Jump to content

Photo

Trenażery Interaktywne Elite (Drivo/direto/suito/itp.)

533 replies to this topic

#201 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 03 November 2020 - 13:22

No to ewidentnie wina programistów.

Porównaj sobie z odczytem/wysyłaniem z garmina.

Założę się że ANT+ implementowali sami, a BLE wysłali do jakiejś firmy współpracującej z organizacją.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#202 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 November 2020 - 13:32

U mnie jak nasrane WiFi, każde mieszkanie nadaje swoje, sąsiadów o opróżnienie kanału 10 nie ma co prosić, nawet jeśli wiedzieliby jak, to inny z automatu na to miejsce wskoczy. Szum spory, ale przedłużacz aktywny załatwia problem - wystarczy, że klucz USB ANT+ leży w okolicy korby i problemu nie ma. Dwa oryginalne garminowskie klucze ANT (jeden długi i tego używam na ogół, drugi mini i ten ewentualnie do urządzeń mobilnych).

@Arked u mnie wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że właśnie BT sterując robi jakieś jaja. Jak pisałem 2 sekundy wyprzedzenia, na trasie czasami nie wiadomo jak z nachyleniem (łatwiej jest). Sama transmisja mocy identyczna jak po ANT+, ale wygląda na to, że Zwift po prostu źle steruje Direto XR przez BT FTMS, a u Ciebie dogaduje się protokołem Elite. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#203 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 03 November 2020 - 13:37

Marzy mi się branża fitness gdzie wszyscy najpierw zgadzają się korzystać z pewnych standardów i później implementują je w swoich urządzeniach. W tym momencie wygląda to tak, że 3/4 trenażerów obsługuje Bluetooth po swojemu zamiast korzystać z FTMS (Tacx, Wahoo, połowicznie Elite który ma jedno i drugie). Niektóre trenażery mają też swoją alternatywną wersję Ant+ (Elite i ich "Realtrainer" jako wieczne źródło problemów w parowaniu czujników ze Zwiftem u początkujących użytkowników). Do tego trzy gorsze często dokładają producenci aplikacji i robi się z tego trudny do ogarnięcia bajzel. W tym momencie chyba tylko Chińczycy robią wszystko wg podręcznika 😅 (a więc FE-C, FTMS i tyle).

@Arked u mnie wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że właśnie BT sterując robi jakieś jaja. Jak pisałem 2 sekundy wyprzedzenia, na trasie czasami nie wiadomo jak z nachyleniem (łatwiej jest). Sama transmisja mocy identyczna jak po ANT+, ale wygląda na to, że Zwift po prostu źle steruje Direto XR przez BT FTMS, a u Ciebie dogaduje się protokołem Elite.

Niewykluczone, że Zwift ma jakiś twardy offset ustawiony domyślnie dla Direto, jako że poprzednie modele miały opóźnienie w zmianie oporu i w połączeniu z nowym XR, które tego problemu nie ma, wychodzi z tego kupa.

Czy Drivo jest połączone przez FTMS czy nie to nie wiem. Wiem, że jest kluczyk kalibracji, który działa. A to może wskazywać jednak na FTMS.

#204 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 November 2020 - 08:44

Czytając forum Elite zauważyłem wpis w wątku poświęconym trenażerom Drivo:

by Elite Admin S » Fri Jul 24, 2020 10:30 am

Hi

We have the possibility to increase speed of the Drivo.
But as we already explained in other similar posts, the more you increase the speed, the more "harsh" will be the change of slope/power.
This doesn't allow to adapt the pedaling to the new slope/power level.

If you still think that an increase of the motor speed will fit better your type of training, you can write to us at [email protected] and we will give you a file to install using Upgrado app.

Posiadacze urządzeń treningowych z wolnym sterowaniem silnika, czyli przede wszystkim białego Drivo, mogą poprosić o plik aktualizujący. 

