Jump to content

Photo

Trenażery Interaktywne Elite (Drivo/direto/suito/itp.)

533 replies to this topic

#361 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 12 November 2021 - 12:25

Suito nie ma czujnika fizycznie. Podpina się jako "całość".

#362 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 November 2021 - 12:31

Suito transmituje nie tylko FEC, ale również osobno moc (prędkość, kadencję) przez ANT+. Przez BT jest to połączone w jedno. Plus oczywiście sterowanie BT trenażerem (raczej niedostępne dla Edge, chociaż u mnie kiedyś 1030 wykrył trenażer BT FTMS do sterowania, ale obecnie... nie).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#363 banan222

banan222
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 12 November 2021 - 14:36

Witam.Po wymianie paska trenazer Direto przestal plynnie dzialac.Mam takie objawy ze przez polaczenie ANT nie daje oporu.Po polaczeniu Bluetooh jest duzo lepiej ,ale jak robi sie gorka powyzej 5% to mam taki objaw ze zaczyna co pare obrotow puszczac opor.Pisze z Elite w tej sprawie juz od wczoraj ale wyglada to jak walenie glowa w mur.Zadaja coraz wiecej pytan a na moje sugestie ze mogliby wyslac EPROM nie ma reakcji.Jak narazie to najgorszy zakup roku.Mial ktos cos takiego.Przed zerwaniem paska bylo

dobrze.Teraz nawek jak sie wlacza to na tym silniku robi krotko tam i spowrotem i koniec.Kolega ma taki sam i zaskakuje dluzej.

Pozdrawiam Roman

#364 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 12 November 2021 - 15:17

Suito nie ma czujnika fizycznie. Podpina się jako "całość".

no to widać jednak   ma ... nie wiem czy o tym samym mowa ale : 

do Garmina mogę podłączyć samą  moc (  z SUITO )  ; 

rytm + predkość ; 

cały trenażer - powyższe przez ANT+

( odłączając trenazer, czujnik prędkości niestety głupieje - bo mi pokazywała i 200km/h ... średnia 60 , na góralu .. a w telefonie ( BT)  pokazywało ok - 19 kmh - wiec transmisja samej predkości jak jest odłączony trenażer - jest cos nie tak ) 

oczywiście na treningach nie mam w liczniku  takiego pola bo po co  , ale na podsumowaniu dziwnie wyglada ze sie jechało 200 :) , jak Prozor pisze pewnie cos z obwodem koła 

#365 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 November 2021 - 18:28

Fizycznego pomiaru nie ma, oszacowuje. Ale nie ma to czy ma czy nie ma nic wspólnego z tym, że jak każdy (prawie) trenażer interaktywny wysyła przez ANT+ i BT dane mocy, kadencji i prędkości oraz komunikuje się profilem ANT+ FEC i odpowiednikiem BT gdzie wymienia dane z jednostką sterująca, wysyłając jednocześnie dane mocy, kadencji, prędkości, obwodu koła, ciężaru roweru (do wyliczania nachylenia).
O ile jednak profil trenażera ma standardowy obwód koła rzędu ok. 2m i w efekcie oszacowanie prędkości jest takie se, to sygnał prędkości musi mieć ustawioną wartość podaną w instrukcji (ok. 17 cm) która należy prawidłowo wpisać, bo inaczej będą pokazywane prędkości autostradowe i to dozwolone jedynie w Niemczech.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

==================

Edit - sprawdziłem: https://elitesrl.zen...hird-party-apps

wychodzi na to, że obwód koła/24,8 - (Przykład: obwód 2095 mm / 24,8 = 84 mm), ale i tak głowę daję, że to podali w instrukcji, tylko kto to czyta (oprócz mnie)? Poprzednio podane ok. 17 cm, a dokładnie 173mm to wartość dla Direto (wszystkie modele). 

Z drugiej strony dalej twierdzę, że prędkość na trenażerze to jak kwiatek do kożucha - tak samo potrzebne i niezbędne. Czas i moc jak najbardziej, ale prędkość? Nawet oszacowany na podstawie tego przebieg jest bardzo wirtualny... Ale jak ktoś lubi, no cóż - można.

