Jump to content

Photo

Pompki Awaryjne

szosa pompka lezyne pompka reczna

418 replies to this topic

#221 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Posted 31 July 2015 - 10:08

Miałem dziś wątpliwą przyjemność użyć Blackburna "w boju" już przy pierwszej jego wycieczce w kieszonce. 

Co prawda udało się dobić do ciśnienia wystarczającego do dojazdu, ale na takim ciśnieniu nie jechałbym już normalnie dalszej trasy (inna sprawa, że po mocowaniu z oponą odechciewa mi się wszystkiego). To 160psi jest mocno przesadzone, bo pompowana opona była wyczuwalnie miększa niż druga, z właściwym ciśnieniem, a przy biciu już praktycznie nie dało się wyeliminować syczenia, a co za tym idzie - pompować skutecznie dalej. Być może ktoś z mocniejszą łapą mógłby to jeszcze opanować przy trochę wyższym ciśnieniu, niemniej 110-120psi jest raczej nieosiągalne, szacuję, że przy silnym 'pompowaczu' może 100psi?

Reasumując - swoje zadanie spełnia, bo nie oczekuję wyższego ciśnienia dojazdowego, lecz jeżeli ktoś wymaga więcej to będzie problem. Z pewnością ogromną zaletą jest rozmiar, bo jest to w zasadzie długopis, nie jest żadnym obciążeniem i mieści się w kieszonce bez problemu. A zapewne też w sporej części podsiodłówek. Ponadto moje wcześniejsze obiekcje odnośnie braku zacisku i trzymania na wentylu się nie potwierdziły. W tej materii jest ok. Za tę cenę jest to dla mnie dość dobry wybór, pewnie jakbym miał silniejsze łapy to byłoby jeszcze lepiej. A ponarzekać zawsze trzeba ;)

Od kilku dni jestem odmiennego zdania na temat Blackburna SL. Na treningu kolega złapał gumę i po założeniu nowej przystąpiliśmy do pompowania koła zaczynając od największej z posiadanych pompek (był to bodajże teleskopowy Zefal). Swoją wyciągnąłem na końcu, po wcześniejszych nieudanych próbach dopompowanie koła do ciśnienia umożliwiającego normalną jazdę. O dziwo ta moja, mimo rozmiarów okazała się najskuteczniejszą, dokończyliśmy normalnie trening mimo moich wcześniejszych obaw że tak mała pompka może być jedynie awaryjnym rozwiązaniem umożliwiającym powrót do domu lub dojazd do kompresora.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#222 Filkry22

Filkry22
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 31 July 2015 - 18:30

SKS injex lite zoom, co o niej myślicieli? Jakieś alternatywy dla niej?

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

#223 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 posts
  • SkądCzapury

Posted 09 August 2015 - 16:33

Czy miał ktoś to w rękach mini pompka BETO RH-004 i sprawdził ...? 

"● PRODUCENT: BETO

● MODEL: RH-004

● TYP: POMPKA RĘCZNA

● JEDNOKIERUNKOWA

● W CAŁOŚCI WYKONANA Z ALUMINIUM CNC

● TELESKOPOWA KONSTRUKCJA

● DWA TRYBY PRACY: WYSOKIE CIŚNIENIE/WYSOKA OBJĘTOŚĆ

● NADAJE SIĘ DO POMPOWANIA ZAWORÓW: PRESTA (PV) / DUNLOP (DV) / SCHRADER (SV)

Pompowanie zaworów o różnej średnicy wymaga obrócenia uszczelki znajdującej się wewnątrz głowicy.

● MAX CIŚNIENIE: 160 PSI / 11 BAR

● DŁUGOŚĆ ZŁOŻONEJ POMPKI: 21cm

● KOLOR: SREBRNY

● UCHWYT Z RZEPEM DO RAMY

● MASA: 100g POMPKA + 20g UCHWYT ZE ŚRUBKAMI

● ZASTOSOWANIE: POMPOWANIE KÓŁ ROWEROWYCH"

pompka-beto-rh-004-alu-av-dv-11bar.jpg

Interesuję mnie jeszcze ta pompka Blackburn AirStik SL Bicycle Frame Pump.

Różnica cenowa nie wielka, lecz wielkość samego sprzętu olbrzymia 

#224 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 August 2015 - 18:26

Do 11 nie próbowałem, ale testowo do jakiejś wartości umożliwiającej powrót do domu się udało. Z perspektywy czasu kupiłbym zamiast niej coś z wężykiem.

#225 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 posts
  • SkądCzapury

Posted 10 August 2015 - 19:30

Co mówicie o SIGMA SPORT - LAMBDA JET+ manometr

14c898f72c34d18984289dbfe935e02d.jpg

#226 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 August 2015 - 20:19

Uuu, stojąca pompka, którą dociskasz całym ciałem, z tłokiem wykonanym z plastiku? :>

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#227 Filkry22

Filkry22
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 10 August 2015 - 20:37

Kupiłem, jestem zadowolony, ogólnie polecam

#228 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 posts
  • Skądkraków

Posted 10 August 2015 - 20:41

a ja wam powiem że każdą pompką ( a przynajmniej najprostszą , najtańszą pompką z decathlona) da się napompować koło do wartości rzędu 8 i więcej atmosfer :P Jak to w życiu , wystarczy ruszyć głową :P Niedowiarków zapraszam do krk :D

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#229 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 posts
  • SkądSierpc

Posted 10 August 2015 - 20:51

Co mówicie o SIGMA SPORT - LAMBDA JET+ manometr

14c898f72c34d18984289dbfe935e02d.jpg

Posiadam , wykonanie bardzo dobre , pompowanie dosyć lekkie do 6atm , trochę krótki wężyk. Jako awaryjna do kieszonki to trochę za duża .

