Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hammerhead Karoo

240 odpowiedzi w tym temacie

#181 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 czerwiec 2021 - 12:54

No właśnie oprócz sideload jest w menu "sklep" z dedykowanymi aplikacjami do Karoo. Tyle tylko, że aplikacji ciągle chyba brak - aczkolwiek tu musiałby wypowiedzieć się użytkownik tego sprzętu. Na pewno jest Xert jako działający natywnie w środowisku uruchomieniowym Karoo. Niby jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale na początku garminowskie apki/pola/widżety CIQ też były biedne i mało ich... Teraz zatrzęsienie, przez co powstał inny problem - odszukać coś wartościowego, to trzeba wiedzieć co, lub sprawdzać pozycja po pozycji. 

W przypadku DDR właściwie można byłoby wyłączyć radar, problem w tym, że faktycznie przełącznik wyciszenia byłby przydatniejszy (i to w widżecie sterowania), bo wyłączenie/włączenie wymaga grzebania w opcjach czujników...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#182 veeye

veeye
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 28 czerwiec 2021 - 15:23

Aby nie było tak różowo to akurat wczoraj na wyścigu Karoo 2 postanowiło się rozłączyć z czujnikami. To już drugi raz kiedy Assioma czy Wahoo Tickr przestaje działać. Tak więc myślę, że jeszcze trochę pracy przed nimi przy optymalizacji softu.

Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka

#183 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 10 wrzesień 2021 - 18:06

Aktualizacja - hammerhead w najnowszej aktualizacji rozbudował wspomnianego climbera i teraz ma się pogląd na wszystkie podjazdy na zaplanowanym kursie. W sunie wyglada na to, że zrobili kopię climb pro. Luksus

I jeszcze ciekawostka - dostałem dwa tygodnie temu maila od support, że zaobserwowali problem z baterią w moim urządzeniu. Nic nigdy nie zgłaszałemz

W mailu podali, że wysyłają mi nową jednostkę co uczynili i jeździ już ze mną jeździ.

Zużycie baterii spadło do 8-12% na godzinę w zależności od tego czy robię trening czy jazdę dowolną. Trening ze względu na animację zużywa oczywiście nieco więcej energii.

To wszytko z jednoczesnym słuchaniem muzyki z zainstalowanego spotify poprzez blootooth audio.

Niesamowity suport, świetne urządzenie.

Polecam
  • Prozor i Marcin321 lubią to

#184 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 wrzesień 2021 - 18:35

Zauważyłem zmiany w climberze w logu aktualizacji z 9 września.

Ale co do 

Trening ze względu na animację zużywa oczywiście nieco więcej energii.

To 7 września aktualizacja wprowadziła:

WORKOUT SCREEN IMPROVEMENTS
We made improvements to the Workout screen on Karoo to reduce the battery cost of following a structured workout.

czyli powinno być lepiej niż było ;)

I jeszcze ciekawostka - dostałem dwa tygodnie temu maila od support, że zaobserwowali problem z baterią w moim urządzeniu. Nic nigdy nie zgłaszałemz

W mailu podali, że wysyłają mi nową jednostkę co uczynili i jeździ już ze mną jeździ.

Znaczy - muszą analizować (AI pewno) każdy przesłany plik w poszukiwaniu nieprawidłowości. Albo transfer online danych diagnostycznych podczas aktywności? Albo raczej wysyłka danych diagnostycznych podczas synchronizacji. To byłoby nawet lepsze, niż program publicznej bety Garmina, o zamkniętej becie Wahoo nawet nie wspominając. Mogliby się uczyć od Hammerhead - przynajmniej w programie beta obligatoryjna wysyłka danych diagnostycznych służących do ulepszania oprogramowania. A już miodzio - do monitorowania kondycji każdego sprzedanego urządzenia... Bajka ;) 

#185 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 10 wrzesień 2021 - 18:53

Na zużycie baterii od samego początku najbardziej wpływały ekrany wyświetlające dane w postaci graficznej:

8d60bfec990351338ec60840e930ca22.jpg

Istniał błąd w oprogramowaniu, który sprawiał, że grafiki były przeliczane także wtedy gdy używało się innych ekranów, a nawet innych profili gdzie żadnych ekranów graficznych nie było.

Jakiś czas temu pochylili się nad problemem i został on rozwiązany, ale w przypadku treningów, gdy takowy był odpalony, a też ma animacje:

27eed595d3aeed6fa1dcf45091d6ff58.jpg

Nawet po przełączaniu ekranu na inny ciagle bateria zużywała się bardzo mocno.

