Jump to content

Photo

Koła Szosowe Do Przełaja

koła cx przełaj

4 replies to this topic

#1 mazinello

mazinello
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądKraków

Posted 01 October 2017 - 19:41

Cześć!

Planuję w najbliższym czasie złożyć sobie rower przełajowy do zimowych treningów. Na razie biorę pod uwagę opcję budżetową, więc ramę Accent CX-One zamierzam wyposażyć w część komponentów ze starej szosy.

Największy dylemat mam w kwestii kół. Pierwszy pomysł jaki mi przyszedł do głowy to użyć koła szosowe Syncross (aluminium, 20+24 szprychy, ok 2000g), jednak wraz z kolejnymi przemyśleniami pojawia się coraz więcej wątpliwości.

1. Czy takie koła będą dostatecznie wytrzymałe - przełaja planuję używać na asfalcie i szutrach, raczej bez pchania się w trudniejszy teren. Podczas jazdy szosowej na tych kołach, wydawały mi się one solidne, ważę 60kg.

2. Czy szerokość obręczy 22mm jest odpowiednia do opon 35mm?

3. Szerokość tylnych widełków w CX-One to 135mm, piasta w moich kołach ma 130. Czy lepszym rozwiązaniem będzie tu wymiana samej osi piasty na szerszą czy wymienić całą piastę na 135? Czy może taka przeróbka nie ma większego sensu i lepiej zakupić/złożyć nowe koła? :D

Będę wdzięczny za wszelkie porady! :)

#2 scar

scar
  • Użytkownik
  • 125 posts
  • SkądWU

Posted 04 October 2017 - 10:11

Koła w porządku, mogą być.

Obręcze OK.

Z piastą nic nie rób, załóż jak jest.

#3 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 posts

Posted 05 October 2017 - 14:15

Możesz sobie zaryzykować założenie piasty 130mm do haków 135mm (lekko wtedy wyginasz tylny trójkąt ramy), ale nie wierz w internetowe bajki że "Accent w ramie CX One zezwala na założenie kół 130mm", bo nigdzie takie informacji _oficjalnie_ nie znajdziesz.

Może nic się nie stanie, a może po jakimś czasie pod wpływam naprężeń strzelą rurki tylnego trójkąta ramy. Może dowiemy się tego właśnie dzięki tobie! ;)

#4 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,635 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 October 2017 - 17:29

Podkładka 5mm do wyrównania różnicy?

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#5 mazinello

mazinello
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądKraków

Posted 07 October 2017 - 20:44

Spotkałem się z tą informacją o rzekomej możliwości stosowania obu szerokości piast, ale póki nie jest ona potwierdzona to nie chcę ryzykować ;)

@Prozor - A czy podkładka 5mm nie sprawi że koło nie będzie zamocowane na środku? Nie lepsze by było użycie podkładek 2x2.5mm? 

Poza tym spotkałem się z opinią że stosowanie podkładek lub zamiana osi na szerszą nie jest najlepszym rozwiązaniem gdyż zaplot szprych jest przygotowany pod 135mm. Nie wiem ile w tym prawdy i czy w ogóle przejmować się takimi rzeczami skoro planuję używać tych kół intensywnie jedynie przez najbliższą zimę.

Reply to this topic

Rich Text Editor

Also tagged with one or more of these keywords: koła, cx, przełaj