Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery Interaktywne Elite (Drivo/direto/suito/itp.)

533 odpowiedzi w tym temacie

#381 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 16 listopad 2021 - 17:36

No to rozwod :D

#382 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 listopad 2021 - 17:42

Że niby żona wygania na balkon ćwiczyć? Akurat samo ćwiczenie to nie problem, gorzej jak zostawisz trenażer później na 24h. Rower na balkonie może sobie stać (ale i tak na wilgoć będzie narażony, więc nie wiem...), ale trenażer po treningu wnosiłbym do mieszkania, to raczej nie powinno zakończyć się rozwodem...

• tadzikpl lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#383 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 16 listopad 2021 - 18:52

No widzisz. U normalnych ludzi nie problem. Ale u mnie godzine pokrecic - problem tej rangi.
Sam trenazer w sumie niby mozna chowac ale to zawsze upierdliwe rozpiac zapiac kolo to tamto rece w smarze.. O 23 wieczorem juz sie chce po prostu.
Moze w wieksze mrozy bede tak robic. Qubo przezyl i na odkrytym balkonke Suito tez zatem powinien na oszklonym.

#384 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1528 postów
  • SkądSK

Napisano 16 listopad 2021 - 21:26

Ja tam robię prawie codziennie i żaden problem. Wszystko rozstawiam: mata, wiatrak, trenażer Direto (wszesniej Suito), wentylator, wpinam rower i po jezdzie wszystko składam.
Mam o tyle dobrze, ze po złożeniu mieści sie pod biurko z monitorem.
Na początku może upierdliwe, ale później to samo rozkładanie/skladanie nie zajmuje nawet 2 minut.

Żona juz po woli białej gorączki dostaje jak zaczynam ze smarami kombinować. Rower na wieszaku, a potrafi troche wosku skapnąć na stół gdzie leżą prace dzieci. Troche mi odpija z tymi testami

#385 tomaszzzz

tomaszzzz
  • Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 18 listopad 2021 - 09:20

Cześć, oswajam się ze swoim nowym Dirteto xr. Zauważyłem, że pojwia się problem w momencie rozpoczęcia treningu na Zwift w trybie erg. Po załadowaniu mapy słychać jak silniczek w Direto intensywnie myśli, pierwsze ruchy korby niemal bez oporu, po czym opór zmienia się na tyle, ze niemal nie sposób przekręcić korbą. Pomaga szybka kalibracja z pozimu zwifta. Czy ktoś ma podobnie? Pozdrawiam, Tomek

#386 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 18 listopad 2021 - 09:43

Tryb ERG to chyba "pięta achillesowa" Direto, miałem go, pomijając często zrywany pasek ( podobno w późniejszych wersjach poprawiono) tryb wspomniany działał kiepsko ( właśnie z dużym opóźniniem) , później już jakieś kosmiczne waty pokazywał na plus :) całe szczęście. Teraz mam neo2t, różnica kolosalna, tyle że wacika nie podaruje jak poprzednik.

#387 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 18 listopad 2021 - 10:29

Również mam takie obserwacje z Direto XR, stabilizacja mocy potrafi zająć z 30 sekund, bardzo nie lubi nagłych zmian kadencji, zwłaszcza gdy mamy spadek mocy w kolejnym interwale. Wtedy leci na pysk i długo się podnosi. W drugą stronę raczej lepiej. Ale na początku treningu nie widziałem do tej pory problemów. Ogólnie to daje radę pod warunkiem braku krótkich interwałów. To samo jest na Rouvy.

#388 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 listopad 2021 - 13:16

Co prawda pisałem o tym również Tomkowi, ale...

No to jeszcze dorzucę wyjaśnienia dot. treningu ERG na Direto XR, zwłaszcza dotyczące ustawień trenażera do ERG. Użyłem grafik już wcześniej przeze mnie użytych w tym wątku, ale żeby nie odsyłać umieszczam je raz jeszcze.

Aktualne oprogramowanie XR dość szybko dociąga opór hamowania w okolice mocy docelowej ALE bez jej przekroczenia i w ciągu kilku - kilkunastu sekund dochodzi do mocy żądanej, również bez jej przekroczenia. A nawet jeśli, to niewiele.

def13c62a62821fd5b776050d6a99185.jpg

Mniej więcej tak to wygląda za każdym razem. Dlaczego tak? Bo Elite stwierdziło, skądinąd całkiem słusznie, że biomechanika ERG wymusza zwiększenie mocy z niskiego poziomu do wyższego i na ogół będzie to generowana przez użytkownika moc większa niż wymagalna, czyli jak moc będzie za duża, to silnik będzie musiał przesuną magnesy w dół i zaczyna się ping-pong góra/dół/góra... aż po jakimś tam czasie dojdzie do stabilizacji. Zgoda, część (mniejsza) użytkowników potrafi kręcić równo niwelując efekt początkowy, ale większość nie. Stąd to wymuszenie dojścia do  pułapu.

Jak to wygląda w zbliżeniu?

c5248999b27367b5fc5e59bce886b347.jpgPrzełożenie miękkie: 36/17 (ma znaczenie, na blacie będzie bardziej poszarpane). Początek interwału 50s, moc żądana 200W. Patrząc na niebieską linię raportowaną przez P2M (dlaczego - poniżej) widać całkiem szybki, bo 2s, wzrost hamowania do mocy ok. 25W poniżej mocy docelowej, zaś dociągnięcie do mocy żądanej 200W zajmuje ok. 12s. Razem ok. 15s, w tym większość to powolne dociąganie ok. 25W do mocy docelowej. Widać dlaczego nie bardzo jest sens oceniać ERG 30s w tym przypadku? Jak najbardziej moc średnia będzie tu nieco zaniżona. Warto to uwzględnić w planowaniu treningu z takimi krótkimi interwałami zwiększając ich poziom obciążenia.

