Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hammerhead Karoo

240 odpowiedzi w tym temacie

#141 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 sierpień 2020 - 08:05

Właściwie to Wahoo powinno wypuścić swoją aplikację w wersji na smartfony dotykowe, pomimo tego, że pewno boją się, że im sprzedaż sprzętu spadnie to ja raczej o to bym się nie obawiał, wręcz przeciwnie. Wprowadzenie apki w modelu subskrypcyjnym (bez opłat wyłączone np. rejestrowanie aktywności itp.) dałoby im nowych klientów, a część z nich prawdopodobnie przeniosłaby się na ich komputerki. 

Podobnie z aplikacją Karoo - tu chyba nawet łatwiej byłoby to dopasować do dowolnego smartfona. 

A jeśli chodzi o oryginalny sprzęt Karoo, to patrząc po komunikatach na ich stronie rozwój ciągle następuje, w maju wprowadzono segmenty Strava:

Flip_grande.gif

w połowie lipca odświeżono interfejs i wygląd, ale o modelu Karoo 2 na razie cisza, może za wyjątkiem tego, że wyraźnie widać ujednolicenie interfejsu pomiędzy tymi dwoma modelami: https://www.hammerhe...cling-interface - sporo zmian i widać dojrzałość projektu. Jeśli nie przestrzelą cenowo i poprawią drobne błędy sprzętowe (aczkolwiek niewybaczalne np. brak dźwięku) to Karoo 2 może być sporym hitem i poważnym konkurentem dla wszystkich obecnie sprzedawanych komputerków treningowych czy turystycznych. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#142 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 07 sierpień 2020 - 08:39

A jeśli chodzi o oryginalny sprzęt Karoo, to patrząc po komunikatach na ich stronie rozwój ciągle następuje,...

Pod koniec zeszłego roku, gdy karoo 1 był na wyprzedaży w bardzo dobrej cenie jedyne co powstrzymało mnie przed jego kupnem to obawa, że skończy jak chińskie komputerki rowerowe. Czyli po chwili od wydania bez aktualizacji i z licznymi błędami a Chińczyk już trzaska nową wersję i ma w d4 stare. Tu spodziewałem się, że firma wyprzeda swoje zapasy, wyda jeszcze ze dwie aktualizacje i się zwinie.

No i myliłem się. Aktualizują i rozwijają dalej a karoo2 to raczej nie mrzonka bo znaleźli inwestorów. Czyli wygląda, że zostaną na dłużej i (może) trochę namieszają.

Jako ciekawostka: jednym z inwestorów jest venture capital Lance'a Armstronga - NEXT VENTŪRES.

#143 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 25 sierpień 2020 - 13:01

Uruchomili pre-oder na Karoo 2

Zamówienie złożone. Najarany jestem od kilku dni a czekać trzeba do października (według optymistycznej wersji)

#144 bazyl33

bazyl33
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądOżarów Mazowiecki

Napisano 25 sierpień 2020 - 15:17

Uruchomili pre-oder na Karoo 2

Zamówienie złożone. Najarany jestem od kilku dni a czekać trzeba do października (według optymistycznej wersji)

Warto? Zastanawiam sie nad przesiadką z Garmina 530

#145 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 25 sierpień 2020 - 15:51

Się okaże

#146 bazyl33

bazyl33
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądOżarów Mazowiecki

Napisano 25 sierpień 2020 - 16:19

I ja złożyłem pre-order. Zobaczymy
  • lukaszzsch lubi to

#147 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 25 sierpień 2020 - 16:39

Ja już widzę dwie wady. To będzie kobyła, no i 12h na bateri? Więc realnie ile? 7h?

#148 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 25 sierpień 2020 - 20:45

Ja już widzę dwie wady. To będzie kobyła, no i 12h na bateri? Więc realnie ile? 7h?

Pierwsze to zaleta
Drugie, biorąc pod uwagę czas działania Varii - żaden problem.

#149 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 sierpień 2020 - 07:26

Rozmiar podobny do edge 1030. 12 h z wszystkimi czujnikami. Niby wraz z ulepszaniem softu ma być 15 h. Zobaczymy. Fajne jest to że można wypróbować przez 90 dni i zwrócić. Ja zrobiłem pre order.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
  • lukaszzsch lubi to

#150 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 26 sierpień 2020 - 07:52

O której godzinie wpłacałeś pre-order?

Rano przewidywany termin wysyłki był na późny październik, wieczorem już grudzień. Spooooora różnica.

#151 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 sierpień 2020 - 09:00

Zamowienia z wczoraj mają byc w pazdzoerniku a zamowienia z dziś w grudniu.

#152 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 26 sierpień 2020 - 09:01

No właśnie już wczoraj wieczorem była adnotacja na stronie, że realizacja w grudniu.

#153 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 26 sierpień 2020 - 09:16

No właśnie już wczoraj wieczorem była adnotacja na stronie, że realizacja w grudniu.

#154 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 sierpień 2020 - 14:30

Informacja na stronie: The units will begin to ship to our earliest pre-order customers in late October. Later pre-orders will ship in November and December.

Czyli pierwsze preordery z wczoraj późny październik, kolejne listopad i grudzień.

A tymczasem DCRainmaker testuje przedprodukcyjny egzemplarz https://youtu.be/KcJyNQ5NRFc.