Ta ostatnia aktualizacja wprowadziła tę samą poprawkę co do standardowych graficznych ekranów, wiec owszem - gdy trenujemy, ale korzystamy z innego ekranu (w sumie ja głównie korzystam z mojego własnego ekranu danych gdzie poza czasem interwału mam przede wszystkim średnią moc interwału, bo przecież o nią chodzi plus kadencja i tętno) to zużycie baterii jest niższe niż wcześniej. Niemniej gdy korzystamy ciagle z ekranu jak treningu to animacje swoje zjadają.

Ogólnie jednak, po miłej początkowo, a potem frustrującej przygodzie z wahoo trafiłem wreszcie w „objęcia” firmy, która rzeczywiście dba o rozwój urządzenia po zakupie i wciąż dodaje nowe funkcjonalności na miarę bebeszków, w które je wyposażyła.

Jestem niezmiernie zadowolony z firmy hammerhead.
  • Prozor lubi to

#186 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 11 wrzesień 2021 - 12:42

12% na godzinę? Przecież to daje śmieszne 8h z hakiem, że czego tu się cieszyć?
  • sirkozi lubi to

#187 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 11 wrzesień 2021 - 16:20

12% na godzinę? Przecież to daje śmieszne 8h z hakiem, że czego tu się cieszyć?

Jaki tam jest procesor?

Podejrzewam że poza ekranem to może być drugi element który jest może w starym procesie produkcyjnym.

Ja mam godzinę lepszy wynik na King Kong Mini v2 na maksymalnym podświetleniu ekranu :)

W dodatku wydaje się mniejszy/cieńszy.

No i znalazłem

Nie chce was martwić ale to jest 32bit to znaczy że nowe wersje oprogramowania ze sklepu play nie będą obsługiwane niedługo. Jeżeli ktoś o tym myślał.

https://pbs.twimg.co...ng&name=900x900

https://www.qualcomm...-processors-210

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#188 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 11 wrzesień 2021 - 17:38

On nie obsługuje usług play, to po pierwsze.

On nie musi wytrzymywać dłużej, bo ja nie uprawiam ultra, to po drugie.

Ale i tak najważniejsze jest to, że nie jestem mimowolnym beta/testerem jak u konkurencji.
  • beskidbike lubi to

#189 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 11 wrzesień 2021 - 17:56

On nie obsługuje usług play, to po pierwsze.

Ale ludzie wgrywają aplikacje które pochodzą z google play. 

Nowe nie będą budowane dla 32bit czy są z play czy nie, to nie ma znaczenia.

Co do beta testów to widocznie interes się średnio opłaca.

Bo za odpowiednie pieniądze znajdą się ludzie którzy zrobią to dobrze ;)

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#190 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2021 - 11:19

Ok tam, zaraz pieniądze. Żeby nie było, to oprogramowanie jest ciągle na etapie rozwojowym, czyli... Beta. Publiczna, ale zawsze. Z drugiej strony dopóki, dopóty nie ma uciążliwych dla użytkowników błędów, jest to akceptowalne.

Zresztą nawet rozwijane od lat oprogramowanie Garmin Edge nie jest do końca pozbawione błędów, a i Wahoo po wprowadzeniu nowego Bolta próbuje doprowadzić oprogramowanie swych urządzeń do stanu użyteczności.

Wgrywanie aplikacji dedykowanych dla normalnych smartfonów jest boczna furtką, docelowo mają być dedykowane aplikacje dla tego urządzenia, bez konieczności instalacji przez adb.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#191 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 styczeń 2022 - 22:41

Hammerhead został wykupiony przez SRAM. Oczywiście zgodnie z modelem biznesowym SRAM, czyli pozostaje pod swoją własną marką. Ale to dobra wiadomość, raczej zwiastująca rozwój tak firmy, jak i urządzeń - mam nadzieję, że prędzej niż później zobaczymy na rynku kolejne modele Hammerhead ;)

• artho lubi to

#192 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 luty 2022 - 10:20

Ostatnia aktualizacja oprogramowania jest dość ciekawa:

Dodano stronę do centrum sterowania: obsługa podłączonych urządzeń w tym możliwość zerowania miernika mocy:

mgif_125_1_480x480.gif

jak również strona Smart Light:

mgif_125_2_480x480.gif?v=1643150804

Jak widać sterowanie światłami jest bardzo fajnie rozwiązane (w tym wyciszenie radaru), co prawda nie ma (jeszcze?) możliwości ustawiania scenariuszy/programów działania świateł w zależności od warunków zewnętrznych (np. w dzień włączanie świateł radaru tylko przy zbliżaniu się pojazdu), ale kto wie, może i to kiedyś wprowadzą?