Przykład dość specyficzny: P2M niebieski, XR fioletowy z wygładzaniem 10s. Zauważcie, że moc jest rejestrowana właściwie taka sama, tylko uśrednianie 10s XR powoduje, że raportowanie mocy przez XR jest opóźnione ALE samo ustawienie hamulca jest właściwe i bez opóźnień! Za to dzięki uśrednianiu moc hamowania jest trzymana bardzo stabilnie, bez niepotrzebnych korekt.

A jak wygląda powyższy przykład z uśrednianiem 10s i 1s (czyli bez uśrednienia)?

4d08f7dbf28ab8d51a1f70fe540206da.jpg

Powyżej 10s uśrednienie XR. Tu kolorki  odwrotnie, dojście do "okolic" 2s, dociągnięcie kolejne 8s. Razem 10s do stabilizacji mocy żądanej. Tak jak poprzednio trenażer ustawia obciążenie tak jak raportuje P2M, a to co raportuje XR jest opóźnione przez uśrednienie. 

75adf21a70d609d258f2d494c1649212.jpg

A powyżej bez uśrednienia (P2M ma uśrednienie 2s, co zresztą widać) - jak widać moce niemalże identyczne, z identycznym przebiegiem. W sumie nic dziwnego, ale... sama stabilizacja do mocy docelowej trwa zdecydowanie dłużej! Początek interwału 1:09, po 2s ustawienie hamowania w okolicach mocy żądanej (o 25W mniej!) i powolne dociąganie do mocy żądanej na jakiś 1:32 - czyli ok. 23s od początku interwału! Ok. 2x tyle o przy ustawionym uśrednieniu 10s. Warto zauważyć, że właściwie od tych ok. 20s od początku interwału moc waha się w okolicach mocy żądanej. Czyli  przy niskich uśrednieniach XR trenażer będzie trzymał okolice mocy żądanej od ok. 20s. Interwały ERG 30s będą zawsze zaniżone o moc dojścia do mocy żądanej (największa różnica od początku do osiągnięcia okolic mocy żądanej, czyli 2 - 3s, plus 20s z dojściem tych 25W).

Stąd może wynikać "wrażenie" niedoszacowania mocy, zwłaszcza przy krótkich interwałach. Przy dłuższych zresztą też będą moce nieco poniżej zadanych - trenażer raczej będzie hamował słabiej, niż za mocno. 

Najlepiej porównać sobie moce raportowane przez dwa mierniki (w korbie i trenażera) i wrzucić na wykresy, porównując oba   ;)

Jak zoptymalizować ERG w Direto XR? Mała tarcza z przodu, prosta linia łańcucha (niskie zużycie łańcucha) czyli zębatki kasety bliżej koła. Efekt - niska prędkość koła zamachowego umożliwiająca w miarę szybkie korekty mocy hamowania. Ustawić w miarę duże uśrednienie, najlepiej na 10s. Moc raportowana będzie opóźniona, ale ustawiona będzie właściwa. Ewentualnie odczyt mocy z zewnętrznego miernika, wewnętrzny do ustawienia mocy.

Sama szybkość reakcji jest naprawdę zadowalająca ok. 2-3s a później jest to dociąganie do wartości żądanej. No i trzeba mieć na uwadze lag, chociaż jest on głównie widoczny przy sterowaniu ANT+ z np. Edge, a i to głównie przy zaplanowanym treningu strukturalnym, bo tak z łapki to wychodzi to tak:

Tak bawiłem się po zakupie, musiałem sprawdzić jak to działa. Jak widać samo przesunięcie uchwytu magnesów przez silnik krokowy jest dość szybkie, ale od najmniejszego do największego oporu jednak chwila mija - przesunięcie od 0 do 50% oporu ok. 2s, a od 0% do 100% ok. 4s. Zresztą możecie pobawić się sam, nawet nie rozkręcając tylko słuchając silnika.

Sposób następujący: uruchom Edge, powinien sparować się z trenażerem (jak nie, to sparuj) dodaj (o ile z automatu nie będzie widoczny) widżet do sterowania trenażerem. Ustaw moc na 0W,

592bf4b7fcfc39663804d400f2c6621d.jpg

przesuń widżet na sterowanie oporem: opór na 100%.

638b4caa50986bc2081fbbc751834253.jpg

Teraz wystarczy przełączać pomiędzy oporem, a mocą. Silnik będzie przestawiał pomiędzy skrajnymi pozycjami.

Przejście od oporu do mocy spowoduje ustawienie magnesów ze skrajnej pozycji na skrajną. Czas około 4s. Zważywszy, że normalny człowiek raczej takich skoków oporu nie wykorzysta (od 0W do >2kW) należy przyjąć 50% oporu jako realne do wykorzystania, gdzie czas reakcji będzie mieścił się w zakresie do 2s plus czas na wysyłkę/odbiór sygnału (ok. 1/4s - 1/3s?), co potwierdza się z pomiarami narastania oporu.