#366 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 16 November 2021 - 13:31

A jeszcze takie pytanie techniczno użytkowe 

trenażer i rower zamierzam trzymać na balkonie , za chwile będzie przeszklony ale to ciągle balkon bez ogrzewania...

czy ktoś z was tak używa ? czy trenażer w temperaturach w okolicy zera nie zachowuje sie dziwnie ? rok temu trzymałem rolkowy i wszystko było ok ale zanim sie rozgrzał jakby opór miał wiekszy, w sumie mało to przeszkadzało, wiec sądze że trenażer DD też da rade. 

i czy lepiej na takie warunki postawić karbonowy rower czy amelinium ? czy oprócz płynów ( hamulcowy oleje w amorze mtb ) 

lepiej takie warunki zimowe znosi karbonowa rama czy alu ? 

Pozdr. 

#367 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 16 November 2021 - 13:37

bardziej o elektronikę trenażera bym się martwił.

• Yudo likes this

#368 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 16 November 2021 - 13:42

Rok temu pisalem do Elite z pytaniem o trenazer powiedzieli ze mroz im nie straszny gorzej wilgoc.
Ale ten problem prawie zniknie po zabudowie balkonu.

#369 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 November 2021 - 13:51

Nie mam bezpośredniego doświadczenia z trenażerem, ale np. w przypadku piast z dynamem istnieje problem zasysania wilgoci przez prądnicę.

Urządzenie podczas pracy rozgrzewa się, a podczas ponownego schładzania powstaje podciśnienie. Ponieważ para wodna jest mniej lepka od wody, w niekorzystnych warunkach para może przenikać nawet pod uszczelkę, która w normalnych warunkach zatrzymałaby wodę w stanie ciekłym.

Jeżeli sprzęt nie ma zabezpieczenia, woda może narobić szkód. W przypadku piast zabezpieczenie przed zawilgoceniem mają wyłącznie piasty SON Schmidt :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#370 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 16 November 2021 - 14:04

Nie widze problemow w kwestii trwalosci, bo nie ma ryzyka kondensacji. Co do dokładności pomiaru albo dzialania oporu, to jest on zależny od temperatury, i zależnie od sprzętu, jest to skompensowane, albo nie (bo tylko napisali, że tak).

#371 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 16 November 2021 - 14:19

trenażer rolka Elite  smart rok temu przeżył i nic mu sie nie stało , dalej służy , choć co racja to racja

- trening go rozgrzewa - potem zostanie na tym zimnym balkonie i może para sie skropli gdzieś w srodku.... 

wiem że jak zimny rower z balkonu wnosze do chałupy to momentalnie jest wilgotny, na zimnej ramie wniesionej w ciepło woda sie skrapla,  

ale cóż, takie koszty , do wyboru jest rozwód :l

#372 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 16 November 2021 - 14:30

Ups.. Nie zauwazyłem, że chcesz go wnosic na trening. No to bedzie kondensacja.

#373 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 16 November 2021 - 14:32

nie no własnie nie chce :) 

bedzie stało na balkonie i już 

w przeszłości zdarzało mi sie wnosić rower z balkonu po paru dniach stania i robił sie mokry w moment. 

#374 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 November 2021 - 14:40

Co do dokładności pomiaru albo dzialania oporu, to jest on zależny od temperatury, i zależnie od sprzętu, jest to skompensowane, albo nie (bo tylko napisali, że tak).

W przypadku miernika Elite jest to niezależne od sprzętu, w przypadku pomiaru optycznego (w uproszczeniu: z góry na dół świeci dioda, odbiornik rejestruje zmiany w strumieniu świetlnym) nie ma potrzeby kompensować, bo i nie ma czego kompensować. To nie tensometry. Jedyna kompensacja, to kompensacja rozciągniętego paska, ale do tego służy proces kalibracji (od czasu do czasu, choć Elite sugeruje 2x w miesiącu - ale to chyba jak ktoś kręci nonstop...).