Na razie jest ten sam soft co w Karoo1 ale z czasem ma się zmieniać.

#155 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 26 sierpień 2020 - 14:42

To żółte okno było już wczoraj wieczorem
https://uploads.tapa...cebae54c5.plist

#156 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 sierpień 2020 - 16:20

No tak, bo wczoraj wieczorem rozesłali maile na drugą turę preorder z informacją, że realizacja w grudniu.  

• lukaszzsch lubi to

#157 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 26 sierpień 2020 - 22:08

Dostaliście potwierdzenie zamówienia? 

#158 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 sierpień 2020 - 07:19

Ciekawe, czy tym razem nie będą przeciągać jak poprzednio. Oby nie.

Cenowo tak jak można było się spodziewać, warto jednak pamiętać, że do tych 4 setek dolców trzeba doliczyć tak cło, jak i VAT. Czyli cena końcowa może kształtować się w okolicach 2 tysięcy złociszy. Dobrze, że za przedpłatę życzą sobie tylko $99, ale czy na pewno jest sens zamrożenia  tej kasy na tych kilka miesięcy? Jak ruszy sprzedaż, to pewno w ciągu miesiąca będzie dostęp na wolnym rynku. Tym bardziej, że będzie to zima, to nie wiem czy jest sens aż tak się spieszyć... No i warto pamiętać, że przy zwrocie starego modelu cena spada do $279:  

Finally, it’s worth noting that Hammerhead will be giving Karoo 1 users a $120 credit towards the Karoo 2, once you send back in your Karoo 1. Thus bringing the price down from $399 to $279 – which is incredibly appealing. 

Aczkolwiek należy przesłać na własny koszt, co jeszcze bardziej zmniejsza opłacalność tej operacji, bo pewno ze sprzedażą starego modelu za 5 stówek (lub więcej) nie powinno być problemu, tym bardziej, że oprogramowanie jest cały czas rozwijane.

Co do zasilania - co prawda użyli USB-C, ale raczej prąd ładowania tyłka nie urywa, 50% w godzinę przy akumulatorze 2,5 Ah? Czyli 1A (końcówka jak zwykle mniej).  Co prawda sam wolę wszystko ładować mniejszym prądem, bo ma to spore znaczenie jeśli chodzi o żywotność akumulatora, ale co niektórzy będą się niezdrowo ekscytować, że jak USB-C, to pewno szybkie ładowanie, a tu "tylko" 5W. W moim smartfonie jest ładowanie 2A (też tylko), czyli 10W, ale jak mam czas to w pełni świadomie wolę podłączyć pod ograniczoną ładowarkę 0,5A, dla zachowania dłuższej żywotności akumulatora. Z drugiej strony czasami te 10W ładowania przydaje się do szybkiego podładowania akumulatora. 

Po prostu dali złącze będące obecnie standardowym złączem USB, ale bez fajerwerków. 

Rozmiar podobny do edge 1030. 12 h z wszystkimi czujnikami. Niby wraz z ulepszaniem softu ma być 15 h. Zobaczymy. Fajne jest to że można wypróbować przez 90 dni i zwrócić. Ja zrobiłem pre order.

Co do rozmiaru zgoda, ja też wolę nieco większe, pomimo że nie każdemu to pasuje.

W te ulepszanie softu w celu zwiększenia o 3h działania to nie bardzo wierzę. No chyba, że dojdzie tryb wyłączania ekranu (jak w Edge), wtedy i owszem byłoby to możliwe.

Gdzie doczytałeś możliwość zwrotu przez 90 dni? Bo oficjalnie jest to połowa tego co podajesz, czyli 45 dni:

A jeśli nie jestem pewien, czy wypróbować Karoo 2? Po otrzymaniu urządzenia masz 45 dni na jego zwrot w celu uzyskania pełnego zwrotu kosztów zgodnie z metodą płatności, którą mamy w naszych danych. Zobacz nasz 45-dniowy okres próbny bez ryzyka. (źródło: https://support.hamm...Order-Process).

82bead8cc247925c69e37f7401b6c6fd.jpg

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#159 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 27 sierpień 2020 - 07:33

Nie pojmuję fascynacji tą nawigacją takie zakupy kota w worku w tej cenie  co wspomniał Prozor nie są atrakcyjnym zakupem 

Facebuk i  YT  Strava

#160 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 sierpień 2020 - 08:14

Gdzie doczytałeś możliwość zwrotu przez 90 dni? Bo oficjalnie jest to połowa tego co podajesz, czyli 45 dni:

A jeśli nie jestem pewien, czy wypróbować Karoo 2? Po otrzymaniu urządzenia masz 45 dni na jego zwrot w celu uzyskania pełnego zwrotu kosztów zgodnie z metodą płatności, którą mamy w naszych danych. Zobacz nasz 45-dniowy okres próbny bez ryzyka. (źródło: https://support.hamm...Order-Process).

Jak złożyłem preorder to wyświetliła mi się informacja, że mam 90 dni na zwrot i chyba było to powiązane z tym, że jestem ich dotychczasowym klientem. Fakt mam u nich założony profil i miałem Karoo 1 zakupione na black friday, ale zwróciłem. Też wtedy miałem 90 dnia zwrot.

Ale rzeczywiście standardowy okres zwrotu to zapewne 45 dni.

Dodaj odpowiedź