Co ciekawe, można zauważyć, że ok. minucie niewykorzystania trenażer przestawi automatycznie magnesy z 100% (czy dowolnego) na pozycję 0%, a po kolejnych 2:50 na pozycję parkowania, czyli mniej niż 0W. Do czego ta wiedza może być przydatna? Ano do tego, że trenażer można wykorzystać również bez prądu, tyle tyko że w pozycji parkowania opór trenażera jest znikomy. Żeby używać do rozgrzewki jest niezbędny albo zasilacz 12V czyli albo przetwornica samochodowa, albo zasilacz z wtyczką z instalacji samochodowej. Bez tego można poradzić sobie inaczej - wystarczy ustawić pod prądem trenażer na opór np. poziom 2 lub 3 (albo dowolny, choć końcowego zakresu nie polecam  ;)) i... wyciągnąć wtyczkę zasilającą. Magnesy zostaną na pozycji danego  oporu i można kręcić bez dostępu do prądu z sensownym oporem (choć stałym - możliwość zmian jedynie przełożeniami).

Ustawienie % nachylenia też jest możliwe, ale wymaga  kręcenia napędem, bez tego nie da się ustawić % nachylenia (sprawdź  ;)), stąd jeśli ktoś chce mieć ustawione na rozgrzewkę np. 2% nachylenia, to musi ustawić i wyłączyć podczas pracy trenażera.

Jak można zauważyć sugeruję powyżej zmiany uśredniania mocy na 10s w przypadku korzystania z ERG. Jeśli ktoś korzysta z dodatkowego pomiaru mocy to raczej nie ma problemu, nieco inaczej jest jeśli korzysta się tyko i wyłącznie z wewnętrznego pomiaru mocy Direto XR.

W przypadku treningu ERG raczej nie ma problemu - poza wolniejszym narastaniem i opadaniem mocy raportowanej, ale nie hamowanej - ta ustawia się tak samo szybko niezależnie o uśrednienia, zmienia się tylko szybkość reakcji na zmiany mocy generowanej, co przy ERG akurat jest zaletą.

W przypadku tylko pomiaru mocy z trenażera i trybów symulacji (zwłaszcza na wyścigach itp.), warto przestawić na uśrednianie jak najmniejsze np. 1 - 3s. Dzięki temu generowana moc będzie mocą bez uśrednień (lub z niewielkimi) i nie będzie problemów znacznych opóźnień awatara. 

Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby istniała możliwość oddzielnego ustawienia uśrednień dla mocy raportowanej i dla mocy hamowania. Niestety, Elite tego nie zauważyło do dnia dzisiejszego. 

• Chertan lubi to

#389 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 18 listopad 2021 - 14:13

Widzę, że masz to samo. Gwałtowne spadki poniżej zadanej mocy przy wchodzeniu w lżejszy interwał. Tak jakby Direto zakładał, że bardzo skoczy kadencja, co w sumie jest logiczne, bo jest taka tendencja, jednak o ile przy naprawdę dużej mocy i tak czuję się w nogach dochodzenie do jeszcze większej mocy, to przy niskich jest piekielny kołowrotek, nogi chcą odlecieć przy tak małym oporze. Bardziej mi to przeszkadza niż przy zwiększaniu mocy na cięższych interwałach.

#390 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 listopad 2021 - 14:28

To akurat jest przypadłość chyba wszystkich trenażerów z cięższym kołem zamachowym. O ile trenażery rolkowe z niewielką inercją radzą sobie w tym przypadku całkiem dobrze, to trenażery DD z ciężkim kołem zamachowym już nie bardzo, być może NEO potrafi kontrolować to lepiej niż inne?

Efekt ten zmniejsza dość znacznie ustawienie jak najmniejszego przełożenia, tak żeby koło zamachowe uzyskiwało jak najmniejszą prędkość obrotową. Stąd należy unikać jazdy na blacie bo nie dość, że ciężko ustabilizować szybko kręcące się koło zamachowe, to jeszcze będą duże "dziury" przy przejściu z większego obciążenia na niższe. Co więcej - często w takim przypadku nie da się osiągnąć niskiej mocy, bo "podłoga" trenażera nie pozwoli na to przy szybko kręcącym się kole zamachowym.

Czyli jak wspomniałem - mały blat z przodu, środek kasety (lub wyżej  - najlepiej prosta linia łańcucha) i minimalizuje się tak "podłogę" czyli minimalną moc hamowania, jak też przejścia duża moc -> mała. 

Cześć, oswajam się ze swoim nowym Dirteto xr. Zauważyłem, że pojwia się problem w momencie rozpoczęcia treningu na Zwift w trybie erg. Po załadowaniu mapy słychać jak silniczek w Direto intensywnie myśli, pierwsze ruchy korby niemal bez oporu, po czym opór zmienia się na tyle, ze niemal nie sposób przekręcić korbą. Pomaga szybka kalibracja z pozimu zwifta. Czy ktoś ma podobnie? Pozdrawiam, Tomek

To, że opór zmienia się z niskiego na wysoki przy niskiej kadencji to zasługa... fizyki. Serio. I to dla każdego trenażera. Moc to moment obrotowy razy prędkość obrotowa, czy w uproszczeniu kadencja. Jeśli kadencja jest wysoka to opór będzie relatywnie niski, wraz ze spadkiem kadencji moment obrotowy będzie się zwiększać. Kadencja dąży (spada) do zera  -> opór będzie wzrastać aż do maksymalnego (w teorii do nieskończoności przy zerowej prędkości obrotowej). 

