30 sty 2024 pompka, bar, psi, birzman i 5 więcej |
|
||
Sponsorzy serwisu →
4-bike.pl →
Dlaczego Zalecane Jest Oklejanie Roweru Na Mokro?Napisany przez Tomek z 4-bike.pl , 19 mar 2023 folieochronne i 6 więcej |
|