Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pompki Awaryjne

szosa pompka lezyne pompka reczna

418 odpowiedzi w tym temacie

#201 Gosc_RafalPolo_*

Gosc_RafalPolo_*
  • Gość

Napisano 04 lipiec 2015 - 23:16

Tez ja kupiłem nie dawno, zamiast co2. Do szosy się nadaje, ale jako awaryjna na zasadzie dopompuj minimum i do domu. Nie sprawdzałem ciśnienia ale kolo 4 czy 5 udało się nabić bez pocenia, a jakimś silaczem nie jestem. Reasumując spoko pompka w ekstra cenie. Używałem trzy razy, to nie wiem czy trwała, ale wydaje się w porządku.

#202 wilku

wilku
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 07 lipiec 2015 - 10:47

Panowie, jakieś opinie na temat SKS airboy? Przede wszystkim interesuje mnie czy to mocowanie w zestawie jest solidne i czy na pewno zmieści się ta pompka pod koszyk na bidon? Jak widziałem na zdjęciach zamocowana bez koszyka to tak mi się wydawało, że na to już bidona nie uda się założyć.

#203 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 07 lipiec 2015 - 10:59

http://portal.bikewo...pompki_sks_air5

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

#204 wilku

wilku
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 07 lipiec 2015 - 12:57

Dzięki za link. Pompka widać porządna, ale wątpliwości co do mocowania pozostały. Trochę zmartwił mnie fragment "każda z pompek SKS w zestawie posiada mocowanie w miejscu bidonu". Wynika z tego, że pompka wchodzi zamiast bidonu. Jak ktoś ma to niech napisze jak to jest. Może nie koniecznie ten model ale w ogóle SKS.

#205 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipiec 2015 - 13:07

Nie, nie wchodzi zamiast bidonu, tylko jest mocowana do tych samych śrub, ale nie koliduje z koszykiem.

Wygląda to mniej więcej tak: http://topeak.com/me...ts/3906/?show=1(zdjęcie pochodzi ze strony Topeaka, ale zasada montażu jest ta sama). Tak samo mocowane są zresztą m.in. pompki Zefala, Topeaka i prawie każdej innej marki.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#206 wilku

wilku
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 07 lipiec 2015 - 14:17

Dzięki za informacje :) Teraz tylko wyhaczyć w dobrej cenie i można jeździć w dalsze trasy.

#207 hatman

hatman
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 09:32

Muszę zakupić sobie pompke. Wszyscy polecają Lezyne, faktyczie ładne. Czy warto dać za nią 100-150zł? Czy są równie dobre ale tańsze alternatywy?

#208 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 15 lipiec 2015 - 10:08

Ładne? Przecież schowana w kieszonkę i tak oka nie cieszy a najlepiej w ogóle na nią nie patrzyć. Ja mam blackburn airstick sl i działa jak trzeba. Znajomi mają sks-y, zefal i też nikt nie narzeka na swoją. Lezyne płacisz za jakość i niezawodność. Jest to element na którym lepiej nie oszczędzać bo kupujesz i służy Ci przez kilka lat.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#209 bcygan1

bcygan1
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 18:32

Jedeyne co mnie zniecheca od mini pompek to brak nanometra. Namacha sie czlowiek, mysli, ze 8 atm juz spokojnie nabil a potem sie okazuje ze ledwo 6 :) zakupilem wiec jakas beto za 30zl i do tych 7 jakos sie napompowalo chociaz niby jest do 8 bar. Mysle ze jak na awaryjna wystarczy do dojechania na pobliska stacje czy spokojnie do domu.

#210 bcygan1

bcygan1
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 18:41

Pytanie do posiadaczy pompki na co2 np. sigma aero. Czy taki naboj 16g wystarcza tylko do napompowania jednego kola czy na dluzej?

#211 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 lipiec 2015 - 19:14

Z jednego naboju 16-gramowego napompujesz oponę 23-622 do ok. 7,5 bar. Na więcej już Ci on nie wystarczy.

W kwestii manometru - pompka awaryjna, jak sama nazwa wskazuje, ma Tobie pozwolić dojechać do domu w razie awarii. Od dokładnego pompowania są kompresory i pompki stacjonarne. Zresztą manometry w pompkach ręcznych, nawet tych z wyższej półki cenowej, są niewiele warte.

rowerplus-logo-2.png

#212 bcygan1

bcygan1
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 19:18

Czyli 23×700 jeszcze mniej?