Jak to ominąć przy starcie? Jeśli jest taka zależność:

[...]pierwsze ruchy korby niemal bez oporu, po czym opór zmienia się na tyle, ze niemal nie sposób przekręcić korbą. [...]

oznacza, że podczas pierwszych ruchów korby kręcisz nimi za wolno - wystarczy podczas tych pierwszych ruchów rozpędzić kadencję do pożądanej np. 80 rpm i wtedy algorytm ustawienia oporu nie będzie musiał przestawiać w wysoki opór przy niskiej kadencji. 

Jeszcze jedna wskazówka - wystarczy na początku treningu ERG dać minutę (a nawet kilka - kilkanaście sekund) rozbiegówki z niewielką mocą docelową. Później już problemów nie powinno być - zwłaszcza na Zwift (chyba na TR też?), który przy mocnym spadku kadencji nie dopuszcza do spirali śmierci, czyli podniesieniu oporu trenażera ponad możliwe do przepchania przez użytkownika.

Edit - sprawdziłem jak z poziomu Edge w/w wygląda - po zatrzymaniu kręcenia trenażer  cofa magnesy do poziomu niskiego oporu, pozycjonuje na żądanej mocy oporu po ok. 1,5 do 2 obrotów korbą, czyli właściwie po wykryciu i oszacowaniu kadencji następuje wyliczenie oporu zgodnie z wzorem: moc = kadencja * moment (tu: opór). Stąd czas na osiągnięcie właściwej kadencji jest dość niski.

Oprogramowanie trenażera powinno dać na rozkręcenie się czas np. 3 - 4s (do ewentualnego ustawienia przez użytkownika). Dodatkowo oprogramowanie sterujące powinno mieć domyślną opcję redukcji oporu przy spadku kadencji poniżej np. 50 rpm (do ewentualnego ustawienia przez użytkownika). O ile pamiętam to obecnie taką opcję posiada Zwift i chyba TR, jednak raczej nie zawsze (o ile w ogóle) aplikacje ustawiają minimalny opór trenażera na początku treningu, aż do osiągnięcia optymalnych obrotów korby do wyliczenia przez trenażer właściwego obciążenia.

Powyższe tyczy się nie tylko trenażerów Elite, ale raczej wszystkich trenażerów, z uwagi na to, jak jest określana moc hamowania trenażera (moc = kadencja * moment (opór)). 

#391 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 20 listopad 2021 - 17:13

Ja chyba nie dojdę nigdy do ładu z ERG i Direto XR, mój najgorszy downgrade za kupę kasy.

Wcześniej użyłem parę razy w lecie z powermatch, zaraz po zakupie. Działało jako tako tylko przy dużym wygładzaniu + najlżejszym przełożeniu jakie miałem, 34x32.

Teraz zaczął się sezon trenażerowy więc postanowiłem moc brać prosto z direto.

Kombinowałem (w lecie też) z próbami możliwie równego kręcenia, rozkręcania przed interwałem, rozkręcania w trakcie. Generalnie nic to nie daje. Jakakolwiek zmiana kadencji powoduje tylko, że to dziadostwo jeszcze dłużej się ogarnia z dochodzeniem do targetu.

Ustawienie domyślne wygładzania (2)- mega przestrzeliwuje początek interwału, stabilizuje się na dużo za wysokim poziomie i dopiero powoli schodzi do celu.

Ustawienie (8) - dokładnie tak samo.

Przez całe dwa treningi nie zmienialem biegu, to było 34 z przodu i z tyłu 4 koronka od końca czyli jakieś 22-23 u mnie.

Da się w ogóle sprawić, zeby ten szajs działał jakoś w ERG? Jakaś magiczna formuła do ustawienia? :D Nie mam czasu na testowanie tysiąca wariantów skoro to coś powinno po prostu działać - mogę zrobić jedną zmianę / 1 trening, po pięciu już nie będę pamiętał co się zmieniło :) Poza tym teraz to delikatesiki, ale jak przyjdą cięższe treningi i mi coś takiego będzie wyrabiał to po prostu stanę w miejscu i po zabawie. 

Pierwsze dwa screeny to ten tydzień, ostatni to powermatch + najlżejsze przełożenie, jak by tak działał sam ze sobą byłbym już zadowolony. Ale serio jedynym sposobem jest nieużywanie wbudowanego miernika, za który się płaci i jazda na przekosach?

JnptxIy.png

PtAkhhV.png

YuGcD0T.png

PS: Co do startu w trybie ERG i rozbiegówki. To mi mało przeszkadza akurat, ale u mnie nie pomaga początkowe rozkręcenie z malym oporem. Mało tego, to urządzenie jest tak durne, że można "ręcznie" dojechać do zadanej mocy (niskiej bo rozgrzewka), ustabilizować ją, potem kliknąć przycisk od zmiany trybu z "resistance" na "ERG" dalej równo kręcąc a potem Direto wykona piękną falę próbując się ogarnąć z oporem, chociaż moc jest dokładnie taka jak target... Fajne!

#392 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1528 postów
  • SkądSK

Napisano 20 listopad 2021 - 22:06

Przeglądając forum Elite dużo ludzi ma problem z poprawnym działaniem ERG w Direto, ale z tego co widziałem są w stanie naprawić problem tylko trzeba do nich napisać, po kilku testach wysyłają poprawkę.
Zobaczymy jak to u mnie pójdzie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

#393 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 listopad 2021 - 22:12

To dopasowanie przez Elite często wynika z dopasowania miernika w rowerze z miernikiem w trenażerze. Nawet jeśli miernik w trenażerze działa lepiej, ale użytkownik chciałby uzyskać jednakowe pomiary.