#205 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 November 2020 - 12:06

Zrobiłem test interwałów 100W/200W (zębatka 36/17) z wyrównaniem mocy 10. W nogach czuć inaczej niż to co widać na cyferkach mocy pobieranej z trenażera, stąd zweryfikowałem z pomiarem mocy w korbie. Power2Max też ma uśrednianie wewnętrzne (bodajże 2-3s), stąd pomiar już jest nieco wyrównany, ale ciekawie wygląda porównanie czystego pomiaru P2M w stosunku do pomiaru uśrednionego 10 w Direto XR:

1fb08b5c454a5861ca7a132755fe78c2.jpg

Pomijając lag od rozpoczęcia sygnału LAP (ok. 3s) to wyraźnie widać, że opór na korbie jest zmieniany normalnie, tylko raportowany mocno wygładzany. Popatrzmy na pojedynczy interwał (1):

4d08f7dbf28ab8d51a1f70fe540206da.jpg

Na pomiarze P2M widać wyraźnie, że opór zwiększa się w ciągu 2 sekund. Pamiętać należy, że P2M ma uśrednianie, czyli opór docelowy może być nawet szybciej uzyskiwany. Raport z pomiaru Direto jest rozciągnięty, bo jest uśredniony do 10s. stąd i dłuższe narastanie (ok. 10s.) jak i opadanie raportowanej mocy.

Porównując interwał z parametrem wyrównania mocy "1" i dane zarejestrowane przez P2M:

75adf21a70d609d258f2d494c1649212.jpg

Widać, że pomiary swoim przebiegiem praktycznie się nie różnią (P2M nie kalibrowałem, stąd niewielka różnica w dół, jak robię kalibrację P2M, to pomiary są bardzo zbliżone), a jeśli porównamy dwa ostatnie wykresy, to widać co prawda niewielką różnicę  w stabilizacji na korzyść pierwszego (drugiego w kolejności) wykresu, gdzie moc hamowania jest stabilizowana na podstawie dużego uśrednienia mocy, ale nie jest to taka różnica, jak wynika z przebiegu samych danych o mocy raportowanych z miernika Direto XR. 

Elite powinno wprowadzić możliwość wyboru: uśrednianie mocy będące parametrem wyrównania i stabilizacji pracy silnika przesuwającego magnesy, ale możliwość transmisji mocy nie uśrednianej lub uśrednianej zgodnie z życzeniem użytkownika. Dałoby to możliwość ustawienia tak dobrej stabilizacji, jak też brakiem przekłamanych danych mocy do celów analitycznych i treningowych (tak jak teraz jest, gdy przyjmie się wyrównanie mocy 10). Trzeba gnębić Elite, żeby dodali taką opcję, choć patrząc na szybkość wprowadzania zmian w Elite, to czarno to widzę...

• Mediana likes this

#206 Szanti

Szanti
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 November 2020 - 18:07

Czy pierwsze modele Direto też można aktualizować

#207 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 November 2020 - 19:01

Jeśli nie ma aktualizacji w Upgrado, to poprzez kontakt z Elite jak podałem w #204 icon_share.png

#208 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 11 November 2020 - 13:38

Ja zauważyłem, że jak w TP ustawię w interwale 0W (chcę zrobić kadencyjnie 30s +125 rpm) to faktycznie da się to przeprowadzić, ale jak jest w dół, bo wtedy Zwift zaczyna kontrolować obciążenie zależnie od terenu Zwift. Więc jak robię to na 9 stopniach nachylenia to nie idzie kręcić poniżej 600W XD

Nie mam pomysłu jak to inaczej przeprowadzić. Ew. wpisać 60W i wtedy kręcić wysoko, ale nie zaliczy Zwift gwiazdki najwyżej.

#209 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 November 2020 - 22:10

Eee... Ale co właściwie chcesz uzyskać? 30s/125rpm/0W? Po co?

#210 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 12 November 2020 - 11:12

Eee... Ale co właściwie chcesz uzyskać? 30s/125rpm/0W? Po co?

Ćwiczonko na kadencję. Robię zazwyczaj 4x w trakcie rozgrzewki.. tak by nogi rozruszać.

#211 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 12 November 2020 - 12:13

Ale czemu 0W ? Czemu nie jakiś choć minimalny opór (choćby np.40W) którego nie poczujesz a  i tak wygenerujesz ?

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#212 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 12 November 2020 - 12:21

Kadencję ćwiczyć bez oporu? To będzie szamotanie się z korbami, a nie ćwiczenie czegokolwiek. Ja daje przy rozgrzewce 110-120 RPM na 120% FTP.
A HiCad wychodzi mi w terenie po 600-800W przy mniej więcej 180 RPM.

#213 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 12 November 2020 - 12:33

Da się w ogóle osiągnąć wysoką kadencję bez sensownego oporu? Przecież to kopanie w powietrze bez żadnej siły napędzającej.