#213 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 lipiec 2015 - 19:32

To dokładnie ten sam rozmiar.

rowerplus-logo-2.png

#214 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 lipiec 2015 - 07:37

Kupiłem polecaną Blackburn Airstick sl. 

To co dla mnie jest istotne, ze względu na moją cherlawą łapę, czyli ciśnienie jakie można nią nabić jest bardzo zadowalające, bo szło to bez większego wysiłku, co dla mnie jest niespotykane, bo nawet stacjonarną muszę się namachać :D

Jednak są też minusy. Żeby nabić od niskiego ciśnienia (a wiadomo, że w trasie dymamy od zera) to trzeba naprawdę dłuuugo machać. Oczywiście to rozumiem - coś za coś. Albo ciśnienie,  albo objętość (kojarzę, że są pompki z dwoma ustawieniami).

Druga sprawa to fakt, że trzeba cały czas idealnie trzymać pompkę na wentylu, żeby wbiła powietrze do opony, a nie wysyczała go na zewnątrz. Brak jakiegoś zacisku, który by to regulował.

Rzecz jasna najważniejsze zadanie, czyli osiągnięcie wystarczającego ciśnienia - spełnia. Ale do ideału brakuje. Osobiście zamieniłbym trochę "ciśnieniowego" potencjału (ale tylko troszkę) na nieco więcej objętości i byłoby lepiej. Bo jednak w trasie ostatnią rzeczą na jaką się ma ochotę jest długie machanie pompką.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#215 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 16 lipiec 2015 - 07:52

A problemów z przyszczypaniem ręki przy wentylu nie miał? Dla mnie niepewny chwyt to największa wada. Reszta to zalety czyli cena, wielkość, skuteczność.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#216 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 lipiec 2015 - 08:38

Nie, spokojnie da się pompować, tylko trzeba skupienia i trochę machania. Chyba, że masz 50 szprych w kole to rzeczywiście mógłby być problem z chwytem :D

Ragazza Ravennesa

#217 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 16 lipiec 2015 - 09:13

Dlatego wybrałem Topeak RaceRocket z racji wężyka. Pozostaje tylko skupić się na pompowaniu.

Trzepak 

"MAMIL"

#218 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 lipiec 2015 - 09:19

Faktycznie RaceRocket to bardzo fajna pompeka, choć Zefal FC02 kosztuje połowę tej ceny, a nie zauważyłem, żeby był w czymkolwiek gorszy. No dobra, może jest odrobinę szerszy, więc stawia minimalnie większy opór - za to pompuje nieco szybciej. Ot, klasyczny pompkowy dylemat ;)

rowerplus-logo-2.png

#219 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 lipiec 2015 - 21:28

Miałem dziś wątpliwą przyjemność użyć Blackburna "w boju" już przy pierwszej jego wycieczce w kieszonce. 

Co prawda udało się dobić do ciśnienia wystarczającego do dojazdu, ale na takim ciśnieniu nie jechałbym już normalnie dalszej trasy (inna sprawa, że po mocowaniu z oponą odechciewa mi się wszystkiego). To 160psi jest mocno przesadzone, bo pompowana opona była wyczuwalnie miększa niż druga, z właściwym ciśnieniem, a przy biciu już praktycznie nie dało się wyeliminować syczenia, a co za tym idzie - pompować skutecznie dalej. Być może ktoś z mocniejszą łapą mógłby to jeszcze opanować przy trochę wyższym ciśnieniu, niemniej 110-120psi jest raczej nieosiągalne, szacuję, że przy silnym 'pompowaczu' może 100psi?

Reasumując - swoje zadanie spełnia, bo nie oczekuję wyższego ciśnienia dojazdowego, lecz jeżeli ktoś wymaga więcej to będzie problem. Z pewnością ogromną zaletą jest rozmiar, bo jest to w zasadzie długopis, nie jest żadnym obciążeniem i mieści się w kieszonce bez problemu. A zapewne też w sporej części podsiodłówek. Ponadto moje wcześniejsze obiekcje odnośnie braku zacisku i trzymania na wentylu się nie potwierdziły. W tej materii jest ok. Za tę cenę jest to dla mnie dość dobry wybór, pewnie jakbym miał silniejsze łapy to byłoby jeszcze lepiej. A ponarzekać zawsze trzeba ;)

Ragazza Ravennesa

#220 Sufer

Sufer
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBeskid Niski

Napisano 23 lipiec 2015 - 19:59

Witam. Poszukuje dobrej pompki awaryjnej do 40-50 zł. Czy możecie mi jakąś polecić?

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szosa, pompka, lezyne, pompka reczna