@heavy_puchatek Tego myku z falą nie sprawdzałem, za to zejście z oporu jak najbardziej (W -> %).

A jaką masz wersję oprogramowania? Bo u mnie przestrzelenie możliwe chyba jest wtedy, za mocno zwiększam kadencję/moment zamiast równo kręcić przy zwiększaniu mocy oporu. Jeśli kręcę na równej kadencji nie ma opcji przestrzelenia. 

Przez całe dwa treningi nie zmienialem biegu, to było 34 z przodu i z tyłu 4 koronka od końca czyli jakieś 22-23 u mnie.

Ale serio jedynym sposobem jest nieużywanie wbudowanego miernika, za który się płaci i jazda na przekosach?

[...]

Ustawienie domyślne wygładzania (2)- mega przestrzeliwuje początek interwału, stabilizuje się na dużo za wysokim poziomie i dopiero powoli schodzi do celu.

Ustawienie (8) - dokładnie tak samo.

Wygładzanie 2 i 8 nie może być dokładnie takie samo. Chyba, że się zmiana nie zapisała. Fizycznie mało możliwe, bo algorytm uśrednia pomiar mocy kolejno 2s i 8s, a to znaczna różnica. Sprawdź z ustawieniem maksymalnego uśredniania, czyli 10s i porównaj.

34 i 4 koronka z tyłu to przekos? U mnie raczej prosta linia łańcucha. No chyba, że dotyczy to ostatniego wykresu czyli jazdy na najlżejszym przełożeniu?

Pierwsze dwa screeny to ten tydzień, ostatni to powermatch + najlżejsze przełożenie, jak by tak działał sam ze sobą byłbym już zadowolony. Ale serio jedynym sposobem jest nieużywanie wbudowanego miernika, za który się płaci i jazda na przekosach?

YuGcD0T.png

Domyślam się, że tak, aczkolwiek IMHO powermatch raczej powinien wprowadzać opóźnienia czy większe wahania w stosunku do możliwego do uzyskania bez korekt (Więcej o PowerMatch TR: https://support.trai...-Smart-Trainers,no chyba, że powermatch wprowadzający stałe przesunięcie, ale na pewno nie w tym przypadku).

Pierwszy, a zwłaszcza trzeci jest przestrzelony, od kolejnego jest raczej dobrze. 

Zastanawiam się co się zmieniło w Twojej konfiguracji, bo po zakupie miałeś takie coś:

koyjzrz.jpg

i narzekałeś na powolne dociąganie mocy - przestrzeleń nie było widać (no chyba, że coś w 4 interwale)...

Kontrola ERG w sposób używany przez Elite, czyli sterowanie położeniem magnesów neodymowych w stosunku do koła zamachowego silnikiem krokowym nie jest i nie będzie tak efektywne, jak użycie pola elektromagnetycznego, aczkolwiek również realizacja tego ma znaczenie. Co innego Neo, a co innego Flux - pomimo, że w obu jest sterowanie hamowaniem polem elektromagnetycznym, to Flux nie jest w stanie stabilnie wyhamować ciężkiego koła zamachowego. W trenażerach Wahoo ciężki bęben jest hamowany przez elektromagnesy, ale są one sporych rozmiarów, zaś sam bęben w efekcie potrafi się rozgrzać do wysokiej temperatury, jednak rozmiar ma znaczenie i dzięki temu można dość precyzyjnie regulować moc hamowania poprzez zmiany pola elektromagnetycznego, co jest  szybkie i precyzyjne - w porównaniu do przesunięcia magnesów silnikiem krokowym. 

Jeśli zależy Ci głównie na trybie ERG, to trenażery Elite nie będą najlepszym wyborem. Może sprzedaj i kup np. NEO, ewentualnie Saris H3 (nie tak brutalny w egzekucji wymaganego obciążenia jak Neo, a stabilność całkiem dobra, stąd ponoć jest to najlepszy trenażer do ERG).

Ja od ERG wolę ustawienie % nachylenia lub stopnia oporu i wykonywanie treningów interwałowych z pominięciem ERG. Mi tak się lepiej trenuje, ale o dziwo ERG na XR u mnie całkiem dobrze się sprawuje nie tylko w przypadku optymalnego dla mnie treningu ERG (czyli na niższych mocach - ustawić drugą strefę i oglądać film), ale również i wyższych, choć oczywiście krótkie interwały czy sprinty zdecydowanie wolę robić w trybie stopnia oporu lub nachylenia.

Ale proszę przykład ERG:

35dda8f5c2d89bccdd87e8f7b8673dc3.jpg

Krótkie interwały 30s 250W/130W start od poziomu co prawda zadanego od 70W, ale fizycznie na tym przełożeniu nie dało się zejść niżej niż 80W przy kadencji 90 rpm.

Jak to wygląda na surowych danych? A proszę bardzo:

[...]
86
89 (koniec rozgrzewki i początek interwałów -> 250W 30s)
98
93
84 
136
181
227
251 (7 sekund - dotarcie do żądanej mocy)
262 (przetrzelenie o 10W - cała sekunda...)
255 (stablilizacja)
245
247
251
253
257
251
247
250
253
249
244
246
248
251
254
255
255
248
245
248 (koniec @250W i zejście do 130W)
239
198
132 
102 (przestrzelenie w dół i początek stabilizacji)
103
117 
130 (ustabilizowanie żądanej mocy na poziomie @130W)
132
130
130
133
132
127
[...]