Oprócz dotychczasowego przesyłania plików treningowych z TP doszła bardzo fajna opcja wysyłania przez Dashboard plików ZWO i FIT. Gdyby jeszcze dali możliwość integracji z trainerday.com i Intervals.icu byłoby jeszcze lepiej, ale może i do tego kiedyś dojdzie... 

Ride Restore - możliwość wyłączania urządzenia w trakcie treningu (np. przerwa obiadowa czy na zwiedzanie) z możliwością kontynuacji po włączeniu. To oczywiście standard w Garmin Edge i bardzo dobrze, że również do Karoo to trafiło. 

No i parę innych modyfikacji, oraz cała lista poprawek. Muszę przyznać, że jest to chyba najlepiej rozwijane rowerowe urządzenie treningowe.

#193 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 luty 2022 - 10:30

Co ciekawe, urządzeń Karoo nie ma jeszcze w dystrybucji SRAM-a. Nie ma nawet wzmianki o tym, kiedy mogłyby się pojawić.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#194 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 luty 2022 - 10:38

Patrząc na portfolio (na górze strony sram.com) już tam jest. Ale faktycznie kiedy trafi do oficjalnej dystrybucji - zwłaszcza na naszym rynku? 

#195 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 01 luty 2022 - 11:01

Ten developer od Intervals napisał programik do uploadowania treningów na Karoo.

Ogólnie ostatnia poprawka to sztos. Sterowanie światłami bajunia.

Mnie brakuje jeszcze podobnej karty do sterowania trenażerem.

Myślałem ostatnio żeby z nudów wziąć 1030 plus, ale mimo wszytko poza czasem pracy baterii Karoo to jest fantastyczne urządzenie.

#196 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 luty 2022 - 12:17

Ten developer od Intervals napisał programik do uploadowania treningów na Karoo.

Chyba raczej nie David, a patrząc na ten wątek: https://forum.interv...aroo-2-0/4418/8to autorem apki python (tu dostępny: https://github.com/bakermat/karoosync) jest Bakermat - nawet już zaktualizował apkę do nowego wydania oprogramowania Karoo. Niestety taki sposób ma swoje ograniczenia, ale z drugiej strony uruchomienie skryptu gdy chce się zsynchronizować dane to nie problem (o ile ma się dostęp do PC). Może prędzej czy później Hammerhead wprowadzi jednak api do użycia przez tego typu serwisy...

• lukaszzsch lubi to

#197 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 01 luty 2022 - 12:31

To ja jeszcze podrzucę ostatni "wykopek":

Aplikacja RunGap do synchronizacji aktywności zarejestrowanych w Hammerhead do np. Connect Garmina (także automatycznej).

Sama aplikacja działa, ale jeszcze nie testowałem możliwości (czekam na K2 - drugie podejście po roku). 

Jeśli będzie ok, to rozwiązuje się problem niekompatybilności ekosystemów Gramin (np. przy używaniu zegarka Garmin i urządzeń rowerowych innych producentów). 

#198 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 01 luty 2022 - 12:32

Zarzekałeś się

#199 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 01 luty 2022 - 12:36

Zarzekałeś się

Jeśli to do mnie, to odpowiem :)

Mam 3 koty i uwielbiam powiedzenie "ciekawość zabiła kota" :-) 

Sporo się przez rok w sofcie zmieniło i powoduje mną ciekawość na ile Hammerhead rozwiązał problemy wieku dziecięcego. 

Dla mnie największym mankamentem był brak przepływu danych do Garmina, którego zegarka używam. Jeśli jest na to lekarstwo, to widzę szansę dla K2 :) 

Mój 1030+ ma się dobrze :) 

• artho i lukaszzsch lubią to

#200 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 01 luty 2022 - 14:13

Karoo zaczyna wyglądać coraz lepiej. Mam wrażenie, że coraz szybciej staje się ciekawą alternatywą dla Garmina. Trzymam kciuki za dalszy rozwój, zdrowa konkurencja jest tutaj potrzebna.

• lukaszzsch lubi to

Dodaj odpowiedź