#375 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 16 November 2021 - 14:59

Nawet trenażery z miernikiem optycznym trzeba rozgrzać przed kalibracją, ciekawe czemu.. Bo choćby taki pasek inaczej pracuje, gdy jest ciepły, a inaczej, gdy jest zimny. To samo może dotyczyć stopnia sprężystości ośki miernika (lub zastosowanego elastomeru), choć pewnie w bardziej znikomym stopniu.

#376 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 November 2021 - 15:14

Dokładnie tak. 

Z drugiej strony dotyczy to tylko urządzeń z miernikiem mocy, Suito takowego nie posiada, stąd zmiany temperatury jak najbardziej będą mogły wpływać na oszacowanie mocy.

#377 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 posts
  • Skądwwwa

Posted 16 November 2021 - 15:21

A w ktora strone sie spodziewac ? Na zimnym 200W bedzie jak 210 na cieplym ? Czyli ciezej sie kreci na zimnym/ pokazuje mniejsze waty? ( takie mialem wrazenie na rolce)

Na ich stronie jest napisane ze niby suito ma jakis algorytm kompensujący temperature....

Temperature compensation algorithm
A function that lets the hometrainer compensate the variations due to brake overheating and take the resulting data into account when calculating power.

#378 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 posts

Posted 16 November 2021 - 15:31

Nie widze problemow w kwestii trwalosci, bo nie ma ryzyka kondensacji.[...]

Nie byłbym taki pewny, że nie ma. Teraz temperatury dodatnie przez całą noc a nad ranem metalowy parapet cały mokry. Oszklenie nie da jakiejś dużej izolacji przy mrozach. Najlepiej przed bardziej drastycznymi działaniami wynieś jakiś metalowy stojak i zobacz czy się nie kondensuje nad ranem na nim para wodna.

Raczej obstawiałbym, że załatwisz przez zimę w nim elektronikę. 

• mikroos likes this

#379 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 November 2021 - 15:45

Na ich stronie jest napisane ze niby suito ma jakis algorytm kompensujący temperature....

the variations due to brake overheating

Czyli wyłącznie powstającą w wyniku działania hamulca, a nie temperatury otoczenia.
  • MaciekTu likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#380 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 November 2021 - 16:35

Nie byłbym taki pewny, że nie ma. Teraz temperatury dodatnie przez całą noc a nad ranem metalowy parapet cały mokry. Oszklenie nie da jakiejś dużej izolacji przy mrozach. Najlepiej przed bardziej drastycznymi działaniami wynieś jakiś metalowy stojak i zobacz czy się nie kondensuje nad ranem na nim para wodna.

Raczej obstawiałbym, że załatwisz przez zimę w nim elektronikę. 

Dokładnie - rozgrzany trenażer (nawet jeśli Suito tak mocno się nie rozgrzewa) i wysoka wilgotność to nie najlepsze połączenie. Punkt rosy - czyli wytrącanie się wilgoci z nasyconego wilgocią powietrza w określonej temperaturze jest dość czytelny:

505_PL_10-thumbnailscheme_489x276.jpg

Stąd powietrze o wilgotności ok. 60% skrapla się w temperaturze ok. 12*C, 50% ok. 9*C. A to wcale nie są wysokie wilgotności jesienią, teraz mam na pobliskiej stacji meteo odczyt 84% wilgotności.I nie, nie pada deszcz, za to temperatura 6,2*C stąd na zewnątrz uczucie bardzo mokrego powietrza, woda osadza się również na gruncie. Przy tej temperaturze i przy wilgotności 40% również odczuwałoby się wilgoć, której należałoby się również spodziewać na sprzęcie wystawionym na balkonie.

Dodając do tego rozgrzane wnętrze trenażera + chłodniejsza obudowa pewno byłyby ułatwione warunki do skraplania się na powierzchni obudowy trenażera. Dodam, że w środku. Warto ryzykować? Nie sądzę...

Reply to this topic