To powyżej jest właśnie na uśrednieniu 10s. Jak widać stabilizacja mieści się w okolicy 7s, początek każdego interwału (tak w górę, jak w dół) co prawda przez chwilę różni się od zadanej, ale... jest to dosłownie chwila. Sekunda czy nawet trzy to chyba nie jest tragedia, zwłaszcza jeśli dokładamy to do czasu stabilizacji? To nie apteka i krzywda się nie stanie, gdy trenażer z dokładnością laboratoryjną nie będzie trzymać zadanej mocy przez cały czas. Z uwagi na to, że minęły nieco ponad 2 tygodnie od operacji kręgosłupa na razie nie będę sprawdzał jak to funkcjonuje przy wyższych mocach, zresztą po pół roku bez treningów wolę powoli wkręcać się w aktywność fizyczną (na razie wskazania spacery i co najwyżej krótkotrwałe aktywności na rowerze, intensywniej dopiero co najmniej od 7 tygodnia po operacji).

#394 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 20 listopad 2021 - 22:48

Ustawienie 2 i 8 to to samo w sensie tak samo przestrzela, nie zauważyłem żadnej różnicy. Może jest, ale wyczuć trudno.

A zmieniło się w konfiguracji to, że wcześniej nawet nie próbowałem używać ERG bez powermatch. Pierwszy problem z powolnym dociąganiem mocy rozwiązała twoja sugestia, żeby ustawić wysokie wygładzanie. Ten trzeci obrazek to właśnie powermatch + wysokie wygładzanie (nie pamiętam ile, pewnie też koło 8) + najlżejsze przełożenie w rowerze. Dla mnie zupełnie zadowalający efekt jeżeli chodzi o trzymanie zadanej wartości. Za to uczucie kręcenia na 34x32 na turbo mocno sztuczne, trudno to opisać.

Pomyślałem, bez powermatch musi być lepiej a nie jest. Tzn spróbuję następnym razem z przełożeniem ponownie najlżejszym i pewnie będzie tak samo jak z powermatch :) Albo z wygładzaniem 10 i tym samym przełożeniem co poprzednio. Jedna zmiana na raz, żeby wiedzieć czy jest wpływ i jaki.

Na tych dwóch pierwszych obrazkach jest stabilizacja po ~30s, jeżeli kręcę równo i dłużej, jeżeli kadencja waha się o więcej niż kilka obrotów/min. 

Może jakieś znaczenie ma to, że ja raczej szybko kręcę, przynajmniej na trenażerze bo tu ciągle widzę cyferki na ekranie więc zwracam na nie uwagę. Typowo 100-110 rpm, przy mocniejszych tempówkach bliżej 120. Mniej niż 95-100 to tylko przy luźnym kręceniu albo w górach.

Chętnie bym to pognił dalej i kupił Neo, ale... Direto XR jak czytałem recenzje też miało być już "ulepszone, przyspieszone i wspaniałe" więc szkoda mi kasy na eksperymenty. Na ERG zależy mi dlatego, że mam w zwyczaju trzymać się ciągle mniej lub bardziej powyżej założonych targetów do tego stopnia, że potrafię zupełnie świadomie zarżnąć się w połowie - ERG na to nie pozwala :D Jak już ostatecznie uznam, że bezużyteczne to wyłączę w cholerę.

#395 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 listopad 2021 - 00:24

Hymmm... Może właśnie chodzi o te wysokie kadencje? Może przy wysokiej kadencji trenażer nie do końca potrafi wykryć prawidłowo kadencję i stąd problemy? Gdyby to było przyczyną, to jest dość proste rozwiązanie: czujnik kadencji, nawet niekoniecznie od Elite, którzy chcą za proste ustrojstwo €14,50:

4027544_KIT_SENSORE_CADENZA.jpg

Wystarczy prosty czujnik prędkości przewodowy (magnes na korbie) od licznika za 10 zł zakończony minijackiem 1,5mm. Montuje się toto po lewej stronie i podpina w okolicy wpięcia zasilania.

Musiałbym przy okazji porównać kadencje (w szerszym zakresie) z korby i z trenażera, może faktycznie danie prawidłowego sygnału zwiększy jakość ERG? Do przetestowania...

#396 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 21 listopad 2021 - 08:48

Czujnik kadencji w Elite to w ogóle potrafi na chwilę walnąć odczyt o połowę w dół, przy czym nie zmieniało to w ogóle szybkości, gdy jechałem na Rouvy (bez ERG), tak jakby inne cyfry emitował do telefonu, a inne chodziły w bebechach.

#397 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 21 listopad 2021 - 09:37

To co widzę na ekranie pokazuje ok, to samo co Power2Max zresztą. 

#398 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 listopad 2021 - 16:06

Hymmm... Może właśnie chodzi o te wysokie kadencje? Może przy wysokiej kadencji trenażer nie do końca potrafi wykryć prawidłowo kadencję i stąd problemy?

Jako że mój plan rehabilitacji dopuszcza krótkie jazdy rowerem, to po półrocznej przerwie powolutku zaczynam kręcić na trenażerze. Na razie wydajność po półrocznej przerwie (po części prawie w bezruchu) tragiczna, ale tego się spodziewałem. Stąd brak możliwości wykonania mocniejszych testów, a jedynie symbolicznie i w dość mało sportowej pozycji... Mam nadzieję, że do 3mc wrócę do normalnych treningów...