#214 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 November 2020 - 14:08

Dokładnie o to chodzi. Bez oporu to sobie można wiązadła pozrywać ;) - aczkolwiek raczej na Direto nie da się w ogóle pominąć oporu, to jednak rozkręcanie do 125 rpm z minimalnym oporem może bardziej zaszkodzić, niż pomóc...

#215 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 12 November 2020 - 14:38

Ok dziena!

#216 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 12 November 2020 - 17:44

Tak z innej beczki, wymienili mi Direto na DiretoX i czegoś mi tu brakuje. Czy mam rozumieć, ze w tym modelu nie ma już regulacji offset'u? W instrukcji także te "wersety" gdzieś zniknęły...

#217 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 12 November 2020 - 18:58

Ja tam zwykle na rozgrzewce mam kilka przeładowań na kadencji 110-120 ;) na mocy 80% ftp 

#218 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • Skądsouth

Posted 30 November 2020 - 07:31

Moje Direto stało się bardzo głośne - dźwięk jakby buczenie, tym głośniejsze im się mocniej i szybciej kreci. Nie słychać by coś stukało czy ocierało o coś. No i dźwięk nie pochodzi na pewno z napędu. Miał ktoś coś takiego? Czy objawem zużytego/źle naprężonego paska jest głośniejsza praca? Trenażer już po gwarancji a wymianę paska sam bym ogarnął. 

#219 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 30 November 2020 - 10:04

U mnie też buczał , na szczęście przed upływem okresu gwarancyjnego (zostało 2 tygodnie).

Pasek wyglądał dobrze.

Wysłałem do sklepu, bezpośrednio  Shimano, nie  chcieli przyjąć.

Po ok 2 tyg, dostałem powiadomienie o uznaniu gwarancji i zwrocie kasy, widać coś grubszego było.

#220 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 30 November 2020 - 20:22

Przy okazji aktualizacji wentylatora Wahoo (aktualizacja z grudnia zeszłego roku, połączenie do 3 urządzeń BT - jakoś nie chciało mi się szybciej aktualizować...) tak z ciekawości sprawdziłem, czy aplikacja Wahoo Fitness będzie w stanie połączyć się z Direto XR i sterować nim. Pierwsze sprawdzenie po BT - wykrycie tylko miernika mocy, oczywiście sterować się nie da. Podłączenie dongle ANT+ i... sukces! Apka wykryła urządzenie FE-C i po dołączeniu do profilu Kickr okazało się, że można użyć sterowania, przynajmniej jeśli chodzi o tryby oporu oraz ręcznego wprowadzenia mocy. Tryb nachylenia albo nie działał w ogóle, albo jakoś reagował, ale jednak raczej bezużyteczny, domyślam się, że jest to związane ze specyficznym dla trenażerów Kickr trybem: nachylenie i prędkość wiatru oraz typ roweru - prawdopodobnie użyteczne tylko z trenażerem Kickr (w tym Core), podobnie tryb LVL (wybór krzywych mocy).

Oczywiście można użyć tych funkcji z poziomu licznika np. Edge - zwłaszcza z nowym firmware ułatwiające sterowanie trenażerem, jednak i tak tryb oporu przeskakuje o 10% co czasami jest zbyt dużym skokiem (w apce Wahoo skok o 5%), a i ręczne ustawienie mocy nie jest tak wygodne jak w apce Wahoo, gdzie łatwo przeskoczyć o np. 100W. 

Aplikacja Elite w darmowej wersji jest za bardzo ograniczona, powinna przynajmniej umożliwiać to co apka Wahoo. 

Apka Tacx nie działała z innymi trenażerami niż Tacx, trochę szkoda, bo mogliby znaleźć zbyt na swoje usługi (filmy treningowe) bez ograniczeń sprzętowych, ciekawe czy Garmin coś w tym kierunku będzie robić...

Minus apki Wahoo do sterowania trenażerami przez ANT+ FE-C? Oczywiście trzeba podłączyć dongla ANT (lub mieć go wbudowanego w urządzenie), ale jeśli ktoś szuka darmowego, prostego oprogramowania do sterowania ręcznie trenażerem, to jak najbardziej jest możliwe użycie tej aplikacji. No i oczywiście należy pamiętać, że jest to bardzo prosta aplikacja jeśli chodzi o funkcjonalność. 

Reply to this topic