#230 yotomeczek

yotomeczek
  • Użytkownik
  • 22 posts

Posted 13 September 2015 - 11:19

Jaką małą pompkę do wożenia w kieszeni na plecach polecacie?

Ktoś testował Bicycle Gear 73027?

Czy lepiej dołożyć do BLACKBURN AIRSTIK SL?

Może jeszcze coś innego?

Jakie łatki sprawdzają się w awaryjnym łataniu?

Toczę się po mieście na 29" sztywniakiem o masie 11,00 kg (9,5kg na szosowych kołach). Napęd 1x9 (36 + 11-28), opony na miasto Schwalbe Super Moto 29x2.35 z ciśnieniem 1,7-1,9 bar, opony na wypady szosowe Maxxis Re-Fuse 700x28c 7 bar

#231 wilku

wilku
  • Użytkownik
  • 89 posts
  • SkądWielkopolska

Posted 13 September 2015 - 12:04

Ja polecam Zefal FC-02, powinna się do kieszeni zmieścić. Wykonanie ok bo cała jest z metalu i do tego ma wężyk.

#232 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 13 September 2015 - 16:30

Ten zefal niby spoko jak się go wozi w kieszeni bo system montażu do ramy kiepski, pompka trzyma się siłą tarcia co na złej jakości drogach nie jest dobrym rozwiązaniem bo może wyskoczyć z mocowania, do tego pompka luzuje się na gwintach i trzeba ją dokręcać co jakiś czas, ale to jeszcze da się przeżyć. Największym minusem jest to, że czasem uszczelka zostaje mi na zaworze :/ 

A tej Sigmy nie polecam, dźwignia blokady jest delikatna i często się łamie, na innych forach można znaleźć więcej info na ten temat, śmiało można uznać to za wadę konstrukcyjną, ogólnie tandeta. 

#233 piotrek1906

piotrek1906
  • Użytkownik
  • 231 posts

Posted 13 September 2015 - 19:49

a ja wam powiem że każdą pompką ( a przynajmniej najprostszą , najtańszą pompką z decathlona) da się napompować koło do wartości rzędu 8 i więcej atmosfer :P Jak to w życiu , wystarczy ruszyć głową :P Niedowiarków zapraszam do krk :D

Zgadzam się, przetestowane z najprostszą pompką z decathlona.

#234 sts

sts
  • Użytkownik
  • 290 posts
  • SkądMazowsze

Posted 14 September 2015 - 11:01

Tylko po co mam sie gdziekolwiek wybierać, po to jest forum by sie dzielic wiedzą, a nie jakies tajne przez poufne.

Sam kupiłem LEZYNE Drive HP (po rekomendacji na tym forum)  i do 8 bar toto nie pompuje chyba że pudzian ze mną jedzie, jako dojazdów-ka (6-7bar MAX). 

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#235 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 14 September 2015 - 11:22

Na te deklarowane max ciśnienia trzeba brać zawsze poprawkę.
Jak podają max 120psi, to raczej jest mało prawdopodobne, że takowe osiągnie.
Trzeba było brać Road Drive.

#236 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 September 2015 - 11:40

Tak Road Drive dobrze się pompuje. Ale nawet tu nie polecał bym tej najmniejszej.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#237 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 14 September 2015 - 12:32

Kupiłem jakiś czas temu sks raceday. Ładuje bardzo dobrze, spokojnie do 8 atm, wygląda solidnie. 

Po ostatnich przejściach z różnymi pompkami na trasie, odstawiłem co2 zostawiając sobie na brevety, wyścigi. A na codzienne jazdy dłuższe i krótsze wolę coś solidnego nawet tej wielkości, jeśli będzie bezawaryjne. 

Minusem jest wielkość pompki, ale mam ją w kieszonce przypiętą do zawiniątka z zapasową dętką, łyżkami, łatkami i multitoolem. Wtedy siedzi spokojnie. 

Plusem jest cena i łatwość pompowania do większych ciśnień. W miarę lekka. 

#238 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 posts

Posted 28 September 2015 - 12:20

Zgadzam się, przetestowane z najprostszą pompką z decathlona.

Ale tą za 14 pln?......

W kołach po 5 bar, na pompce 5,5 bar, opona max 6 bar, czyli jak dobije do 5,5 będzie idealnie. Pompuje, pompuje, pompujeeee..., lekko idzie to pompuje, ale coś już jakiś czas pompuje i nie czuć specjalnie oporu.... chyba pompka zje..na, no. Sprawdzam  i 8,5 nabite,  o ku...  niewiele trzeba do kabum, a pompka szła jeszcze dość lekko ;)

CykloOpole !!! :)

#239 ronizx

ronizx
  • Użytkownik
  • 62 posts

Posted 29 September 2015 - 18:53

Siema,

posiadam pompkę Blackburn AIRstik SL i dzisiaj pękła mi gumka trzymająca pompkę w uchwycie ( o ta z obrazka: http://cdn.mkimg.car...ct=ef309edeb866 ) orientuje się ktoś, czy można gdzieś kupić tą gumkę? 

dzieki

#240 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 29 September 2015 - 19:03

Poszukaj w sklepie z uszczelkami.

• ronizx likes this

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: szosa, pompka, lezyne, pompka reczna