Do rzeczy - krótki test x4 200/100W po 30s każdy interwalik.  Najpierw rejestracja z miernika Direto XR z 3s uśrednieniem:

66c9b6b302386307e4cd277a62eb4f63.jpg

nie zarejestrowałem równoległego pomiaru mocy z P2M, ale zakładam, że będzie podobnie. Kadencja 80 rpm. Za dużych skoków nie ma, nawet w tym pierwszym, a zwłaszcza ostatnim jest lepiej niż wygląda, ostatni w przybliżeniu:

7105a3bf6f3cc2495d322c9be2e7ec53.jpg

tu trenażer najpierw zjechał o 26W, później podciągnął do 213W. Co ciekawe wiązało się to ze zmianą kadencji:

8e9d69afd6d2b8089b213c8f82e938d3.jpg

Konkretnie spadek mocy nastąpił po spadku kadencji z 82 do 78 rpm, następnie trenażer zwiększył nieco opór, ale kadencja jednocześnie wzrosła do 80 rpm i trenażer przestrzelił do 213W (efekt tak podciągnięcia mocy jak i zwiększenia kadencji).

Jak wygląda to liczbowo?

93,96,92,88,97,106,115,148,176,182,183,193,188,185,193,201,194,179,174,185,206,213,205,202,197,190,190,197,196,194,204,199,192,197,197,189,166,120,78,72,81,92,100,100,98,98

Jak widać cyferkami wygląda lepiej niż na wykresie. Patrząc na pozostałe interwały widać, że czym bardziej płaska charakterystyka kadencji, tym bardziej mniej zmian w mocy hamowania. Liczą się nawet niewielkie wahania kadencji. Stąd wniosek, że Elite powinno nie tyle wprowadzić wygładzenie mocy, co raczej uśrednienie kadencji do algorytmu utrzymania mocy hamowania.

A właśnie - uśrednienia. Szybka zmiana na uśrednienie 10s i tym razem równoległy pomiar Edge/Fenix.

25c1a2836e52a6e20c03d92d2be8355f.jpg

Fioletowa linia to moc P2M, niebieska Direto XR z uśrednieniem 10s. Najpierw popatrzmy na pierwszy interwał:

a080f40b45c2dee72924cdeb59405209.jpg

bae8ac89447c3f2516b9ed790ab7ec84.jpg

Jak widać moc na mierniku P2M wzrasta w ciągu 3 sekund, miernik Direto XR reaguje z opóźnieniem wynikającym z uśrednienia i dociąga do mocy P2M w ok. 10s (czyli zgodnie z czasem uśredniania).

Całkiem równa moc hamowania, będąca wynikiem równej kadencji (z minimalnymi zmianami). 

Nieco większe wahania ma 3 interwał:

4d48cfb2a825ae8db5ecd117e7505110.jpg

2a6fb080aed8b6829305b519f20a0705.jpgTu raczej kadencja równa, choć na siłę można byłoby dopatrzyć się minimalnych wahań, to jednak Direto XR  kadencję trzyma w okolicy 78 rpm, P2M raportuje większe wahania kadencji, choć są to zmiany minimalne.

Najciekawiej wygląda ostatni interwał w którym starałem się pokręcić szybciej niż moje standardowe okolice 80 rpm. Nogi oduczyły się kręcić szybciej, ale jakoś się zmusiłem. "Jakoś" to słowo klucz. Efekt?

48c34c1c3b2b786d20812dc207c83584.jpg

6b922e2132ff9c7f25ff59c50e2697e1.jpgW dalszym ciągu uśrednianie 10s! Za to podniesienie kadencji w okolice 100 rpm (pod koniec niewielki spadek) spowodował nie tyle znaczne wahania, co spadek mocy i to dość znaczny, bo zaniżył wg P2M o ok. 27W w stosunku do zadanych 200W. Bardzo dziwne. Właściwie powinienem to powtórzyć i sprawdzić, czy przypadek, czy faktycznie algorytm Direto optymalizuje się do przeciętnej kadencji użytkownika, a jej zmiana powoduje głupienie algorytmu. Podobnie zresztą należałoby sprawdzić z ten przypadek z mniejszym uśrednianiem danych. To zwiększenie normalnej kadencji i spadek mocy jest ciekawym zagadnieniem i wymaga wykonania paru dodatkowych testów pomiarowych (aczkowliek na razie z tym u mnie będzie ciężko - może ktoś jeszcze spróbuje?).

Reasumując - przestawienie uśredniania na 10s jest korzystne dla trybu ERG nie tyle z uwagi na samo uśrednienie mocy, co uśrednienie i wygładzenie kadencji, dzięki czemu trenażer utrzymuje w miarę równą moc hamowania. 

Z drugiej strony nigdy nie byłem entuzjastą ERG i dla mnie bardziej naturalny jest trening z ustawieniem stopnia oporu i nauki świadomego utrzymywania zadanej mocy, a nie wymuszania przez  ERG. Co nie oznacza, że ERG w  ogóle nie używam - przydatne do wykonywania testów np. rampy, czy treningów w niskich strefach i oglądaniu filmów - ERG kontroluje moc w strefie, a trenujący nie musi głowy sobie zawracać sprawdzaniem czy utrzymuje właściwą moc.

#399 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 27 listopad 2021 - 16:06

Jeździłem 4 lata bez ERG i chciałem sobie poużywać :D To ma być taki kaganiec, żebym nie przeginał "ponad target" bo później się zajeżdżam i nie daję rady czasami dojechać do końca treningu.

Tyle udało mi się pobawić:

Generalnie - wygładzanie wpływ zerowy czy 1 czy 10. Moc podawana przez Direto zbliżona do P2M, powiedzmy +/- 5W (działającego niezależnie po ant+ ze Zwiftem na innym kompie).

ERG daje się używać tylko na skrajnym przełożeniu a i to działa byle jak. Przy wózku przerzutki wciśniętym w obudowę pojawiają się mega dropy kadencji, czasami pokazuje tylko połowę kadencji przez dłuższy czas i... nie zauważyłem żadnego wpływu tego fenomenu na to jak się wszystko zachowuje.

To teraz najlepsze.

Zgłosiłem się do supportu Elite, kazali mi zrobić ten sam test co zawsze i każdemu. W apce Elite wszystko jest ideolo a trenażer reaguje wybornie, szybko i w ogóle rewelacja. W tym samym czasie miernik P2M (nadal podłączony do Zwift) oczywiście pokazuje, że jest ustawione na początku za dużo i potem powoli schodzi do targetu.

Czyli miernik Elite w innych aplikacjach niż Elite pokazuje "dużo" i o dziwo mniej więcej tyle co niezależny miernik w korbie, za to w aplikacji Elite pokazuje, że jest świetnie :D

Każda kalibracja daje taką samą wartość offsetu i jest ok.

I teraz całkiem najlepsze. Zaktualizowałem soft (bo jest jakaś nowa wersja, 98 czy coś). Ustawiłem zupełnie nielekki bieg dzisiaj (no nie miało prawa działać na bazie poprzednich doświadczeń) i... ERG działało jak marzenie. Za to różnica do P2M (który jak już pisalem nic nie robi, tylko powoduje poruszanie sie ludzika na Zwifcie na innym kompie) trochę wzrosła. I jakoś tak ciężko było, ale to mogło mi się wydawać.

NIC już z tego nie rozumiem, ale jak tak będzie działać to może zostać. 

#400 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 listopad 2021 - 17:04

[...]

I teraz całkiem najlepsze. Zaktualizowałem soft (bo jest jakaś nowa wersja, 98 czy coś). Ustawiłem zupełnie nielekki bieg dzisiaj (no nie miało prawa działać na bazie poprzednich doświadczeń) i... ERG działało jak marzenie. Za to różnica do P2M (który jak już pisalem nic nie robi, tylko powoduje poruszanie sie ludzika na Zwifcie na innym kompie) trochę wzrosła. I jakoś tak ciężko było, ale to mogło mi się wydawać.

NIC już z tego nie rozumiem, ale jak tak będzie działać to może zostać. 

Jeśli chodzi o różnice do P2M (czy raczej odwrotnie), to warto pamiętać o kalibracji, ale nie tyle trenażera (bo tu chodzi o kompensację rozciągnięcia paska, z dnia na dzień różnic raczej nie będzie), a kalibrację P2M. Zauważyłem, że jak pamiętam o kalibracji P2M, to pomiary idą łeb w łeb, jak nie pamiętam, to się różnią. Niewiele, ale różnią się zauważalnie więcej, niż po kalibracji P2M.

A jeśli chodzi o oprogramowanie trenażera, to przecież dopiero co napisłem:

[...]

A jaką masz wersję oprogramowania?

[...]

Raczej jest to wersja 078, chyba dostępna od października. Ale u mnie na 074 (rewizja hardware 01) działa jak wyżej. Jakoś nie śpieszno mi było aktualizować coś co dobrze działa. Być może u Ciebie były jakieś błędy w kodzie np.

Generalnie - wygładzanie wpływ zerowy czy 1 czy 10. 

co nie powinno mieć miejsca, u mnie działa poprawnie. Po aktualizacji może zaczęło to działać wreszcie prawidłowo?

Z ciekawości jednak sprawdziłem co z tym oprogramowaniem 078 (ponoć poprawki Rizera, ale czy tylko?) i... zonk: Błąd uniemożliwił pobranie informacji o trenażerze, niektóre modele mogą nie zostać rozpoznane". Ten komunikat występuje nie tylko u mnie http://52.212.236.18...672282ee99a4915- próby wyłączania trenażera/smartfona, reinstalacji upgrado nie pomagają. Komunikat ten sam - plus napis na środku "Aktualizacja ostatniej wersji". Pobrać się nie da, tym bardziej zaktualizować. Elite Upgrado Android z 25 listopada. Nie Upgrado, a Shitardo. Piszę do tych głąbów z Elite, bo widać sprawdzić oprogramowania to już nie potrafią, bo i po co? Jak patrzyłem na meldunki paru osób o problemach z trenażerem (uceglenie po nieudanej aktualizacji) to wolałem się wstrzymać, zwłaszcza, że nie miałem powodów do narzekań na pracę Direto XR.

Upgrado  za to właściwie działa na tablecie Samsunga. Też Android 11. Właśnie się aktualizuje:

• moduł radiowy (szybko poszło)
  • MCU (tu sporo czasu zajęło)
  • EEPROM (całkiem szybko)

Sprawdzę i porównam jak u mnie po zmianie wersji będzie trzymać ERG. 

Dodaj odpowiedź